İçeriğe Yönlendir

Mondimin Radyatörünü Temizledim


Sami Başkaya

Recommended Posts

Sami Başkaya

İyi günler arkadaşlar. Arabanın çok ısınmasından şikayet eden babamın sayesinde mondeo'mun raydatörünü söküp temizledim. Gerçektende işe yaradığını halen inanamadım,araba eskisi gibi ısınmıyor.Sizin için bir kaç fotoğraf çektim onları sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

İlk arabayı krikoya alıyoruz. Benim gibi krikoya fazla güvenemeyenler için bu şekilde kaldırım taşları ile ön tekerleri yerden kesebilir

eGewas2.jpg

 

İkinci olarak radyatörün altındaki plastik radyatör koruyucuyu vidalarından söküp çıkarıyoruz.onun resimi yok yanlız elimde

ondan sonra radyatörün altında radyatör kulaklarını görüyoruz. Direksiyon tarafındaki değilde yolcu tarafındaki kulağı 8 lokma anahtar ile söküyoruz 2 tane vidası var yani ve altında radyatör musluğunu görüyoruz. Onlarında fotoğrafını çekmeyi unutmuşum kusura bakmayın.

 

İçerisindeki suyu tamamen boşalttıktan sonra o tıpayı geri sıkıyoruz. (Yalnız su sıcak olursa eliniz yana bilir ona göre)

 

qaf8ctx.jpg

Arkasındaki ahtapot hortumunun kelepçesini sökuyoruz ve hortumu yerinden çıkarıyoruz 

Mavi olan ahtapot hortumu

Ondan sonra 10 anahtar ile klima radyatörünün hortumlarını söküyoruz  onlarda kırmızı olan. O biraz uğraştırdı beni ona göre zor yere koymuşlar arkadaşlar. Şimdi siz bana şu sarı nedir diye sorarsanız ise oda fan motorunun soketi.

 

Bunları söktükten sonra diğer taraftaki yani sürücü tarafındaki radyatör kulağınıda söküyoruz radyatör biraz aşağı düşe bilir. Altından biraz desteklerseniz iyi olur çünki bir tane hortumu kaldı oda akünün yanından baktınmı hemen görüküyor onuda sökünce komple radyatör çıkıyor.Altından çıkacak ona göre zaten üstünde bir sac var.

 

 

Fanı yan tarafındaki vidaları sökerek kızaklı bir şekilde yukarı doğru çekiyoruz çıkıyor.Klima radyatörüne gelince oda aynısı onun vidası radyatörün üstünde zaten hemen belli ediyor kendini onu söküp onuda fan gibi kızağından çıkararak bir kenara yaslıyoruz.

QFd76X7.jpg

 

Ben bunları bizim evin banyo küfetinde yıkadım ama bunları yıkarken annemin yüzün görmeniz lazımdı.Beyaz küfet simsiyah oldu diyebilirm. İçerisine ne yaptın dersen Bim'den aldığım kreç çözücüsünü içine boşalttım ve ilk zor alıyordu içine sanki tıkanmış gibi ama biraz bekledikten sonra içindeki su rengindeki kreç çözücüsünün rengi kahverengi olmuştu.Bir kaç sefer tekrarladıktan sonra normal su ile iyice çalkaladım ve içinden çıkan suyu görseniz bile inanamazsınız.

 

Ve balkonda kurumaya bıraktık.2 gün balkonda kaldı ve yerine söktüğümüz gibi takıyoruz.

 

Bunlarda diğer fotoğraflar.

 

CgAOVPL.jpg

 

 

m4YTfB7.jpg

 

Bu arabanın radyatörü bakarsanız klima radyatörü ve fanın kızaklarını görürsünüz. Sağ taraftaki boru olan yere fan öbürü tarafa ise klima radyatörü gelecek.

 

fPNRee1.jpg

 

Bu ise klima radyatörü bunada dikkat ederseniz anahtar ile söktüğümüz saplamalara bağlı hortum yerlerini göre bilirsizin.

 

Yz7L50o.jpg

 

Bu fotoğrafta dikkatinizi çekmek istediğim küçük bir radyatör.Onu ellemiyoruz ben sonradan buradaki bir abimizden yağ soğutucusu olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.

 

sfdpJ4X.jpg

 

Ön ızgaradan görünüm.XwGoXFt.jpg

 

Motor tarafından görünümü.

 

ObLtqYL.jpg

 

Ben genleşme kabınıda temizleme için söktüm siz sökmek zorunda değilsiniz tabi isterseniz onuda anlatırım.

 

JFq6TyD.jpg

 

Bu ise benim mondimin motoru.

 

Şimdi bana derseniz kreç çözücü tehlikeli değilmi diye evet ellerimiz için tehlikeli.Ben yaparken eldiven kullanmadı sizin şiddetle kulanmazını tavsiye ediyorum.Elimin üst derisi resmen soyuldu.Bu arada ben arabayı topladığımda acaba akıtırmı diye korktuğumuda belirtmek istiyoru ama çok şükür akmadı.Ama bunuda araştırdım bir kaç radyatörcüden fikir aldım toz şeklinde değilde su şeklinde radyatör tıkıyıcılar varmış onlardan kullanmamı söylediler bilginize.

 

Şimdi ise arabanı boğaz kelebeğini temizlemek istiyorum. Bilgili olan arkadaşlardan yardım edebilirmiziniz.

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Elinize sağlık.

Yeni giren su, yeni giren oksijen, yeni tepkime. Bir süre çok iyi gözlemleyin radyatörü. Bi yerleri patlayıp su verebilir, aman dikkat. Bir sorun görmez iseniz, tıkayıcı kullanmayın sakın. Zira tıkayıcı, illa radyatöre yapışacak diye bir şey yok. Motora da gidebilir...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sami Başkaya

Evet çok haklısınız zaten altındaki radyatör koruyucu plastiği takmadım gözlemlemek için ha bu arada hava alma işi var konuda anlatmayı unuttum.Arabanın genleşme kabına giren küçük hortumu çıkarıyoruz ve altına doğru sallandırıyoruz ve genleşme kabının kapak kısmından ağızım ile hava veriyoruz. Hortumdan yavaş yavaş su ve hava karışımı geldi ve en sonunda musluktan akar gibi gelmeye başlayınca antifirizi doldurmaya başlıyoruz hortumdan antifirizi görünce yerine takıyoruz..Arabayı çalıştırıp fanın açmasını bekledik fan açtı ve havasını bu şekilde almış oluyoruz..Teşekkür ederim

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Salih Karaağaç

güzel işçilik; inşallah istediğiniz sonucu alırsınız

Yorum bağlantısı
Sami Başkaya
(düzenlendi)

Klima radyatörünü sökünce gaz kaçıyor mu acaba?

Evet aslında kaçması lazım ama benim arabanın gazı öncedende azaldığı için pek bir gaz çıkışı olmadı.Zaten bu işlemden sonra arabayı klimacıya götirmeyi pilanlıyordum.

 

Elinize saplık. Ne kadar zamanınızı aldı.

 

Serkan kardeş bence bu soru kişiden kişiye değişir.Ben babamla yaptığım için ve babam biraz ne desem bizim buralada pimpirik diye isimlendiriyoruz, işte ondan ve ben 3 günde düzdüm. Aslında 1 günlük işi var.Belki 3 saatte bile toplana bilir.

 

Geçen haftalarda baskı balatayıda değiştirdim. Ama fotoğraflama aklıma gelmedi isterseniz sırayla anlata bilirim.

tarihinde Sami Başkaya tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Enver Çatak

Elinize sağlık, hep ben de temizlemek istemişimdir. Aracın çekişinde, gidişinde fark hissettiniz mi?

Yorum bağlantısı
Ünal Doğar

Keşke kireç sökücüyü sulandırıp koysaydınız.

Yorum bağlantısı
Sami Başkaya

Keşke kireç sökücüyü sulandırıp koysaydınız.

Evet doğru söylüyorsunuz ünal bey ama ben kullanalı 2 aya yaklaştı bir problem görmedim ne bir kaçak nede tıkanıklık.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
  • 4 hafta sonra...
Özgür Demir

Elinize sağlık. Bende söylemeden edemeyeceğim ki tehlikeli bir işlemi oyuncak araba parçalar gibi halletmişsiniz.  :bravo:

Benimde bu uygulamaya çok ihtiyacım var ama arabamın hurdaya ayrılmasını istemiyorum, bu sebepten hararet candır  :biggrin:

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Rifat Lüleci
(düzenlendi)

Aracın soğutma suyuna (radyötör suyuna)yeterli miktarda antifiriz koyulursa,dört mevsim tam olursa,herzaman devrelerin kir tutması ve devirdaim pompasının kışır yapması aşınması blok etrafında aşınmada engellenmiş olur.Ayrıca koyulacak suyun sertliğinide piyasadaki iyi içme sularından koyarsak (ph.düşük yumuşak sertliği düşük)bloktada aşınmalar kapak altındakı o ring ve contaların sertleşmesini ve kaçak oluşumuda engellenmiş korumuş oluruz.Aluminyum dökme bloklarda bunlarla ilgili soğutma suyunda iyileştirme amaçlı kimyasal çalışmalar yıllar öncesi başlamış olduğundan, büyük motorlarda bunlarla ilgili çalışmalar birhayli ilerlemiş durumdadır.Sabit devirli yüksek hızlı motorlarda Donald-c/kutvel-40 / QC-2 gibi petrol ürünleri üreticileri tarafından benzer ürünler sogutma suyu yumuşatıcısı kireç önleyici olarak üretilmiş piyasa ürünleridir.

Bizler bunları kullanmadığımız için tamircilere maalesef mahkum olmuş vaziyetteyiz.Bizlere sadece dört mevsim antifiriz kullanmaya dikkat etmek yeterli olmaktadır sayın arkadaşlarımın buna dikkat etmesini ümit ediyorum.Antifiriz özellikle devirdaim pompalarının boğaz keçelerinin koruyucu olduğunu lütfen unutmayalım değerli arkadaşlar.Saygılarımla.. 

 

Sami kardeşimizide tebrik ediyorum.Sabırlı çalışması ve emeği, hafife alınmayacak kadar kıymetli.İyi günlerde selametle sürüşler dilerim.

tarihinde Rifat Lüleci tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Eline sağlık, yalnız radyatöre kireç çözücü konmaz, metalide aşındırarak temizlik yapmışsın haberin ola, ikincisi yabancı forumlarada bakıyorum, radyatöre en güzel konulacak su saf su, çeşme suyu sağlıklı değil ayrıca satılan içme sularıda öyle, madensel tuzlar vs. açısından, radyatöre en güzeli antifirizle beraber saf su koymaktır, bilginize...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...