İçeriğe Yönlendir

Mondeo Mk4 - 2011 1.6 Tdci Sabah İlk Çaliştirmada Vuruntu

Eray Yiğit

Recommended Posts

Eray Çalışkan

2011 1.6 tdci 115 hp mondeomu sabahları ilk çalıştırmada aşırı bir vuruntu,şak şak şak diye metal sesi ve sarsıntı yapıyor ve stop edecek gibi oluyor.söylediğim şeyler aracı ilk çalıştırdığımda özellikle soğuk havada aracı üç beş saat parkedip çalıştırdıktan sonrada aynı sorun var.motor biraz ısındıktan sonra kesiyor.servise götürdüm bir buçuk saat bekledik motorun soğumasını ama yapmadı soğumamıştı çünkü.bu konuda bilgisi tecrübesi olan arkadaşların bilgisine başvurmak istiyorum

Kardeşim bende 2006 1.6 tdci fiesta var sizin mondeo ile aynı motor sanırım. Yazılım güncelleme benimkini de düzeltir umarım yetkili servise bi sormak lazım.

Yorum bağlantısı
Eray Yiğit

Kardeşim bende 2006 1.6 tdci fiesta var sizin mondeo ile aynı motor sanırım. Yazılım güncelleme benimkini de düzeltir umarım yetkili servise bi sormak lazım.

Olması lazım diye düşünüyorum.Güncelleme yapmak istiyorum dersin ve durumu aynen anlat.Hatta kim söyledi diye soruydular bana internette araştırdım demiştim☺️

Olması lazım diye düşünüyorum.Güncelleme yapmak istiyorum dersin ve durumu aynen anlat.Hatta kim söyledi diye sordular bana internette araştırdım demiştim☺️
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

An itibariyle Başer forda geldim güncelleme için 90 lira istediler yapın dedim bakıyorlar şimdi bakalım ne olacak

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

Yapılmış bakalım güncelleme sonuçları yazarım. Hata kodu vermemiş mondeo hadi inşallah düzelir. Teşekkürler arkadaşlar olursa çok sevinirim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eray Yiğit

Yapılmış bakalım güncelleme sonuçları yazarım. Hata kodu vermemiş mondeo hadi inşallah düzelir. Teşekkürler arkadaşlar olursa çok sevinirim.

Sabırsızlıkla inşallah hayırlı sonuçlar bekliyoruz:)

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

Sonuç kötü sabah çok iyiydi şimdi hava 5 derece inanılmaz bir sarsıntı ve geçmiyor viteste bile azalma yok 3e atıyorum gaz yemiyor. Eskisinden daha kötü şu anda yarın tekrar servisteyim. Eve götürürse iyi hem çiğ mazot kokusu hem gaz yememe var şimdi :(

Yorum bağlantısı
Erdem Çağla

Sonuç kötü sabah çok iyiydi şimdi hava 5 derece inanılmaz bir sarsıntı ve geçmiyor viteste bile azalma yok 3e atıyorum gaz yemiyor. Eskisinden daha kötü şu anda yarın tekrar servisteyim. Eve götürürse iyi hem çiğ mazot kokusu hem gaz yememe var şimdi :(

Crackli yazılım mı yüklediler ne yaptılar :shok:

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

Erdem vallahi ne yüklediler bilmiyorum ama rezalet şuanda eve zor geldim hani yakıt bitmeye yakın tekler ya araba aynen öyle bir sarsıntı artı tir tir titreyen bir motor. Bakalım servis ne diyecek orda birşey çıkmazsa önce ustaya sonra pompacıya gideceğim. Sorunu çözdürüp satabilirim mondiyi.

Yorum bağlantısı
Gürçay Hüseyin

Benim anlamadigim yazilim ile motor sallanmasi nasil duzelir? Bence sorun motor ve vites kutusu tamponlarinda. 

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ
(düzenlendi)

Aslında yazılım ile çok şey olur da benim arabaya yazılım yüklerken ne yapıldı bilmiyorum. Yazılım sonrası bu denli bir kötüleşmenin 2 nedeni olabilir diye düşünüyorum ya yazılım iyi yüklenmedi ya da enjektörde sıkıntı vardı basıncı artırdılar yazılım ile enjektörlerin bir ikisi iyice zorlandı şimdi de silkeliyor. Baskı balata ile ilgili bir sorun değil çünkü rölanti de düzensiz şu anda hani rölanti düzgün olsa debriyajdan çekince silkelese onu düşünürdüm ama olay doğrudan motorla ilgili. 308 ile kaza yapıp Fransıza tövbe edip sonra Fransız motorlu Ford aldım lanet peşimi bırakmıyor :) Neyse artık yarın olmadı bırakacağım arabayı servise tam teşhis koysunlar veya eski haline çevirsinler tekrardan. Benim anlamadığım eğer enjektörde sorun çıkarsa 75000'de arabanın enjektörü nasıl hata veriyor? Mazot kalitesi falan demesin resmi servis kimse gidip de 10 numara yağ koymuyor arabasına. Enjektör çıkarsa hala servis bakımlı olan araba için iyi niyet garantisini zorlayacağım Opet'ten yakıt alma konusunu gündeme getirip bir dayatma yapamazlar herkes istediği yerden yakıt alabilir. Deyin ki şirketiniz var Shell ile anlaşmanız var ne yapacaksınız? Bu yakıt dayatması çok saçma bir uygulama bence. Bakalım Peugeot böyle durumlarda sürekli resmi servis bakımlı araçlarda iyi niyet garantisini kullanır, eski 308de triger setini bile değiştirmişlerdi Ford'un tepkisi ne olacak merakla bekliyorum tabi sorun yazılımsal değil ise. 

tarihinde Özgür Altındağ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

Götürdüm servise akşam bırakın dediler. Bu arada usta, mondeo veya focus titreme şakırdama stop edecek gibi olma sorunları ile gelince ilk olarak ford avrupanın önerisi ile yazılım güncellemesi yapıyoruz sorun çoğunlukla düzeliyor dedi. Senin sorun da düzelmiştir bu başka bir sorun gibi duruyor dedi ama bakalım. Ray basınç müşürüne de baktır dedi bir arkadaşım bakalım ne çıkacak merakla bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Halit BÜYÜKSAKALLI

Bende dün KEMAK ford bayinde yazılım güncellemesi yaptırdım ve bu sabah denediğimde her hangi bir sorun olmadı tıtreme ve şakırtı geçti şuan bir sıkıntı yok

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Kalağan
(düzenlendi)

Özgür Bey, aracınız bilgisayara bağlı iken yol testi yaptılar mı? Yolda seyir halinde ve araç yükte iken aracın değerlerini kontrol etmeleri gerekiyor, eğer her şey yolunda ise aracınızın yeni yazılımını, eski yazılımın üzerine güncelleme şeklinde değil IDS ile tamamen silip, kaldırıp tekrar yüklemeleri gerekiyor.Eski yazılım kaldırılmadan kurulursa, beyindeki bazı hatalı veriler yeni yazılımı olumsuz etkiliyor.Bu yazdıklarım tecrübe ile sabittir, hatta isim vermiyeyim Ankara'nın en büyük ve en çok iş yapan servislerinin baş teknisyenine bu ihtimali telefonda anlattığımda böyle bir şeyin mümkün olmayacağını gayet ukala bir şekilde söylemiş günde kaç tane araca yazılım atıyoruz öyle bir şikayet mümkün değil demişti (karşısındaki herkesi bilinçsiz ve otomobilden anlamıyor farzediyorlar, oysaki forumumuzda onlardan çok daha meraklı, bilgili ve sorunları araştıran dostlarımız var,bence işlerine saygı duymadıkları için araştırıp sorunu çözmek yerine başlarından atma yolunu seçiyorlar) ama sonuçta başka bir şehirdeki yetkili bir serviste sıfırdan yazılım kuruldu ve şu an çok şükür hiç bir şikayetim kalmadı.Hatta aracım sıfır km olarak aldığım günden bile daha performanslı, stabil ve daha az yakıt tüketiyor.Ayrıca fabrikaların gönderdiği her yeni yazılım bir önceki versiyonun olumsuz yanlarını düzelten programlar ama suç bu yazılımları düzgün yüklemeyi bile beceremeyen servis ustalarında.

Not:Bu arada bazı araçlar da güncelleme yapıldığında hiç bir sorun ve şikayet oluşmaya biliyormuş ama bazende sorun yaşanabiliyormuş, bunuda sorunu çözen servisteki ustam söylemişti.

tarihinde Gökhan Kalağan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

Herkese merhaba bugün Başerden Hasan usta aradı arabayı almaya gittim beraber teste çıktık enjektör ayarları bozulmuş sıfırlayıp yeniden alıştırma yapmış. Rölantide gidişte bir sarsıntı kalmamış. Eskisi gibi gidiyor mondeo. Klasik çok hafif bir şakırtı var o da HDI klasiği artık hepsinde var nerdeyse.

Neyseki çözüldü sorunum.

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ
(düzenlendi)

Bugün öğrendiklerim, şimdi sabah çalışmada titreme sorunu ile resmi servise giden araç online bağlantılı olarak bilgisayara bağlanıyor, arabadaki hatalar seçiliyormuş, sonra öneriler çıkıyormuş eğer yeni yazılım yüklenmemiş ise onun yüklenmemesi gibi bir seçenek yokmuş mecburi olarak sistem bunu yüklüyormuş zaten. 

Sonrasında benim araçta olduğu gibi sorun değişik bir boyut kazanırsa enjektör alıştırması yapılması gerekiyormuş. Araba yürür vaziyette bilgisayara bağlanıyor 3000 devire kadar çıkılıyor sonra gaz kesiliyor 1500 devire kadar düşmesi bekleniyor. Bu epeyce tekrarlanıyor sonra enjektörler senkronize çalışmaya başlıyormuş. 

Bendeki şakırtı ile ilgili ek bilgi edindim bu enjektör alıştırmasından sonra bir süre daha şakır şukur bir ses gelmeye devam edecekmiş bu ses zamanla azalıp kaybolacakmış. Enjektörler alışma sürecini tam tamamlamak için zamana ihtiyaç duyuyormuş. Yani arabayı çok uyutmadan kullanmak, düzgün yerden yakıt almak gerekiyor. Bu enjektörlerin bozulması halinde tamiri pek mümkün değilmiş, ayarlama gibi bir durum yokmuş çünkü tümüyle elektronik kontrollü bir enjektör imiş. Eski tip euro4 ler gibi değilmiş. Genelde sorun çıkarınca değişim gerekiyor imiş. 

Şükürler olsun bende öyle bir durum yok, ustanın yorumu enjektör, turbo basıncı ve motorun genel performansının gayet iyi olduğu yönünde idi. En kötü senaryo için birkaç fiyat da aldım sizlerle paylaşayım. İstanbul'da bir arkadaştan şasi no ile enjektör fiyatı istedim tanesinin 600 lira olduğunu öğrendim. Yani dördü 2400 ediyor ama yine de çok uçuk bir rakam değil bence uygun fiyatı. 

Sonuç olarak benzer sorunu yaşayan herkes bu güncellemeyi yaptırsın akabinde benim gibi sorun yaşarsanız ne yapılacağını biliyorsunuz.

Sağlıcakla kalın, sorunsuz, kazasız, belasız günler diliyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ
(düzenlendi)

Ustanın dediğine göre continental imiş, peugeot ile aynı marka ama sanırım yapısı biraz farklı. Bosch euro4 enjektörler sorunsuz ama bunlarda bu alıştırma denen şey şart. Bir de yakıt sistemi hassas yakıt aldığımız yere dikkat etmemiz lazım, mazot filtresini iki bakımda bir değiştirmek lazım. Bu emisyon güzel hoş da sistemleri çok hassaslaştırıyorlar o zaman işi bilmeyen ustacıklara denk gelince aylarca uğraşıyor insan. Mesela 2 yazılım ile hallolan benim sorunum bilmeyen bir elde enjektör değişimine kadar giderdi kesin. Resmi servisler bu konuda yine sanayideki çoğu ustadan iyi. Bisikletin atan zincirini takamayacak bir sürü insan ustayım diye geziyor ortada. Hele de yeni tip euro 5 dizelden anlayan usta çok az. 

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Caner Ulu

ik çalıştırmada biraz ısınana kadar 4-5 saniyede bir tekrarlayan tekleme (çok hafifi ve tek vuruş şeklinde) şeklinde sorun yaşayan varmı? şakırdama yada titreme şeklinde değil,  silkeleme şeklinde de değil yalnız,  bazen ilk çalıştırmada benim araçta oluyor, ama marştan sonra hemen bir yada iki kez gaz verince yada bir süre (beki 1-2 dakika)bu şekide çaışmasına sabredince bir daha yapmıyor.

Yorum bağlantısı
Eray Yiğit

Yetkili servise gidip güncelleme denenebilir.Konu hakkında tecrübeli arkadaşlardan alıntı yapıyorum ama ilk ve en ucuz denenmesi gereken şey güncelleme

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Caner Ulu

serviste yapılan yazılım güncellemi sonrası ortaya çıkan durum :

artılar (+)

Soğuk çalıştırmada vuruntu ve enjektör şakırdamasının geçmesi

Daha sessiz motor çalışması (sıcak vesoğuk motorda)

Düşük devirdeki motoru sallama/toplama güçlüğü ve enjektör sesinin kesilmesi

Turbo surge sesinin azalması (%85 oranında)

Yakıt tüketiminin azalması (öncesi 7.5 lt/100-6.2 lt/100 ş.iç/dış--- sonrası 6.5 lt/100-5.2 lt/100 ş.iç/dış) ilk 750 kmdeki ortalama yol bilg. verileri

eksiler (-)

Motor performansında düşüş (normalde olması gereken seviye kadar geriledi/öncesi fazla atak bir çalışma ve buna bağı da  yüksek yakıt tüketimi vardı)

motorun daha boğuk bir sesle çalışması

Soğuk/sıcak motorda çok çok hafif bir titreşimli çalışma (dikkat edilince anlaşılan)

ilk çalıştırmada vuruntu/ motorda düzensiz sallamalar (arada bir enjektör tekliyormuş gibi)/ alt devirlerde hızlanmaya çalışınca içeriden duyulan enjektör şakırdaması ve aracın motor bölümünden gelen yoğun titreşim/ gaz pedalına dokununca anlamsız şekilde aracın fazla atak olması ve aşırı yakıt tüketimi gibi.....  problemleri olan arkadaşlarımızın  yetkili servisten ecu yazılım güncelleme kontrolünü yaptırmalarını ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM...

Yorum bağlantısı
Özgür Altındağ

80000'e geldi mondi, güncelleme sonrası sorun yok, 3000 km kadar oldu tık demiyor. 2. vitesten sonraki performansı çok iyi mondinin. Sanırım biraz benden kaynaklı biraz da kıştan :) 7 litre yakıyoruz. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yazılım güncelleme yanında karbon temizliği de öneririm fiat larda periyodik bakıma dahil mesela

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Vehbi Cardak
(düzenlendi)

Bende de bahsettiğiniz problemin birebir aynısı var ben de yazılım guncellemesi yaptırdım ve bu sekilde yaklaşık 150 km uzun yolda tek seferde aracı kullanmam gerektiği söylendi yaptım, azalma oldu ama şimdi tekrar başladı. Enjektorleri tamire mi versem diye düşünüyorum. Onun dışında arabamdan çok memnunum. 2011 Mondeo 1.6TDCI Titanium 've sizin soylediginiz kadar vuruntu yok ama rahatsız edecek kadar var

tarihinde Vehbi Cardak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Vehbi Cardak
3 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı:

enjektörtler sökülüp test edilmeli

Bu testi yetkili servis yapmıyor Ankara'ya gönderiyor 've bu iş için 1100 TL kadar maliyet çıkarıyor normal mi acaba?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...