İçeriğe Yönlendir

İpotekli Ev Alımı

Serdal Soysal

Recommended Posts

Serdal Soysal

Merhaba arkadaşlar,

Bir ev almak istiyorum fakat evin şu anki sahibi iki yıl önce evi kredi ile almış 69 bin bborcu var bankaya. Ev sahibiyle yeni tanıştık benim kanunen korunarak evi alabilme durumum varmıdır? Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Barış Kalkan

ben kredi ile aldığım evi sattım bankanın ipoteği vardı, yine kredi ile alacaksanız bankalar kendi arasında işlemleri hallediyor kredi çekmedede her hangi bir sorun olmuyor, emlakçılarda işi bildiği için çok uğraşmadan tapuya sonrada bankaya gidip paramı almıştım.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Merhaba hayırlısı olsun ipotekli ev alınıyor.eğer siz kredi çekiyorsanız ilk önce ipotek bedeli ipotek yapan bankaya gönderilerek ipotek kaldırılıyor sizin bankanız ipotekliyor eğer siz nakit alacaksanız önce ipotek kaldırılır kalan bedel satıcıya iletilir önce tapuya gidilir ipotekli olarak ev size satılır.sonra ipotekli bankaya gidilir ipotek ödenir kapatılır anlaştınız bedelin geri kalanı satıcıya teslim edilir.diye biliyorum ben

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Problem olmuyor. Şu an ki ipotek birinci dereceden ipotek olur. Siz kredi çekince ikinci dereceden sizin bankanız adına ipotek tesis edilir. Sizin bankanız önceki bankaya ödeme yaptığında birinci dereceden ipotek kaldırılır. İkinci dereceden ipotek birinci derece ipoteğe dönüşür. Bu işlemde siz risk almazsınız. Asıl riski alan ikinci dereceden ipotek koyan bankadır. Evi aldıktan sonra önce bankanın ipoteği kaldırıp kaldırmadığını kontrol etmekte fayda var.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Teşekkür ederim, anladığım kadarıyla bankadan kredi çekmem gerekiyor garantiye almak için, ben nakit almayı düşünüyorum bankam ile görüşeyim o zaman konuyu.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Kredi çekmeden de yapabilirsiniz. Satıcının bankası ile irtibata geçin. Kalan kredi miktarını bankaya yatırırsanız problem olmaz. Sadece alım ve satım olduğu anda ipoteğin kaldırılmasını talep edin.  Dikkat edilmesi gereken husus devir işlemleri yapılırken aynı anda ipoteğin kaldırılmasıdır. Banka avukatları bu işi sonraya bırakmak isterler. Kabul etmeyin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Engin Deniz

Problem şu aslında, siz ev üzerinde ki borcu ödeyip krediyi kapattınız. Satıcı vazgeçtim, satmıyorum derse?

Evi ipotekli olarak alabilirsiniz.  Bankadan kapama tutarını öğrenin ve taahhütname alın. Kredi çekerek alacaksanız zaten kredi çektiğinz banka diğer bankayla yazışarak işlemi halleder. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Kredi çekmeden de yapabilirsiniz. Satıcının bankası ile irtibata geçin. Kalan kredi miktarını bankaya yatırırsanız problem olmaz. Sadece alım ve satım olduğu anda ipoteğin kaldırılmasını talep edin.  Dikkat edilmesi gereken husus devir işlemleri yapılırken aynı anda ipoteğin kaldırılmasıdır. Banka avukatları bu işi sonraya bırakmak isterler. Kabul etmeyin.

+100 Alıcı satıcı ve ipotek koyan bankanın temsilcisi genelde banka avukatıdır aynı anda tapuda olacaklar ve işlemi gerçekleştirecekler.

Aynen öyle düşüncem.

Alıcı satıcı ve ipotek koyan bankanın temsilcisi genelde banka avukatıdır aynı anda tapuda olacaklar ve işlemi gerçekleştirecekler.veya 

ödeme esnasında bankaya kapatılan işlemlerde banka devrede olduğu için  bu risk yoktur.gerekli açıklamalar yapılır para bankaya konur.sizin adınıza kapanacak bedeli yatırdıkları bir hesap açılır para bloklanır alım satım işlemi yapılır banka temsilcisi işlemi onaylar banka bloğu kaldırır bedeli kredi kapatmaya aktarır ve kapama yazısını size ulaştırılır ipotek tapudan kalkar işlemi banka aracılıyla yapmanız kafi 

yani kısaca şöyle ev diyelim 100 binlira kapama bedeli 60 binlira

100 bini yatır aynı bankaya gidin tapuya satışı alın dönün bankaya banka kapama bedeli 60 bini alarak borcu kapatıp kapama yazısını size versin geri klan 40 bini satıcıya aktarsın olduda bitti maşallah ;)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Bu çok güzel oldu :)

Bu şekilde oluyorsa benim için iyi olacak kafam rahat olacak.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Alıcı kabul ettiği sürece rehinli ipotekli ev satışı yapılır... 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Abi ben böyle olduğunu bilmiyordum. Tabuda rehinli olarak alacağım ev ve borç benim olacak borç ve masraflar kadarı bende kalacak geri kalanını vereceğim. Sonra bankaya gidip borcu kapayıp rehin işlemini kaldıracağız burada benim güvencem banka olacak. Sonrada tekrar tapuya gidip ipoteksiz tapu çıkarağım. Yol bu şekilde satıcının burada hiç bir art niyet kullanması olanaksız kalıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Abi ben böyle olduğunu bilmiyordum. Tabuda rehinli olarak alacağım ev ve borç benim olacak borç ve masraflar kadarı bende kalacak geri kalanını vereceğim. Sonra bankaya gidip borcu kapayıp rehin işlemini kaldıracağız burada benim güvencem banka olacak. Sonrada tekrar tapuya gidip ipoteksiz tapu çıkarağım. Yol bu şekilde satıcının burada hiç bir art niyet kullanması olanaksız kalıyor.

Tekrar ipoteksiz tapu çıkarmanıza gerek yok. İpoteğin kaldırıldığını tapu müdürlüğünden teyit etseniz yeterli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Eren

Hayırlı olsun diyelim mi Serdal, arkadaşlar durumu güzel açıklamış.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

inşallah hocam, ablama alacağız evi inşallah huzurlu otururlar tek dileğimiz bu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
(düzenlendi)

Serdal böyle bir durumda nakit almak istiyorsan yapacağın şey şu; Öncelikle tapuya gidip evin üzerinde hangi ipoteklerin olduğuna bakman gerekiyor. Mesela satıcı der ki sana falanca bankaya ipotekli ev der..Şu kadarda borcum var der.. Ancak tapu üzerinde onunda bilgisi olmayabilir başka ipoteklerde olabilir. Öncelikle satıcının bahsettiği gibi tek bir ipotek olduğunu kesinleştir..

Daha sonra ilgili bankaya satıcı ile birlikte gidin. Tapu yapacağınız gün gitmenizi öneririm. Aynı gün için tüm masraflar dahil olmak üzere borcun ne kadar yatırıldığında kapanacağını ve ipoteğin kalkacağını öğrenin. Bankadan bunu gösterir bir yazı alın. Bugün gelirseniz şu rakamı ödediğiniz takdirde ipotek kalkar gibisinden.. Daha sonra ev için anlaştığınız rakam neyse bu miktarı kesip tapuda kalanını satıcıya ver. Evi ipotekle almış ol.. Daha sonra da yine satıcı ile beraber tapudan sonra bankaya gidip borcu yatırın.. Banka tapuya fek yazısı yani ipoteği kaldırması gerektiğini belirten yazıyı kendisi yazar. Otomatik olarak ev üstünden ipotek kalkar. Sen daha sonra yeni tapuyu ister al ister alma..Önemli değil kayıtlardan ipotek düşer..

Burada önemli olan bankaya öncesinde ve sonrasında satıcı ile birlikte gitmek. Çünkü ev sizin adınıza geçse bile borç ilgili şahıs üzerinde kalır.O olmadan krediyi kapatamazsınız. Aynı gün bu işlemleri yaparsanız hiç bir sıkıntı olmaz.

Yeri gelmişken şunu da belirtmek isterim.. ev için kredi kullanıldığından belediye rayiç bedeli kredi miktarından düşük çıkabilir. Sakın hata yapıp belediye rayicinden göstermeyin. En kötü ihtimalle daha önce çekilen kredi miktarından gösterin. Çünkü daire o rakamı görmüşse sonradan düşük rayiç göstermek sorun olur.

tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Abi sağol, tapu üzerinde yazan 110 bin rayiç bedeli 67 bin ben o zaman 110 bin olarak göstereceğim. Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Engin Deniz

inşallah hocam, ablama alacağız evi inşallah huzurlu otururlar tek dileğimiz bu.

Bankadan mutlaka teyit ve yazılı kağıt alın. Kişinin konut kredisi harici borcu olabilir. Onunda tahsilini isteyebilirler.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Abi sağol, tapu üzerinde yazan 110 bin rayiç bedeli 67 bin ben o zaman 110 bin olarak göstereceğim. Teşekkür ederim.

Evet 110 bin altına inmeyin ceza gelir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş

Bankadan kredi kapama tutarı ve ipotek tesisinin sadece bu kredi borcu ile sınırlı olduğunu gösteren bir yazı almanızı tavsiye ederim. Sonra tapu devir işlemi yapılıp, aynı anda satıcıyla bankaya gidin ve bankadan ipotek fekki işlemi dilekçesini hem siz, hem de satıcı versin. İşinizi sağlama alın. sonra da satıcının alacağını ödeyip yollarsınız.

Nacizane tavsiyem tapu memurlarıyla bir görüşün. Onların bu şekilde durumlar için mutlaka bir yorum ve öneri getirirler, risk ve karşılaşılabilecek sorunlar hakkında.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Tapuya gittim üzerinde İng ve garanti bankalarının ipoteği var olduğunu söylediler. Aradım ev sahibini bilgilendirdim, oda bankaya gidip öğrenmiş eski sahibinden kalan ipotekmiş. Onu arayıp bankaya çağırmış 20 TL karşılığında ipotek kaldırma yazısı yazdırmış. Garanti bankasından ipoteğin kalkmasını bekliyorum. Bir haftaya kadar sanırım tapudan kalkarmis tekrar gidip teyit edeceğim sonra tek bankaya düşünce satış işlemlerini yukarıda anlatıldığı gibi yapacağız hayırlısıyla.

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

ipoteklerin kalkmasını bekleyin bence şöyleki;

ipotekler eğer ticari kredi amacıyla konulduysa asaleten ve kefaleten risk araştırması yapılır ve kefaleten kişinin bir riski olması durumunda ipotek fek edilmeyebilir..

ipotekler konut destek kredisi amacıyla alındıysa kredi riskinin kapanması yeterlidir..başka asaleten yada kefaleten riski olması durumu değiştirmez..

ilk önce ipotekler hangi amaçla konulmuş onu tespit edin..

bende Eskişehir'de yaşıyorum ve bankacıyım..kafanıza takılan bişey olursa yazın ..

hayırlı olsun

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Serdal Soysal

Arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgiler ile desteginiz için teşekkür ederim. Söylendiği gibi yapılıp süreç temiz bir sekilde kapanmıştır.

Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Hayırlı olsun iyi günlerde oturun..

Teşekkürler :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...