İçeriğe Yönlendir

Aksa Jeneratörde Soğutma Suyunun Devirdaimi

Arif Aykın

Recommended Posts

Arif Aykın
(düzenlendi)

Konuyu yanlış yere açtıysam taşırsanız sevinirim öncelikle :)

Benim sorunum jeneratör hakkında olacak sonuçta jeneratör de bir motor :)

Fabrikamızda 1100 kVa gücünde aksa jeneratör mevcut. Malumunuz jeneratör elektrik kesildiğinde devreye girmesi için sürekli otomatik konumda hazırda beklemesi gerekmekte. Bunun İçin motor sıcak olması gerekmekte. 2 adet 380 volt ısıtıcı mevcut. Isıtıcılar 45 derecede devre dışı kalıp 30 derecede devreye girmekte. Sıcaklık bilgisini hararet muşürinden almakta. Problem ise aksa firması hernekadar kabul etmeselerde üretim hatası bulunmakta. Bu jeneratörde devirdaim (sirkülasyon) pompası YOK. Sebep olarak şunu gösteriyorlar. Su ısındıkça kendi ataleti ile radyatörden soğuk suyu çekecek ve kaynayan suyu radyatöre geri verecekmiş. Jeneratör ısıtıcılarını aralık ayı gibi açıyoruz. Açtığımızda ise 3. Veya 4. Gün motora giren taraftaki hortumlar patlamakta. Doğal olarak 100 litre antifriz gidiyor herseferinde ve servis her geldiğinde 100 litre antifriz doldurarak servis parası almakta. Benim aklıma 220 volt devirdaim pompası takmak geldi tek bir bölgeye taksak sonuçta sirkülasyon gerçekleşeceğinden sıcak kaynayan su sabit hortumlarda beklemeyecek hararet muşuruna sürekli Sıcak su temas edecek ve daha erken ısıtıcıları kapatacak motor soğuğunda direk çalıştıracak. Jeneratör motor sıcaklığı 3 - 4 derecelere düştüğünde devreye girmesi için kendi kendine sürekli marşa basıyor ve yüke girdiğinde baya bir büyük alev atıyor egzozdan. Sorum şu devirdaim pompasının kaç m3 su döndürmesi önemli midir sizce yoksaki çok az bir devirdaim yapması yeterli olur mu?

Jeneratör resimdekinin aynısı konteyner içinde. Üstteki motor görünümde siyah şase üstünde siyah tüp var başında kırmızı başlık var ısıtıcımız bu. Aynısı motorun diğer tarafında da mevcut. Burada da görüldüğü gibi devirdaim yok. 

JQ7E7W.png

tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

1100KVA jeneratör %40 verimle çalışan bir yakıt motoruna sahip olduğuna göre  1100 x 100 / 40  x 0.60 = 1650 KW bir enerji açığa çıkarır.  bu da kabaca 2200 Beygirlik bir enerjidir.  

Oluşan ısı oldukça yüksek. Radyatörün 2200 beygirlik bir sıcaklığı üzerinden atması gerekir. Bunun için su akış hızı hesabı yapılmalı. Su giriş ve çıkış sıcaklığı arasındaki fark ile su akış metreküpünden 1650KW ın eşitlenmesi gerekir. (suyun özgül ısısı). aksi takdirde oluşan ısı sürekli artacaktır. Tabi motordaki yüzeysel kayıpları da düşmek lazım.

Teksan Jeneratörün sahibi arkadaşım. Ar-Ge merkezi kurdular isterseniz bir irtibat kurun. rakip gerçi ama. en azından onlar da bundan haberdar olur.

Elektrikli blok su ısıtıcısı koysanız olmuyor mu? Misal 2KW

Motoru niye çalıştırıyor sistem?

Elektrik akaryakıttan daha ucuz olduğuna göre?

Şuradaki dosya işinizi görebilir:   UsefulCalculations.pdf

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
7 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Teksan Jeneratörün sahibi arkadaşım. Ar-Ge merkezi kurdular isterseniz bir irtibat kurun. rakip gerçi ama. en azından onlar da bundan haberdar olur.

Elektrikli blok su ısıtıcısı koysanız olmuyor mu? Misal 2KW

Motoru niye çalıştırıyor sistem?

Elektrik akaryakıttan daha ucuz olduğuna göre?

Şuradaki dosya işinizi görebilir:   UsefulCalculations.pdf

İlgi ve alakanız İçin teşekkür ederim. Dökümanı mühendislerime çevirteceğim:)

Motoru niye çalıştırıyor sorunuzu anlamadım :( 

Elektrikli blok ısıtıcıyı bilmiyorum araştıracağım. Biz bu hatta düşük devirli bir sirkülasyon pompası koysak çalıştığı esnada su sirkülasyonu pompa değilde motor tarafından çevrim yaptıracak. Bu esnada düşük devirli pompa zarar görür mü acaba.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Mehmet hocam, ana su hattından bağımsız sirkülasyon sistemi yapılsa, harici ısıtıcılar ile.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
4 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Mehmet hocam, ana su hattından bağımsız sirkülasyon sistemi yapılsa, harici ısıtıcılar ile.

Dediğin sistem nasıl yapılır abi? Motorun dışında mı su boruları gezdirilerek ısıtma yapılacak farklı sistem mi. Elektrikli blok ısıtıcı arattım g amca da geçmiş bana elektrikli ısıtıcı çıkartıyor ev tipi ?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Suyun akışı hattına bağlanacak borular, iki tarafında kapama valileri olacak, jeneratör aktif olmadan evveli onlar kapanıp ana hattaki yüksek basınca maruz kalmayacak. Isıtıcı linki vereceğim dahili pompa olan.

TopAuto 220 V-240 V 3000 W Oto Motor Isıtıcı Araba Ön Isıtıcı Soğutucu Isıtma Kamyon Motor Can SUV Hava park Isıtıcı Avrupa Versiyonu
http://s.aliexpress.com/y6nmY77J?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
22 dakika önce, Arif Aykın yazdı:

Motoru niye çalıştırıyor sorunuzu anlamadım :( 

Elektrikli blok ısıtıcıyı bilmiyorum araştıracağım. Biz bu hatta düşük devirli bir sirkülasyon pompası koysak çalıştığı esnada su sirkülasyonu pompa değilde motor tarafından çevrim yaptıracak. Bu esnada düşük devirli pompa zarar görür mü acaba.

Motor soğumasın diye marşa basıp motoru niye çalıştırıyorsunuz? Isıtıcı daha iyi olmaz mı?

Evet bir adet klepeli geniş boru ters yöne konursa normal çalışmada sıcak su ordan akar. Jeneratör kapalı ama ona paralel devriadim çalışırken oluşan çıkış yönü basınç nedeniyle klepe kapanacaktır.

2 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Suyun akışı hattına bağlanacak borular, iki tarafında kapama valileri olacak, jeneratör aktif olmadan evveli onlar kapanıp ana hattaki yüksek basınca maruz kalmayacak. Isıtıcı linki vereceğim dahili pompa olan.

TopAuto 220 V-240 V 3000 W Oto Motor Isıtıcı Araba Ön Isıtıcı Soğutucu Isıtma Kamyon Motor Can SUV Hava park Isıtıcı Avrupa Versiyonu
http://s.aliexpress.com/y6nmY77J?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)

Bunları (valfleri) elle yapamazsın jeneratör otomatik devreye giren tür.  Bence klepeli boru yeterli olur.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bunları (valfleri) elle yapamazsın jeneratör otomatik devreye giren tür.  Bence klepeli boru yeterli olur.
Elektro vana düşündüm hocam. Tek yönlü vana olduğunu bilmiyordum

Start başlamadan evveli kapanış yapılabilir filan. Kolumu yanlış uzattım galiba :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Ben olayı yanlış anlamışım. çalıştırma dediği 380V ısıtıcı. blok ısıtıcıya gerek yok çünkü var. mesele blok ısıtıcının yeri.

Şimdi okudum olayı.

devridaim pompası olur tabi. klepe ile dediğim şekil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Şimdi, Mehmet Göktürk yazdı:

Motor soğumasın diye marşa basıp motoru niye çalıştırıyorsunuz? Isıtıcı daha iyi olmaz mı?

Evet bir adet klepeli geniş boru ters yöne konursa normal çalışmada sıcak su ordan akar. Jeneratör kapalı ama ona paralel devriadim çalışırken oluşan çıkış yönü basınç nedeniyle klepe kapanacaktır.

Yanlış anlaşılmış benden kaynaklı Mehmet hocam kusura bakmayın. Isıtıcılar açık kaldığında hortumlar patlıyor. Eğer servis hemen gelmezse garanti 1 gün yatıyor jeneratör. O esnada da haddehanemizde fırını besliyoruz bu jeneratörle. Gırın içi rölelerimiz var su soğutmalı aynı zamanda kiriş soğutmalarımız var yürüyen taban fırın olduğundan kaynaklı. Exhauster fanı saymıyorum daha güvenlik için :) jeneratör kaynaklı oluşacak bir durumda fırın tamamen sıkıntı yaşayacak bu problem bize 2 haftadan önce haddehaneyi ayağa kaldırtmaz. Bizde jeneratör kaynaklı problem oluşmaması İçin jeneratörü haftalık test modda çalıştırıyoruz 3 dk sonra tekrar otomatik konuma alıyoruz. Diğer günler özellikle geceleri ısıtıcıları manuel açıyoruz motor sıcaklığı 25 dereceye ulaştığında kapatıyoruz ısıtıcıları.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)

Peki şöyle birşey yapsam klepe yerine. Devirdaim pompasına klepe koymak yerine  pompa çalışma mantıcını şu şekilde yapsam. Jeneratör stop konumdayken kontaktör çektir pompa çalış  . Jeneratör start aldığında kontaktör bırak pompa dur yapsak. Devirdaim de enerji yokken zorlanma olur mu enerjisiz kaldığında acaba bu kafamı karıştırıyor.

Çekvalf olabilir evet.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

şimdi bir ana devridaim (asıl motorun) hattı var. onun "tamamını" senin elektrikli ısıtmanın devridaimi için kullanacağın pompadan geçiremezsin. mecburen baypas bir hatta çalıştıracaksın. baypas hat çalışırken diğer ana hattan loop yapacak su kısa yolu tercih ederek dolaşmayacak motorda ve radyatörde.. buraya kadar tamam.

Bunu engellemek için ana hatta bir çekvalf koyacaksın.

bir tane de ince hatta (elektrikli hat) koyacaksın.

basınç etkilemez ama ters dönünce elektrik üretir o da geriye elektrik felan verir belki. ayrıca debiyi düşürür.

boruların patlama sebebi sıcak mı basınç mı? donma mı?

6 dakika önce, Arif Aykın yazdı:

Peki şöyle birşey yapsam klepe yerine. Devirdaim pompasına klepe koymak yerine  pompa çalışma mantıcını şu şekilde yapsam. Jeneratör stop konumdayken kontaktör çektir pompa çalış  . Jeneratör start aldığında kontaktör bırak pompa dur yapsak. Devirdaim de enerji yokken zorlanma olur mu enerjisiz kaldığında acaba bu kafamı karıştırıyor.

Çekvalf olabilir evet.

onu zaten yaparsın. ama suyun dolaşacağı yolu planlamak lazım. aldığın ve bıraktığın noktalar uygunsa belki hiçbişeye gerek kalmaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)

Hararet muşuru motor üst kapakta sanırım servisi de bilmiyor nerede olduğunu. Bizim tahminimiz hortum patlaması sıcak suyun alt kısımdaki hortumlarda sürekli kalması diye yorumluyoruz. Basınç olmayabilir Çünkü jeneratör stop konumda patlıyor çalışıp durduğunda da değil. Donma değil %100. Servise kalsa problem Yok bu aksanın bu jeneratörlerinde sık sık karşılaşıyoruz zAten diyor pişkin pişkin 

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
16 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

onu zaten yaparsın. ama suyun dolaşacağı yolu planlamak lazım. aldığın ve bıraktığın noktalar uygunsa belki hiçbişeye gerek kalmaz.

Mehmet hocam yarın gece 00-08 vardiyasına gideceğim. Radyatör ısıtıcı ve motor boru hattını takip edip bir şema çizip ona göre yorum yapabilirsek daha iyi olacak sanırım.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Termostat açmıyor, su sirkülasyon pompası hattından da kaçamıyor, genleşme yapan su devirdaim yapmıyor ve patlama oluyor

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
12 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Termostat açmıyor, su sirkülasyon pompası hattından da kaçamıyor, genleşme yapan su devirdaim yapmıyor ve patlama oluyor

Ben termostata matkapla ufak delik açıldığını hatırlıyorum bir yerden bir problem için.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Mantıklı, 8 mm delik fazlasıyla iş görür

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
On 14.01.2018 at 00:53, Mehmet Göktürk yazdı:

Ben termostata matkapla ufak delik açıldığını hatırlıyorum bir yerden bir problem için.

On 14.01.2018 at 00:56, Servet Aydın yazdı:

Mantıklı, 8 mm delik fazlasıyla iş görür

Bu şekilde göstermeye çalıştım. Jeneratör çalışır durumdayken ısıtıcılar stop ediyor. Devirdaim pompası gibi bir kayış kasnak sistemi mevcut. Jeneratör stop konumda çalışmıyor aktif olduğunda çalışıyor. Ben bir adet hararet muşuru gördüm oda radyatör üstünde blok üstünde haricen bir tane daha göremedim. 

Rnb4Nn.jpg

6JlEb9.jpg

3E13Mp.jpg

W76yaQ.jpg

p6makn.jpg

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Sadece denemelik, termostat iptal edilebilir mi? Hortumlar ne olacak rezistans ısıtma aktif iken?

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Suyun genleşme tankı falan vardır, belki orada bir sıkıntı vardır. Aksa köklü bir firma benim bildiğim böyle basit mühendislik hatası yapmaz veya yaptıysa bile revize eder.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

suyu kaynatacak kadar bir elektrikli ön ısıtma çinli bile tasarlamaz sanmam ben de. ancak servisin durmadan bu sıklıkta aynı sebepten hortum patlamasının sebebini araştırmaması ilginç. kışın ayda 8-10 defa hortum patlatan böyle bir makinaya ciddi inceleme gelmesi lazımdı.

kimse görmeden bu mekana girip çıkaiblien oluyor mu mesela?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)

Bizde o şekilde düşündük köklü firmadır arkasında durur diye ama projemde böyle bir şey mevcut değil pompa konulabilir ücret karşılığında cevabını aldık. 

2 saat önce, Serkan Toker yazdı:

Suyun genleşme tankı falan vardır, belki orada bir sıkıntı vardır. Aksa köklü bir firma benim bildiğim böyle basit mühendislik hatası yapmaz veya yaptıysa bile revize eder.

Servis hiç arkasında bile durmuyor karabük'teki. Ankara'dan servis çağırdık onlarda aynı karabük cevabını verdi. Suyu kaynatma dediğimiz olay şu şekilde. Hat üstünün fotoğraflarını attım gördüğünüz üzere. Bu hatta ısıtıcılara gelen su radyatör ana borusundan alınan 2 adet vana ile gelmekte. Bu vanalardan ısıtıcı tankına geliyor. Isıtıcılar 380 volt 1kw. Isıtıcı tankından çıkan boru jeneratör gömleğine giriyor her iki taraftanda. Gölekte dolaşan su tekrardan radyatöre giriyor. Radyatöre giden boru hattında termostat (pt100) 4-20 mA. Şimddiye tahmi su ısındıkça soğuk bölgeye gitmek istiyor diye tahmin ediyorum. Radyatör içindeki su daha çok basınçlı ve yüksekte olduğundan su akışını gömleğe doğru yapıyor. Bu esnada pt100 e giden su gitmesi gereken den geç gidiyor. Su kaynadığını veya aşırı sıcak olduğunu şuradan anlıyoruz gözle ve elle kontrolde gözle dediğim su ısınmaya başlayınca hortum zıplamaya başlıyor elle ise hortum ısındığında 1 dk dan fazla hortumu tutamıyorsunuz. Pyrometre ile ölçüm yaptığımda hortum sıcaklığını 85 derece okudum bu dış yüzeyi. Isıtıcı devre dışı kaldığında su geriye geliyor sıcak su ve vanaların olduğu kısıma doğru. Çünkü ısıtan bir ekipman yok ve hortumlar aşağıda olduğundan dolayı geri geliyor. Burada sıcak su kaldığı içinde hortum patlıyor. Bunlar benim gözlemlerim. Servisin söylediği bir kaç firma aynı problemi yaşamış Karabük bölgesi teki zonguldakta onu biliyorum başka çevre illerde yaşayanlar olmuş pompa takarak işi çözmüşler. 

2 saat önce, Çağlar Bayur yazdı:

suyu kaynatacak kadar bir elektrikli ön ısıtma çinli bile tasarlamaz sanmam ben de. ancak servisin durmadan bu sıklıkta aynı sebepten hortum patlamasının sebebini araştırmaması ilginç. kışın ayda 8-10 defa hortum patlatan böyle bir makinaya ciddi inceleme gelmesi lazımdı.

kimse görmeden bu mekana girip çıkaiblien oluyor mu mesela?

Hortumlar ne olacak derken abi anlamadım :unsure2:Termostat iptal edilemiyor gelen sıcaklık bilgisi kendi scada ekranı var analog giriş olan output çıkışı input girişleri olan yani plc gömülü scada. İptal edildiğinde ekranda hata geliyor ve ısıtıcıları devre dışı bırakıyor. 

3 saat önce, Servet Aydın yazdı:

Sadece denemelik, termostat iptal edilebilir mi? Hortumlar ne olacak rezistans ısıtma aktif iken?

G9YPp6.jpg

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Pt 100 ısı sensörü değil, ana hat üzerinde termostat varsa onu söküp deneyin. Su akışı olacak mı?

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
5 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Pt 100 ısı sensörü değil, ana hat üzerinde termostat varsa onu söküp deneyin. Su akışı olacak mı?

Servet abi termostat veya pt100 herneyse bunu söktüğümde scadasına bilgi gitmiyor ve ısıtıcıları devre dışı bırakıyor. Bu sebepten sirkülasyon olmuyor. jeneratör üstündeki (termostat üstündekilerden bahsediyorum)hortumları söktüğümde radyatör basıncından dolayı hortumlardan su geliyor. radyatör bağlantı yerini söktüğümde gelmiyor. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...