Osman Tokdoğan 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Merhabalar, 2012 model Ford Focus 1.0 Ecoboost Titanium aracımı 2. el olarak satınaldım. Daha önce abs'li araç kullanmadığım ve aracın kabiliyetlerini anlayabilmek için uygun bir yolda teste çıktım. Aracın hızlanmaları ve manevra kabiliyeti tatmin edici seviyede. Kuru asfalt zeminde 70km/s hız ile ani firen yaptım ve direksiyonu şerit değiştirmek amacıyla sağa kırdım. Araç dönmediği gibi arkamda uzun bir lastik izi bıraktı. Sıkıntı olabileceği düşüncesiyle Mersin'deki yetkili Ford servisine başvuruda bulundum. 3-4 gün sonrasına randevu alarak gittim. İlk önce teknisyen ile görüştüm, araç test bile edilmeden bunun normal olduğu söylendi. Biraz sert çıkışınca baş teknisyen geldi ve araç ile teste çıktık. Trafiğin yoğun olmasından dolayı tam anlamıyla test yapamadık ama BAŞTEKNİSYEN'in bana söylediği tam olarak şu " abs, aracın düz bir çizgide durmasını sağlar, manevra yaptırmaz, siz yanlış biliyorsunuz" gülsem mi ağlasam mı bilemedim ama aracın uygun şartlarda test edilmesini talep ederek serviste bıraktım. Bir gün sonra gittiğimde teknisyen, başteknisyen ve servis sorumlusu hep bir ağızdan tüm dünyanın kabul ettiğini yok sayarak yine aynı bilgiyi verdiler. "ABS aracı düz olarak durdurur." Teknik arkadaşlar ile yaptığımız bu yaman muhabbete tanık olan servis müdürü sağolsun konu ile ilgilendi ve doğru bilgilendirmeyi yaptı. Bu vesile ile ford yetkili servisine gitmeden önce forumda detaylı araştırmalar yapıp yeterli bilgiye ulaşacağım. Sonra servise gidip söyleyeceklerine 2 kez daha bakacağım. Allah yetkili servise düşürmesin, servissiz de bırakmasın not: ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi), taşıt araçlarının her türlü yük durumunda bütün yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki zorunlu durumlarda yapılacak ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek direksiyondaki tam hakimiyeti sağlayan fren sistemidir. 3 Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 kuru asfalt zeminde 70 kilometreyle ani frende eğer lastikler kayma eğilimi göstermediyse ABS devreye girmemiş olabilir.aynı testi aynı hızda ıslak zeminde deneyin derim. 1 Yorum bağlantısı
Murat Kırmızı 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 2006 model fiesta almıştık 2011 de.Öncesinde şahin grubu ve 99 model transit vardı hep Abs'siz... Abs arada devreye giriyormuş, arabada sorun var sanıyordum alttan gelen sesten ustaya gittim o söyledi abs olduğunu. o gün öğrendim ben de abs'yi Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Benim scorpionun kullanma klavuzunda şöyle diyor;Abs fren sistemi tekerleklerin değişik dönme hızlarını düzenler ve sert firen esnasında bile tekerleklerin kilitlenmesini önler.Sonuç olarak,araç önünüzdeki engeli aşabilmeniz için size direksiyonu çevirebilme olanağı sağlar.Servisin zırvaları umrumda bile olmazdı size hak veriyorum.Ford resmi kullanıcı el kitabında açık bir şekilde çalışma prensibini anlatmış. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 ABS'niz düzgün çalışıyorsa kesik kesik patinaj izi görülmesi olabilir. Ancak düz bir çizgi olamaz. Ayrıca frenleme anında direksiyonu çevirir çevirmez mutlaka tekerlekler size tepki vermeliydi. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Sonuç ne oldu Osman Bey? Araç problemli mi? Abs devreye girmiyor mu? Ustalar sonra ne dedi? Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Geçmiş olsun... Arabayı zorlamanıza gerek yok, kumlu- topraklı-stablize bir yer bulun, basın frene zaten anında çalışır, hatta mıcırlı yerde deneyin, tabii yavaş, abanmaya gerek yok Yorum bağlantısı
Misafir 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Abs için şöyle bir durum söz konusu olabilir. devreye girmesi için ani frenleme gerekli. Refleks önemliir. Bir araçta çalıştırmak için denemiştim bir türlü devreye girmemişti meğerse çok ani basmam gerekiyormuş. (garip geldi) çok ani basınca devreye gidiyordu... Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Ani basmaya gerek yok aslında, olay lastiğin tutunamayacağı kadar basmakta, lastik kaysın yeter, hafif kumlu yerde az basın hemen anlarsınız, aracı asfaltta zorlamayın 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Bu deneme benim düşündüğüm gibi yapılmış ise, Lastikleriniz hasar görmüştür. Bu tür testleri asfaltta değil, kar üstünde, kar yoksa toprak zeminde yapmalısınız. Abs'nin çalışıp çalışmadığını lastik izinden ziyade fren pedalındaki tepkiden ve fren sesinden anlarsınız.. Fren ayağınıza geri teper, ve bir takırtı sesi duyarsınız.. Bu sesi duyup da manevra yapamıyorsanız lastiklerinizin tutunması iyi değildir.. 5 Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 18 Ocak 2016 Paylaş 18 Ocak 2016 Hafif rampa yol bulun. yolun bir kısmına 5 lt kadar su ile ıslatın. Rampadan aşağıya inerken frene basılı kalın. Islak zemine geldiğiniz anda fren tepkisi değişir abs devreye girer. Girmezse sıkıntı var demektir. 1 Yorum bağlantısı
Murat Karaoğlu 19 Ocak 2016 Paylaş 19 Ocak 2016 Araçtan araca değişiyor mu bilemiyorum ama bizim ekip araçları connect ile kendi aracımda tepkimeler çok farklı...Connect de abs çok zor devreye giriyor çok çok sert frende ama fiesta da öyle değil çok daha hassas tepki veriyor ...kuru yolda connectin abs devreye girdiği çok az başıma geldi oda iyice abanmanız lazım ama fiestamda farklı çok abanmadan fren ayağımın altını dövüyo sanki...Araçların ağırlık farkından mı yoksa abs sistemi farkından mı bilmiyorum...Yalnız ıslak yolda asıl abs ne işe yarar o zaman anlıyorsunuz tam devreye giriyor ve size direksiyonda manevra şansı tanıyor...Genel olarak abs nin daha kısa mesafede durmasını sağladığı gibi yanlış bir algı var ama servisin cevabı gerçekten de ilginç olmuş abs nin amacı zaten kızaklamayı önleyip size manevra şansı sağlaması... Yorum bağlantısı
Osman Tokdoğan 20 Ocak 2016 Yazar Paylaş 20 Ocak 2016 Merhaba, öncelikle hepinize ilginizden dolayı teşekkür ederim. Sayın Selçuk Keleş, denemeyi düz yolda yaptım esp için gerekli olan savrulma durumu meydana gelmedi. Sayın Haluk Şentürk, servis müdürüyle görüştükten sonra 100km/s hızla denedim ve normal çalıştığını gördüm. Sayın Murat Kırmızı, ben de kullanmamıştım ama yıl olmuş 2016 ilk defa tecrübe ettim Sayın Satih Sarıkaya, focus'un 300 küsür sayfalık kullanım klavuzu var, tamamını okudum ama forumdan öğrendiğimin yanında boş sayılır. işin ilginç tarafı Ford'un kendi sitesinde de bir açıklama yer almıyor. Sayın Sani Gerşon, meğer 70km/s hızda hemen duruyormuş onu öğrendim. Sayın Kerem Minaz, çok şükür araçta, fren sistemi de sağlam. 100km/s hızla denedim ve normal çalıştığını gördüm tekrar servise gitmedim. Sayın Ali Cihangiroğlu, geniş ve uygun olan yer asfalttı, bu yüzden biraz abanmam gerekti Sayın Veli Uncu, inşallah kullanma zorunluluğu olmaz, tam olarak çalışması için hız ve sertlik istiyor gerçekten. Sayın Mehmet Özyürek, Mersin'de kar pek olası değil, araç üzerinde de kar lastikleri var(en kısa sürede değiştireceğim) dediğiniz gibi biraz zorlandılar ama bende aracı tanımış oldum. Sayın Hüseyin Matur, sıkıntıyı çözdük, araba çok iyi fren yapıp hemen duruyormuş Sayın Murat Karaoğlu, umuyorum servis müdürü personeline gerekli eğitimi vermiştir. Ben de zaten teknisyen, başteknisyen ve servis sorumlusu ağız birliği yapınca Ford'a özel bir durum mu diye tereddüt etmiştim. Sonuç olarak; Araç 70km/s hızda çok kısa mesafede durduğundan manevra yapmaya zaman kalmıyormuş(üzerinde kar lastikleri var), 90-100km/s hızda tam anlamıyla firen pedalı titriyor ve şerit değiştirme fırsatı oluyor. Hepimize kazasız günler diliyorum. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts