Hakan Çelik 30 Ağustos 2014 Paylaş 30 Ağustos 2014 Herkese merhaba, daha önce Teknik Sohbet bölümüne açtığım konuya az sayıda da olsa bazı cevaplar almıştım. İsteyenler için link: Burası daha uygun olacağı için konuya buradan devam etmek istiyorum, ayrıca yeni gelişmeleri de paylaşacağım. Umarım net fikir verip yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkar. Sorunumla ilgili ayrıntılı bilgi o konuda mevcuttur fakat kısaca anlatmam gerekirse; 4 ay önce benzinli olarak alınmış 63.000 km'de olan Titanium X aracıma 1 hafta sonra LPG takıldı ve alışma sürecinden sonra vasat bir performans gösterse de baskı balata, buji değişimi yapılarak iyi bir performans elde edildi. Aracın bazı dik yokuşlarda veya ani kalkışlarda gaza nazlı tepki vermesi gibi ufak sorun olsa da çok memnundum performanstan. Ardından 2 hafta sonra araç kendini kıstı ve o vasat performans, devirlenme isteksizliği geri geldi. Hem benzin hem de LPG'de durum aynı idi. Bu sefer de carbon clean, manifold temizliği, katalitik convertör temizliği işlemlerini başarılı şekilde yaparak sessiz, performanslı bir motor elde ettik. 2 hafta canavar edasıyla kullandıktan sonra tekrar performans düştü, hem benzin hem de LPG'de daha patlamalı ve sesli çalışan motor haline geldi. Hem yetkili serviste hem de özel servislerde bilgisayara bağlanarak kontrol edildi ve kesinlikle arıza kodu vermedi. Ardından bir işlem yapmadan uzun yola çıktım, 2 hafta tatil yaptım ve İstanbul'a gelirken araç tekrar açıldı ve harika hale geldi. Ve 3-4 gün önce tekrar performans düştü. Ayrıca ilk haftalardan itibaren araçta olan net sorun; çok dik bir yokuşta gazı 3-4 bin devire çıkarıp kalktığınızda dahi ayak gazdayken 1 saniye içinde devir 1.100'e kadar düşüyor ve vuruntulu şekilde çıkıyor araç, stop etme kesinlikle yok. Şüphelendiğim şeyler ateşleme ve sensörler oldu ayrıca yakıt-hava karışımının sürekli bozulduğunu düşündüm fakat arıza kaydı vermemesi ilginç. Gelelim düne, dün aracı kontrol için Maslak ASS'de bulunan meşhur Oktaykan Power'a götürdüm. Nezih Oktaykan ile görüşüp tüm detayları anlattım. Daha sonra birlikte test sürüşüne çıktık. Bu arada kendisi eski yarışçı olduğu için Focus'un tüm limitlerini görme fırsatı bulduk, tahminimden de iyi bir yol tutuşu olduğunu söyleyebilirim Neyse bu test sırasında motorla ilgili tüm hislerimi kendisiyle paylaştım ve o da zaten farkettiklerini bana anlattı. Motorun sağlığının çok iyi olduğunu, aracı her şeyiyle çok beğendiğini söyledi. Fakat bazı devir aralıklarındaki nazlılığı, 1-2.000 arası ve 3.800 devir civarı olan ıkınmaları ve bazı gaza tepkisiz kaldığı anları detaylıca dile getirdi. Daha sonra ağabey Necdet Oktaykan usta ile inceledik ve benzer düşünceleri o da söyledi. Sonra emisyon değerlerini ve arıza kodlarını kontrol ettik, her şey normaldi. İncelemenin sonunda bana söylediği; Salı günü aracı oraya 2-3 günlüğüne bırakmam gerektiği, problemi çözene kadar çeşitli denemeler yapacaklarıydı. Bana çıkaracağı maliyetin de tahmini 500 TL'den başlayacağıydı. Neyse oradan ayrıldıktan sonra yakınlarında bulunan No Name Servis Osman Usta'ya uğrayıp sorundan bahsettim. İş yoğunluğu fazla olduğu için hafta içi detaylı inceleme yapabileceğini söyledi ama sorunun ateşleme değil subaplardan kaynaklanabileceğinden bahsetti. LPG takılmasıyla subapların dengesinin bozulduğunu ve TI-VCT motorlu Focusların bunu yaptığını belirtti. Ama ben de LPG takılalı topu topu 3 buçuk ay ve 6 bin km oldu, LPG bu kadar çabuk bozmaz ki aracı dediysem de, söylediğinde ısrarcıydı. İşin garibi ben aracı aldıktan sonra topu topu 3-4 gün sadece benzinliyken kullandım. O zamanki durumu çok net anlayamamakla birlikte, motor sesindeki garipliği kesin olarak ve yokuşlardaki durumu da tahmini olarak çok da farklı değildi. Yani motorun çalışması ve gaza tepkisi benzerdi. Şimdi sizden tavsiye istiyorum. Aracı Oktaykan'a bırakıp beklemek mi yoksa farklı çözümler arayıp bulana kadar bu şekilde binmek mi? Bu arada aracımı çok seviyor ve keyifle biniyorum. Araçtan soğuma falan yok, performansı muadil araçların çoğundan iyi. Ama ara ara daha iyi hatta şahane olup, 2-3 hafta sonra kısması ve bazı anlarda gaza geç tepkisi canımı sıkıyor. Ne yapmalıyım? Uzun bir yazı olsa da eminim okuyan ve yardımcı olan çıkacaktır, teşekkürler Bu arada aracım Yorum bağlantısı
Fatih Avcı 30 Ağustos 2014 Paylaş 30 Ağustos 2014 Kesinlikle No Name Fatih ve Osman ustaya güvenmelisin onlar nokta atışı yaparlar.. Bence araci bir incelesinler. 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akdeniz 30 Ağustos 2014 Paylaş 30 Ağustos 2014 okudum kolay gelsin istanbulda çok değerli ustalarımız ve abilerimiz var yardımcı olacaklardır Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 30 Ağustos 2014 Yazar Paylaş 30 Ağustos 2014 Rölantide titreme ne durumda? Carbon cleanden önce titreme benzinde ve LPG'de de vardı. Fakat şimdi yok denebilir. Yorum bağlantısı
Can Ergül 30 Ağustos 2014 Paylaş 30 Ağustos 2014 Merhaba, daha önceki konuda yazmıştınız, bobin ve buji kablosunu değiştirdiniz mi? Bi de bunu yaşarken benzin deposu ne kadar dolu ya da boştu, daha çok depo doluyken mi yapıyor boşken mi? Aynı motoru kullanıyoruz, bütün bu sorunlar bende de var, ama benzindeyken çok şahane gidiyor sadece lpg'de sıkıntı var bizim.. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 31 Ağustos 2014 Paylaş 31 Ağustos 2014 Sıkıntı büyük ihtimalle subaplarda çıkacak . Yorum bağlantısı
Misafir 31 Ağustos 2014 Paylaş 31 Ağustos 2014 Subapların bozulması için illa Lpg şart değil. Araç şuan kaç binde ? Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger 31 Ağustos 2014 Paylaş 31 Ağustos 2014 Bence sorununuzun kaynağı kötü LPG kullanmanız. Farklı istasyonlar deneyerek gözlemlerinizi yazabilir misiniz? Bu arada usta konusunda Noname servis Osman usta iyidir, candır Yorum bağlantısı
Mesut Dumlupınar 31 Ağustos 2014 Paylaş 31 Ağustos 2014 Bunu tecrübe etmiş biri olarak söyleyebilirim ki arabanin sorunu bence yakıt. Atıyorum sürekli opetten veya shellden aliyorsan bir başka yerden alinca araba mallaşiyor kendinize bir istasyon seçin ve sürekli ordan alın, eğer sorun devam ederse Bobin ve buji kabloların degismesi gerek bence. Aklima gelenler bunlar 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Uzun 31 Ağustos 2014 Paylaş 31 Ağustos 2014 Bunu tecrübe etmiş biri olarak söyleyebilirim ki arabanin sorunu bence yakıt. Atıyorum sürekli opetten veya shellden aliyorsan bir başka yerden alinca araba mallaşiyor kendinize bir istasyon seçin ve sürekli ordan alın, eğer sorun devam ederse Bobin ve buji kabloların degismesi gerek bence. Aklima gelenler bunlar +1Geçen hafta 250 -300 kmlik yol yapınca haliyle başka istasyondan tüp aldım.(shell) normalde her zaman petrol ofisinden aynı yerden alırım.rolantide aşırı titreme geldi ve arıza verdi.yakıt aldığımız yere dikkat etmekte fayda var[emoji6] 1 Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 31 Ağustos 2014 Yazar Paylaş 31 Ağustos 2014 Cevaplar için teşekkürler. Araç şuan 70.000 km'de. 7 bin km civarı kullandık. Bu sorun baştan beri var. Yakıtı istikrarlı olarak aynı yerden aldığım, değiştirip yine istikrarlı olarak aynı yerden aldığım oldu. Benzin depom yarım civarında geziyorum. Yakıt kaynaklı olma ihtimali çok çok az, çünkü atıyorum Opet X şubesinden aldım, arabam canavar, 3 hafta boyunca aynı yerden aldım yine de tutuklaşma oldu. Ateşlemeye gelince, ateşleme kötü olsa araç neden arada bir performans düşürsün, sürekli kötü olması gerekmez mi? Sırf bundan dolayı gereksiz masraf yapacağımı düşünerek bobin ve buji kablolarını değiştirmedim. Benim için en doğrusu; arabanın sorununun ana kaynağını bulana kadar deneyip ona göre minimum masrafı yapmamı sağlayacak bir usta. Yani gereksiz parça değişimi olmaması lazım. Bunu da sağlayan bir yer var mı bilmiyorum. Sebebin subap olma ihtimali gözümde artmakta. Aracın önceki sahibi aracı hiç yormadan kullanmış fakat elbet yanlış şeyler yapmıştır. Subaptandır diyenler neden öyle düşündüğünü açıklarsa çok sevinirim, bu konu sorun resmen motorlar hakkında uzmanlaştıracak beni Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 4 Eylül 2014 Yazar Paylaş 4 Eylül 2014 deneme amaçlı bobin değiştirin, olmadı buji kablosu, yine olmadı kompresyon testi. Mustafa hocam sizin araç da LPG'liydi yanlış hatırlamıyorsam. Taktırdıktan sonra yaşadığınız problem ve çözümleri yazar mısınız? Bu arada aracı Salı günü sabahtan Osman ustaya bıraktım, inceleme ve kompresyon testi yaptı. Araçta mekanik ve elektrik hiçbir sorun olmadığını, kompresyon değerlerinin normal olduğunu söyledi. Subaplarda da herhangi bir sorun yokmuş, hatta motor LPG'de bile çok sağlıklı çalışıyor çok şanslısın dedi Bahsettiğim sorunun gaz kelebeği adaptasyonu ve yazılımla arasındaki ilişkiden kaynaklanabileceğinden bahsetti. Yetkili servise gidip bu durumu kontrol ettirmemi, yazılım güncelleştirmesinin çözüm olabileceğini söyledi. Nitekim internette yaptığım araştırmalarda yazılım ile aracında birçok problemi çözen kişilere rastladım. Fakat aracım LPG'li olunca servislere girmek zor oluyor. Bu arada gitmişken hava filtresi, yağ ve yağ pompasını değiştirdik, araç daha bir rahat artık. Benim esas sorunum aslında gaz pedalıyla motor arasındaki ilişki, gaza ölü cevap verebiliyor bazen. Bu da geç devirlenmeye sebep olabilir. Gaz kelebeği de yakıt hava karışımını ayarlayamayıp performansı dengesizleştiriyor olabilir. Boş bir zamanda da bobin ve buji kablolarını yenileyeceğim, maksat ateşleme sistemi yenilensin. Yorum bağlantısı
Kutluay Selçuk 4 Eylül 2014 Paylaş 4 Eylül 2014 Geçmiş olsun. Tavsiyem katalizörü kontrol ettirmediyseniz ona da baktirmanizda fayda var.LPG takıldıktan sonra yuksek sıcaklık katalizör ün içindeki materyalleri eritip tıkanmaya neden olabilir. Bundan sebep araç eksoz gazını rahat atamayip,yavaş devirlenmeye neden olur. Yorum bağlantısı
Ayhan Asil 4 Eylül 2014 Paylaş 4 Eylül 2014 Geçmiş olsun. Problem hallolmayacak kadar büyük değil. Abiler mutlaka bulacaklardır Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 4 Eylül 2014 Yazar Paylaş 4 Eylül 2014 Geçmiş olsun. Tavsiyem katalizörü kontrol ettirmediyseniz ona da baktirmanizda fayda var.LPG takıldıktan sonra yuksek sıcaklık katalizör ün içindeki materyalleri eritip tıkanmaya neden olabilir. Bundan sebep araç eksoz gazını rahat atamayip,yavaş devirlenmeye neden olur. Katalizör sanırım katalitik konvertörün diğer ismi. Carbon clean yaptırırken onun da tıkalı olduğunu görüp tertemiz yapmıştık. Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 4 Eylül 2014 Yazar Paylaş 4 Eylül 2014 lpg'den uzun bir zaman sonra (30-40 bin km ) tekleme sorunu oluştu, buji kabloları değişti ve düzeldi, lpg'den 100 bin km sonra yine çok ufak, ara ara tekleme ve bunun yanı sıra motor arıza lambası yandı, buji kablosu, bobin değiştirildi sonuç değişmedi, tekrar eskileri takıldı, kompresyon testi yapıldı, 4. silindirde sıkıntı görüldü ve söküldü, 4. silindirin egsoz ve emme valfinin karıncalandığı tespit edildi ve subaplar lpg'yle uyumlu olanlarla değiştirildi, sorun giderildi. Allah izin verirse 20 gün içerisinde istanbul'a gelmeyi planlıyorum, 106 bin km'lik ufak lpg deneyimimle test etmek istiyorum sizin focusu 60.700 km'de lpg takıldı, şu an itibariyle yukarıda görüldüğü gibi, sadecve buji kablosu (90 bin km'de olmalı )ve subaplar değişti (160.000 km'de) Maşallah nazar değmesin bayağı bir yol yapmışsınız tabii ki deneyebilirsiniz, gelirken özel mesajla iletişime geçerseniz görüşebiliriz. Ben performanstan memnunum, sadece bazen 1000-1750 devir arası hantal gelebiliyo, bazense iyileşiyor. 2 binden itibaren zaten şahane. Yokuştaki devir düşme sorununu da yazılımla ve gaz kelebeği ayarıyla düzeltmeye çalışacağım. Bu arada bizim araçta subaplar bağımsız olarak çelik olanlarıyla değiştiriliyor mu? Osman usta silindirin içine çelik çakılması gerekiyor öyle bir işlemde gibisinden bir şey demişti. Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 26 Eylül 2014 Yazar Paylaş 26 Eylül 2014 (düzenlendi) Son gelişme, ne zamandır aracın ateşleme sisteminde sorun olduğundan şüpheleniyordum. Buji kablolarını tek tek sökerek motorun tepkisine baktık ve 2. silindire ateşlemenin az yapıldığını farkettik. Daha sonra şu andaki sponsorumuz Fordmerkez.com'dan uygun bir fiyata parça tedarik ettikten sonra (Bosch bobin, orijinal FoMoCo buji ve Motorcraft buji kabloları) araca taktık. İlk farkettiğim şey motor sesinin normale döndüğü. Kabloların kontrolünü yaptık, artık bütün silindirlere düzgün ateşleme yapılıyor.Yol testine çıktık, gaza tepki daha iyi, devirlenme ve alt devirler daha canlı. Performans hissedilir derecede daha iyi. Zaten performanstan şikayetçi değildim, şimdi çok daha iyi oldu. Gel gelelim bazı dik yokuşlarda kalkış problemi tam çözülebilmiş değil malesef. Örneğin yokuşta duruyorum, 1. vitese atıp kalkış yapıyorum. Örneğin 3.000 devirde kalkarken ayağımı gazdan çekmediğim halde devir 1.000'e düşüyor ve hafif bi vuruntuyla kalkıyor araç. Gaz pedalına daha fazla bastırdığımda da değişmiyor, almıyor gazı. Sadece gazdan çekip tekrar bastığımda devri tekrar alıyor. Ama kesinlikle stop etme yok. Yokuşun dikliğine göre az veya çok yapıyor bunu. Hem benzin hem LPG'de. Pratikte sürüşü çok etkilemese de sırf gıcık olduğumdan çözmek istiyorum Bunun için gaz kelebeği ve yazılımdan şüphelerim devam ediyor. Ustam aracı yetkili servise götürüp kontrol ettirme fikrini söyledi. Ben de yazılım güncellemesinden bahsettim. Fakat bazı yazılım yenilemelerinde aracın daha kötü olabileceğini söylüyor. Sizce yazılım güncellemesi ve gaz kelebeği adaptasyonu bu problemi çözer mi? 26 Eylül 2014 tarihinde Hakan Çelik tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erol CAN 2 Ekim 2014 Paylaş 2 Ekim 2014 aracınızın lpg enjektörlerini değiştirin garantiden. Yorum bağlantısı
Hakan Çelik 19 Ekim 2014 Yazar Paylaş 19 Ekim 2014 aracınızın lpg enjektörlerini değiştirin garantiden. Cevabı yeni görüyorum, neden LPG enjektörü değişimi önerdiniz? Araç hem LPG hem benzinde aynı şekilde çünkü... Yorum bağlantısı
Recommended Posts