İçeriğe Yönlendir

Ne Sıklıkta Ve Neden Araç Değiştiriyoruz?

Misafir

Recommended Posts

Biz Türkler lüks ve yeni araç kullanmayı sever, bunu bir prestij göstergesi olarak görürüz. Ülkemizde araç değişikliği pek çok sebepten dolayı yapılabiliyor. Bu nedenler kişilere ve kişilerin ihtiyaçlarına göre farklılık gösteriyor. Benzer şekilde araç değiştirme süreleri de farklılaşıyor.

Ülkemizde Araç Değiştirme Sıklığı:

GFK’nin OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) adına sıfır otomobil alan 2 bin 546 kişiyle gerçekleştirdiği “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması’’ sonucunda ülkemizde araç değiştirme sıklığının 4 yılda bir olduğunu ortaya koydu. Otomobil sahibi olma kararı ile satın alma süreci arasında ise 4 ay bulunduğunu gösterdi.

Türkiye’de Araç Değişikliğinin 6 Nedeni:

Kişileri araç değişikliği yapmaya yönlendiren nedenleri öğrenerek, siz de aracınızı değiştirirken bu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. 

1. Kişinin İşine Güvenmesi;

Kişinin araç değişikliğine gitmesi en çok işine güveniyor olmasından kaynaklanıyor. Kişinin kurumsal ve uzun yıllardır kaliteli hizmet veren bir şirkette çalışıyor olması ya da şirketin politikasına bağlı olarak uzun seneler aynı işte çalışacağını düşünmesi araç değişikliği yapmasına neden oluyor. Belli bir gelirin olması ve bu gelirin de devam edecek olmasının kişiler için en önemli kriter olduğu görülüyor.

2. Kredi Faizlerinin Cazip Olması;

Araba almak uzun yıllar maddi birikim yapılmasını gerektirir. Dolayısıyla bu kadar uzun süre beklememek için belli bir miktar kredi çekmek araç almak isteyenler için iyi bir fırsat olmaktadır. Özellikle otomobil firmalarının “0 Faiz” ve uygun ödeme koşullarını içeren kampanyaları kişiler için tercih edilme sebebi olmuştur.

3. Kişinin Model Yenilemek İstemesi;

Teknolojinin gelişmesi her konuda hızlı ilerlemelerin kaydedilmesini sağlıyor. Her yıl üretilen araç modelleri daha gelişmiş özellikleri ile müşterilere sunuluyor. Dolayısıyla bu durum model yenilemede etkileyici oluyor.

4. Kişinin Gelirine Güvenmesi;

Kişinin mesleği ve bu doğrultuda elde ettiği ücret araç modelini yenilerken güven duygusu oluşturuyor. Ekonomik olarak zorlanmayacağından emin olduğu için bu konuda daha kararlı davranabiliyor.

5. Kişinin İhtiyaçları;

Kişinin, örneğin çocuk sahibi olmasından dolayı araçtan beklentileri de değişebiliyor. Dolayısıyla bu durumda daha konforlu ya da daha geniş bir araç alma ihtiyacı artıyor. İşi nedeniyle sık sık şehir dışına çıkması gereken bir kişinin de yakıt tasarrufu en fazla olan aracı satın alma isteği de fazlalaşıyor.

6. Kişinin Gelirindeki Artış;

Kişinin gelirinde düzenli bir artış oluyorsa, yapılan zamlar, primler vs. yeterliyse ya da terfi alma şansı yüksekse yine gelirine güvendiği için aracını yenileme isteği de daha fazla oluyor.

Kaynak..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Cevap 7(ilk 6 nın hepsi).

Ben 3. aracımı sattım, 4 ü arıyorum.

İlk aracımı 3 yıl kullandım, satma nedenim model yükseltmek

İkinci aracımı 2 yıl kullandım, satma nedenim model yükseltmek

Üçüncü aracımı 8 ay kullandım, satma nedenim içime sinmemesi.

Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Eksik var gibi, dizel araçlarda 100000 km benzinli araçlarda 200000 km geçtikten sonra arabanın pert olarak kabul edildiği için satarken değer kaybının fazla olmaması için.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı

Günde iki defa radara girdiğinden kızıp arabayı satmışlığım var.

istediğim mesafede durmadığından aracımı satmışlığım var.

Avm otoparkına girerken her arabanın bağajına bakıp benim bağaja bakılmamasından satmışlığım var:P(nissan micra motosiklet muamelesi görüyordu hep)

iki haftada 4 kez lastik patlamasından dolayı arabamı satmışlığım var.

Hiç Bir sebep yokken kaşıntıdan araç satmışlığım var.

Biz Türklerin ihtiyaç harici çoğu işi keyfidir  :nargile:

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Günde iki defa radara girdiğinden kızıp arabayı satmışlığım var.

istediğim mesafede durmadığından aracımı satmışlığım var.

Avm otoparkına girerken her arabanın bağajına bakıp benim bağaja bakılmamasından satmışlığım var:P(nissan micra motosiklet muamelesi görüyordu hep)

iki haftada 4 kez lastik patlamasından dolayı arabamı satmışlığım var.

Hiç Bir sebep yokken kaşıntıdan araç satmışlığım var.

Biz Türklerin ihtiyaç harici çoğu işi keyfidir :nargile:

Deli [emoji23][emoji23][emoji23]

Gömlek Değiştiriyor sanki. Ben Araçlarımla Gönül bağı kuruyorum [emoji8] satamıyorum [emoji4]

• Beğen 5
Yorum bağlantısı

Deli [emoji23][emoji23][emoji23]

Gömlek Değiştiriyor sanki. Ben Araçlarımla Gönül bağı kuruyorum [emoji8] satamıyorum [emoji4]

Gönül Dağı Yağmur Yağmur Boran Olunca ..:)

Sen o türküyü Biliyormusun :p

Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Bende diyorum bende bi kasinti var ama neden meger arabayi alali 4 yil olmus :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Gönül Dağı Yağmur Yağmur Boran Olunca ..:)

Sen o türküyü Biliyormusun :p

He yaaaa bilmem mi. [emoji23]

Bende diyorum bende bi kasinti var ama neden meger arabayi alali 4 yil olmus :D

Aynen. 4 yıl oldu. Kaşıntı başladı. Araçtan memnunum bakalım [emoji4]
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

He yaaaa bilmem mi. [emoji23]

Aynen. 4 yıl oldu. Kaşıntı başladı. Araçtan memnunum bakalım [emoji4]

Bu 4 yil olayi benim cok psikolojimi bozdu abi ben dayanamicam satilik ilani veriyorum :D
Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven

Hiçbirisi.

3 çocugumda olsa, devlete memur da olsam veya özel sektorde gelirim artsa da veya bluetothlu otomatik park eden araba da cıksa değiştirmem.

Yenilik isteği veya pazar değişkenleri veya banka avantajları zaten umrumda değil.

Otomobil beni tatmin ediyor mu? evet ise kalır. hayır ise değişir. Ki  yıllarca idare eden otomobil gene idare eder sıkıntı yok.

Bununla beraber  eski kasa 200 e ye oturdugumda hissetiğimi en modern otomobil veremez kolay kolay.

Yenisini de alacak param olsa bile almam  çünkü ev parası istiyorlar. 

100 dairem olsa gene almam 101 . dairemi alırım.( dükkan daha mantıklı biliyorum). Altı ustu araba sonucta...

Ve malum oldugu uzere 95-96 model bir 200 e yeni bir focusdan cok dahaucuzdur  bu arada :)

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

sıkıldığım için çok araba değiştim.en uzun kulandığımı3 yıl kullandım,o da aldığımda 1 yaşındaydı (yani yeniydi) ondan.

sıkılırım ben. :blush:

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

1- ilk arabam 1960 model opel rekord, model yükseltmek için sattım, 1.5 yıl kullandım.

2- 2. arabam doğan görünümlü 131, kasap toplamış, 2 hafta kullandım, farkına varınca hemen verdim.

3- 3 arabam opel ascona 1976 model, 2 yıl kullandım, model yükseltmek için sattım.

4- 4. arabam lada samara 1990 model, yaklaşık 9 sene kullandık, araç fazlalığı nedeniyle satıldı.

5- 5. arabam 1997 opel vectra, 3 sene kullandık, sıfır almak için satıldı.

6- 6. arabam 2004 opel vectra, sıfır aldık, memnuniyetsizlikte satıldı.

7- 7. arabam 2005 c-max, kaza sonucu pert oldu.

8- 8. arabam 2007 mondeo, c-max yol rahatlığı yüzünden satıldı.

9- 9. arabam 2011 suv 3008 (pejo) ford hastalığı yüzünden satıldı.

10- 10. arabam 2009 c-max, tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıymış. :)

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Muhammet Arslan

2011 Nisan'da ilk arabamı aldım. Şimdi 7. arabama biniyorum :nazar:

Marea

Mondeo

Mondeo

Fiesta

Alfa 166

Focus

Mondeo

Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

araç değiştirme konusunda bir arkadaşım var senede en az 3 araba değiştirdiğini biliyorum hatta çoğu zaman babasının eşinin üstüne yapıyor satışları,beaberinde elektronik hastalığıda mevcut,sürekli yeni model kullanma hastalığıda var bugun  ayfon 7 çıksın 2 ay önce aldığı telefonu zararınada olsa satar yeniler,meymun iştahlı epeyce :) 

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Ben araç değiştirmiyorum; sabah hangi araçla çıktıysam eve de o araçla dönüyorum. :crazy:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

( Reno 9 )                              Turbo yaptım, beğenmedim elektrikli yaptım, enerji işini çözemedim sattım,

(Transit 2002 0.km 100V )     Turbo yaptım, iki yıl kullandım, ( iş yeri açınca sattım )

( Seat Toledo signo )              Kamyon yanımdan geçerken güvende olmadığımı anladım sattım,

( Starex 4x4 )                          2009 yılına kadar kullandım, eşime uygun araç değil diye sattım

( Chrysler voyager 4x4 )         Sülün gibi araçtı, masraflarla boğuşmak için birebir, sattım

( Honda crv )                          Çok dandik 4 çekeri olunca sattım,

( Liberty )                                Elimden cebren alındı, karşı koyamadım gazozuma ilaç atılmıştı

( Freelander )                         Epey yıllar benimle olacak, cebren elimden alınmadığı sürece..

Tüm bunların içinde ekonomik durum yatıyor tabiki.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Murat Dere

( Reno 9 )                              Turbo yaptım, beğenmedim elektrikli yaptım, enerji işini çözemedim sattım,

(Transit 2002 0.km 100V )     Turbo yaptım, iki yıl kullandım, ( iş yeri açınca sattım )

( Seat Toledo signo )              Kamyon yanımdan geçerken güvende olmadığımı anladım sattım,

( Starex 4x4 )                          2009 yılına kadar kullandım, eşime uygun araç değil diye sattım

( Chrysler voyager 4x4 )         Sülün gibi araçtı, masraflarla boğuşmak için birebir, sattım

( Honda crv )                          Çok dandik 4 çekeri olunca sattım,

( Liberty )                                Elimden cebren alındı, karşı koyamadım gazozuma ilaç atılmıştı

( Freelander )                         Epey yıllar benimle olacak, cebren elimden alınmadığı sürece..

Tüm bunların içinde ekonomik durum yatıyor tabiki.

Pis zengin!  :D

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

2000-2005 Focus 1

2005-2010 Astra H

2010 - Focus 2,5

Ben 5 yıl kullanıyorum. Bu aracım dizel olduğundan ve tatmin seviyem yüksek olduğundan belki daha da çok kullanabilirim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Çamaşır mı bu be sık sık değiştireceğim..bi giydiğim pardon aldığım aracı 20 sene kullanırım ben :p

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...