İçeriğe Yönlendir

Oda Termostatı Kullanan Var Mı?

Emrah Altun

Recommended Posts

Recep Güney

O zaman bu yuksek sesi yapanlarin markasi nedir ogrenebilirmiyiz? Bende almayi dusunuyordum bu hafta da.. onlardan almayayim:)

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Cemal bey, yazı ile sesi tarif ederken hata yapmış olabilirim. bu nedenle vana ses yaparken ekteki videosunu çektim. bu sese göre yeniden değerlendirme yapabilir miyiz. yoksa önceki tespitiniz halen geçerli mi. teşekkür ederim.  bu sesi sadece vanayı çevirirken yapmıyor. örneğin 3 ya da 4 e ayarlayıp yattığımızda oda sıcaklığı 3 e ve ya 4 e dentk geldiği zamanlarda kendiliğinden yapmaya başlıyor. anladığım kadarıyla su akışını kesmeye çalışıyor ama tık edip kesemiyor ve bi süre sonra ancak kesiyor. 

https://www.youtube.com/watch?v=7dHa8RVqvQk

Sadık Bey, Kesinlikle bu sesten bahsetmemiştim. :)

Muhtemelen sirkülasyon pompalarınız manuel seçimli ve pompa basma yüksekliği ve debisi yüksek. Radyatör vanaları sırayla kapatmaya çalıştıkça yüksek debiden dolayı kesme yapamıyor. Sesi kulaklıkla daha net dinlemeye çalıştım ve vanayı açtığınızda foss diye su akış sesi de duyuluyor.

Öncelikle termostatik vana kontrollu sistem kurulan binalarda sirkülasyon pompaları oransal (frekans kontrollu) olmalıdır.

Yapımcı firma ile görüşüp pompaların değişimini ve doğru pompa seçimini talep edebilirsiniz. En azından asıl pompa frekans kontrollu, yedek pompa kademeli olarak kalabilir.

Bir diğer çözüm de pompaların kademe ayarlarını düşürüp (pompalar yüksek kademede çalışıyor muhtemelen)  bu şekilde 1-2 gün binanın ısınıp ısınmadığını kontrol edin.

Sorun vanada değil. Eca da çok kaliteli vanadır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Aynı olay benim vanalarda da var . Aynı vana bendeki de. Termostatik valf kapanırken geliyor sesi. Eğer kombi 60 dereceye ayarlı ise yapmıyor. 50 derecede yapıyor.

Kombinin pompa ayarını 1  kademe düşürün. Çözüm olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kombinin pompa ayarını 1 kademe düşürün. Çözüm olur.

Pompa devri ayarı yok, sabit devirli maalesef
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Pompa devri ayarı yok, sabit devirli maalesef

Kombinin altındaki dönüş vanasını biraz kısın o da çözüm olur.

Bu arada radyatörlerin 1 tanesinde termostatik vana olmaması gerekir.

Banyoda termostatik vana takılıysa normal vanayla değiştirin.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Dokuz adet peteğin ikisi zaten normal vanalı. Onlarda termostatik olsa pompa bozulur. Dönüş vanasını kısmak suyun akışını, pompayı yormazmı ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Pompaya direnç oluşturması için vana kısılmasının hiç bir zararı yoktur.

Özellikle merkezi sistem tesisatlarında devreye debi kontrol vanaları ilave edip sistemi dengeli çalıştırırız.

Vanaların tümü kapalı olsa arıza yapan pompa değil - dünüş suyu gelemeyeceği için kombinin eşanjörü olur.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Dokuz adet peteğin ikisi zaten normal vanalı. Onlarda termostatik olsa pompa bozulur. Dönüş vanasını kısmak suyun akışını, pompayı yormazmı ?

ben de yanı şeyi düşünüyorum. Manometre basıncı değişir gibime geliyor çıkışta. elektrik harcaması artar sanki. pompanın kademesi nasıl yok? nasıl pompa o? Pompacık.

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Santrifüj pompayı vanalar tam kapalı çalıştırdığınızda en düşük yükte çalışır ve en az akımı çeker.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Santrifüj pompayı vanalar tam kapalı çalıştırdığınızda en düşük yükte çalışır ve en az akımı çeker.

bunu duymak istiyordum. elektrik süpürgelerinin ağzını kapatınca devrinin yükselmesi gibi mi?

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

bunu duymak istiyordum. elektrik süpürgelerinin ağzını kapatınca devrinin yükselmesi gibi mi?

Aynen öyle. :)

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

ben de yanı şeyi düşünüyorum. Manometre basıncı değişir gibime geliyor çıkışta. elektrik harcaması artar sanki. pompanın kademesi nasıl yok? nasıl pompa o? Pompacık.

Hocam tek kademeli.

Kombi bozulursa klimaya yüklenir, elektrik faturasını size gönderirim Cemal bey  :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Hocam tek kademeli.

Kombi bozulursa klimaya yüklenir, elektrik faturasını size gönderirim Cemal bey  :)

Elbette :)

Yılların deneyimi. Asla bozulmaz.

Başka çözüm yolları da var. Bu yöntem sorununuzu çözer.

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Sistem kapalı devre çalıştığı için sorun olmaz diye düşünüyorum.

Kalorifer tesisatlarında yükseklik önemli değildir. Önemli olan tesisatın yaptığı direnç. Gönderdiğiniz videoda bu debinin çok yüksek olduğu görülüyor. Bu nedenle pompa kademesini düşürmenizi önermiştim. 1.kademe yeterli gelmezse 2. kademeye de alabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Sorun çözülene kadar ben de buradayım Sadık Bey. Konuyu takip ediyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Bizde odalar aşağı yukarı eşit ısınıyor( uygun sıcaklıkta diyelim) , bu durumda termostatik vana faydalı olur, gerek yok mu? 

Yorum bağlantısı
Emrah Altun

Bizde odalar aşağı yukarı eşit ısınıyor( uygun sıcaklıkta diyelim) , bu durumda termostatik vana faydalı olur, gerek yok mu? 

Hocam yanlış anlamadıysam termostatik vana odalar arasında ısı farkı var ise bunu eşitlemek. Ya da odalar eşit ısınıyorsa ve bir odanın biraz daha soğuk olması isteniyorsa sıcaklık farkını arttırmak. Eğer sizin amacınız tasarruf yapmak ise sizin ihtiyacınız oda termostatı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Hocam yanlış anlamadıysam termostatik vana odalar arasında ısı farkı var ise bunu eşitlemek. Ya da odalar eşit ısınıyorsa ve bir odanın biraz daha soğuk olması isteniyorsa sıcaklık farkını arttırmak. Eğer sizin amacınız tasarruf yapmak ise sizin ihtiyacınız oda termostatı.

yanlış.

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Oda termostatı kullanımında sadece termostatın bulunduğu mahal sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.

Diyelim ki termostat salonda (genelde de salona yerleştirilir) odalar istenen ısı seviyesine gelmesine rağmen salon sıcaklığı henüz düşük olduğu için ısınmaya ve enerji tüketimine devam eder.

Termostatik vana kullanımında her bağımsız bölüm ayrı ayrı kontrol edilir. Yatak odaları 18 derece mutfak 18 derece banyo 24 derece oturma odaları ve salonlar 22 derece gibi.

Oda termostatları on-off çalışır. Termostatik vana oransal olarak kısıp açar. Isı dalgalanmaları minimum seviyededir.

Termostatik vanalar daha basit gözükse de pratikte daha çok konfor ve ekonomi sağlar.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Oda termostatı kullanımında sadece termostatın bulunduğu mahal sıcaklığını kontrol edebilirsiniz...

Doğrusu bu. Başka birşey eklemeye gerek yok.

cemal beyin yazdığı doğru.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Doğrusu bu. Başka birşey eklemeye gerek yok.

cemal beyin yazdığı doğru.

Farklı bi şey yazılmamış, Emrah bey'in dediği detaylandırılmış sanki hocam :)

Yani aklımdaki tanıma uymuş.

Asıl sorun, vanaları uzaktan kumanda ile yönetemiyoruz sanıyorum. Programlama yapamıyoruz. Sürekli kapatıp açmak gerekiyor. Bizim evde böyle en azından.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

onun için işte haftalık programlı termostat lazım olacak.

ama oda bazında haftalık program yapacaksan işte o zaman daha önce paylaşılan pilli vanadan lazım.

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Asıl sorun, vanaları uzaktan kumanda ile yönetemiyoruz sanıyorum. Programlama yapamıyoruz. Sürekli kapatıp açmak gerekiyor. Bizim evde böyle en azından.

Sanırım bazılarında var bu özellik Sani.

hqdefault.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Termostatik vanaları sürekli aç kapa yapmaya gerek yok.

Yapılan ayarlama sonrası istenen konfor seviyesine ulaşıldığında vanalar doğru ayarlanmış demektir.

Isı kaybı konusunda bir tekrar yapmak gerekirse:

Yalıtıma ve diğer faktörlere bağlı olarak binalardan ısı kayıpları zamanla doğru orantılıdır.

Kombinin kapalı kaldığı süre boyunca kaybolan ısıyı tekrar elde etmek için aynı enerjiyi harcarsınız.

Bu enerji elde edilene kadar da üşürsünüz :)

Evde olmadığınız saatlerde ortam ısısı ayarladığınız seviyeye geldiğinde termostatik vanalar akışı kesecek ve kombi zaten çalışmayacaktır. Ortamdan enerji kaybettikçe kombi ara ara çalışarak bu enerjiyi tamamlayacaktır.

Uzun yıllardır evimde de bu tarz kullanımım var. Hem son derece ekonomik hem de konforlu. Kapıdan girer girmez sıcak bir ortamla karşılaşıyorum.

Kombiniz manuel kontrolluysa sıcaklığı min.55 dereceye ayarlayıp bırakabilirsiniz.

Yoğuşmalı ve modülasyonlu kombiniz varsa daha düşük sıcaklıklara da ayarlamanız mümkündür.

Önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi mutlak surette zaman ayarı da istiyorsanız oda termostatı klemensine istediğiniz model zaman saati bağlayabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...