Erhan Doruk 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Bizim ufaklık 2 yaşını doldurdu. Evde bakıcı ile zamanını geçiriyor ancak zamanı verimli kullanmadıklaırnı düşünüyorum. Henüz bezi bırakmadı. Kreşe başlatmak için kimileri 4 yaşına kadar beklememi , kimileri ise hemen başlatmamın daha uygun olacağını söylüyor. Bu tabiki çocuktan çocuğa değişir ancak sizlerin tecrübelerinizi merak ediyorum. Sizce ne zaman başlamalı? Kreşlerde genelde her sene benzer müfredat veriliyor. Birkaç sene aynı şeyleri görmesi , sıkılmasına sebep olur mu? Okul öncesi öğrendikleri ile , ilkokulda sıkıntı yaratabilir mi? Yorum bağlantısı
Bahadır Akdemir 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 (düzenlendi) Bizimki 2,5 yaşında başlamıştı.zorunluluktan tabiki. 27 Kasım 2017 tarihinde Bahadır Akdemir tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Tahir Ak 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 çişini öğrenip aileden ayrılmaya başlayınca ortalama 3/4 yaşında başlamalı ve mümkünse tam gün durmamalı. daha aileye bağlanma döneminde olduğu için anne ve babayı çok uzun aralıklarla görmemesi ileride aile olan bağına zarar verebilir tabi bu ihtimaldir.batıda erken yaşta yatak odasından ayrılan yürümeye başlayınca kreşe verilen çocuklar 18 yaşına geldiğinde aileden kopuyor bağını kaybediyor çünkü aileye yeterince bağlanmıyor.doğu yani bizim toplumlarda biz bebeği hep yanımızda tuttupumuz için 45 yaşımıza da gelsek anam babam deyip dizinde yatıyoruz.hangisi iyi kararı siz verirsiniz 2 Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 (düzenlendi) kızımı 4 yaşa girmeden yaz okuluyla ısınma turu yapıp kreş hayatına başladık,,bu devirde okul öncesi olmazsa olmazlar,geçen sene kreş bu sene ana sınıfı,müfredat olarak geçen seneye göre herşeyleri faklı,ben özele tam gün 5 gün olarak verdim yarım gün müfredat neler verir tartışılır.4-6 yaş arası hayata giriş yaşları çocukları keşfetmede çok faydalı beraberinde temel eğitimi alıyorlar.okuldan önce iyi bir kreş dönemi okul öncesi çok faydalı olacağı kesin.... 27 Kasım 2017 tarihinde Erdem Bozkurt tarafından düzenlendi fazlalık 1 Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Bakıcıdan memnunsanız devam edin, Memnun değilseniz çocuğun kendini ifade etmeye başladığı zaman verin. (Konuştuğunun anlaşılması, acıktım ,susadım, üşüdüm,terledim) Bez işine çok takılmayın çocuk hazır olduğu zaman 1 günde bırakıyor. Bizde öyle oldu en azından. Kreşe 27 aylıkken başladık. Kaşık çatal tutuşdan , masada yemek yemeye , el yıkama vs herşeyi orada öğrendi. Kısaca bakıcı bunları verebiliyorsa 4 yaşına kadar devam. 4 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Bizim ki de 33 aylık gibi başladı sayılır. Kreşe başlayana kadar konuşmuyordu. Kreşe başladıktan 1 ay sonra konuşmaya başladı takır takır. Yemeklerini daha önce zaten kendisi yiyordu, kreşte de kendisi yiyor. Sanırım zaten kreşlerin birçoğu 2 yaş altını kabul etmiyor. Henüz bezi bırakmadık biz de. Kreşte değiştiriyorlar. Ancak şu bir gerçek kreşe başladığı sene çok hasta olacak. Bizimki hep hasta. İlk sene böyle oluyor genelde diyorlar. Bakalım. Aktivite olarak 2-3 yaş grubu genelde boyama, oyun vs. oynuyor. Ayrıca ingilizce ve müzik dersleri oluyor. Evde tek kişinin bakmasına göre kat kat daha iyidir kreş. Çocuk diğer çocuklardan görerek bazı şeyleri yapmaya başlıyor. Evde köfte, hamburger, pizza dışında birşey yemeyen çocuk kreşte makarna, pırasa, kuru fasulye, pilav ne varsa götürüyor. Başlatın bence tavsiye ederim. He her çocuğun gelişimi farklı oluyor tabi. Bazı çocuklar çok zorlanıyor kreşte. Bir süre deneyip duruma göre hareket edebilirsiniz. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 biz 3 yaşında oyun grubu denilen sistem ile başladık yarım gün kreşe gidiyordu. 4 yaşında 5 yaşında iki yıl kreşe gitti. başlarda bizimde sizler gibi çekincelerimiz çok fazla idi erken yaşta başlayıp sıkılır mı daha sonra diye ancak tersi oldu. paylaşmayı, masada yemek yemeyi, kendini ifade etmeyi orada öğrendi. girdiği her ortamda kendini ifade edip çok çabuk adapte oluyor. geçen yıl 6 yaşında ana sınıfına gitti bu yılda birinci sınıfa gidiyor. benim kendi düşüncem maalesef bizlerin çocukluğu gibi çocukluk geçiremiyorlar sabahtan sokağa çıkıp akşama kadar oyun oynama şansları yok. arkadaşları ile zaman geçirme fırsatı maalesef bulamıyorlar. aileler olarak bizler onlara yeteri kadar zaman ayıramıyoruz anne - babanın çalışması çocuğa ayrılacak vakti azaltıyor. bu süreçte çocuğun kreşe giderek kendi yaşıtları bir arada olmasının evde tek başına olmasından daha faydalı olacağını düşünüyorum. 2 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Eğitimci olarak görüşüm şudur. Her birey farklılıklar gösterse de erken yaşta kreş kısa vadede etkili iken eğitim hayatına olumsuz yansıyabiliyor. Bu tarz öğrencilerimiz olmuştu ve en başarılı dediğim sınıf öğretmeni arkadaşım bile bu tarzda bir öğrenci için sıkıntı yaşadı. Daha doğrusu 4 yılda ulaşamadığım öğrenci bu oldu dedi. Benim düşüncem bakıcınız etkinlik yapma noktasında gayret göstermeli, sokağa çıkarmalı. Kış günü bile olsa en azından 30 dk dış atmosferi solumalı. Soğuğa aldırış etmeyin nice çocuklar var terliklerle dolaşıp hasta olmuyor. Biz çocuklarımızı korudukça onlar gelişim gösteremiyorlar, direnç geliştiremiyorlar en ufak bir durumda iptal oluyorlar. Anasınıfı eğitimi şart ama fazladan 1 yıl bence ileriki dönemde sıkıntı yaratır. Mümküns erken yaşta değil mümkün olduğu kadar geç yaşta eğitim hayatına girmeli çocuklar, fazladan 1 yıl daha oynasınlar. Eğitim hayatına girince ödev ders öğretmen anne baba kardeş okul kurallar kurslar vs vs yeterince boğulacaklar. 5 1 Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Benim kızım 18 aylıkken başladı kreşe mecburiyetten. Normalde 2 yaş altını almıyorlardı ama konuşması düzgü olunca kabul ettiler. Şu an 34 aylık ve kreşini çok seviyor. Küçük yaşlarda kreşi eğitim değilde çocukların toplu olarak oynadıkları bir yer olarak düşünmek lazım. Sabah 8 de bırakıp akşam 6 da alıyoruz. ,Şimdiye kadar hiç mutsuz olarak ayrılmadı kreşten. Yada sabah bırakırken ağlamadı. Tek sorun malesef devamlı bir hastalık hali. O kadar çocuk arasında da normal o artık. 1 Yorum bağlantısı
Cem Dilmen 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Erhan Bey öncelikle yavrunuzu Allah bağışlasın. Eğitimci abilerimiz kardeşlerimiz ne derler bilemiyorum ben de bu işin uzmanı değilim ancak bir hekim olarak ben 4 yaş öncesi çocukların kreş vb yerlere tam gün ve sürekli olarak verilmesine şiddetle karşıyım. Eğer çok canı sıkıldığını düşünüyorsanız bir kreşle anlaşıp haftada bir kaç saat oyun amaçlı bırakabilirsiniz ( Gerçi bunu da hiç bir kreş kabul etmiyor ama) Onun dışında 2.5 yaşındaki bir çocuğun henüz bebek olduğunu unutmamak lazım. Eğitimi iyi olsun derken çocuğun içinde koca koca duygusal boşluklar bırakmak ilerdeği hayatında başarılı ama sevgi yoksunu, belli değerlerin farkındalığından uzak bir birey olması hiç de hoş olmayacaktır. Bu yaşlar çocuğun Anne babasının ilgi ve sıcaklığına en fazla ihtiyaç duyduğu yaşlardır. Ayrılma ve yalnız kalma fobilerinin bu yaşlarda başlaması bu yüzdendir. Tamamen ebeveynden ayrı kalmamak için içgüdüsel olarak ayrılıktan kaçma durumudur. Onun için eğitim falan filan diyerek çocuğun fıtratına aykırı bir ortama gitmesine ben sonuna kadar karşıyım. İnanın çocuğunuzla hiç ilgilenmeseniz onunla oynamasanız bile sizinle aynı odada olmak bile o çocuğu çok daha rahat hissettirecektir. O yüzden bence en az 4 yaşını bekleyin derim... Saygılarımla... 5 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 1 saat önce, Cem Dilmen yazdı: Erhan Bey öncelikle yavrunuzu Allah bağışlasın. Eğitimci abilerimiz kardeşlerimiz ne derler bilemiyorum ben de bu işin uzmanı değilim ancak bir hekim olarak ben 4 yaş öncesi çocukların kreş vb yerlere tam gün ve sürekli olarak verilmesine şiddetle karşıyım. Eğer çok canı sıkıldığını düşünüyorsanız bir kreşle anlaşıp haftada bir kaç saat oyun amaçlı bırakabilirsiniz ( Gerçi bunu da hiç bir kreş kabul etmiyor ama) Onun dışında 2.5 yaşındaki bir çocuğun henüz bebek olduğunu unutmamak lazım. Eğitimi iyi olsun derken çocuğun içinde koca koca duygusal boşluklar bırakmak ilerdeği hayatında başarılı ama sevgi yoksunu, belli değerlerin farkındalığından uzak bir birey olması hiç de hoş olmayacaktır. Bu yaşlar çocuğun Anne babasının ilgi ve sıcaklığına en fazla ihtiyaç duyduğu yaşlardır. Ayrılma ve yalnız kalma fobilerinin bu yaşlarda başlaması bu yüzdendir. Tamamen ebeveynden ayrı kalmamak için içgüdüsel olarak ayrılıktan kaçma durumudur. Onun için eğitim falan filan diyerek çocuğun fıtratına aykırı bir ortama gitmesine ben sonuna kadar karşıyım. İnanın çocuğunuzla hiç ilgilenmeseniz onunla oynamasanız bile sizinle aynı odada olmak bile o çocuğu çok daha rahat hissettirecektir. O yüzden bence en az 4 yaşını bekleyin derim... Saygılarımla... Cem hocam söylediklerinize bir kısmına katılmakla beraber ayrı düştüğüm bir nokta var. anne ve baba çalışan olduğu zamanda bakıcı veya anneanne babaanne ile kalmak zorunda kalan çocuklar için söyledikleriniz geçersiz kalıyor düşüncesindeyim. 1 Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Zorunluluk yoksa 4 yaşında kreşe 5 yaşında anaokuluna 6 yaşında 1.sınıfa gitmesi iyi olacaktır. Zaten çoğu kreş bezden çıkmamış çocuğu kabul etmiyor. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Kresler kendini okul saniyor. Tehlikeli. Anaokullari da alfabe pesinde.. o da tehlikeli. 4 Yorum bağlantısı
Arif Aykın 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 (düzenlendi) 6 saat önce, Hakan Yavaş yazdı: Benim kızım 18 aylıkken başladı kreşe mecburiyetten. Normalde 2 yaş altını almıyorlardı ama konuşması düzgü olunca kabul ettiler. Şu an 34 aylık ve kreşini çok seviyor. Küçük yaşlarda kreşi eğitim değilde çocukların toplu olarak oynadıkları bir yer olarak düşünmek lazım. Sabah 8 de bırakıp akşam 6 da alıyoruz. ,Şimdiye kadar hiç mutsuz olarak ayrılmadı kreşten. Yada sabah bırakırken ağlamadı. Tek sorun malesef devamlı bir hastalık hali. O kadar çocuk arasında da normal o artık. Biz de çocuğumuzu zorunluluktan dolayı 18 aylıkken kreş ile tanıştırdık. İlk 1 ay acaba diye diye korktuk şu anda ise kendisi sabah kapıda bekliyor oyun evine getirin diyor. Çok şükür şu anda çok keyifli şekilde devam ediyor. Allahım inşallah da bozmaz. Tek sıkıntımız eşimde ehliyet Yok bende vardiyalı çalışıyorum iş başım 8 de bu sebepten 7.30 da kreşe gidiyoruz akşam 17.30 gibi de alıyoruz. Altı bezleniyor, uyku saatleri var evde biz o kadar eğitici uygulama yapamayız diye düşünüyoruz. Diş fırçalama yapıyor, okula gidince hemen ellerini yüzünü yıkıyor eve gelince de hemen aynı işlemleri yapıyor. Biz faydasını görüyoruz tabi ileride zarar mı fayda mı daha iyi anlarız ama şu an bir çocuğum daha olsa ve durumum olsa veririm. Bakıcı evde tek başına ne yapar ne eder hep bir merak konusu ne kadar kamera vs de koyulsa sıkıntı diye düşünüyorum. Bizimde çocuk hep bir hasta özellikle öksürük konusu var. Fakat sürekli kreşteki oyuncaklar herhafta dezenfekte ediliyor. 27 Kasım 2017 tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 27 Kasım 2017 Yazar Paylaş 27 Kasım 2017 Herkese paylaşımları için teşekkürler. Kreş için 3 yaşı bekleyip durumuna bakmaya karar verdim. Bu arada da haftanın bazı gunleri oyun gruplarına götürecegiz. Evdeki bakıcıya da haftalık aktivite programı hazırlayıp , kırtasiyeden aktivite yapacakları materyaller aldım . Faydası olacağını düşünüyorum. 4 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 27 Kasım 2017 Yazar Paylaş 27 Kasım 2017 5 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı: evde kamera olsun. tv yi sökün. Evde cift kamera var. Tv de cizgi film kanalı olarak sadece baby tv , davinci learning ile minika çocuk var. Bunlardan ingilizce şarkılar, renkler , ingilizce sayı sayma , hayvanları filan ögrendi. Sınırlı sürelerde izleyebiliyor. Yorum bağlantısı
Arif Aykın 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 Mehmet beyin demek istediği sanırım tv yi sökün ki bakıcınız çocuğa telefon verip kendisi o program bu program izlemesin demek istemiş sanırım. Ben evde baktırsam direk tv uydusunu sökmek olurdu. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 27 Kasım 2017 Paylaş 27 Kasım 2017 13 saat önce, Mehmet Ozyurek yazdı: 5 yaşında Ohoho o yaşta 1. sınıfa başlıyor çocuklar Bak onun meyvesini geçen sene 5. sınıflarda yedik. Çok güzel. 7 saat önce, Erdoğan Temur yazdı: Zorunluluk yoksa 4 yaşında kreşe 5 yaşında anaokuluna 6 yaşında 1.sınıfa gitmesi iyi olacaktır. Zaten çoğu kreş bezden çıkmamış çocuğu kabul etmiyor. Kreşle Anaokulu arasındaki fark ne ? 5 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı: Kresler kendini okul saniyor. Tehlikeli. Anaokullari da alfabe pesinde.. o da tehlikeli. Doğru diyorsunuz hocam. Normalde 1. sınıfın belli bir süresinde bile oyun diyor. Ama bizim velilerimiz çocuk aralık ayında okuma yazma çözmezse öğretmeni beceriksiz bulurlar. 2 Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen 28 Kasım 2017 Paylaş 28 Kasım 2017 Yeni düzenlemeyle ilkokula 55 aylık başlayan ilk çocuklar geçen sene 5. sınıftaydılar. Neyse ki 55 ayın ilkokula başlamak için çok erken olduğu fark edildi ve daha sonra başlama yaşı değiştirildi. Aynı sınıfta 5 ve 7 yaşında okula başlayanlar vardı ve (iki yaş az değil) küçük yaşta başlayanlar diğerlerinin yanında yetersiz kaldılar. Kendi yaşıtları içinde normal olacak çocuklar özellikle soyut öğrenme becerileri gelişmedigi için gereksiz yere zorlamayla başarısızlığı tatmış oldular. Kreş ve anaokulunu uzmanları söylesin ama ilkokul için çok erken başlamak sonraki yıllarda problem yaratıyor. 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 28 Kasım 2017 Paylaş 28 Kasım 2017 9 saat önce, Mehmet Kaya yazdı: Kreşle Anaokulu arasındaki fark ne ? Kreş özel bir oluşumdur. Annesi babası çalışan çocuklarımız için Anaokulu ise MEB e bağlı resmi kurumlardır. Belirli bir başlama yaşı veya ayı vardır. Kreşte her türde kişiyi çalıştırabilirsiniz; ev hanımı, çocuk gelişimi mezunu vs vs. Ama anaokullarında sadece (görevlendirme veya ücretli olmadığı sürece) okul öncesi öğretmenleri çalışır. 9 saat önce, Mehmet Kaya yazdı: Doğru diyorsunuz hocam. Normalde 1. sınıfın belli bir süresinde bile oyun diyor. Ama bizim velilerimiz çocuk aralık ayında okuma yazma çözmezse öğretmeni beceriksiz bulurlar. Ses temelli öğrenme de çocuklar erken okuma yazma öğreniyorlar ama anlamlı bir okuma olmuyor. Tüme varımsal bir eğitim sistemi var. Ayrıca çocukların Aralık ayına kadar okuma yazma öğrenecek diye bir durumda yok aslında. Sadece veliler bir an önce okusun, benim çocuğum niye geri, o öğretmen daha iyiymiş şeklinde ha bire birşeyleri yarıştırma derdine düştüğünden sıkıntılı durumlar yaşanıyor öğretmenim. Bizim zamanımızda tümden gelim yöntemi vardı hece temelli idi. Okuma yazma öğrenme daha geç olurdu ama daha anlamlı olurdu. Okunnan anlaşılırdı. Bütünden parçaya gidilirdi vs vs. Açıkcası geri gelmesini isterim çünkü PISA da bilmem kaç yılından bile geri olma sebeplerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum. 23 dakika önce, Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı: Yeni düzenlemeyle ilkokula 55 aylık başlayan ilk çocuklar geçen sene 5. sınıftaydılar. Neyse ki 55 ayın ilkokula başlamak için çok erken olduğu fark edildi ve daha sonra başlama yaşı değiştirildi. Aynı sınıfta 5 ve 7 yaşında okula başlayanlar vardı ve (iki yaş az değil) küçük yaşta başlayanlar diğerlerinin yanında yetersiz kaldılar. Kendi yaşıtları içinde normal olacak çocuklar özellikle soyut öğrenme becerileri gelişmedigi için gereksiz yere zorlamayla başarısızlığı tatmış oldular. Kreş ve anaokulunu uzmanları söylesin ama ilkokul için çok erken başlamak sonraki yıllarda problem yaratıyor. Sayın hocam şu an okula başlama yaşı veli dilekçesi ile 60 aylıktan itibaren alınabilir. 66 aylıktan itibaren sisteme kayıt yapılıyor. 68 aylığa kadar dilekçe ile erteleme, 70 aylığa kadar da sağlık raporu ile erteleme mevcut. 71 ve 72 aylıktan itibaren zorunlu. Benim bir çocuğum tam 73 aylıkken başlama ayı geliyor, diğer çocuğumu ise bir şekilde ertelemeyi düşünüyorum. Varsın çocuklar 1 yıl daha geç gitsinler ama yeterince oynasınlar. Yukarıda yazdığım ifademi tekrarlıyorum bu hepimiz için 21 saat önce, Metin Akbal yazdı: Mümkünse erken yaşta değil mümkün olduğu kadar geç yaşta eğitim hayatına girmeli çocuklar, fazladan 1 yıl daha oynasınlar. Eğitim hayatına girince ödev ders öğretmen anne baba kardeş okul kurallar kurslar vs vs yeterince boğulacaklar. 1 Yorum bağlantısı
Cem Işık 28 Kasım 2017 Paylaş 28 Kasım 2017 Biz kızımızı 3 yaşında anaokuluna verdik,halen bez kullanıyordu ve verdiğimizin haftasında bez kullanmayı bıraktı. Faydasını gördük. kendimden örnek vereyim,annem ve babam çalıştığı için beni 3 yaşında anaokuluna verdiler, 5 yaşında da ilk okula başladım. Ana okulu günlerimi pek hayırla yad etmiyorum düşündüğümde. Beni evden ailemden kopardığını düşünürdüm ve 3 yaşımda anaokulundan kaçıp eve gitmiştim çok net hatırlıyorum:) 2 Yorum bağlantısı
Ferit Erken 28 Kasım 2017 Paylaş 28 Kasım 2017 2 yaş ideal. Bizimki 2 de başladı ve şu an ana sınıfında gayet verimli ve çocuk için faydalı oluyor. Bez problem değil kreş o işi zamanı gelince eğitiyor. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts