İçeriğe Yönlendir

Dizel Araçlarda Vitesi Boşa Atmak Zararlımıdır?

Ali Aygör

Recommended Posts

Ali Aygör
Merhaba. 2 hafta önce 2.aracım olacak fiesta 1.5 tdci manuel aracımın siparişini verdim + güvenlik paketi için mayısın ilk haftasına gün verdiler. 

Şimdi gelelim sorularıma. 

İlk defa dizel aracım olacak bir arkadaşım(dolmuşçu) vitesi boşa atarsan yatak sarar gibi bir tabir kullandı fakat anlamadım, dizel araçlarda vitesi boşa atmak zararlımıdır değilmidir? 2 yıldır benzinli 207 kullanıyorum bir sıkıntı olmadı.

2. sorum ise şimdiki aracım 2010 model. 1.4 75 beygir. Geçen ay computest e götürdüm en son 60 beygir güç üretti. İlgili vatandaş aracı daha önce bayandan mı aldınız, motor açılmamış dedi. Nasıl açacağım hakkında da bilgi verdi(çok yakmasın diye kurcalamadım [:)]) Şimdi 0 alacağım bu dizel araç için motor açma uygulamasını gerçekleştireyimmi yoksa kurcalamayımmı? Şimdiki aracımda motor açılmadığı için arada 15 beygir fark var azda değil yani. E alacağım fiesta da 75 beygir, acaba onun motorunu açmaya gerek varmıdır kafam çok karışık cidden. İlgilenirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Computestler tam doğru göstermeyebilir.

Vites boştayken gitmekte amaç nedir? 

Anlık tüketimi gösteren bir araçta denerseniz araç viteste ama gaza basmıyorsanız boştakinden daha az yakar.

Örnek:  

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hakan Kalkan

şimdiki araçlarda rodaj diye bir şey yok al son gaz yap diyorlar..

vitesi boşa almak çok sakıncalı araç istop edebilir ayrıca çok yakar..

Yorum bağlantısı
Fatih Söğütçü

bence rampa aşağı inerken aracın hiç yakmıyor göstermesi saçmalık ne yani motoru rüzğar mı çeviriyor şahsen ben yolda giderken rampa aşağı 12 km lik bi yol var orada atıyorum.

Yorum bağlantısı
Ali Aygör

Sorum rampa aşağı giderken vitesi boşa atmamın yakıta etkisi değil arkadaşlar burada bir anlaşalım.

Sorum dizel araçta rampa aşağı vitesi boşa attığımda motora bir sıkıntı gelip gelemeyeceği.  Şimdi ki aracım 2010 benzinli 207 manuel. Şimdiye kadar bir sıkıntı açmadı ama bir arkadaşım "yatak sarar" gibi bir ifade kullandığı için aklıma takıldı ve sorayım dedim. Konuyu farklı yerlere çekmeyiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Enjektorler cute of yapar araca yakit gelmez tekerleklerden alinan guc ile motor hareketini yapar, 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Nurullah Mayuk

Dizel aracı boşa atmak falan zararlı değil , senelerdir dizel araç kullanıyoruz bu yüzden herhangi bi sıkıntı falan olmadı . Böyle bi şehir efsanesinide ilk defa duydum :)

Aracı boşa atmaktan kasit sanirsam mesela trafikte dururken , yokuş aşağı inerken vb. Herhangi bisey olmaz .

Sadece isin puf noktası su , atiyorum yokuş assa boşta inen bi araba 100 km de 0.6-7 litre yakıt tuketiyorsa atiyorum 3 viteste gaza vs hic biseye basmadan araç kendisi inerse hic yakıt harcamiyor , bu sekildede araç motor freninden araç yavaşlıyor derseniz bir üst vitese cekersiniz , atiyorum 3 ten 4 e , sorunsuzca inersiniz ..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Sorum rampa aşağı giderken vitesi boşa atmamın yakıta etkisi değil arkadaşlar burada bir anlaşalım.

Sorum dizel araçta rampa aşağı vitesi boşa attığımda motora bir sıkıntı gelip gelemeyeceği. Şimdi ki aracım 2010 benzinli 207 manuel. Şimdiye kadar bir sıkıntı açmadı ama bir arkadaşım "yatak sarar" gibi bir ifade kullandığı için aklıma takıldı ve sorayım dedim. Konuyu farklı yerlere çekmeyiniz.

Siz önce üslûp değiştirin.

Otomatik araçta boşa atılmaz giderken, şanzimana zarar verir.

İster benzinli, ister dizel duz vites arabadada, yokuş aşağı, boşa atmak rolantide bekleme gibi yakıt yakar.

Karbüratörlu araç kullanmiyorsunuz

,enjeksiyonlu araçlarda boşa atmadiginiz da araç çok daha az yakar.

Niyemi? Niyesi mi var arkadaşım? Rampa aşağı inerken boşa atcam belki?

tarihinde Hakan Kurt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Aygör

Siz önce üslûp değiştirin.

Otomatik araçta boşa atılmaz giderken, şanzimana zarar verir.

İster benzinli, ister dizel duz vites arabadada, yokuş aşağı, boşa atmak rolantide bekleme gibi yakıt yakar.

Karbüratörlu araç kullanmiyorsunuz

,enjeksiyonlu araçlarda boşa atmadiginiz da araç çok daha az yakar.

Üslubumun neresi uygunsuz geldi çok merak ettim ama yinede teşekkürler.

Anladım, vitesi boşa atmak zararlı değilmiş. Yatak sarma filan olayı zaten banada inandırıcı gelmemişti(ne olduğunu bile bilmiyorum).

Diğer sorumdan da emin olmak istiyorum. 0 alacağım araçta motor açma uygulaması gerçekleştirmeme gerek varmıdır?

Yorum bağlantısı
Fatih Söğütçü

rampa aşağı inerken boştada vitestede yakıt yakıyor,sonuçta hareket etmedende çalışırken bu sarfiyatı gösteriyor yol bilgisayarı belki de güvenlik amaçlıdır kimbilir. :spiteful:

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yatak sarma: aniden yanlış vitese küçültme gibi hatadan sonra olur boşta gitme ile sarmaz.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Dizel aracı boşa atmak falan zararlı değil , senelerdir dizel araç kullanıyoruz bu yüzden herhangi bi sıkıntı falan olmadı . Böyle bi şehir efsanesinide ilk defa duydum :)

Aracı boşa atmaktan kasit sanirsam mesela trafikte dururken , yokuş aşağı inerken vb. Herhangi bisey olmaz .

Sadece isin puf noktası su , atiyorum yokuş assa boşta inen bi araba 100 km de 0.6-7 litre yakıt tuketiyorsa atiyorum 3 viteste gaza vs hic biseye basmadan araç kendisi inerse hic yakıt harcamiyor , bu sekildede araç motor freninden araç yavaşlıyor derseniz bir üst vitese cekersiniz , atiyorum 3 ten 4 e , sorunsuzca inersiniz ..

Zarar kısmı efsane değildir yalnız, boşta 100 le iniyorsun, vitese taktın ve gaza basmadan devri tutturmadan debriyajı bıraktın, şaftlı araçta ıstavrozları zorlarsın, şanzımanı ve takozları zorlarsın, baskı balata da zarar görür biraz, önden çekiş araçta şaft yok bu durumda devri tam tutturmazsan yine şanzımana ve balataya baskı oluşur, bu devir olayını yapamayan adam aracın canına okur, hemen bozulmaz ama zamanla önce baskıda daha sonrada şanzımanda yıpranma başlar.

Ayrıca net ve kesin kuraldır, araç asla boşa altılmaz, (kitapçıklarda bile yazar) hem güvenlik (fren-yol tutuş)hemde araç sağlığı için, kışın bu duruma ilave hararet düşmesi gibi etkenleride eklersin, bunların hepsi uzun vadede zarar verir, senelerdir kullanmanız doğru biliyorsunuz demek değildir arkadaşlar, lütfen biraz araştıralım, mesela motorsiklette zaten boşa atamazsında, dengesiz şekilde vites düşerseniz ne olur bir anlayana sorun isterseniz, biranda motorun önünde bile bulursunuz kendinizi, şanzımanıda dağıtırsınız hemde çok kolay şekilde, o yüzden bir şeyi iddaa etmeden önce iyice öğrenmek lazımdır, sanırım anlata bildim.

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Nurullah Mayuk

Üslubumun neresi uygunsuz geldi çok merak ettim ama yinede teşekkürler.

Anladım, vitesi boşa atmak zararlı değilmiş. Yatak sarma filan olayı zaten banada inandırıcı gelmemişti(ne olduğunu bile bilmiyorum).

Diğer sorumdan da emin olmak istiyorum. 0 alacağım araçta motor açma uygulaması gerçekleştirmeme gerek varmıdır?

Kimisi rodaj süresinde aracı devirli ve sakin kullanmaktan bahsediyor . Ben bu konuda kesin bisey soylicek bilgiye sahip değilim ama 2011 senesinde dizel sıfır transporteri alirken servisteki arkadaş , abi yeni arabalarda rodaj dönemi yok istediğin gibi kullan , ama arabayı biraz yuksek devirlerde ve süratlerde kullanmani tavsiye ederim dedi 500-1000 kmden sonra , arabayı aldıktan 3 gün sonra cenaze dolayısıyla istanbuldan samsuna , aracın son limitlerinde yüksek süratte gittik , dönüşte normal geldik . Şuan çok memnunuz bi sıkıntı yok . En son bakımda beyine baglabilmisti , kendi gücü 102. Kusur çıktı ..
Yorum bağlantısı
Nurullah Mayuk

Ali abim , dediğini tam anlamıyla anladım . Sadece senelerdir dizel kullanan babam , ve 3-5 senelik kendi tecrubemle olan durumu yazdım :) Ben boşta inmektense araçta viteste inmeyi genelde tercih ediyorum , babam ise senelerdir uygun durumlarda bosa atar hep , bu sebebten bi sikinti yasamadik . Babamın 25 senelik Ford , 4 senelik te bi vw gecmisimiz var . Ama dediğin doğrudur canım abim :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

100 ,le boşta inilebilir uçurumdan aşağı da araba itilipğ atılabilir de bu kullanım şekli normal olmaktan çıkar tabii 100 le gdierken doğru vitese bile hızla geçilirse mekaniğe inanılmaz aşırı yük biner.

vesile ile genelde otomatik vites arabalrın motorları daha uzun km ler bu yüzden dayanır. tasarım toleransı dışına çıkartmaz motor devrini.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Kimisi rodaj süresinde aracı devirli ve sakin kullanmaktan bahsediyor . Ben bu konuda kesin bisey soylicek bilgiye sahip değilim ama 2011 senesinde dizel sıfır transporteri alirken servisteki arkadaş , abi yeni arabalarda rodaj dönemi yok istediğin gibi kullan , ama arabayı biraz yuksek devirlerde ve süratlerde kullanmani tavsiye ederim dedi 500-1000 kmden sonra , arabayı aldıktan 3 gün sonra cenaze dolayısıyla istanbuldan samsuna , aracın son limitlerinde yüksek süratte gittik , dönüşte normal geldik . Şuan çok memnunuz bi sıkıntı yok . En son bakımda beyine baglabilmisti , kendi gücü 102. Kusur çıktı ..

Kesin şey var, eskiden üretilen araçlarla şimdikiler arasında teknoloji sebebiyle üretim hassasiyeti farkı vardır, diyelimki 10 sene önce üretilen motorda silindirdeki hata oranı %2 olsun, şimdikilerde ise %0.5 eskiden rodaj gerekirdi ve uzun km ler boyu sakin sürüpo %2 lik kısmın motor tarafından aşınmasını vs. beklerdik, şimdi ise hata payı çokçok az, acaip hassas üretiyorlar ve hata payı çok az, bu sebeble sürtünme yaratacak kısımlar minimum seviyede, ne oldu bu durumda? Rodaj neredeyse gereksiz gibi birşey oldu, ama tam olarak sıfırlanmadı, bu sebeble 500-1000 km. kalan hataların yokolması için yeterli, şimdi anlaşılmıştır sanırım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Turgut Ünal

Niyemi? Niyesi mi var arkadaşım? Rampa aşağı inerken boşa atcam belki?

Siz boşa atmaya devam edin o zaman

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

şimdiki araçlarda rodaj diye bir şey yok al son gaz yap diyorlar..

vitesi boşa almak çok sakıncalı araç istop edebilir ayrıca çok yakar..

1- yanlış diyorlar

2- vitesi boşa almak kısmen sakıncalı ancak yakıt tasarrufu yapar. cutoff diyen arkadaşlar 12 km viteste gaza basmadan gidebilecekler mi? Hangi tatlı rampada?

ben bolu tünelinden sonra 15 km boşta gidebiliyorum. Viteste deneyin gaza basmadan buraya yanıtınızı yazın.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Ali abim , dediğini tam anlamıyla anladım . Sadece senelerdir dizel kullanan babam , ve 3-5 senelik kendi tecrubemle olan durumu yazdım :) Ben boşta inmektense araçta viteste inmeyi genelde tercih ediyorum , babam ise senelerdir uygun durumlarda bosa atar hep , bu sebebten bi sikinti yasamadik . Babamın 25 senelik Ford , 4 senelik te bi vw gecmisimiz var . Ama dediğin doğrudur canım abim :)

Sıkıntı yok o zaman, ama kusura bakma, baban hata yapmış, bunun sebebi eski alışkanlıkarda olabilir, eskiden çoğu araç sahibi boşa atardı, az yaksın diye, oluşan risklere pek bakmazlardı, zaten araçlarda günümüzdeki gibi değillerdi güçsüzlerdi yavaşlardı vs.  neyse şimdi böyle değil, değişmeyen tek şeyse arıza riski ve oluşan azar azar ama uzun vadede dert çıkaracak yıpranmalar, acemilerde zaten kısa sürede bu iş biter, demekki Babanız bu devir olayını denk getirebiliyormuşki uzun zamanlar sıkıntısız araç kullanmış...

Neyse kişiler değil derdimiz, genel anlamda bakacağız, araç boşa atılmaz, hem fren zafiyeti hem yol tutuş zafiyeti hem de araca hasar ve kaza yapma ihtimali olan birşeyidir, kullanım kitapçıklarında bile genelde bu durum yazar zaten :)

1- yanlış diyorlar

2- vitesi boşa almak kısmen sakıncalı ancak yakıt tasarrufu yapar. cutoff diyen arkadaşlar 12 km viteste gaza basmadan gidebilecekler mi? Hangi tatlı rampada?

ben bolu tünelinden sonra 15 km boşta gidebiliyorum. Viteste deneyin gaza basmadan buraya yanıtınızı yazın.

Gaza basmayı yeğlerim hocam, varsın yaksın. :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Ben tekirdagda 3 kmye yakin cok dik rampayi 5 vitesle gayet rahat iniyorum hemde arac hizlaniyor bile anlik yakit 0

Yorum bağlantısı
Tamer Geveci

Zarar kısmı efsane değildir yalnız, boşta 100 le iniyorsun, vitese taktın ve gaza basmadan devri tutturmadan debriyajı bıraktın, şaftlı araçta ıstavrozları zorlarsın, şanzımanı ve takozları zorlarsın, baskı balata da zarar görür biraz, önden çekiş araçta şaft yok bu durumda devri tam tutturmazsan yine şanzımana ve balataya baskı oluşur, bu devir olayını yapamayan adam aracın canına okur, hemen bozulmaz ama zamanla önce baskıda daha sonrada şanzımanda yıpranma başlar.

Ayrıca net ve kesin kuraldır, araç asla boşa altılmaz, (kitapçıklarda bile yazar) hem güvenlik (fren-yol tutuş)hemde araç sağlığı için, kışın bu duruma ilave hararet düşmesi gibi etkenleride eklersin, bunların hepsi uzun vadede zarar verir, senelerdir kullanmanız doğru biliyorsunuz demek değildir arkadaşlar, lütfen biraz araştıralım, mesela motorsiklette zaten boşa atamazsında, dengesiz şekilde vites düşerseniz ne olur bir anlayana sorun isterseniz, biranda motorun önünde bile bulursunuz kendinizi, şanzımanıda dağıtırsınız hemde çok kolay şekilde, o yüzden bir şeyi iddaa etmeden önce iyice öğrenmek lazımdır, sanırım anlata bildim.

DEdiklerinize aynen katılıyorum , 80binde pederin dizel corollasında aynı durumla karşılaştık biraz masraf çıkardı .

Motosiklette neden vites boşa atılmaz dediniz , güvenlik açısından mı?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

DEdiklerinize aynen katılıyorum , 80binde pederin dizel corollasında aynı durumla karşılaştık biraz masraf çıkardı .

Motosiklette neden vites boşa atılmaz dediniz , güvenlik açısından mı?

Onu extrem bir örnek olarak verdim, şanzımana vereceğin hasar ve nasıl yere düşersin şeklinde :) Motorda genelde vitesler 1-N-2-3-4 şeklindedir, yani 4 ten 3 e atarsın ama arabadaki gibi 4 ten 3 e atmadan bir boşa atayım ohh desin sonra 3 e atayım olmaz, devre göre kullanman gerekir, 4 ten 3 e atarken devri tutturman, nazik olman tam debriyajı bırakırken hafif gazla beraber ön frene de hafiften dokunman gerekirki motor kendini ileri atmasın, düşük devirde yaparsan bunu motor öne yığılır, tersinde sen arkaya uçarsın, çok tehlikelidir aslında ayrıca şanzımanıda çok kolay şekilde yersin, dişliler hamur olur, bunu anlatmak ve araba şanzımanında hissedilmesede benzer hasara sebeb olduğunu anlatmak için motor örneğini verdim :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Aracın devrine göre mesela 120 ile boştaysam yavaş gaz verip yaklaşık devirlere motoru çıkarıp öyle vitese takıyorum. Böylelikle bir anda yük binmiyor. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...