İçeriğe Yönlendir

Dizel Ilk Çalıştırma Ve Stop Etme

Can Eray

Recommended Posts

Arkadaşlar merhaba. 1 haftalık Focus kullanıcısıyım. Önceki aracım lpgli olduğu için ilk defa turbo dizel bi araç kullanıyorum. Sanırım bu tarz motora sahip araçların kullanımı biraz daha narin oluyor. Td motorlarla ilgili yazılar okudum ama aklıma takılan bi kaç soru daha var. 1. Her çalıştırdığımda 45 sn ye bekliyorum aşağı yukarı hatta saatten bakıyorum o derece bu işi araca her bindiğimde yapmalı mıyım , yoksa motor soğuduğu zamanlar mı yapmalıyım ? Yani mesela 2 dk markete uğradım geldim , arabayı çalıştırınca yine beklemem gerekiyor mu ? 2. Yine aynı şekilde her stop ettirmeden önce 30-45 sn ye bekliyorum, bunu da sürekli yapmalı mıyım ? 3.Motor soğukken  hangi devirlerde vites değiştirmem gerekiyor turboya sıkıntı çıkmaması için genelde fazla devir yapmıyorum zaten soğukken 2 veya 3 e gelmeden değiştiriyorum. 4. Motor ısındığında en fazla kaç devir yapmalıyım ? Lpgde genelde zorluyordum ama dizel araçta da yapsam bi sıkıntı çıkar mı ? Biraz fazla oldu ama şimdiden sağolun. Belki biraz ayrıntı olabilir ama ilk defa benim için lükse denebilecek bi araca sahip oldum , biraz sıkıntılı durumlar oldu o yüzden ayrıntılı sordum böyle şimdiden teşekkür ederim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Ozan Yurtsever

Arkadaşlar merhaba. 1 haftalık Focus kullanıcısıyım. Önceki aracım lpgli olduğu için ilk defa turbo dizel bi araç kullanıyorum. Sanırım bu tarz motora sahip araçların kullanımı biraz daha narin oluyor. Td motorlarla ilgili yazılar okudum ama aklıma takılan bi kaç soru daha var. 1. Her çalıştırdığımda 45 sn ye bekliyorum aşağı yukarı hatta saatten bakıyorum o derece bu işi araca her bindiğimde yapmalı mıyım , yoksa motor soğuduğu zamanlar mı yapmalıyım ? Yani mesela 2 dk markete uğradım geldim , arabayı çalıştırınca yine beklemem gerekiyor mu ? 2. Yine aynı şekilde her stop ettirmeden önce 30-45 sn ye bekliyorum, bunu da sürekli yapmalı mıyım ? 3.Motor soğukken  hangi devirlerde vites değiştirmem gerekiyor turboya sıkıntı çıkmaması için genelde fazla devir yapmıyorum zaten soğukken 2 veya 3 e gelmeden değiştiriyorum. 4. Motor ısındığında en fazla kaç devir yapmalıyım ? Lpgde genelde zorluyordum ama dizel araçta da yapsam bi sıkıntı çıkar mı ? Biraz fazla oldu ama şimdiden sağolun. Belki biraz ayrıntı olabilir ama ilk defa benim için lükse denebilecek bi araca sahip oldum , biraz sıkıntılı durumlar oldu o yüzden ayrıntılı sordum böyle şimdiden teşekkür ederim.

Aracınız hayırlı olsun. . . 

Bende yaklaşık 5 senedir dizel araç kullanıyorum. Her zaman o kadar süre beklemenize gerek yok. Hele bu mevsimde ilk çalıştırmada 5 sn yeterli bence. Stop ederken de ben sadece uzun yolda mola verirken 20-25 sn kesin beklerim ama şehir içi kullanıp park ettiğimde 5-10 sn den fazla gereksiz bence. Kışın soğukta kullanırken ilk çalıştırmada belki yine en fazla 20-30 sn beklenmeli çünkü dizel hareket ettikçe ısınan bir motor. Soğukken çok fazla 3 bin devirlere gelmeden vites atılmalı. Vites olayında da vites attıktan sonra devir saati 1750 nin çok altına düşmemeli bence. Yol ve yük durumuna göre; yük fazla rampa dikse 3 bin, 3500 devirde atarım, normal yük ve düz yolda genel olarak 2300/2500 devir bandı ideal. Şahsi fikrim dizel araçta 2 bin devirde vites atmam için arabanın yüksüz ve aşağı doğru eğimli yolda olması gerektiğine inanırım. 

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Hayırlı olsun,

Her çalıştırdığınızda beklemenize gerek yok yeterki motor ısınana kadar yüksek devirlere çıkmayın,

Aracınız zaten düşük devirlerde tork ürettiği için yüksek devirlere çıkıp vites atmanıza gerek yok 2000 devir civarı vites değişimi makuldur.

Ayrıca aracı park ederkende eğer çok yüksek hızlarda uzun zaman yol alıp bir anda durmayacaksanız gerek yok, yani sokak arasına vs girerken ve park manevrası sırasında zaten hızınız düşmüş oluyor ve doğal olarakta turbo basıncınızda düşmüş oluyor o nedenle duruma göre kendinizi ayarlayın.Ama diyelim otobanda 140-150 km ile uzun yol aldınız ve yol kenarındaki bir dinlenme tesisine girdiniz o zaman işte 45 sn civarında bekleyip stop etmenizde fayda var.

tarihinde DOĞUŞ BAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Şimdi anladım motora nasıl davranacağımı çok sağolun vakit ayırıp, cevap verdiğiniz için. Yoksa neler yapıyordum arabaya binerken,stop ettirirken filan :)

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Benim kullanım tarzım soyle.Sabah motor sogukken yaz kıs farketmez hareket etmeden 45 sanıye beklerım.Stop ederkende yıne yaz kıs farketmez 30 sanıye beklerım.Ama yarım saat yada daha fazla dur kalk trafıgınde kullandıysam yada hıc durmadan 50 km den fazla yol yaptıysam 1 dk beklerım.Son olarak yolda benzınlıge ugradım mesela kısa sure motor durdu hıc beklemeden basar gıderım.

Oyle 30 sn lere vs takılmayın en fazla 1 depoda yarım lıtre fazla yakmıs olursunuz.Motorun omru onemlı.Ha son bısey mesela turbo ıcın 30 sn beklerken araba fan actı fan durmadan arabayı hararetlı bır sekılde stop etmeyın.

tarihinde Efe Özer tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Efe teşekkür ederim bilgiler için. Benim.amacım yakıt değil zaten motor ömrü uzun olsun diye sordum bunları yoksa yakıt olarak böyle küçük hesaplar yapmam :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...