İbrahimcan Gökalp 2 Ocak 2015 Paylaş 2 Ocak 2015 Cümleten hayırlı akşamlar.Sizi gene rahatsız ediyorum ama bir maruzatim olcak power led konusunda. Bilginize güvendiğim ve saygı duydugum için sizlere danışma gereği duydum.Gündüz farı yapmak istiyorum ancak modüller pahalı ve bende direnç ve 7812 ile halletmek istiyorum.7li olucak yapmak istediğim gündüz farım.Bağlantıyı 3lü ve 4lü = 7 yapmayı düşünüyorum. 3lüyü seri bağlayıp 120 yada 100 Ohm direnç 50W olucak sekilde 7812 ile sürücem. 4Lüyü nasıl sürmeliyim ? birde 3Lüyü sürerken direnç ohmajı ve Watt ne seçmeliyim?Araç 2010 Astra H. Park lambalarından elektrik alınacak. Araştırmalarıma göre 7812 ve bir miktar direçle 3lü seri şekilde kullanan var ama direç değerlerini bilmiyorum paylaşırsanız sevinirim. Yorum bağlantısı
Okan Tansel 2 Ocak 2015 Paylaş 2 Ocak 2015 Merhaba teknik detay bilmiyorum lakin konuları araştırmanızı öneririm lakin çok çeşitli gündüz farı çalışması yapan abilerimiz ve kardeşlerimiz var formda 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Özge 2 Ocak 2015 Paylaş 2 Ocak 2015 78xx serisi regulator entegreleri max 500ma kadar çıkış veriyor diye biliyorum. Tam emin olmak için datashett bakmak lazım 3 power led tek entegreye pek uygun görünmüyor sanki... Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 2 Ocak 2015 Yazar Paylaş 2 Ocak 2015 78xx serisi regulator entegreleri max 500ma kadar çıkış veriyor diye biliyorum. Tam emin olmak için datashett bakmak lazım 3 power led tek entegreye pek uygun görünmüyor sanki... 1w power led 350ma çekiyor gerilim dalgalanmasından etkilendiği için 7812 sürün demişler bir kaç yerde , 3power led için 5W taş direnç ve 7812 iş görüyor muş ? . Emin olamadım ne yapmam gerektiğine. Bilgim yetersiz kaldı Yorum bağlantısı
Ahmet Özge 2 Ocak 2015 Paylaş 2 Ocak 2015 (düzenlendi) 78xx serisi entegreler power led gibi yuksek akım çeken elemanlarla uygulaması için pek uygun degil bence. Çok aşırı ısınır ve sonuç olarak çok çabuk bozulur. Led sogutmanın yanında birde onunla uğraşmak zorunda kalırsınız. Lm 317 entegresine birkaç dış eleman ilave edilerek aynı iş yaptırılabilir fakat kullanım yeri araba oldugunda başka sorunlar sizi bekliyor. akü voltaj degeride bildiginiz üzere sabit degil 12.2 - 14.4 bandında aracın çalışması-stop durumu, akünün, konjektörün durumuna göre. Entegre giris voltajı dalgalanması dogal olarak çıkışına da etki ediyor ve ışık şiddeti ve led ömrünü olumsuz etkiliyor. Bence pek ugraşmaya degmez hazır ürünler hem daha saglıklı hem daha basit olur sizin için linkteki ürünleri istege göre kombinleyebilirsiniz. http://www.marketdijital.com/350mA-12-Volt-Girisli-Led-Driver,LA_450-2.html#labels=450-2 2 Ocak 2015 tarihinde Ahmet Özge tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 2 Ocak 2015 Yazar Paylaş 2 Ocak 2015 78xx serisi entegreler power led gibi yuksek akım çeken elemanlarla uygulaması için pek uygun degil bence. Çok aşırı ısınır ve sonuç olarak çok çabuk bozulur. Led sogutmanın yanında birde onunla uğraşmak zorunda kalırsınız. Lm 317 entegresine birkaç dış eleman ilave edilerek aynı iş yaptırılabilir fakat kullanım yeri araba oldugunda başka sorunlar sizi bekliyor. akü voltaj degeride bildiginiz üzere sabit degil 12.2 - 14.4 bandında aracın çalışması-stop durumu, akünün, konjektörün durumuna göre. Entegre giris voltajı dalgalanması dogal olarak çıkışına da etki ediyor ve ışık şiddeti ve led ömrünü olumsuz etkiliyor. Bence pek ugraşmaya degmez hazır ürünler hem daha saglıklı hem daha basit olur sizin için linkteki ürünleri istege göre kombinleyebilirsiniz. http://www.marketdijital.com/350mA-12-Volt-Girisli-Led-Driver,LA_450-2.html#labels=450-2 doğru anlamışmıyım ? http://www.marketdijital.com/12-24x1-watt-350mA-12-24v-input-AT1500,PR-1191.html bu ürün 12ila 24 adet 1w 350ma power led sürebilmekte öylemi? Seri bağlantıda? Yorum bağlantısı
Ahmet Özge 2 Ocak 2015 Paylaş 2 Ocak 2015 Baglantı konusununda birsey diyemiycem seri-paralel-karışık urunden urune degisiklik gosterir. Satıcıya sorulur, araştırılır ama isinizi gorur sanırım. Linkteki urunlerden 3x1 watt çıkışlı 12 volt girişli en ucuz urunden birkaç tane kullanmıstim fiyatına gore başarılıydı Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 3 Ocak 2015 Paylaş 3 Ocak 2015 (düzenlendi) Bana kalırsa da 7812 ile uğraşmayın. Aşağıdaki linkte kullandığım sürücüler 2 3 lira civarı bir şey. 7 power led için 3+2+2 şeklinde uygulayabilirsiniz. 7 sağda 7 solda ise 12 tanesi 3 er seri. kalan 2 yi de kendi içinde seri yapabilirsiniz. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/261230-g%C3%BCnd%C3%BCz-far%C4%B1-uygulamas%C4%B1/ Her 3 erli 2 şer li seri bağlantılara sürücü olmak kaydıyla tabi ki. 3 Ocak 2015 tarihinde Görkem Azizoğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 3 Ocak 2015 Yazar Paylaş 3 Ocak 2015 Bana kalırsa da 7812 ile uğraşmayın. Aşağıdaki linkte kullandığım sürücüler 2 3 lira civarı bir şey. 7 power led için 3+2+2 şeklinde uygulayabilirsiniz. 7 sağda 7 solda ise 12 tanesi 3 er seri. kalan 2 yi de kendi içinde seri yapabilirsiniz. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/261230-g%C3%BCnd%C3%BCz-far%C4%B1-uygulamas%C4%B1/ Her 3 erli 2 şer li seri bağlantılara sürücü olmak kaydıyla tabi ki. Yaptığınız ürün çok güzel emsal teşkil etti benim için Ellerinize sağlık bu arada muazzam bir çalışma olmuş. O zaman bende duruma göre 6Lı yapabilirm enişteme yapıcaktım bunu sorayım 6olur derse sizin kullandığınız gibi yaparım. Kullandığınız 3Taneyi çalıştıran ürün bumudur acaba? http://www.marketdijital.com/1-31watt-350mA-12-V-24V-input-Led-surucu,PR-558.html Fiyatıda makulmuş. Birşey dikkatimi çekti Ledlerin arkasına PCB den sonra bir parça daha soğutucumu eklediniz? PCB soğutucu göreni yapmaz mı ki? Baglantı konusununda birsey diyemiycem seri-paralel-karışık urunden urune degisiklik gosterir. Satıcıya sorulur, araştırılır ama isinizi gorur sanırım. Linkteki urunlerden 3x1 watt çıkışlı 12 volt girişli en ucuz urunden birkaç tane kullanmıstim fiyatına gore başarılıydı Evet fiyatlar gayet başarılı umarım bende sizin gibi tatmin edici bir ışık alabilirm yapıp görücez Yorum bağlantısı
Ahmet Özge 3 Ocak 2015 Paylaş 3 Ocak 2015 Led'in Kendi sogutucusu ara baglanti elemanidir kesinlikle yetersiz kalir deneme yaptiniz ise calisir calismaz el yakacak kadar cok isinir. Baska sogutucu ilavesi gerekir. Sicak yaz gunlerinide dusunmek lazim 1 Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 3 Ocak 2015 Yazar Paylaş 3 Ocak 2015 Led'in Kendi sogutucusu ara baglanti elemanidir kesinlikle yetersiz kalir deneme yaptiniz ise calisir calismaz el yakacak kadar cok isinir. Baska sogutucu ilavesi gerekir. Sicak yaz gunlerinide dusunmek lazim Git gide çetrefilleşiyor ya haydi hayırlısı Yorum bağlantısı
Ahmet Özge 3 Ocak 2015 Paylaş 3 Ocak 2015 Valla dusununce led isi hic mantıklı değil aslında. Çok zahmetli, masraflı. Yok sürücüsü, soğutucusu, yok led'in açısı, kesmesi, biçmesi, sızdırmazlıģı vs. Vs. Ne için hepsi 1. Güzel duruyor, 2. Karşıdan gelen gündüz fark etsin bizi diye (koca araba görünmüyor ya). Tercih meselesi bu işleri seviyorsanız, el beceriniz boş vaktiniz varsa hoş vakit geçirirsiniz. İnsanın emek vererek ortaya birşey çıkarmanın hazzı hiç bir şey ile değişilemez... 2 Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 3 Ocak 2015 Yazar Paylaş 3 Ocak 2015 Valla dusununce led isi hic mantıklı değil aslında. Çok zahmetli, masraflı. Yok sürücüsü, soğutucusu, yok led'in açısı, kesmesi, biçmesi, sızdırmazlıģı vs. Vs. Ne için hepsi 1. Güzel duruyor, 2. Karşıdan gelen gündüz fark etsin bizi diye (koca araba görünmüyor ya). Tercih meselesi bu işleri seviyorsanız, el beceriniz boş vaktiniz varsa hoş vakit geçirirsiniz. İnsanın emek vererek ortaya birşey çıkarmanın hazzı hiç bir şey ile değişilemez... Tüm herşey zaten bunu ben yaptım el emeğim demek için o hazzı tekrar tekrar tadmak için. 2.Maddeye katılıyorum ve o amaçla hiç kullanma gereksinimi duymadım Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 3 Ocak 2015 Paylaş 3 Ocak 2015 Yaptığınız ürün çok güzel emsal teşkil etti benim için Ellerinize sağlık bu arada muazzam bir çalışma olmuş. O zaman bende duruma göre 6Lı yapabilirm enişteme yapıcaktım bunu sorayım 6olur derse sizin kullandığınız gibi yaparım. Kullandığınız 3Taneyi çalıştıran ürün bumudur acaba? http://www.marketdijital.com/1-31watt-350mA-12-V-24V-input-Led-surucu,PR-558.html Fiyatıda makulmuş. Birşey dikkatimi çekti Ledlerin arkasına PCB den sonra bir parça daha soğutucumu eklediniz? PCB soğutucu göreni yapmaz mı ki? Evet fiyatlar gayet başarılı umarım bende sizin gibi tatmin edici bir ışık alabilirm yapıp görücez Teşekkürler, daha güzeli uğraşınca sizin olacaktır. Evet linkteki 350 ma'lık sürücüden kullandım. Bu sürücü ile 3 led'i seri bağlarsanız her bir pcb deki ısınma şiddetli olmayacaktır. Fakat sis farı kısmı su ile temasta olan bir yer olduğu için haliyle pcb ve lensi içeri su almayacak şekilde montajlamak lazım. Bunun için pcbnin dış yüzeyine silikon vs gibi yalıtım malzemeleri ile kaplayınca pcb ısıyı dışarı atamadığı için ısınma başlayacaktır. O yüzden ekstradan pcbye bağladığım o alüminyum parçalar hem lens hem pcb yi tampona bağlıyor hemde ısının dağılmasını sağlıyor. Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 3 Ocak 2015 Yazar Paylaş 3 Ocak 2015 Teşekkürler, daha güzeli uğraşınca sizin olacaktır. Evet linkteki 350 ma'lık sürücüden kullandım. Bu sürücü ile 3 led'i seri bağlarsanız her bir pcb deki ısınma şiddetli olmayacaktır. Fakat sis farı kısmı su ile temasta olan bir yer olduğu için haliyle pcb ve lensi içeri su almayacak şekilde montajlamak lazım. Bunun için pcbnin dış yüzeyine silikon vs gibi yalıtım malzemeleri ile kaplayınca pcb ısıyı dışarı atamadığı için ısınma başlayacaktır. O yüzden ekstradan pcbye bağladığım o alüminyum parçalar hem lens hem pcb yi tampona bağlıyor hemde ısının dağılmasını sağlıyor. İnşallah bakalım yakın zamanda kuruluma geçicez 6şarlı yapsam diyorum o zaman 4adet sürücü yeticektirk 3erli bağlantılarda.Şayet 7li yaptığımızı düşünürsek her iki taraftan 1er led artacak bunları aralarında seri yapıp +1 sürücü ile mi çalıştırmamız gerekir? yoksa 1sürücüye 4led mi yüklememiz gerekir? Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 3 Ocak 2015 Paylaş 3 Ocak 2015 İnşallah bakalım yakın zamanda kuruluma geçicez < > 6şarlı yapsam diyorum o zaman 4adet sürücü yeticektirk 3erli bağlantılarda.Şayet 7li yaptığımızı düşünürsek her iki taraftan 1er led artacak bunları aralarında seri yapıp +1 sürücü ile mi çalıştırmamız gerekir? yoksa 1sürücüye 4led mi yüklememiz gerekir? O kalan son 2 yi aralarında seri yap ve boş bir sürücüye bağla. 3+4 3+4 şeklinde olursa 4 led tek sürücü için fazla gelir ve ışık şiddeti azalabilir. Haliyle karşıdan bakınca 3lüler farklı 4 lüler farklı ışık şiddetinde olur. Bana kalırsa ya 9 lu ya 6 lı yap ki her 3lü seriye bir sürücü düşsün ve kafan rahat olsun. Yorum bağlantısı
İbrahimcan Gökalp 3 Ocak 2015 Yazar Paylaş 3 Ocak 2015 O kalan son 2 yi aralarında seri yap ve boş bir sürücüye bağla. 3+4 3+4 şeklinde olursa 4 led tek sürücü için fazla gelir ve ışık şiddeti azalabilir. Haliyle karşıdan bakınca 3lüler farklı 4 lüler farklı ışık şiddetinde olur. Bana kalırsa ya 9 lu ya 6 lı yap ki her 3lü seriye bir sürücü düşsün ve kafan rahat olsun. Teknik detay beni görünüş eniştemi ilgilendiriyor 6şarlı olanı beğenirse öyle yaparız daha sağlıklı olur dediğiniz gibi. Soğutucu kısmınıda lens çapında bir vida ayarlıcam arasına termal macun sürücem o sekilde soğutmasnı sağlayacak. Buraya kadar herşey tamam Led ve lensleri aldım PCB ve devreleride yolda geliyor hayırlısıyla yakın zamanda başlayacağızzz 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts