İçeriğe Yönlendir

Mondeo Rölantide Klima Soğutmama Sorunu

Ulaş Arıkan

Recommended Posts

Ulaş Arıkan

Aracım 2005 model benzinli. Araç rölantide çalışırken klima soğutmuyor ancak hareket halinde hızlandıkça soğutma şiddeti artıyor. Bu konuyu buraya açmamın sebebi ise;

1- Daha önce arabayı getirdiğim bir usta klima gazı bastı ama sorun düzelmedi

2- Servise götürdüm sistemin komple değişeceğini, yurtdışından parça geleceğini yaklaşık maliyetin 6.000 tl olabileceğini belirtti. ( Tabi servis bu bilgileri verirken arabaya bakma gereksinimi bile duymadılar.)

3- Bir başka usta klima komprösörünün değişmesi gerektiğini söyledi.

4- Yine bir başka usta 24 saat bırak test edelim dedi.

Açıkçası mondeo konusunda sanayide iyi bir usta bulma şansım yok gibi ve ne olursa olsun öncelikli olarak internette araştırma yapıyorum ki herhangi bir sorun yaşamayayım. ( mesela arabayı başka bir nedenle götürdüğüm usta boğaz kelebeğine müdahale etmek istedi, forumdan takip ettiğim için müdahale ettirmedim).

İnternetten araştırdığım kadarıyla klima açıldığında rölantide fanın devreye girmesi gerekiyor ancak benim aracımda fan devreye girmiyor. Sanırım sorun da bu fanı devreye sokacak unsurlarda bir sıkıntı olduğu. Bu durumda sizce çözüme en yakın seçenek nedir ?

Teşekkürler şimdiden

Yorum bağlantısı
Cemal Demirezen

Klima tesisatında en pahalı eleman kompresör onunda sıfır fiyatı 800-1100 TL arasında çıkmaları 400-600 Tl arasında.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ulaş Arıkan

Peki klima kompresörü arızalı olsa hareket ederken soğutabilir mi klima

Yorum bağlantısı
Mahmut Yurt

Klima rölantide çalışırken yüksek verimli olrak çalışmaz zaten. ancak sizin sorununuz rölantide iken klimanın hiç çalışmaması durumu mu? onu tam anlayamadım. Ayrıca araç harekt halinde klima tam performans çalışıyor, rölantide hiç çalışmıyorsa tahrik kayışlarını gözden geçirin öncelikle. Eğer kompresör motordan yeterli tahriki alamıyorsa sorun bundan kaynaklı olabilir. Kompresör arızalı olsa veya gaz kaçağı olsa zaten klima hiçbir suretle soğutmaz. Ayrıca bu havada klimanın araç yürüken sğottuğuna eminmisiniz. ölçümü zor bir durum hava şartlarından dolayı.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ulaş Arıkan

Sorunum geçen yaz mevsiminde de vardı, giderken hiç sorun yok, buz gibi oluyor ancak ışıklarda yada sıkışık trafikte sıcak üflemeye başlıyor.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yurt

Sorunum geçen yaz mevsiminde de vardı, giderken hiç sorun yok, buz gibi oluyor ancak ışıklarda yada sıkışık trafikte sıcak üflemeye başlıyor.

Ulaş bey, Anladığım kadarı ile kaçak yok, kompresör arızalı değil, böyle olsaydı harekte halinde iken klima görevini yerine getirmezdi. Dediğim gibi rölantide klima araç hareket halindeyken gibi performanslı çalışmaz. Ancak hiç çalışmıyorsa öncelikle klima kayışlarını gözden geçirin, bir boşluk veya kayışların eskimesinden dolayı yeterli devri motordan alamıyor olabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Çok basit bir sorunda olabilir. Araç yüke binince klima iyi çalışıp rolanti de çalışmıyorsa benim aklıma da kayış geliyor.

Yorum bağlantısı
Emre Akbas

Aracınızı tamirciye götürdüyseniz eğer sadece klima ya bakan elektrirciler var onlara götürün onlar kesin kanıyı koyuyor benim eski araçtada klma sorunum vardı bu tür bir yere gittim 10 dk halletti

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sermet Gündoğdu

Kompresör eski basıncını yakalayamıyor herhalde.Sistemde tıkalı olan bir yerde olabilir(kurutma filtresi mesela)

Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

Klima açılınca sogutma fanı çalışmıyorsa klima performansı düşer. Muhtemel arızalı parça fan reziztansı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ulaş Arıkan

Bugün fırsat bulup aracımı klimacıya götürebildim. Ustanın yanında klimayı çalıştırdım fan motoru çalıştı :) Daha önce ben kontrol ettiğimde çalışmıyordu, fan motoru çalışmasına rağmen soğutma olmuyordu, usta radyatör kısmının çok kirli olduğunu ve tamponun sökülüp basınçlı su ile radyatörün yıkanması gerektiğini söyledi. Beni yönlendirdiği kaportacı 100 tl işçilik ve arabayı tüm gün istedi, bende ordan çıkıp tanıdığım bir araba yıkamacısına gittim. Ford ambleminin olduğu parçayı söküp basınçlı su ile radyatörü yıkadık, baya kir aktı, şu anda klima eskisine oranla daha çok soğutuyor ama yine de yeterli değil gibi, Birde tekrar gaz doldurup, polen filtresini değiştirerek deneyeceğim. Ancak yine de tüm o soğutmama sorununun sadece radyatör kısmının kirliliğinden kaynaklanma ihtimali çok mantıklı gelmedi bana.

Yorum bağlantısı
İlker Yüksel

Bugün fırsat bulup aracımı klimacıya götürebildim. Ustanın yanında klimayı çalıştırdım fan motoru çalıştı :) Daha önce ben kontrol ettiğimde çalışmıyordu, fan motoru çalışmasına rağmen soğutma olmuyordu, usta radyatör kısmının çok kirli olduğunu ve tamponun sökülüp basınçlı su ile radyatörün yıkanması gerektiğini söyledi. Beni yönlendirdiği kaportacı 100 tl işçilik ve arabayı tüm gün istedi, bende ordan çıkıp tanıdığım bir araba yıkamacısına gittim. Ford ambleminin olduğu parçayı söküp basınçlı su ile radyatörü yıkadık, baya kir aktı, şu anda klima eskisine oranla daha çok soğutuyor ama yine de yeterli değil gibi, Birde tekrar gaz doldurup, polen filtresini değiştirerek deneyeceğim. Ancak yine de tüm o soğutmama sorununun sadece radyatör kısmının kirliliğinden kaynaklanma ihtimali çok mantıklı gelmedi bana.

Elinizi hava çıkışlarının olduğu yere koydunuz da ve araca gaz vererek devri 2000-2500 aralığında tuttuğunuzda eliniz soğuktan uyuşturmuyorsa büyük ihtimal gaz ile ilgili bir sıkıntı mevcuttur. 

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Sefa HAŞAR

Kompresör eski basıncını yakalayamıyor herhalde.Sistemde tıkalı olan bir yerde olabilir(kurutma filtresi mesela)

Evet Sermet hocam sıkıntı tam da bundan kaynaklanıyor. Belli yaşın üzerindeki klimalı araçlarda kompresör basıncı asla istenilen değerde olmuyor. Tek çözümü yeni bir kompresör taktırmak. Eğer klimada başka bir sıkıntı yoksa kompresör değişimiyle bu sorun gideriliyor. Rölantide bile buz gibi yapıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Ateş

Aynı sorun bende vardı 2008 mondeo. Dün itibariyle yeni radyatör aldım tekrar sırasıyla vakum yag ve gaz dolumu yapıldı şuan sıkıntı yok. Ama arkadaşların dediği gibi kompresör ya revize edilmeli yada yenisi alınmalı karar sizin

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Ersin Alan

Benzeri durum bende de vardı fan çalışmadığı için olduğunu anladık fan klimayı açınca çalışıyor mu bakın derim

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...