İçeriğe Yönlendir

1.6 Tdci Motor Teklemesi & Motor Arıza Uyarısı

U Ahmet Karaca

Recommended Posts

U Ahmet Karaca

Öncelikle Merhaba;

Aranızda yeniyim eski konuları araştırdım fakat çözümler veya sorunların sonuçları bana uymadığı için konu açarak rahatsız etmek istedim ;)

Aracım : Ford Focus Sedan 2009 Trend 1.6 Tdci 109 Hp

Sorun devam etme süresi ve etkenleri : 3-5 ay  / Motor sıcak soğuk farketmiyor kendi istegiyle oluşuyor

10 bin bakımları yapılalı süresi : 5 gün olmadı üzerine 350/500 km yol gidilmiştir.. Bakım yapılmadan da sorun vardı. 

Değişen parçalar : 4lt Yağı & Mazot filtresi (Ufi) ve Yag Polen Hava Filtreleri

Sorun başlangıcı : 2 vites de seyir halinde giderken 2500devir saati geçince 1 kez tekleme yapması sonrasında normale dönmesi ve sürekli yapmıyor. Bu sorun devam ettikçe üzerine üzerine gittik biz isteyince olmuyor kendi istegiyle yapıyor. 2 gün öncede yine aynı durum olacakmı diye hızlı kalktığımda motor arıza yazdı durdum istop ettim kapattım açtım normalcene çalıştırdım bi sorun görünmüyor diye devam ettim ve başka arıza ışığı hiç yanmadı bu güne kadar. Bir çok ustayla görüştüm tahmin edersiniz ki kafa karıştırdılar. 4 farklı bilgisayara bağlattım ilk bağlattığım sistemde 4 uyarı vardı tabi kodları alamadan silmişler usta diye geçinen birisi...Söylediği 3 madde önemsiz 1 madde de turbo sıkıştırdığın için oluşmuştur gibi birşeyler söyledi silmiş hataları. Hatta herkes tıkır tıkır çalıştığını söylüyor bilgisayar hata vermediğinden göremediğimiz için diğer 3 bilgisayarda bi sorun göremedikleri için teşhis koyamadık. Çekişinde veya gidişinde anormal bi ses veya tepki göremedim.

sorun bulmak için yaptıklarım : 1 kişi Enjeksiyon ve pompacı ustası. 2si ford motor ustası 2 tanede öylesinde girip soru sorduğum motor ustasına gösterdim.

sonuç 1:  2 kişi Turbo dan hafif üfleme sesi geliyor diye turbodan yapıyor deniyor turbo hava gözeneklerine yag akıtınca tekleme yapıyormuş hatta en kısa sürede onarımı yapılmazsa pistona yag akıtırsa yüksek meblalı sonuçlara katlanırmışım

sonuç 2:  ford ustanın değimiyle ve enjesiyon pompacısının değimiyle arıza kodu olmadığı için bişi yapamam ama arabanda bişi  göremedim turbosunun çekimi felan iyi arıza kod çıkana kadar sorunsuzca kullan hiç korkulacak bi durum yok dedi

sonuç 3: ( parça isimleri yanlış yazmış olabilirim ) diğer ford ustanın değimiyle arıza kodu olmadığı için bişi yapamam lakin tecrübelerim doğrultusunda; volan müşürü gibi parçadan yapar deniyor ve 80 100 tl arası bir parça olduğunu söyledi. o da olmazsa alf müşürü gibi bi parça varmış 300 tl gibi parçaymış bu ikisinden 1cisi olan volan dan yapar ama bu 2sinden biri olduğunu söylüyor oda korkulacak bir durum yok diye dedi.

Kime inanacağımı şaşırmış durumdayım yardımlarınız için teşekkür ederim. İYİ GÜNLER.

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Öncelikle hosgeldiniz. Probleminizi mükemmel bir sekilde anlatmissiniz :) tebrik ediyorum. 

mazot, filtresi vs bakim da yapilmis bu yollar kapali. Aklima gelen wastegate ve solenoid valf... ama komple bozuk degil...

Sizin sorun icin bence de ariza kodlari gerekiyor. Tekrar ettiginde kodlari okutturun bakalim neler cikacak. Hatta bir tavsiye: hata kodlarini  ford servisinde IDS isimli cihaza baglatarak ögrenin. 

Yorum bağlantısı
Gökhan Çoşkun
(düzenlendi)

ayni sorunu yasadik daha once. 4. vitesteyken 2.5-3 bin devir arasi  bi an gaz kesilmesi gibi, süresi  cok kisa ama gaz tepkisinin gittigini hissedebiliyorsunz.

turbo vs. dediler hepsine baktirdik degismemisti.Motor arzasi veriyordu araci sikistirinca, ama stop edince arza siliniyordu.

Ne zaman DPF söktük bu sorunda ortadan kalkti.o sorunu birdaha yasamadik hic.

tarihinde Gökhan Çoşkun tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
U Ahmet Karaca

Öncelikle hosgeldiniz. Probleminizi mükemmel bir sekilde anlatmissiniz :) tebrik ediyorum. 

mazot, filtresi vs bakim da yapilmis bu yollar kapali. Aklima gelen wastegate ve solenoid valf... ama komple bozuk degil...

Sizin sorun icin bence de ariza kodlari gerekiyor. Tekrar ettiginde kodlari okutturun bakalim neler cikacak. Hatta bir tavsiye: hata kodlarini  ford servisinde IDS isimli cihaza baglatarak ögrenin. 

Teşekkürler :)  Bahsi geçen parçaları ustanın yanında soracağım ilgilinize teşekkür ederim.

Ateşleme sistemine baktırdınız mı hiç ? Kızdırma bujilerine ?

Bir kişiden daha duymuştum fakat en son ki ford ustasının deyişiyle yazıda belirttim parçadan kaynaklı deyince göstermedim bu konunun üzerine de gideceğim. İlginiz için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı

Teşekkürler :)  Bahsi geçen parçaları ustanın yanında soracağım ilgilinize teşekkür ederim.

Bir kişiden daha duymuştum fakat en son ki ford ustasının deyişiyle yazıda belirttim parçadan kaynaklı deyince göstermedim bu konunun üzerine de gideceğim. İlginiz için teşekkür ederim.

Ateşleme sistemi iyi olmazsa arabada en belirgin sıkıntısı tekleme çekişten düşme gibi belirtileri olur bilginiz olsun.

Yorum bağlantısı
U Ahmet Karaca

ayni sorunu yasadik daha once. 4. vitesteyken 2.5-3 bin devir arasi  bi an gaz kesilmesi gibi, süresi  cok kisa ama gaz tepkisinin gittigini hissedebiliyorsunz.

turbo vs. dediler hepsine baktirdik degismemisti.Motor arzasi veriyordu araci sikistirinca, ama stop edince arza siliniyordu.

Ne zaman DPF söktük bu sorunda ortadan kalkti.o sorunu birdaha yasamadik hic.

Gökhan bey onuda iptal ettirdim hatta düşündüm sonrasında bi sıkıntı yaşarmıyım diye. Egzozcu içindeki olayı kırdı hatta bayada dolmuş dedi gidişine etki yapar dedi ama korkumdan basamıyorum tekleyecek diye trafikte sıkıntı çıkartıyor beklenmedik anda dediginiz gibi gaz kesip hemen devam edince korkutuyor noluyor diyorum :) lakin bende ışık sadece 1 kere yandı daha da yanmadı yandıktan sonra arıza kodu düşmesini bekleyeceğim tüm sözler buna çıkıyor galiba :)

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

dpf nasil iptal edildi? sorunun dpf olmasi büyük ihtimal. Araciniz kac kilometrede? bugune kadar dpf sivisi eklemesi yapildimi?

Yorum bağlantısı
U Ahmet Karaca
(düzenlendi)

dpf nasil iptal edildi? sorunun dpf olmasi büyük ihtimal. Araciniz kac kilometrede? bugune kadar dpf sivisi eklemesi yapildimi?

şuanda dpf inceliyordum herhalde yanlış bir şeye iptal ettirdim dedim :)   Yaptırdığım işlem motor altındaki en başta ki yuvarlak bölümde egzosa giden bi borudan katı bi madde boşaltık GRİ renkteydi buna kurum deniyor galiba ama bu belirttiğim tekleme ile alakalı olay daha önceden de vardı..

Aracım km 158.000 de ve DPF sıvısı ve ya herhangi bi dışardan bi katkı maddesi dökmedik 140 binde aldım arabayı şuan da 158 binde aldığımda yoktu 155 bin civarında sanırım ara ara tekleme olayı yapmaya başladı

tarihinde Ahmet Karaca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

dpf yi iptal etmek icin normalde sökülüyor ve sanirim beyinden de bir ayar cekiliyor. 158bine kadar dpf sivisi eklenmediyse dpf dolmustur. Öte yandan bu performans düsüklügüne de yol acar ama sanirim sizde böyle bir problem yok. Bazisi komple cikarip temizliyor. Motor yagi seviyenizde artis var mi?

Benim tahminim dpf sivisi sizden önce 1 kere doldurulmus ama yine bitmis olabilir. Bu sivinin mazot deposu yaninda kücük bir deposu var. bunu kontrol ettirmenizde fayda var

Yorum bağlantısı
Huseyin Sayan

dpf yi iptal etmek icin normalde sökülüyor ve sanirim beyinden de bir ayar cekiliyor. 158bine kadar dpf sivisi eklenmediyse dpf dolmustur. Öte yandan bu performans düsüklügüne de yol acar ama sanirim sizde böyle bir problem yok. Bazisi komple cikarip temizliyor. Motor yagi seviyenizde artis var mi?

Benim tahminim dpf sivisi sizden önce 1 kere doldurulmus ama yine bitmis olabilir. Bu sivinin mazot deposu yaninda kücük bir deposu var. bunu kontrol ettirmenizde fayda var

Hangi focus'ta mazot deposunun yanında dpf sıvısı doldurma yeri gördünüz çok merak ettim. Dediğiniz adblue muhtemelen dpf'le uzaktan yakından alakası yok. Binek araçlarda son birkaç yıldır kullanılmaya başlandı. Dpf dediğimiz olay basit ya söktürüp temizletin yada komple söküp iptal ettirin. Tıkandığında yakıt artar çekiş düşer. 

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen
(düzenlendi)

Hangi focus'ta mazot deposunun yanında dpf sıvısı doldurma yeri gördünüz çok merak ettim. Dediğiniz adblue muhtemelen dpf'le uzaktan yakından alakası yok. Binek araçlarda son birkaç yıldır kullanılmaya başlandı. Dpf dediğimiz olay basit ya söktürüp temizletin yada komple söküp iptal ettirin. Tıkandığında yakıt artar çekiş düşer.

Arabanin altina girin, mazot deposu yaninda kucuk siyah bir tank var. Mazot deposu yaninda dedim mazot doldurma kapaginin yani demedim dikkat ederseniz. Biraz arastirabilirsiniz. Hadi arasstirma konusunda kucuk bir tüyo vereyim Googlea "eolys" yazin tarihinde Eren Gökmen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)

şuanda dpf inceliyordum herhalde yanlış bir şeye iptal ettirdim dedim :)   Yaptırdığım işlem motor altındaki en başta ki yuvarlak bölümde egzosa giden bi borudan katı bi madde boşaltık GRİ renkteydi buna kurum deniyor galiba ama bu belirttiğim tekleme ile alakalı olay daha önceden de vardı..

Aracım km 158.000 de ve DPF sıvısı ve ya herhangi bi dışardan bi katkı maddesi dökmedik 140 binde aldım arabayı şuan da 158 binde aldığımda yoktu 155 bin civarında sanırım ara ara tekleme olayı yapmaya başladı

Merhaba.

Sen katalizör'ü iptal etmişsin, gözenekli bir parçadır ve bazen tıkanız.

Egzoz ile motorun birleştiği yerden kaynakla kesip kırarak döküyorlar.

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
U Ahmet Karaca

Benzer olay mondeoda başıma gelmişti de bende hafif mazot kokusu da vardı. Usta enjektor pulu mu dedi ring i mi dedi.Degistirdi düzeldi.Bende hareket halindeyken aynı tekleme gibi 1-2 sn ligine duraklayip tekrar atılıyordu yola.Ariza kodu vs yoktu.Gecmis olsun be kolay gelsin .

Bu arada sorun açıklama kısmı süper [emoji4]

Sorudaki açıklamayı herkes beğeniyor yalnız değilsiniz :) Teşekkürler bayram dönüşünde ustayla randevum vardı görüşüp burdaki konulara değineceğim.Sonucunu bende merak ediyorum sonuçlarını paylaşağım. 

Merhaba.

Sen katalizör'ü iptal etmişsin, gözenekli bir parçadır ve bazen tıkanız.

Egzoz ile motorun birleştiği yerden kaynakla kesip kırarak döküyorlar.

Evet tam olarak yaptığı işlem buydu. Bunun bi sorun olacağını düşünmedim araştırmıştım forumlarda benim sorunumla alakalı olmadığını da öğrendim iptal edildi ve yakıta gidişine faydası oluyormuş. 

Teşekkürler  

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...