İçeriğe Yönlendir

Soğukta Lastik Havaları Ne Kadar Düşer?

Çağatay Özsoy

Recommended Posts

Çağatay Özsoy

merhabalar,

1 hafta önce 33 hava bastığım ön lastiklerim 26 havaya düşmüş, soğukta lastik havaları kaça kadar düşer? bu normal mi? lastiğin biri düşse tamam patlak var dicem ama 4 de düşük, 29 olan arkalarda 24 lerde filan, acaba soğuktan basınç ölçer mi yanlış gösteriyor (kalem tipi, pakkens marka) lastiklere en son hava bastığımda sanırım 10-15 dere civarıydı hava, şuanda -5 derece filan, lastiklerim 195*50/r15 .. birde bütün lastikler indiğinden araç bilgisayarıda herhangi bir şey göstermiyor.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Hava 15 derece iken bastığımda 35 olan lastik değerim 0 derecelerde 32'lere düşüyor. 3-4 psi normaldir bence.

Yorum bağlantısı
Ercan Ayas

benzincide tekrar dijital hava saati ile kontrol edin bence ama havadan da kaynaklanıyor sıcaklık ile gazlar genleştiği için soguktada sönme olur haliyle 

Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy
(düzenlendi)

Hava 15 derece iken bastığımda 35 olan lastik değerim 0 derecelerde 32'lere düşüyor. 3-4 psi normaldir bence.

banada mantiken hava soğukluğundan düştü gibi geliyor ama en fazla 20 derece fark için 6psi düşmez sanki?? ikinciside bu havaylada hem arabada hafiften bi titreme hem direksiyonda baya bi ağırlaşma hem yakıtta 0,5-1lt /100km artış oluyor,, nitrojen basınca hava çok değişmiyormuş doğrumudur bilginiz var mı?   dijital hava saati ile bendeki ölçeri kontrol ediyorum fark yok,, hava soğuyunca yanlış ölçmeye başlamadıysa tabiki...

tarihinde Çağatay Özsoy tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Nitrojen oksijen gibi dağınık olmadığından söylendiği gibi soğuk havada kaçırması neredeyse imkansız. Tecrübe etmiştim. Ama bunun için para verir miyim? Hayır.

Artış normal. Her araçta oluyor.

Direksiyon düşek basınçtan dolayı ağırlaşıyor olabilir. Lastiklerin havasını tamamlayın, düzelir muhtemelen. Ayrıca yaz lastiği kışın sertleştiğinden, kış lastiğide yapısı gereği sert olduğundan biraz ağırlaşması gayet normaldir.

Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Bundan 2 hafta once 30 hava basmistim dün araca bindm arkaya dogru yamuk duruyor , indm baktm sol arka lastik inmis , mazot alirken bide hava basayim dedim 11 hava kalmis lastikte .. 

Yorum bağlantısı
Yalçın Dağlıoğlu
(düzenlendi)

Bu sabah aracın lastik basınç arızası yandı İzmirde sabah -8 dereceydi . Hava basıncını yükselttim normale döndü

tarihinde Yalçın Dağlıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Benzincilerdeki dijitaller genelde doğru gösterir. Buradan kontrol edin. Araç 7- 8 km gidince lastikler ısınır basınç artar. Bu yanıltabilir. Soğuk ölçmek gerekir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

Benzincilerdeki dijitaller genelde doğru gösterir. Buradan kontrol edin. Araç 7- 8 km gidince lastikler ısınır basınç artar. Bu yanıltabilir. Soğuk ölçmek gerekir. 

evet en son hava bastığımda bi 7-8 km filan yapmıştım belki ondanda biraz fark oldu,, neyse en kısa zamanda vereceğim nitroyu :)) abi böyle lastik indi çıktı uğraşılmaz,  sanırım 20 tl civarıymış 4 lastik, 32 havanın altına inince zaten yakıttan yiyor..

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

nitronun da hikaye olduğunu söylüyorlar.   :)

Hikaye kısmı farklı. Uçak lastiklerinde de nitrojen kullanılıyor sonuçta. Isınmayı geciktirir diyorlar da, bizim lastikler uçakların ki kadar ısınmıyordur herhalde :p

Ancak hava kaçırmaması doğrudur. 6 ay sürekli kontrol ettim, 1psi en fazla düşmüştü 6 ayın sonunda.

Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

valla az önce netteki yorumlara baktım şöyle bi, genelde herkesin yazdığı kış yaz basınçda fazla değişme olmuyormuş, birde hava kaçırma daha az oluyormuş, uçak lastiklerinede farklı bölgelere kalkıp varklı ısılara maruz kaldığından özellikle nitrojen basıyormalrmış, örneğin yerdeyken ist atıyorum 30 derece, havda bilmem kaç dereceye düşüyor, inerken bilmem kaç derceye iniyor filan :biggrin:

Yorum bağlantısı
Cihan Yaşar

merhabalar,

1 hafta önce 33 hava bastığım ön lastiklerim 26 havaya düşmüş, soğukta lastik havaları kaça kadar düşer? bu normal mi? lastiğin biri düşse tamam patlak var dicem ama 4 de düşük, 29 olan arkalarda 24 lerde filan, acaba soğuktan basınç ölçer mi yanlış gösteriyor (kalem tipi, pakkens marka) lastiklere en son hava bastığımda sanırım 10-15 dere civarıydı hava, şuanda -5 derece filan, lastiklerim 195*50/r15 .. birde bütün lastikler indiğinden araç bilgisayarıda herhangi bir şey göstermiyor.

pakkens kalem tipi basinc olcerden bende 12 13 tl ye almistim.acaba dogru olcer mi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Selçukta tp sensörler var. Bunların testini yapmıştı.

Forumda da kaç derecede ne kadar düştüğü bilgisi vardı.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

P.V=n.R.T formülünden, n,R,V sabit desek. T(Kelvin sıcaklık) ile P ( basınç) doğru orantılı . 0 derece 273 Kelvin. 40 derece 313 K. Yazla kış arasında 313/273= 1,15. Yani yüzde 15 basınç düşer aşağı yukarı. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

pakkens kalem tipi basinc olcerden bende 12 13 tl ye almistim.acaba dogru olcer mi

ben dijital hava basanlarla karşılaştırdım doğru ölçüyor, hatta bazı istasyonlarınki diital olmasına rağmen fazla hava basıyordu.

Yorum bağlantısı
Mehmet Emin Taşdelen

P.V=n.R.T formülünden, n,R,V sabit desek. T(Kelvin sıcaklık) ile P ( basınç) doğru orantılı . 0 derece 273 Kelvin. 40 derece 313 K. Yazla kış arasında 313/273= 1,15. Yani yüzde 15 basınç düşer aşağı yukarı. 

Aşağıya doğru okuyarak bunu yazmak için geliyordum, hızlı davranmışsınız.

Tecrübe olarak da şunu söyleyebilirim, benim lastikler tek tek hem basınç hem de sıcaklık gösteriyor. Yaklaşık 3 ay kadar önce basılan havanın 2-3 psi altını gösteriyor soğuk durumda, ısınınca da doğal olarak artıyor. En son geçen gün Ankara'dan gelirken baktım dışarısı -5 iken lastik önler 13-15 gibi bir şey gösteriyordu, arkalar daha düşük tabi. Ama basınçlar aynıydı. Sözün özü bizim yaşadığımız hava sıcaklığı değişiklikleri dediğiniz kadar büyük fark oluşturmamalı bence.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

Aşağıya doğru okuyarak bunu yazmak için geliyordum, hızlı davranmışsınız.

Tecrübe olarak da şunu söyleyebilirim, benim lastikler tek tek hem basınç hem de sıcaklık gösteriyor. Yaklaşık 3 ay kadar önce basılan havanın 2-3 psi altını gösteriyor soğuk durumda, ısınınca da doğal olarak artıyor. En son geçen gün Ankara'dan gelirken baktım dışarısı -5 iken lastik önler 13-15 gibi bir şey gösteriyordu, arkalar daha düşük tabi. Ama basınçlar aynıydı. Sözün özü bizim yaşadığımız hava sıcaklığı değişiklikleri dediğiniz kadar büyük fark oluşturmamalı bence.

bencede öyle, pv=nrt gidersek sanırım 33 havanı yüzde 6-7 düşmesi gerekiyordu, o da 30,5 yapar, benişmki 26 düşmüş bu akşam hava +3 derece idi 28-29 ölçtüm,, neyse bi kaç sefer daha deniyeyimi olmadı lastikçiye gidicem ama 4 lasyik birden olması bi garip, umarım ben bişeyi yanlış yapıyorumdur,, birde bugün bi abi yeni arabalarda bi miktar kaçar dedi, daha lastik tam oturmamıştır dedi,,

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...