İçeriğe Yönlendir

Odun Gazı ile Çalışan Otomobiller

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Odunla çalışan araba varmış ve yaygınmış. Özellikle 2. dünya savaşındaki benzin kıtlığında çok kullanılmış.

Olay buhar makinesi değil. Normal benzinli arabayı odunla çalışır hale getiriyorsunuz.

Nasıl mı? Şaka değil gerçek.

Aşağıdaki linke ve resme bakın:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wood_gas

http://gas2.org/2008/05/13/run-your-car-on-wood-no-joke/

carpuccino_file_02.jpg

DİKKAT: "...hat 1000 kg of wood combustible matter has been found to substitute 365 litres of petrol duri...."

Yani 1 kilo benzin (ingilizcesi petrol) ile 3 kilo odun aynı hesaba geliyormuş.. Odunun kilosu kaça?

ŞU LİNKE MUTLAKA BAKINIZ >>>>Z http://www.lowtechmagazine.com/2010/01/wood-gas-cars.html

tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hocam bu motorun çalışma prensibini kısaca anlatırmısın. ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Bu normal motor. LPG gibi kullanılıyor. Son verdiğim en alttaki linkte çok bilgi var. Yeni araçlar da var.

Şimdi odun/pirina/küspe gibi yakıtı alıyorsun. Ondan sonra altında ateş yakıp kapalı bir kapta ısıtıyorsun. gaz çıkıyor. Odun kömürü ve havagazı yanı. Hani eskiden beşiktaşta vardı. Bu havagazını bir radyatörde soğutup doğrudan motora veriyorsun. Motorda bir değişiklik yok.

Koskoca Lincoln continental araba 50 kilo odunla 100 mil gidiyormuş. (en son linkte var). ve buna bir de römork takılı. Gözlerime inanamadım. İkinci dünya savaşında neredeyse avrupadaki tüm araçlarda bundan varmış. Ayrıca çevreyi kirletme değeri çok daha düşükmüş.

Odun ise biliyorsunuz yenilenebilir bir kaynak.

Bugün derse girmeden önce buldum. Derste öğrencilere gösterdim gülmekten kırıldık. Ama gerçek. Çiftçiler traktör yapıp tarlada kullanıyormuş. Sap samanla çalışan çevreci traktör.

tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

1kg kahve ile 3 mil gidiyormuş, egzos da mis gibi kokar....

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Brezilya da kullanırsan ucuz, Depoyu fullemek için, Starbucks kullanılabilir :crazy:

Yorum bağlantısı
Mahmut Şahin
Hocam memlekette odundan bol ne var :)

talep artarsa kıymete biner.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bizde pirina olabilir. kullanım kolaylığı bakımından. Tek sıkıntı muayenesi ne olacak?

Yorum bağlantısı
Oğuz Altınada

Ormanları yok etmek için bir sebep daha..

Yorum bağlantısı
Serhan Kaygan

LPG cikti bagaj hacmi kücüldü. Odunlu model bu sorunuda cözmüs . Bagaj magaj kalmamis. :):p

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
talep artarsa kıymete biner.

Aklıma geldi de. Yüzyılın başında MISIR'da o kadar çok mumya çıkıyormuş ki trenlerde iyi yanıyor diye yıllarca mumya yakılmış. Yüzlerce binlerce. belki de milyonlarca.

Yorum bağlantısı
  • 5 yıl sonra...
Mehmet Göktürk

Odunun ısıtılması ile ortaya çıkan havagazını normal araçta LPG gibi kullanabiliyorsunuz. Bu yöntem uzun yıllardır kullanılıyor. Özellikle ikinci dünya savaşında avrupada çok kullanılmış hatta VW nin odunlu modeli de var farika çıkışlı.

detaylar şu linkte:

http://www.lowtechmagazine.com/2010/01/wood-gas-cars.html

Aşağıda güzel bir videosu:

Bu da ilginç:

Fagaz-meghajtasu-Opel-Kadett5.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

İlk kez gördüğüm bi şey. Mantıklıymış yakıtın olmadığı dönemlerde.

Aklıma şunu getirdi:

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya

Cevabı merak ediyordum, 13. dakikada buldum. Demek ki bagajda odunla gezmek gerekiyormuş.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Eski 2011 de açtığım konu ile birleştirdim.

facebook linki:

Bizde birisi yapmış:

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bir de bu prensibe göre kamp ocağı yapanlar var:

şu baya iyi: bu konuda başlık açmalı:

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Meşhur belgesel kanalında izlemiştim bunu. Yapılışını çalışma prensibini.
Tek sıkıntılı yanı arada bir sobaya odun atmak lazım [emoji16]

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ömer Türkşanlı

Emin olmamakla beraber meşe kömürü fırını ile kömür işine giren bi arkadaşım vardı ve odunu kömüre çevirirken Alkol ortaya çıkıyor diyodu, metil alkol diye hatırlıyorum ama emin değilim, galiba bu o işin türevlerinden biri...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Mehmet hocamın konu başlığı altında, hepimizin bildiği(Buharlı trenleri biliyoruz, görüyoruz) fakat bire bir çalışırken görünce beni hayrete düşüren iki araç videosu da ben paylaşayım;

Hele bu ikisi;

Kim bilir, kaç senelikler? 

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

İzlediğim programda banyo kazanından yakma ünitesini yapmışlardı. Çıkışını ise bir siklona verip duman içerisindeki artık maddeleri ayrıştırdılar. Siklon çıkışından alınan duman ve gazı da soğutup lpg beyni tarzında bir ekipman ile direk motora verdiler.
Ve bu araba ile Londra da meşhur bilmemne meydanında dolaştılar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

yaza doğru benzin 7-8 lirayı görünce belki bizler de yaparız. Ancak bizde eski araç pek kalmadı hurda kanunu nedeniyle. zamanla gene oluşur ama eski araçlara ayrı bir kategori düzenlemek lazım. dağda belde..

Yorum bağlantısı
Hasan Yıldız

Canim ulkem de her aracin demirbasi haydarlar sayesinde bedava ulasim olur.Bu haydarlarin kayin mese ceviz gibi kalorisi yuksek agaclardan yapildigini da dusunursek,verim en uc noktalarda olur...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...