Turan Ballıkaya 27 Ocak 2016 Paylaş 27 Ocak 2016 Merhaba, -Yaklaşık 9 yıldır bende olan 89.000 km de 2000 Fiesta Fun'um var. Hararet sorunuyla karşı karşıyayım. Bu konularda fazla bilgim yok sanayiye gittiğimde de aşağıda yazdıklarımı ustaya anlatacağım. Aynı araçlara sahip olduğumuzdan dolayı siz işin ustalardan ön bilgi almak istiyorum. -Araç yaklaşık 15 km yaptıktan sonra hararet yükseliyor fan devreye giriyor onun sesini duyabiliyorum o esnada klima ( AC tuşu açık değil ) sıcak üflerken sıcaklık azalıyor soğuk üfleme başlıyor. Bir süre hararet en yüksek seviyede devam ettikten sonra ön taraftan bir fokurdama sesi geliyor o esnada kelepçelerden kaçırıyor sanırım ondan sonra araç sanki biraz rahatlıyor. Kontrol ettiğimde su kabının etrafında az sıvı, motora bağlı olan hortumlarda ise kelepçelerden sızdırmış sıvı görüyorum ( kelepçe etrafı kırmızı akıntı belirgin, hortumlarda yırtılma göremedim ) aşağı kısımlara baktığımda akmış olan antifiriz ufak bir su birikintisi oluşturmuş tahminimce bir çay bardağı kadar. -Hararet sorunu ilk olarak 1 yıl önce motora bağlanan diğer ince hortumlardan biraz daha kalın olan hortumun neredeyse tamamen kelepçeden çıkmasıyla başladı araca su ekleyerek sanayiye götürdüm yeni kelepçe ile yerine takıldı başka bir işlem yapılmadı. Bundan sonra zaman zaman su eksiltmeler, bazen kapta neredeyse hiç suyun kalmadığı zamanlar oldu bende yeterince su ekledim ve bir süre sonra sorun ortadan kalktı, bugüne kadar bir sorun yoktu. Gene aynı hortumdan kaynaklı bir sorun mu diye baktığımda o hortumda bir sıkıntı görünmüyor bu hortumun dışında olan 2 hortumdan sızdırdığını düşünüyorum çünkü akıntının o hortumların kelepçelerinden sızdığı belirgin ve akıntının olduğu yerde kırmızı bir leke yolu oluşmuş. Merak ettiğim sadece kelepçe gevşemesi türünde bir sorun mu yoksa devir pompası, termostat vs başka bir sorunun olup olmadığı yönünde. Not olarak, bu sorun başlamadan önce araca yağ, filtre değişimi, ön amortisör değişimi ve fren balatası değişimi yapıldı. Aynı gün egzos sallandığında aşırı gürültü yaptığından dolayı egzosa kelepçe takıldı. Egzosa yapılan bu işlemden sonra aracım tofaş şahin gibi ses vermekte eski fiesta sesini duyamıyorum araç daha gürültülü oldu acaba kelepçe takılırken zarar mı gördü ? Bu bakım işlemleriyle beraber hararet sorunum yeniden ortaya çıkmış oldu. Teşekkürler. Yorum bağlantısı
Gökhan Tongay 27 Ocak 2016 Paylaş 27 Ocak 2016 Öncelikle geçmiş olsun. İlk olarak termostati söktürün. Sonra bir süre deneyin gene aynısını yapıyorsa borular kontrol edilmeli devirdaim çalışmıyor olabilir. Bununla çözülmezse durum sıkıntılı conta yakmış olabilirsiniz. Eksoza gelince muhtemelen takarlarken eksozun borusunu deldiler kontrol ettirmekte fayda var. Yorum bağlantısı
Turan Ballıkaya 28 Ocak 2016 Yazar Paylaş 28 Ocak 2016 Bu sabah işe gelirken aracı çalıştırdım su seviyesi eksikti tamamladım araçla gayet normal bir şekilde problem çıkartmadan işe geldim. 1 haftada bariz bir kaçak yokken ( kelepçelerden hararet yükseldiğinde sızması dışında ) en azından ben göremiyorum neden bu kadar azaldı anlamadım. Şimdi bu durumdan şunu çıkartabilir miyiz ? - Araçta devirdaim pompası termostat vs başka bir parça arızalı ise su seviyesi normal olsa bile hararet yapar mıydı ? - Eğer yukarıda söylediklerimde arıza yok ise hararetin tek nedeni suyun eksik olması mı yani sadece suyu tamamlayarak problemden kurtulabilir miyim ? Öncelikle geçmiş olsun. İlk olarak termostati söktürün. Sonra bir süre deneyin gene aynısını yapıyorsa borular kontrol edilmeli devirdaim çalışmıyor olabilir. Bununla çözülmezse durum sıkıntılı conta yakmış olabilirsiniz. Eksoza gelince muhtemelen takarlarken eksozun borusunu deldiler kontrol ettirmekte fayda var. Teşekkürler. Egzosta bir problem oluştuğunu düşünüyorum ses eski ses değil. Bahsettiğiniz sorunun maliyeti nedir ? Yorum bağlantısı
Turan Ballıkaya 8 Şubat 2016 Yazar Paylaş 8 Şubat 2016 Merhaba tekrar, Aracı geçen hafta iki ustaya gösterdim ikiside hortumların kelepçe kısımlarındaki antfiriz lekelerini farketti ve kelepçelerin değiştirilip sağlamlaştırılması gibi bir işlem önerdiler. Yalnız bir tanesi bu işlemlere ek olarak termostat değişmesi gerektiğini söyledi. Henüz bir işlem yaptırmadım termostatı yaptırsam kesin çözüm olur mu bundan da emin değilim. İnternette biraz bakındım neredeyse değişmeyen parça kalmadığı halde hararet sorununu çözemeyenler var. Servise götürsem kesin çözüm alabilir miyim ? -Ayrıca sızıntılar nedeniyle araç içindeki antifiriz geçen hafta bitmeye yaklaştı, su oranı daha yüksek bu şekilde araç bir haftadır gayet iyiydi ne eksiltme ne hararet hiç olmadı daha ki bugüne kadar iyiydi hararet bugün tekrar başladı ama su eksilmemiş görünüyor. Yorum bağlantısı
Gökhan Tongay 11 Şubat 2016 Paylaş 11 Şubat 2016 Contanız yanık olabilir. En kötü ihtimali budur. Termostat arızalı olabilir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts