İçeriğe Yönlendir

Megané Ii Ufak Tefek Sorunlarımız


Gökhun Batur

Recommended Posts

Gökhun Batur

     Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar. Ford harici bir araçla biraz başınızı ağrıtmaya talibim sabah sabah, tabi ki affınıza sığınarak. Yaklaşık 4 - 5 ay önce istemeyerek de olsa 3 sene tepe tepe kullandığım sağlamlık abidesi 2000 model  Focus 1.6i Ambiente sedan aracımı güneş yanıkları, sarsıntılı çalışma, yeni lpg sistem istiyor olması vs. sebeplerle satıp; ekonomik olsun, az yaksın, biraz dolu olsun gibi düşüncelerle 2005 model 1.5dci Megané II Sportway sedan otomobilimi 102.000 km.de aldım. Expertiz arkadaşımdı motorun sesini dinleyip, üfleme durumuna bakıp 'motorundan korkma zaten abi, baksana şiir gibi' dedi. Asla hiçbir marka ya da emeğe çamur atmak istemem. Kesinlikle Renault'nun birçok modelinden daha oturaklı, daha kemikli. 6 hava yastığı, cdçalar, ön-arka sis farları, hız sabitleyici, takviyeli hidrolik direksiyon, yol bilgisayarı... Ne kadar hoşsa bile bir Ford değil tabi.  :D  Sizlere danışmak, fikirlerinizi almak istediğim birkaç nokta var çünkü çok fazla diesel kullanmadım açıkçası. 

 

1- Soğuk havalarda özellikle sabahları motoru birkaç dakika rölantide bekletmeden yürümüyorum fakat, buna rağmen optimum sıcaklığa ulaşana kadar vites geçişlerinde debriyajı bırakırken ya da boşa alıp debriyajı bırakırken 'çop' diye bir ses duyuyorum. ( o nasıl bir tabirse artık  :D  ) Motor tamamen ısındıktan sonra ise bunu yapmıyor. Sizce bu normal midir ?

 

2- Aracı alır almaz debriyaj, fren ve triger bakımı ilk yaptırdığım şey oldu. Fakat aldığımda 5.6 lt./100km gösteren yol bilgisayarı, bakımdan ilk çıktığında 9.6 lt. civarındaydı. Aradan zaman geçtikçe 7.5 lt civarına indi ve şu aralar ( hep şehir içi ) 7.5  -  7.6  gösteriyor. Aldıktan sonraki ilk maaşta fulledim  225 lira'ya 1000 km.den fazla yol yaptım o ay. Ekranda gördüğümle yaktığımın arasında bir tezat var gibi geldi. Yol bilgisayarında bir yanlış gösterme sözkonusu olabilir mi? Ya da gerçekten çok mu yakıyor? İşyerinden yine 2005  Megané II Scenic 1.5 dci kullanan bir arkadaşım 4.9  -  5.1 lt. civarında gezdiğini ve benimkinin çok uçuk bir rakam olduğunu söyledi :unsure2:  Araçta 16'' jant- lastik var bunun etkisi olabilir mi? Eğer sadece bu değilse enjektör vs. herhangi bir temizlik mi yaptırmam gerekir? 

 

3- Arka pandizottakiler dahil tüm hoparlörler patlak.  :fiuw:  Bunun aşağı yukarı maliyetini tahmin edebilenimiz var mı?

 

4- Kullanım kitapçığını okudum maximum gücü 4000 d/d civarında ürettiğini gösteriyor motorun. Özellikle kullanırken dikkat etmem gereken, üzerine çıkmamam, altına düşmemem gereken bir devir aralığı var mıdır bu dci'larda?

 

                         Şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.......

Yorum bağlantısı
Erdem Çağla
(düzenlendi)

Yeni nesil çift turbolu vs. dizeller hariç dizeli benzinli gibi yüksek devirde vites değiştirerek kullanmayın. Zaten 3000 devirden sonrası boştur çok performans vermez. Benim araçta kabaca 2.000-3000 rpm arası iyi gidiyor. Dizellerin bu yüzden 0-100 değeri benzinlilerden kötü olmasına karşın normal kullanımda benzinlilerden daha iyi gidiyor hissi veriyor kullanıcıya. Zaten kullana kullana anlarsınız tork bittikten sonra vites yükseltmelisiniz ancak çok erken de vites değiştirip arabayı turboya çektirmemek lazım. Mesela 3'e atacağınız yerde erkende 4'e atarsanız bu sefer araba bayılmasın diye gazı diplemek gerekir bu da zararlı.

 

Ayrıca aracınızın parçaları çok ucuzdur, özellikle 1,5 dciların enjektörleri diğer marka model dizellere göre uygundur. Yüzbinlerce 1,5 dci araba olunca ucuz oluyor. Ayrıca piyasası çok hızlıdır, al sat arabasıdır, paraya sıkışsanız 250TL eksiğine 2 günde satarsınız.

 

Hayırlı olsun.

 

Not: yol bilgisayarının gösterdiğine güvenmeyin pompada az yakıyorsanız devam. Aracınız komik derecede az yakan araçlardan biridir.

tarihinde Erdem Çağla tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhun Batur
(düzenlendi)

      Paylaştığınız görüş ve deneyimleriniz için teşekkür ediyorum. Benim vuruntu, siyah duman atma, aşırı gürültü vs. gibi bi' derdim çok şükür şuan yok. Tek sıkıntım  gösterdiği rakamlar. Bunun için -mesela würth gibi- enjektör temizleyici kullanmam yeterli olur mu? Bir de biraz bakındım internette, kimilerinde 'commonrail dizeller için' falan yazıyordu. Bunun için özellikle birtanesini seçmem gerekir mi yoksa würth ün ürettiği herhangi bir dizel enjektör temizleyici bu işi görür mü? Hali - hazırda benzinliklerde pompacının gözümüze soktuğu 15-20 liralık ürünlere güvenmem zaten, würth'den şaşmayacağım. Ayrıca, bor katkılı motor koruma da öneren arkadaşlarım oldu, gerçekten işe yarar mı sizce?  Bir de -yok illa carbon-clean yaptır- diyenler var. ??? Çok soru sordum sanırım ama, bu aracım ilk dizel'im olan 206 gibi enkaz değil arkadaşlar. İkinci dizelim ama ilk dizel gibi dizelim....   :nazar:  Kaş yapayım derken göz çıkarmak istemiyorum  ;)

tarihinde Gökhun Batur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Hayırlı olsun aracınız.

Carbon clean yaptırabilirsiniz. Bir sorun yaşamazsınız ancak tüketime bir etkisi olmayacaktır tabi.

Bakım sonrası tüketim artmaz genelde, düşmesi lazım. Yol bilgisayarnı sıfırlayıp denediniz mi? Kullanım ortamınız nasıl? Kısa mesafe? Yokuş vs?

Debriyaj değişirken şanzıman yağı da değişti mi?

Bor gibi katkılardan uzak durun, motorunuza koyduğunuz yağınızda tüm katkılarınız mevcuttur.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhun Batur
(düzenlendi)

Hayırlı olsun aracınız.

Carbon clean yaptırabilirsiniz. Bir sorun yaşamazsınız ancak tüketime bir etkisi olmayacaktır tabi.

Bakım sonrası tüketim artmaz genelde, düşmesi lazım. Yol bilgisayarnı sıfırlayıp denediniz mi? Kullanım ortamınız nasıl? Kısa mesafe? Yokuş vs?

Debriyaj değişirken şanzıman yağı da değişti mi?

Bor gibi katkılardan uzak durun, motorunuza koyduğunuz yağınızda tüm katkılarınız mevcuttur.

Çok yolum düşen Balçovadaki annemin evi rampanın en dik alası Sani bey. Benim kendi evim de pek düzayak sayılmaz. Geri park manevralarımız falan hep yokuş ortamında. Günlük 30km.ye yakın şehiriçi yolum var. Kızı kreşten al 10.5 km, hanımı işten al 7.5 km kendim nöbete giderken 6 6.5 km yani genelde kısa mesafe şehiriçi. Az önce eve gelirken full ledim sıfırladım yol bilgisayarını 6km geldim evin önüne 6.9 göstermeye başladı. Bi' durmuyor yerinde anlamadım ;)

tarihinde Gökhun Batur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...