Sedat Poyraz 23 Ağustos 2016 Paylaş 23 Ağustos 2016 Merhaba belki bu konu vardır ama ben bulamadım. 2005 c max ghia aracım sürekli su eksiltiyor özel servis inceledi birşey bulamadı renkli antifiriz koyarak su kaçağını bulmaya çalıştı. Ama su kaçağını yine bulamadı ve devirdaim den kaçırıyor dedi ve devirdaim ile triger kayışını değiştirdi ancak hala araba kullanıdığım zaman su eksiltiyor. Çalışmadan evin önünde durduğu sürece bi sorun yok, ankara-kocaeli arasında iki defa suyu tamamladım eksiltme oranını siz tahmin edin artık. Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy 23 Ağustos 2016 Paylaş 23 Ağustos 2016 Yağı kontrol ettiniz mi? renginde değişiklik veya yağda fazlalaşma varmı? Yorum bağlantısı
Ali Gök 23 Ağustos 2016 Paylaş 23 Ağustos 2016 Paspas altlarını kontrol edin Kalorifer hortumları hatta peteğide olabilir Antfiriz yoğunsa kaçak olan yeri genişletecektir Yorum bağlantısı
Harun Özden 24 Ağustos 2016 Paylaş 24 Ağustos 2016 Araç benzinli ise yedek su kabının kapağı (radyatör kapağı diye de geçer) kontrol edilmeli. Basınç oluştuğunda kaçırıyor olabilir. 1 Yorum bağlantısı
Murat Kırçal 24 Ağustos 2016 Paylaş 24 Ağustos 2016 Kalorifer hortumu kelepçenin sıkıldığı yerden kıyılıp devir daim yapınca kaçırabiliyor.Ve zamanla oluşan hortumda çatlaklar. Yorum bağlantısı
Arif Aydın 31 Ağustos 2016 Paylaş 31 Ağustos 2016 %89 ihtimal ile motorun sağ tarafında hararet müşürünün de takılı olduğu siyah bir parça var. 3 4 tane hortum girip çıkar. Bu parçanın takılı olduğu yere elinizle bakın altından kaçırıyor mu? Kaçırıyor ise biraz el becerisi ile akü ve parça sökülür parçanın içindeki co ta çıkarılıp temizlenir conrabın altına bir miktar sıvı conta sürülür ve yeniden toplanır. Cevabınızı bekliyorum. GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi Yorum bağlantısı
Sedat Poyraz 18 Eylül 2016 Yazar Paylaş 18 Eylül 2016 Araç benzinli ise yedek su kabının kapağı (radyatör kapağı diye de geçer) kontrol edilmeli. Basınç oluştuğunda kaçırıyor olabilir. evet basınç oluştuğu için kapatan su atıyor ama neden basınç oluşur. nasıl halledebiliriz. %89 ihtimal ile motorun sağ tarafında hararet müşürünün de takılı olduğu siyah bir parça var. 3 4 tane hortum girip çıkar. Bu parçanın takılı olduğu yere elinizle bakın altından kaçırıyor mu? Kaçırıyor ise biraz el becerisi ile akü ve parça sökülür parçanın içindeki co ta çıkarılıp temizlenir conrabın altına bir miktar sıvı conta sürülür ve yeniden toplanır. Cevabınızı bekliyorum. GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi Oralara bakıldı ama su veya ıslaklık görülmedi. ustanın söylediği basınç yapıyor ve yedek su deposundaki kapaktan atıyor. Arkadaşlar arabam su eksiltiyor diye buraya yazmıştım cevap verenlere teşekkür ederim. suyu nereden eksilttiğini bulduk; basınç yaptığı için yedek su deposu kapağından atıyor suyu ama buna neyin sebep olduğunu bulamadım. bu konuda bir fikri olan varsa lütfen yardımcı olsun arabamdan soğudum resmen. Yorum bağlantısı
Sedat Poyraz 18 Eylül 2016 Yazar Paylaş 18 Eylül 2016 Belki kapak bozuktur. kapağı değiştirdim. aynı sorun devam ediyor Yorum bağlantısı
Harun Özden 19 Eylül 2016 Paylaş 19 Eylül 2016 Soğutma sisteminde bir miktar basınç olması normaldir. Basınç normalden fazla arttığı zaman bu kapak tarafından düşürülür. Kullanılan kapak orjinal mi? Fan zamanında açılıyor mu? Yorum bağlantısı
Sedat Poyraz 19 Eylül 2016 Yazar Paylaş 19 Eylül 2016 Soğutma sisteminde bir miktar basınç olması normaldir. Basınç normalden fazla arttığı zaman bu kapak tarafından düşürülür. Kullanılan kapak orjinal mi? Fan zamanında açılıyor mu? orijinal kapaktan su kaçırdığı için yeni kapak aldım ama orijinal değil. fan zamanında açılıyormu derken. normal 90 dereceye gelince fan devreye giriyor. ayrıca bir şey soracağım fanın devreye girdiğini nasıl anlarız herhangi bir göstergesi ışığı vs yok. Yorum bağlantısı
Harun Özden 19 Eylül 2016 Paylaş 19 Eylül 2016 Orjinal kapak bulup kullanmanızı öneririm. Sonradan takılan kapak muhtemelen olması gerekenden daha düşük bir basınçta açılarak su buharı tahliye ediyor, bu da su eksiltmesine yol açıyor. Motor 90 derece ye geldiğinde fan açmaz, normal sıcaklığıdır. 90 nın belli bir miktar üzerine çıktığında devreye girerek radyatörü ve dolayısıyla motoru soğutur. Fan devreye girdiğinde hafif bir titreme veya motor devrinde az bir yükselme ile kendini belli eder. Araç dururken sesinden de anlayabilirsiniz fanın devreye girdiğini. 1 Yorum bağlantısı
Sedat Poyraz 19 Eylül 2016 Yazar Paylaş 19 Eylül 2016 Orjinal kapak bulup kullanmanızı öneririm. Sonradan takılan kapak muhtemelen olması gerekenden daha düşük bir basınçta açılarak su buharı tahliye ediyor, bu da su eksiltmesine yol açıyor. Motor 90 derece ye geldiğinde fan açmaz, normal sıcaklığıdır. 90 nın belli bir miktar üzerine çıktığında devreye girerek radyatörü ve dolayısıyla motoru soğutur. Fan devreye girdiğinde hafif bir titreme veya motor devrinde az bir yükselme ile kendini belli eder. Araç dururken sesinden de anlayabilirsiniz fanın devreye girdiğini. teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Arif Aydın 21 Eylül 2016 Paylaş 21 Eylül 2016 (düzenlendi) kapağı değiştirdim. aynı sorun devam ediyor Şimdi radyatör suyunda basınç oluşması normal değil bu bir. Radyatör girişinde ki iri hortum çok sertleşiyor ise kompresyon karışıyor demektir ki bunun çözümü çok zahmetli olabilir. Hemen gözünüz korkmasın önce boruları bi elle yoklayın çok sert değil ise araç tam ısınmadan dikkatlice tahliye kapağını açın pıst diye çok az hava vermesi lazım fokur fokur su atarsa silindir kapak contası hatta silindir kapakta çatlağa kadar gider. Termostat kontrolü öneririm arızalı ise yada az açıyor ise su tam devir ile devir daim etmiyordur. Termostatı söküp aracı o şekilde kullanıp deneyebilirsiniz. Yada termostatı sıcak suya atarak arızalı yada sağlam olduğu anlaşılabilir. Tahliye kapağından olup olmadığını orjinal bir kapak takarak anlarsınız. Rica edin birinden deneyin. Aynı sorun devam ederse basitten zora doğru iyi bir usta ile çözülür. Allah kolaylık versin. 21 Eylül 2016 tarihinde Arif Aydın tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Sedat Poyraz 21 Eylül 2016 Yazar Paylaş 21 Eylül 2016 Şimdi radyatör suyunda basınç oluşması normal değil bu bir. Radyatör girişinde ki iri hortum çok sertleşiyor ise kompresyon karışıyor demektir ki bunun çözümü çok zahmetli olabilir. Hemen gözünüz korkmasın önce boruları bi elle yoklayın çok sert değil ise araç tam ısınmadan dikkatlice tahliye kapağını açın pıst diye çok az hava vermesi lazım fokur fokur su atarsa silindir kapak contası hatta silindir kapakta çatlağa kadar gider. Termostat kontrolü öneririm arızalı ise yada az açıyor ise su tam devir ile devir daim etmiyordur. Termostatı söküp aracı o şekilde kullanıp deneyebilirsiniz. Yada termostatı sıcak suya atarak arızalı yada sağlam olduğu anlaşılabilir. Tahliye kapağından olup olmadığını orjinal bir kapak takarak anlarsınız. Rica edin birinden deneyin. Aynı sorun devam ederse basitten zora doğru iyi bir usta ile çözülür. Allah kolaylık versin. Arif bey tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim bunları deneyeceğim keşke aynı şehirde olsaydık. termostatı sıcak suya atarak arızalı veya sağlam olduğunu nasıl anlarım. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 21 Eylül 2016 Paylaş 21 Eylül 2016 Bosch servise gidin, basit ve 2dk. lık bir radyatör suyundan CO2 ölçümü ile kapak contasından kaçak varmı hemen anlarlarlar, testi geçerse sorun kapaktadır büyük ihtimal... Yorum bağlantısı
Harun Özden 22 Eylül 2016 Paylaş 22 Eylül 2016 Şimdi radyatör suyunda basınç oluşması normal değil bu bir. Radyatör girişinde ki iri hortum çok sertleşiyor ise kompresyon karışıyor demektir ki bunun çözümü çok zahmetli olabilir. Hemen gözünüz korkmasın önce boruları bi elle yoklayın çok sert değil ise araç tam ısınmadan dikkatlice tahliye kapağını açın pıst diye çok az hava vermesi lazım fokur fokur su atarsa silindir kapak contası hatta silindir kapakta çatlağa kadar gider. Termostat kontrolü öneririm arızalı ise yada az açıyor ise su tam devir ile devir daim etmiyordur. Termostatı söküp aracı o şekilde kullanıp deneyebilirsiniz. Yada termostatı sıcak suya atarak arızalı yada sağlam olduğu anlaşılabilir. Tahliye kapağından olup olmadığını orjinal bir kapak takarak anlarsınız. Rica edin birinden deneyin. Aynı sorun devam ederse basitten zora doğru iyi bir usta ile çözülür. Allah kolaylık versin. Soğutma sisteminde illaki basınç vardır. Basınç sebebiyle suyun kaynama noktası yükselir. Bu nedenle hararet noktası 120-130 derecelerdedir, halbuki su 100 derecede kaynar. Motor sıcakken soğutma suyu kapağı açılırsa suyun fışkırması da bu sebeptendir. Basıncın normalden fazla olması ayrı bir problemdir. Yorum bağlantısı
Arif Aydın 22 Eylül 2016 Paylaş 22 Eylül 2016 Arif bey tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim bunları deneyeceğim keşke aynı şehirde olsaydık. termostatı sıcak suya atarak arızalı veya sağlam olduğunu nasıl anlarım. Termostat 80 85 Derece civarında içerisinde bulunan bir parça kendini çeker ve suyun geçişine izin verir. Söküp 85 derece civarında kaynamaya yakın suya attığınızda yaylı kısımda ki kapak gibi parçanın çekildiğini göreceksiniz, Çekilip açılıyorsa termostat çalışıyor demektir. Çekilmiyor yada çok az çekiliyorsa kaynayan suda deneyin sonuç değişmiyorsa arızalıdır. Aslında hararet müşürü çalışıyor mu? Fan zamanında açıyor mu? Bunların kontrolü de yapılmalı. Araç hararet göstergesinde düşme kalkma yada göstermeme oluyor mu? yavaş yavaş 90 dereceye gelmesi gerek. Dizelse 5 km yi bulur 90 dereceye gelmesi. Eğer sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız değişin araçta çoğu sistem hararet müşür değerini kullanır. CO2 ölçümü iyi tavsiye denenmeli bence de. Harun bey zaten araç tam ısınmadan açın dedim. Araç soğutma suyu normal şartlarda 100 dereceye yaklaşmaz bile 90 100 arası olur, hararet göstergesinde okunan değer soğutma suyunun sıcaklığıdır arttığında bir sıkıntı var demektir. Hararet göstergesi 60 lardayken sıkıştırmalı, yüksek devirlerde düşük viteste kullanılmalı tam ısınmadan inip kapak çok dikkatli şekilde el yakmadan açılmalı. Eğer bu yapıldığında fokur fokur kaynama şeklinde atıyorsa conta dan yada çatlaktan kompresyon kaçırıyor demektir. Araç dizel mi? Turbo var mı? turbo basınç artmasında çok etkilidir. Dediğim gibi sıradan gitmek gerekir. Siz önce sabah çalıştırmadan radyatör hortumunu elle kontrol edin. normal halini elle anlayın sert olabilir. Sonra araç çalıştırıp yukarda anlattığım işlemi yapın önce bu hortumu sıkın sertleşmiş mi ona bakın. Sertleşme varsa önce termostatı kontrol ettirin. Bazen çoğu arızanın sebebi bu olabiliyor. Sonra Co2 testi, Enson kompresyon testi. Benim önerebileceğim bunlar aklıma başka şeyler gelirse yazarım burdan. Zaten arkadaşlar da yazacaklardır. Yorum bağlantısı
Recommended Posts