İçeriğe Yönlendir

Mitsubishi Asx Kapı Fitillerine Hortum Montajı (Fotoğraflı Anlatım)

Korhan Şenörer

Recommended Posts

Korhan Şenörer

ASX'in olumsuz bir kaç özelliğinden biri de kabin içi sesin biraz fazla olması. Japonlar yalıtım işine nedense pek önem vermiyorlar. Kapıların kapanması esnasında çıkan ses ise bir çok markaya göre daha oturaklı ve tok bir ses olmasına rağmen tam istediğim gibi değildi. En azından bir Mercedes veya BMW kapısı gibi kapanmıyordu. :)  Uzun zamandır kapı fitillerinin içine hortum montajını yapmak istiyordum. Bugün yaptım ve gerçekten kapıların kapanma sesi tam istediğim gibi oldu . Bagaj kapağının fitilleri biraz farklı, içi dolgulu cins bir fitil olduğundan oraya her hangi bir şey yapmadım. Gelelim montaja. Önce kapıların fitil uzunluklarını ölçerek ne kadar hava hortumuna ihtiyacımız olduğunu belirliyoruz. ASX'in 4 kapı fitil uzunluğı 15 metre. (İnternette metresi 40 krş'tan başlayan fiyatlar var, ben akvaryumcudan metresini 1 tl'den aldım.) 

1.jpg

Gerekli Malzemeler: Hortumu kesmek için falçata yada makas, fitillerin içine sıvı sabun püskürtebilmek için küçük bir şırınga ve en önemlisi kılavuz yada susta olarak adlandırılan elektrikçilerin kullandığı sert plastik kaplı kılavuz teli. Kılavuz olmadan yapmak çok zor. Kılavuzla yapınca fitilleri sökmeye gerek kalmıyor. 

2.jpg

Fitillerin üzerinde aralıklarla küçük delikler var. Bu deliklerden fitillerin içerisine bir miktar sıvı sabun gönderiyoruz. 

3.jpg

Kılavuzu üstteki deliğin birinden aşağıya doğru gönderiyoruz, altta fitilin ayrım yeri var oradan çıkana kadar arada deliklerden sıvı sabun vererek kılavuzu sürüyoruz. 

4.jpg

Kılavuz, fitilin alttaki birleşim yerinden çıkıyor. 

5.jpg

Hava hortumunu kılavuza bir tel ile sıkıca bağlıyoruz, aksi taktirde kılavuzu yukarıdan çekerken hava hortumu fitil içinde boşa çıkabilir.

6.jpg

Üstten kılavuzu bir elimizle geri çekerken, alttan da hortumu yukarı doğru gönderiyoruz. Arada fitil içinde sıkışan kılavuz ve hortuma şırınga ile deliklerden sıvı sabun gönderip köşelerde elle fitili düzeltip hortum üstteki delikten çıkana kadar çekiyoruz. Üstteki delikten ve alt taraftan hortumu ayarlayıp falçata ile kesiyoruz. Aynı işlemi fitilin diğer tarafı içinde yapıyoruz ve kapı fitillerine hortum montajı tamamlanmış oluyor. Tabi burada işlemi yaparken fitillerin yırtılmamasına dikket etmek gerekiyor. Fitilin üst bölümündeki kılavuzu soktuğumuz küçük deliğin orada biraz genişleme ve hafif yırtılma olabiliyor. Orayı da daha sonra kuvvetli bir japon yapıştırıcısıyla yapıştıracağım. Yaklaşık 2 saate işlemi tamamladım. Gayet güzel bir netice aldım. Hem yüksek hızda araç içindeki rüzgar sesinde bariz bir azalma meydana geldi hem de kapıların kapanma sesi istediğim gibi oldu. 

• Beğen 18
Yorum bağlantısı
Onur Oflaz

Ellerine sağlık abi en önemlisi sonuç seni memnun etmiş. Kapı kapanmasında sertleşme oldu mu?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer

Sağ olun arkadaşlar. Kapıların sertleşmesi ve zor kapanması gibi sorunlar okumuştum daha önce ama hiç bir sorun yok kapılarda. Gayet güzel oldu. Zaten ilk kapıyı bitirince nasıl kapanıyor diye kontrol ettim. Sorun olmayınca devam ettim.

Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer

Güzel çalışma olmuş..

Teşekkür ederim. 

Eline sağlık abi ben de fitilleri yenilerken yapmıştım faydalı bir uygulama... :)

Eline sağlık abi, ben de uygulamıştım kapıların kapanması vs daha tok oluyor  :bravo:

Evet, kesinlikle öyle. Ne zamandır yapacağım, bir üşengeçlik vardı üzerimde. İyi oldu.  :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ömür Can

Eline sağlık.Bende uygulamayı düşünüyorum sizin aldığınız hortum resimlerden anladığım kadarıyla yumuşak bir yapısı var.Bunların biraz sert olanlarıda var.Sizin kullandığınız hortum tam benim istediğim gibi.Hortumun markasını vede kaç mm olduğunu yazarsanız benim gibi internetten alacaklar için faydalı olur. :good1:

Not:Hortumun markasını öğrenmekte geç kalmışda olabliriz, işlemi bitirmişsiniz nede olsa  :biggrin:

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Eline sağlık:)

Kapı kapanma sesini kalite sanan vw cu arkadaşlara iyi örnek olmuş :p  bizim kapı sesini duysalar  aaaaa Merso S500 diyecekler demekki :D  :p

"fırastıbuldumutaşıatıpkaçanadamsmaylesi"  

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Osman Ünal

Eline sağlık:)

Kapı kapanma sesini kalite sanan vw cu arkadaşlara iyi örnek olmuş :p  bizim kapı sesini duysalar  aaaaa Merso S500 diyecekler demekki :D  :p

"fırastıbuldumutaşıatıpkaçanadamsmaylesi"  

vw üretim esnasında hortum koyuyor sanırsam. :p  :hohoho:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ramazan Altıntaş

tebrikler abi güzel bir işlem olmuş  :bravo: merak ettiğim bir konu aldığın hortum fitilin içini tam dolduruyormu kalınlık olarak yoksa biraz incemi kalıyor :unsure2:

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Lafına vole ile cevap veriyorum :dasauto:

Tamda tahmin ettiğim gibi, sende benim gibi anında taşı hissediyorsun artık  :D

hem onun doğrusu "Das Normal Araba" olacaktı  :tongue:  biz çok gördük das ları vir liibenleri, farkı yok birbirinden, Das varsa Merso dur ve E serisinden başlar  :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer

Eline sağlık.Bende uygulamayı düşünüyorum sizin aldığınız hortum resimlerden anladığım kadarıyla yumuşak bir yapısı var.Bunların biraz sert olanlarıda var.Sizin kullandığınız hortum tam benim istediğim gibi.Hortumun markasını vede kaç mm olduğunu yazarsanız benim gibi internetten alacaklar için faydalı olur. :good1:

Not:Hortumun markasını öğrenmekte geç kalmışda olabliriz, işlemi bitirmişsiniz nede olsa  :biggrin:

Ömür bey, internetten almadım. Akvaryumcudan aldım. Şuan için oldukça yumuşak ama ileride sertleşebilir diye düşünüyorum. 4 yada 5 mm. Sanırım.

tebrikler abi güzel bir işlem olmuş  :bravo: merak ettiğim bir konu aldığın hortum fitilin içini tam dolduruyormu kalınlık olarak yoksa biraz incemi kalıyor :unsure2:

Tam doldurmuyor ama işini tam yapıyor. :)

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Eline sağlık abi, gayet güzel.

Kapıyı kapatırken tam diğer kapılar içerideki basınçtan dışa doğru oynuyor mu ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer

Eline sağlık abi, gayet güzel.

Kapıyı kapatırken tam diğer kapılar içerideki basınçtan dışa doğru oynuyor mu ? 

Hiç o gözle bakmadım ama sanırım öyle birşey olmuyor. 

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Hiç o gözle bakmadım ama sanırım öyle birşey olmuyor. 

Bu hortumlardan sonra içerideki basınç zor çıkıyor abi atıyorum sunroof lu bir araba olsa sunroof un oynadığını görebilirsin. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...