İçeriğe Yönlendir

Makyajlı Kasa Hb Focus Geri Vites Kamerası Montaj + Kablolama Anlatım

Fatih Süleyman Özdemir

Recommended Posts

Fatih Süleyman Özdemir

Öncelikle arabama kamera uygulamama yardımcı olan sayın meslektaşım Erkan KIYAK abime sonsuz teşekkür ederim sayesinde hem cesaret aldım hem sorunsuz şekilde montajımı yaptım.

Kamera çalışma mantığını kısaca anlatım foroğraflarla açıklamaya çalışacağım ilk aracımı bile daha yeni aldığım için bu konularda daha yeniyim kusurum olursa affola.

Kameramız gücünü geri vites lambasının gücünden alıyor yani geri vitese aldığımız anda lambaya ve kameramıza güç gidiyor ve aktif hale geliyor.Yalnız geri vitese alır almaz ekrana kameranın görüntüsü gelme olayı kullandığınız double din teyp navigasyon vb aletlere göre değişiyor. Benim teybimde bunun için ayrı bir kablo var o kabloya güç gelirse otomatik olarak ekrana kamera görüntüsü gelmekte.

vnPdBp.jpg

Şemayı kendim çizdim basit ve anlaşılır olabilmesi için.Benim aracımdaki şema bu bazı multimedyalarda tetikleme mekanizmasına gerek yok kamera açılınca direk ekrana görüntü geliyor tetikleme kablosunun özelliği aslında bu.

Şimdi gelelim montaj ve kablolamaya.Heyecandan dolayı bagaj kaputundaki vidaların yerlerini çekmeyi unutmuşum zaten 2 adet vida var bagaj kilit mekanizmasının ger iki yanında da içe doğru boşluklar var elimizin girebileceği kadar ordaki iki vidayı söküyoruz bu arada vidalar alyan ile sökülüyor yani düz veya yıldız tornavida değil.

2 vidayı söktükten sonra bagaj kapağımızın iç kısmındaki plastik korumayı kenarlarından pek de nazik olmadan çekip çıkarıyoruz çünkü perçinlerden dolayı baya sıkı tutuyor kırılacak diye bende korkuyordum ama şükür sıkıntı çıkmadı.

Plastik koruma kapağını çıkardıktan sonra karşımıza aşağıdaki resim geliyor.

0mzVNL.jpg

yLqdLN.jpg

3 bir tarafta 3 diğer tarafta olmak üzere 6 adet somun var onları açıyoruz ve bagaj kilidinin olduğu aşağıdaki parça kendini bırakıyor.

92NXQO.jpg

Benim aldığım kamera direk olarak külüt açma mekanizmasının yerine takılıyordu yani aşağıdaki ürün.Yalnız kilit soketi uymadı onu da boş bir zamanımda yapıcam yani kaput şuanda sadece uzaktan anahtarla uzaktan açılıyor.

RoDyrj.jpg

Aldığınız kamerayı kendinize göre yerleştirdikten sonra (bu kısım kameranızla ilgili olduğu için herkeste farklıdır) kamera kablolarını aşağıdaki resimdeki görünen kablo deliğinden geçiriyoruz.

VvDp7Z.jpg

İç kısımda da şöyle bir görüntü ortaya çıkıyor.

bJ68XZ.jpg

Kablo montajını yaparak  (ilk verdiğim resimden yararlanarak) kabloyu bagaj kapağının cam ile birleştiği yerdeki kapakçıkların altından geriçerek aşağıdaki kablo borusunun olduğu yere getiyiyoruz.

rZ1Lqz.jpg

Aşağıdaki resimdeki borunun iki tarafınıda kaportaya dokunduğu yerden parmaklarımızın ucuyla çıkartıyoruz dikkat edin borudan çekip de boruyu koparmayın.

XL627o.jpg

yLq280.jpg

Borunun içinden geçirmek tam anlamıyla bir ölüm ama kolay yolu da var içinden sağlam bir çubuk geçirin ve çubuğun ucuna kabloyu yapıştırıp/bağlayıp diğer taraftan çekin.

Lastiği düzgün şekilde çıkarın ve tavan döşemesinin içinden elinizi sokup kabloyu bagaja doğru alın.

28avkq.jpg

Bu kısımda kablolarımız iki tarafa doğru ayrılacak yani benim araçta öyle çünkü bendeki park sensörü cihazı sağ tarafta, şimdi sağ taraftan kablomuza doğru geri vites lambasından veya sensörden aldığımız + ve - ucu getiriyoruz ve bağlantısını yapıyoruz.Aracın iki kısımdaki parçaları da birebir aynı yani aynı kapakçıklar sağ tarafta da var ve yine sağ teker üstü kapağı 2 vidasını çıkarıp açıyoruz benim karşıma şanslıyım ki park sensör aparatı geldi.

1MEjpG.jpg

Resimde gördüğünüz gibi dc yazan kırmızı ve siyah birleşim kablo var kırmızı genelde + uç siyah genelde - uçtur bende de böyleydi.

bJ6QpY.jpg

Bagajın sol tarafına giden kısımda ise kabloları kapakçıkların altından geçirip sol tekerin üzerindeki plastik kapağın içine getiriyoruz.

JnDdnJ.jpg

Teker üstündeki kapağın 2 adet vidası var onları açıp gekerek olduğu yerden oynatıyoruz ki kablomuzu sol arka kapıya doğru verelim

gZ6j8O.jpg

Aracın her yerinden benzer kapakçıklar var aynı şekilde onlarıda biraz güç kullanıp çıkarabiliyoruz ve sol arka koltuğun yanına doğru getiriyoruz.

3Yz2Q0.jpg

Kapakçıkarı çıkarıp altlarından geçirerek devam ediyoruz ben bazı yerlerde kabloyu içeri doğru iterek yani kapağı çıkarmadan yapmaya çalıştım yorulduğum için :)

W1DWJ4.jpg

Z732G3.jpg

dkB41n.jpg

orVnbR.jpg

Kapı lastiklerini çıkarmak gerekiyor bazen çünkü kapağın çıkmasında zorluk çıkarıyor.

zrMQ84.jpg

En son ön tarafa geldiğimizde resimdeki obd portunun üstündeki vidayı sökerek o parçayı da çekerek çıkarıyoruz çıkarıyoruz ve teybin arkasında doğru kablomuzu getiriyoruz.Dikkat edin obd portunun kablosu var ve sıkıntı çıkarıyor yani kabloları kopartmak istemezsiniz.

zrMQ84.jpg

Burdan sonrası sizin teybinize göre değişen montaja sahip zaten arkadan getirdiğimiz kabloda rca soketi yani sarı görüntü soketi ve kablonun yanında çıkıntı olan tekli bir tetikleme kablosu var teybinize uygun şekilde montajını yapıyorsunuz.

Bazı fotoları montaj akşama doğru bittiği için aceleden çekmeyi unutmuşum ama takıldığınız yerde soru sormaktan çekinmeyin hatta fotolar silinirse e-posta adresime mesaj atarsanız gönderebilirim çünkü bu konuda ben çok zorluk çektim sürekli fotolar gitmiş forumda.e-posta adresim fatih_ozdemir_32@hotmail.com

Son olarak yeniden Erkan KIYAK abime ve diğer konuda da yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara çok teşekkür ederim iyi günler dilerim.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Ellerinize sağlık. Hem montajınız hem de bu güzel anlatımınız için :bravo:

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Unuttuğum birkaç şey söylemek istiyorum benim aldığım ürün kablosuz sony sensörlü kamera idi yani kamera + kablosuz verici + kablosuz alıcı ama teybimde tetikleme mekanizması olduğu için kablo çekmek zorunda kaldım o yüzden kablolu şekilde anlattım.

Aldığım kamera http://tr.aliexpress.com/item/CCD-night-vision-Rear-View-camera-Reverse-Backup-Camera-in-car-cameraRear-handle-position-for-FORD/451787557.html

Aşağıda da sonuç hakkında resim ve video var.

kn6kM9.jpg

Ellerinize sağlık. Hem montajınız hem de bu güzel anlatımınız için :bravo:

Teşekkür ederim bende bu anlatımlar sayesinden başardım çoğu işi :)

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Ellerinize sağlık. mis mis

Teşekkürler :)

Videosu da burda yeni yayınladım görünür inşAllah :)

Yorum bağlantısı
Yunus Şahin

Elinize sağlık çok teşekkürler faydalı bir çalışma  :good1:

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Elinize sağlık, güzel çalışma

Elinize sağlık çok teşekkürler faydalı bir çalışma  :good1:

Teşekkür ederim sağolun :)

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Teşekkür ederim çalışmalarım devam edecek sıradaki hız sabitleyici :)

Yorum bağlantısı
Sertaç Karginer

Elinize sağlık yapmak istiyenler için çok bilgilendirici olmuş... :)

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Sağolun yardımcı olabilirsem ne mutlu bana :)

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir
(düzenlendi)

Güle güle kullanın. Güzel olmuş.

Elinize ve anlatımınıza sağlık.

ilginize teşekkür ederim :)< :)>

tarihinde FATİH SÜLEYMAN ÖZDEMİR tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Sezgin

bravo işte bu 

söküp takmaktan korkmayanların el emeği göz nuru 

iyi çalışmalar ara vermeden devam yeni projelere.. :)  :good1:

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Elinize sağlık, teşekkürler.

Ellerinize sağlık. Güle güle kullanın.

Ellerinize sağlık güzel uygulama iyi günlerde kullanın :bravo::good1::nazar:

bravo işte bu 

söküp takmaktan korkmayanların el emeği göz nuru 

iyi çalışmalar ara vermeden devam yeni projelere.. :)  :good1:

Herkese teşekkürler birçok aksilikle karşılaştım ama dediğiniz gibi korkmamak lazım  :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Teşekkür ederim arkadaşlar 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...