Ozan Akkaya 8 Eylül 2014 Paylaş 8 Eylül 2014 Merhabalar, Baktım mk2 mondilere modifiye yapan kalmadı gündüz farına el atayım dedim. Öncelikle elo'nun gündüz farı rölesini temin ettim. http://www.elo.com.tr/gunduz-fari-rolesi-yeni Bu röle ile kontak açıldıktan 10 sn sonra gündüz farı yanıyor. Kısaları yakar yakmaz gündüz farı sönüyor. Kontağı kapatıncada gündüz ledi 30 sn boyunca yanmaya devam ediyor. Röleyi monte edeceğim yeri ararken motor bölümündeki sigorta kutusuda R1deki boş yeri fark ettim. El kitabını incelediğimde "R1 Gündüz Kullanılan ışıklar (soldan direksiyon) veya kısılmış farlar (sağdan direksiyon)" yazıyordu. Sigorta kutusundaki role takılan yerdeki; -en alt kısıma kontağı açınca elektrik geliyor. -Parkları yakınca sol, kısa farları yakınca ortadaki kısıma elektrik geliyor. -En sağdaki yer ise şasi. Bunların yerlerini gündüz farı rölesinin bağlantı şemasıdaki yerlere göre değiştirdim. En üst kısıma gündüz farının artı ucunu bağladım. Elektrik tesisatı ile ilgili benimde çekincelerim vardı. Motor bölümündeki sigorta kutusunu sökerken takılı soketlerden birinin çıkmasından korkuyordum. Ancak, sigorta kutusu söküldüğünde herhangi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Aşağıya sigorta kutusundaki röle takılacak yerin ilk halinin şemasını, yazdığım numaraya göre kablo rengini ve işlevini yazdım. 1-) mavi-sarı kablo, park lambası anahtardan açılınca buraya akım geliyor. 2-) mor-mavi iki kablo birleştirilmiş, biri park, diğeri kısa farlar açılınca akım geliyor. 3-) siyah kablo, bu kablo şase 4-) mor-mavi tek kablo (diğer mor mavi kablo ikili), bu kabloya kontak açılınca akım geliyor. Role takılan yerin üst kısmında yeşil parça var, bu parça alttaki siyah sokete tırnak ile birbirine takılmış, yeşil parçayı kurtarmak için iki tane tırnak var. Sökmek için ince tornavida ile tırnaklardan kurtarmak gerekiyor. Sökerken tırnakları kırmamaya dikkat edilmesi lazım. Alt kısımdaki siyah sokete, kablolar tırnak ile sabitlenmiş, bu tırnağında kırılmamasına dikkat etmek gerekiyor. Kabloların röleye göre yerlerinin değiştirilmiş hali; 1-) Kısa far (üst şemada 2 ile gösterilmiş, mor-mavi çift kablo) 2-) Şase (siyah kablo) 3-) Kontak (mor-mavi tekli kablo) 4-) Aküden çekilecek +12V 5-) Gündüz ledine bağlanacak kablo, gündüz ledinin diğer kablosu 2 nolu şase kablosu ile birlikte monte edilecek. 12 Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27 8 Eylül 2014 Paylaş 8 Eylül 2014 Güzel olmuş. Yeri iyi tespit etmişsiniz. Yorum bağlantısı
Ozan Akkaya 8 Eylül 2014 Yazar Paylaş 8 Eylül 2014 Yorumlarınız için teşekkürler, Daha ayrıntılı resimler ve video vardı. Müsait bir zamanda ekleyeceğim. Ayrıca, isteyen olursa rölenin şemasını vs. ekleyebilirim. Yorum bağlantısı
Zafer Ofli 11 Eylül 2014 Paylaş 11 Eylül 2014 Gayet güzel olmuş. Birde su elektrik tesisatı işine cesaret edebilsem bende yapacam ama... Yorum bağlantısı
Devrim Kara 15 Eylül 2014 Paylaş 15 Eylül 2014 güzel paylaşım en kısa zamanda deneyeceğim... Yorum bağlantısı
Harun Sayın 24 Eylül 2014 Paylaş 24 Eylül 2014 (düzenlendi) elinize sağlık çok güzel olmuş, benimde aylardan beri aklımda ama bir türlü karar veremedim. 4 seçenek var aklımda. 1-uzun farlara 3 volt elektrik vermek, 2- sis farlarının üst bölümündeki boşluğa 3 adet 1watlık 30 derece mercekli led takmak, tanpon değil, sis farı üzerinde merceğin üst kısmı, bir miktar boşluk var. 3 yada 4 mercekli led sığacak kadar. 3-sizin yaptığınız gibi panjura gündüz ledi takmak. 4- far içine esnek 40cm uzunluğundaki led lerden takmak, şimdilerde sık görüyorum bunu, normal şerit ledler gibi belli değil. 24 Eylül 2014 tarihinde Harun Sayın tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Ozan Akkaya 24 Eylül 2014 Yazar Paylaş 24 Eylül 2014 Merhaba Harun bey, eklediğiniz resimde her ne kadar "daytime" yazsa da bu tip ürünlerin resimleri ne hikmetse karanlıkta çekiliyor. Bildiğiniz üzere bu ışık gündüz yanacak ve gün ışığında fark edilmesi lazım. Far içine müdahale edebilir misiniz bilmiyorum. Eğer far içine eklerseniz kısa farlara engel olmayacaksa ve yukarıda da belirttiğim gibi gün ışığında görünecek ise daha güzel olacağı kanısındayım. 1 Yorum bağlantısı
Harun Sayın 25 Eylül 2014 Paylaş 25 Eylül 2014 Ozan bey, ebayda 30$ civarında bu şerit ledler. daha önce far temizliği için farı açtım, bunların far içerisine sığması biraz zor. sığdırdığımız zaman far ayarı yapmak imkansızlaşır. onun için 4üncü ve en zayıf seçeneğim benim bu. en kolayı en masrafsızı mehmet özyürek abinin uygulaması, uzun farlara 3 ile 3.3 volt arasında elektrik vermek. sis farına uygulamada kolay gibi geldi bana, görüntü olarak daha iyi olur sanki. içerisine su kaçmış ve değiştirdiğim bir sis farı var. uygulamayı önce onda yapacağım sonra araba üzerindeki sis farlarında yapmayı düşünüyorum. yaptığımda resimlerim inşallah. 1 Yorum bağlantısı
Özgür Demir 25 Eylül 2014 Paylaş 25 Eylül 2014 Uygulama güzel olmuş elinize sağlık. Mondeo'ya bu tip küçük fakat albenisini yükselten makyajlamalar yakışıyor. Çok istememe rağmen malesef yuvarlaksı hatlarından dolayı fazlası hoş durmuyor. Zevkler tartışılmaz ama tavsiyem küçük-tatlı ince detayları güzelleştirmek. Mesela dış kapı mandalını içten aydınlatmak yada iç kapı çitasına Lytech (neon kablo diye de geçiyor) döşemek gibi... 1 Yorum bağlantısı
Harun Sayın 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 (düzenlendi) Merhaba, sis farına gündüz farı ve h3 ampul yerine 10w led ampul montajı yapmaya çalıştım. resimde çektim, kışın çalışmayan sis farlarını değiştirmiş ve çıkan sis farını atmayıp balkona koymuştum, onun üzerinde çalışma yaptım, kullandığım malzemeler: gündüz farı için 1 er watlık power led, 20mm çaplı 30 derece mercek, 20 mm delmek için malzeme, ismini bilmiyorum, bim marketten aldığım park sensörü ile gelmişti tamponu delmek için. h3 ampul yerine ise 10 watlık 1000 lümen gün ışığı 3300k power led, gigabyte marka anakarttan çıkma soğutucu, ledleri yerleştirirken fazla led açısına özen gösteremedim, camın eğimi ve delik delerken matkapla deldiğim ve açı veremediğimden. ledlerin önündeki camın düz olmamasından dolayıda dikkat etmedim, dağıtıyor çünkü. 13 Ekim 2014 tarihinde Harun Sayın tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Harun Sayın 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 (düzenlendi) ampul yerine power led taktım, onunda resimlerini ekleyeceğim, ışık şiddeti olarak h3 ampulden biraz daha fazla parlak, daha iyi ışık veriyor, 9-11v arasında bir voltaj ile çalışıyor, dc to dc convertör aldım onun için, arac aküsü 14 volt olduğu için voltajı düşürmek gerekiyor, ebayda 1.6 dolara iki adet almıştım daha önce, maksimum 3 amper yazıyor ama ne kadar doğru bilemem. convertörün çıkışını 10v a ayarladım. bu şekilde orjinal halojen ampullerden daha iyi ışık verdi. ledi yerleştirmek için gigabyte ın kuzey çipinin soğutucularını kullandım, bir saat boyunca çalıştırdım ve soğutucu ısınmıştı, ama ledlerde her hangi bir sıkıntı görmedim, araç hareket ettiğinde fan vazifesi göreceğinden soğutucunun hiç ısınmamasını bekliyorum. gelelim resimlere. ışık dağılımıda fena değil, 1 metreden böyle ışıtıyor, gündüz vakti, daha tamamlayamadığımdan montajını yapamadım, yalıtımını yapmam lazım, sıcak silikon tabancası ile yapmayı düşünüyorum, su geçirir mi acaba. gündüz farı için taktığım ledlerin soğutucusu olmadığından da biraz ağırdan aldım, 2x2x2 alümiyum soğutucu sipariş verdim ebay.com dan onu bekliyorum. 13 Ekim 2014 tarihinde Harun Sayın tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Harun Sayın 27 Şubat 2015 Paylaş 27 Şubat 2015 Merhaba, Uzun bir zaman sonra yaptım, montajınıda yaptım. Gündüz farı kontağı açtığımızda çalışıyor, Parkları ve kısa farı yaktığımızda sönüyor. Her birinde birer wattlık ledler var. Sislerin resmini çekmeyi unutmuşum. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Şubat 2015 Paylaş 27 Şubat 2015 Gündüz farı olmuş... Sislerin işe yarayacağını sanmıyorum... Yorum bağlantısı
Misafir 27 Şubat 2015 Paylaş 27 Şubat 2015 Eline sağlık.Güzel çalışma olmuş.Sis camı üst kısımlar ışık çarpıtsada gayet iyi görünüyor. Xenon yerine led kullanmanız işe tam yaramasada bence yerinde karar olmuş.Led 3300 değil en çok 4300k düzeyinde sanki.Ledin parlak ışık vermesi odaklama yapamadığı için yanıltıyor.Tam gündüz farlık olur. Sogutucuyu eğerki bulabilirsen eski pentium mmx işlemci sogutucusu daha güzel iş görür. Yorum bağlantısı
Devrim Kara 1 Mart 2015 Paylaş 1 Mart 2015 ellerinize sağlık benim arabayada yapsakmı ? güzel bir çalışma olmuş Yorum bağlantısı
Ozan Akkaya 21 Haziran 2016 Yazar Paylaş 21 Haziran 2016 (düzenlendi) Merhaba, konunun 12. mesajındaki Harun bey'in eklediği resimdeki gibi mercek led kullanın. Sonradan bozulan ledi değiştirirsiniz. Piyasada 15-100 Tl arasında satılan gündüz farları, adı gündüz olmasına rağmen geceleri farkediliyor. Gündüz yandığında karşıdan fark edilmiyor. Esnek olan far içi ledlerde uç kısımdan erimeye başlıyor ve farı tekrar açma eziyetine katlanmak zorunda kalıyorsunuz. En güzeli mercek led. 2-3 tane fazladan alıp sonradan bozulanları değiştirmek en mantıklısı. Bir arkadaşım 400 liraya Philips marka gündüz farı alıp taktı, yaklaşık 1,5 yıl olmasına rağmen herhangi bir bozulma, su geçirme, erime veya ışık azalması yok. Sorunsuzca kullanıyor. Benim ise 1. mesajdaki resimde bulunan fardan sonra 2 gündüz farı eskittim, sonrada mercekli olan lede geçtim. Bu arada 1. mesajdaki gündüz farı rolesinin bağlantısı kırılmış. Bağlantıda bulunan sitede gündüz farı için yeni roleler var. Montaj konusunda sıkıntı çeken olursa memnuniyetle yardıncı olmaya çalışırım. 21 Haziran 2016 tarihinde Ozan Akkaya tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 21 Haziran 2016 Paylaş 21 Haziran 2016 sisteki soğutma sistemi işe yaradı mı Yorum bağlantısı
Ozan Akkaya 23 Haziran 2016 Yazar Paylaş 23 Haziran 2016 Montaj öncesi resim. Bundan iki adet yaptım. sonra carbon fiber ile kaplayıp tampon altına monte ettim. Hazır gündüz ledi aldığınızda (15-100 Tl. arası) 2-3 ayda ikisinden biri bozuluyor. Bu şekilde arızalanan merceği değiştiriyorum. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts