İçeriğe Yönlendir

DSG Benzin ile Daha mı Sorunsuz?

Bülent Tarakçı

Recommended Posts

Ali Darbaz
4 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Şanzımanla alakalı bir durum zannetmiştim :)

Bunlar doğal.. 

Arabanın kira meblassının bu denli artması, Şanzımandan kaynaklanmıyor yani. Hayır sıfır arabayı alırken sizlerden şanzıman farkını almıyorlar mı. :) 

1 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Uzun yolda powershift ile kaç km hızla gittin ki, 7 litre yaktı ve araç neydi. 

Powershift 1,6 Ford Fiesta . 

Yorum bağlantısı
Önder Özcan
1 saat önce, Harun Kocaçalışkan yazdı:

Bizim yakın bir tanıdıkta 1.4 tsi passat b7 var. Sıfır aldığından beri 3 defa mekatronik değişti. Hepsini de serviste yaptırdı sanırım.

Açıkçası bu DSG mevzusunu ben çözebilmiş değilim. Artık bozula bozula her yerde ustası bulunur oldu. Servisler zaten yardımcı oluyor bildiğim kadarıyla.

Ancak ben şunu anlamsız buluyorum. İşte sıkışık trafikte şöyle yapacakmışım, sıkıştırmayacakmışım, durdururken şöyle, kalkarken böyle. Ee iyi de ben otomatik şanzımanı zaten konfor ve rahatlık için aldım. Hatta kimileri yoğun trafikte manuele alın öyle sürün diyor. Manuele alıp süreceksem niye otomatik aldım?

Sıkışık trafikten kasıt dur kalk ilerleyen ya da 1-2 vites aralığında gidilen trafik ise evet, manuele almak iyidir. Çünkü otomatik araç yapısı gereği kalkar kalkmaz vites yükseltme eğiliminde. Kalk, 5-10 mt git araç 2 ye alsın, dur 1 e alsın. Sonra tekrar, sonra tekrar. Bu durumda manuele alırsak, araç 10 mt yol için 2 ye almaz. Sonra da 1 e tabi ki.

Artı, manuele alınca konfordan taviz verilmiyor ki, gene debriyaj yok :) alt tarafı vitese temas edicez. 1 tık ileri, 1 tık geri. O da istersek, gerek kalırsa.

19 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Merhaba 

Manual araba kullanmak bir tassarufdur. Tassaruflar üst üste birikince çok iyi para oluyor. Yolculuk esnasında yapılan her km , atılan her bir vitesde emekci ruhu var. 

Manual araçlar alırkende ucuz, işletirkende ucuz. Cepte kalan her kuruşun verdiği ekonomik rahatlık, trafikte kendi kendine atan vitesin verdiği konfor hissinden kat ve  kat daha yüksektir. 

Eskiden avisden araba kiralardım. Powershift fiesta kiralayım 680 km sürdüm, Dualogic Punto kiraladım , 1200 km kullandım . Bu sürüşlerden sonra birde baktımki cebimde hiç para kalmamış. 

Herkes için 2 şanzıman arasındaki tüketim farkı 1. sırada değil. İstanbuldasınız yoğun trafiğin ne demek olduğunu bilirsiniz. Hele akşam saati köprü trafiğini. Ben o trafikte sol bacağımı bırakmaktansa toplam 15-20 km tıkalı trafikte 3 lira 5 lira (kaç paraysa artık)  fazla vermeyi tercih ediyorum.

Tercih meselesi yani, kesin çizgi çizemeyiz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
7 dakika önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Hocam bakış açınıza saygım var ancak benim gibi hem otomatik hemde hacimli araç kullananları biraz iğnelemişiniz sanki. 

Belirli bir bedel ödeyip aldığım şey bana konfor sunmayacaksa neden tercih edeyim?

İkincisi yanıldığınız bir nokta var, günümüz otomatik şanzımanları özellikle çift kavrama olanlar DSG gibi, yakıt tüketimi noktasında çok çok iyiler.

Yakıt tüketimi bu kadar öne çıkıyorsa sizin için neden elektrikli araç tercih etmiyorsunuz? 

Hocam Allah aşkına, tassaruf yapmak için Elektrikli araba alın diyorsunuzda, elektrikli arabaların fiyatlarını biliyormusunuz. Bende isterim Model S 75D. 37000 tl lik arabaya biniyor iken, 400 bin tl değerinde arabaya para verecek güc nerden bulayım. 

400 bin tl olan bir arabaya gücüm yetse, benzini dizeli bakımı neden dert edeyim :) 

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
1 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Hocam Allah aşkına, tassaruf yapmak için Elektrikli araba alın diyorsunuzda, elektrikli arabaların fiyatlarını biliyormusunuz. Bende isterim Model S 75D. 37000 tl lik arabaya biniyor iken, 400 bin tl değerinde arabaya para verecek güc nerden bulayım. 

400 bin tl olan bir arabaya gücüm yetse, benzini dizeli bakımı neden dert edeyim :) 

Fluence ZE’de elektrikli :) 

Veya Renault ZOE :) i10 kadar zaten. 

Bunları neden tercih etmiyorsunuz? Bir sebebi var değil mi?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
1 dakika önce, Önder Özcan yazdı:

Sıkışık trafikten kasıt dur kalk ilerleyen ya da 1-2 vites aralığında gidilen trafik ise evet, manuele almak iyidir. Çünkü otomatik araç yapısı gereği kalkar kalkmaz vites yükseltme eğiliminde. Kalk, 5-10 mt git araç 2 ye alsın, dur 1 e alsın. Sonra tekrar, sonra tekrar. Bu durumda manuele alırsak, araç 10 mt yol için 2 ye almaz. Sonra da 1 e tabi ki.

Artı, manuele alınca konfordan taviz verilmiyor ki, gene debriyaj yok :) alt tarafı vitese temas edicez. 1 tık ileri, 1 tık geri. O da istersek, gerek kalırsa.

Herkes için 2 şanzıman arasındaki tüketim farkı 1. sırada değil. İstanbuldasınız yoğun trafiğin ne demek olduğunu bilirsiniz. Hele akşam saati köprü trafiğini. Ben o trafikte sol bacağımı bırakmaktansa toplam 15-20 km tıkalı trafikte 3 lira 5 lira (kaç paraysa artık)  fazla vermeyi tercih ediyorum.

Tercih meselesi yani, kesin çizgi çizemeyiz.

Bende aynı derten müzdarip olduğumu saklamıyorum. Ama ben trafiğe çıkmadan evvel navigasyon ekranlarında uygun trafik rotalarını ve uygun trafiğe çıkış saatlerini hep takip ediyorum.  Evimie işime yakın bir yerden aldığım için trafik sorunuda pek çekmiyorum. Evimi ailemi işimi organize ettiğim için trafik derdim optimize durumda. Otomatik aramıyorum. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
7 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Hayır sıfır arabayı alırken sizlerden şanzıman farkını almıyorlar mı. :) 

Alıp da üstüne yatmıyorlar ki.. 

Senin o :) 

Satarken ona göre satıyorsun.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Şimdi, Mustafa Arıkan yazdı:

Fluence ZE’de elektrikli :) 

Veya Renault ZOE :) i10 kadar zaten. 

Bunları neden tercih etmiyorsunuz? Bir sebebi var değil mi?

Garajım yok. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
8 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Powershift 1,6 Ford Fiesta . 

Hız ?

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Şimdi, Ali Darbaz yazdı:

Garajım yok. 

Çok güzel. Nihayetinde bir sebebiniz var. Bizimde otomatik almak için geçerli sebeplerimiz var. Demek istediğim buydu. 

:) 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
5 dakika önce, Önder Özcan yazdı:

Sıkışık trafikten kasıt dur kalk ilerleyen ya da 1-2 vites aralığında gidilen trafik ise evet, manuele almak iyidir. Çünkü otomatik araç yapısı gereği kalkar kalkmaz vites yükseltme eğiliminde. Kalk, 5-10 mt git araç 2 ye alsın, dur 1 e alsın.

Tam otomatiklik ortam :)

Manuele değil de S moda almak yeterli.. 

6 dakika önce, Önder Özcan yazdı:

Hele akşam saati köprü trafiğini. Ben o trafikte sol bacağımı bırakmaktansa toplam 15-20 km tıkalı trafikte 3 lira 5 lira (kaç paraysa artık) 

Köprüye 500 metre kala trafiğe takıldım ve köprüyü 3 saatte geçmiştim.. 

Otomatik mondeo ileydim.. 

Sadece fren bırakıyordum gaza bile basmıyordum.. 

Daha önce bir manuelle gidişimde ise o trafiğe alışık olmadığımdan sol bacağım iflas etmişti. Sağda bir cep bulup dinlenmiştim.. 

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
4 dakika önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Çok güzel. Nihayetinde bir sebebiniz var. Bizimde otomatik almak için geçerli sebeplerimiz var. Demek istediğim buydu. 

:) 

Aslında otomobil almak bile gerek yoktu. İşim düşünce kiralama yapıyordum. Fakat çoçuk olunca mecbur kaldık. Arabayı seçerken ince eleyip sık dokudum. Bana masraf çıkartmayacak garantisi devam edecek az yakacak 3 kişilil aileye yetecek bakımı ucuz araba lazımdı. Yerli i10 karar verdik. Hanımda tipini çok beğenmişti, Benzinli versiyonu ararken birisi bana aynı fiyata fabrikasyon LPG kasayı sattı. 

Şu an kmde 18 kuruş yakıyor. Otobusden bile ucuza intikal ediliyor. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
1 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Aslında otomobil almak bile gerek yoktu. İşim düşünce kiralama yapıyordum. Fakat çoçuk olunca mecbur kaldık. Arabayı seçerken ince eleyip sık dokudum. Bana masraf çıkartmayacak garantisi devam edecek az yakacak 3 kişilil aileye yetecek bakımı ucuz araba lazımdı. Yerli i10 karar verdik. Hanımda tipini çok beğenmişti, Benzinli versiyonu ararken birisi bana aynı fiyata fabrikasyon LPG kasayı sattı. 

Şu an kmde 18 kuruş yakıyor. Otobusden bile ucuza intikal ediliyor. 

Çok güzel kazasız belasız binin inşallah.

Bende üç kişilik bir aileyim. Aynı zamanda memlektimden 770km uzakta yaşıyorum. Yılda iki kez gidiyorum. 

Evim ve işim arası 39km. 

Şimdi; memlekete git gel de bagaj çok lazım oluyor. Artı kızımın puseti veya sevdiği oyuncakları filan derken 550lt bagaj bile neredeyse yetmiyor.

Bu kadar uzun yolda illaki rahat etmek istiyor insan.

İşe git yorul, o yorgunluk üstüne bir de 39km yol git. 

İnsan artık konfor istiyor. 

Sonuç olarak hepimizin geçerli sebepleri var. O yüzden D segmenti otomatik bir araç tercih ettim. Bir daha araç alsam yine D segmenti otomatik tercih ederim. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
22 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Alıp da üstüne yatmıyorlar ki.. 

Senin o :) 

Satarken ona göre satıyorsun.. 

Abi bu mevcut aracımın aynı kondisyonda olan otomatiği ile bu lpg arasında 8000 tl yakın fark var. 8000 tl fark için kredi borcuna girsem banka benden 11000 tl borçlandırıyor. 

ben senede 4 defa tatile çıkan biriyim, 8000 tl ye ailemin 2 senelik tatil parası. Ben otobanda bacağım kopmasın diye otomatik vites arabayla yol acağım, onlarda bu sene tatile giremeyecek gibi düşünüyorum. :) 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
20 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Bende aynı derten müzdarip olduğumu saklamıyorum. Ama ben trafiğe çıkmadan evvel navigasyon ekranlarında uygun trafik rotalarını ve uygun trafiğe çıkış saatlerini hep takip ediyorum.  Evimie işime yakın bir yerden aldığım için trafik sorunuda pek çekmiyorum. Evimi ailemi işimi organize ettiğim için trafik derdim optimize durumda. Otomatik aramıyorum. 

:) İşte ihtiyaçlara göre tercih meselesi. Ev anadolu iş avrupa. 15 temmuz, F.Sultan, Avrasya, arabalı vapur. Seçiniz? (arabalı vapurda da kuyruk kimi zaman sultanahmete kadar uzuyor)

18 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Tam otomatiklik ortam :)

Manuele değil de S moda almak yeterli.. 

Köprüye 500 metre kala trafiğe takıldım ve köprüyü 3 saatte geçmiştim.. 

Otomatik mondeo ileydim.. 

Sadece fren bırakıyordum gaza bile basmıyordum.. 

Daha önce bir manuelle gidişimde ise o trafiğe alışık olmadığımdan sol bacağım iflas etmişti. Sağda bir cep bulup dinlenmiştim.. 

Burada yaşadığını düşün? Ev (bazıları gibi) Beylikdüzünde, ocakbaşı Kocaeli sınırında :D ve bu ekstra. Günlük güzergah hariç

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
6 dakika önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Çok güzel kazasız belasız binin inşallah.

Bende üç kişilik bir aileyim. Aynı zamanda memlektimden 770km uzakta yaşıyorum. Yılda iki kez gidiyorum. 

Evim ve işim arası 39km. 

Şimdi; memlekete git gel de bagaj çok lazım oluyor. Artı kızımın puseti veya sevdiği oyuncakları filan derken 550lt bagaj bile neredeyse yetmiyor.

Bu kadar uzun yolda illaki rahat etmek istiyor insan.

İşe git yorul, o yorgunluk üstüne bir de 39km yol git. 

İnsan artık konfor istiyor. 

Sonuç olarak hepimizin geçerli sebepleri var. O yüzden D segmenti otomatik bir araç tercih ettim. Bir daha araç alsam yine D segmenti otomatik tercih ederim. 

Kusura bakmayın bukadar ekonomi peşinde olmamaın esas sebebi Kiracı olmam. Kiracı olunca zor oluyor.. Ev için birikim yapmamız gerek. Her ay ne kadar tasarruf edersek o eve ulaşmak için giden yol okadar kısalır. 

Şimdi, Önder Özcan yazdı:

:) İşte ihtiyaçlara göre tercih meselesi. Ev anadolu iş avrupa. 15 temmuz, F.Sultan, Avrasya, arabalı vapur. Seçiniz? (arabalı vapurda da kuyruk kimi zaman sultanahmete kadar uzuyor)

Burada yaşadığını düşün? Ev (bazıları gibi) Beylikdüzünde, ocakbaşı Kocaeli sınırında :D ve bu ekstra. Günlük güzergah hariç

İşte kiracı olmanın en güzel yönüde bu. İşe yakın evde  oturman kolay oluyor  :) 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
7 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Abi bu mevcut aracımın aynı kondisyonda olan otomatiği ile bu lpg arasında 8000 tl yakın fark var. 8000 tl fark için kredi borcuna girsem banka benden 11000 tl borçlandırıyor. 

ben senede 4 defa tatile çıkan biriyim, 8000 tl ye ailemin 2 senelik tatil parası. Ben otobanda bacağım kopmasın diye otomatik vites arabayla yol acağım, onlarda bu sene tatile giremeyecek gibi düşünüyorum. :) 

Peki otomatik aracı alsaydınız satarken şuanki aracınızla aynı fiyatı mı isteyecektiniz? Tabiki hayır. Evet otomatiği pahalı alıyoruz ama gözardı edilen bir şey var, satarken de pahalı satıyoruz. Fark hiç olmuyor yani :) 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
12 dakika önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Peki otomatik aracı alsaydınız satarken şuanki aracınızla aynı fiyatı mı isteyecektiniz? Tabiki hayır. Evet otomatiği pahalı alıyoruz ama gözardı edilen bir şey var, satarken de pahalı satıyoruz. Fark hiç olmuyor yani :) 

Kalsın hocam otomatik vites. Gene bunu satıp araba alırsam, manual olduğu için fiyatları ucuzlamış manual D segmenti passat , mondeo bakarım.  Daha fazla bankalara faiz ödemek istemiyorum :) 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
26 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

ben senede 4 defa tatile çıkan biriyim, 

Hiç ekonomik değil :)

Evin parasını yiyorsun desene tatillerde :D

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
1 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Hiç ekonomik değil :)

Ailecek gezmeyi pek severiz. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Allah herkesin gönlüne göre versin.. Allah gördüğümden geri koymasın, bundan sonra ben manuel araba almam.. 

Konuya dönersek.. 

Servis bakımlı bir dsg'yi gözüm kapalı alırım. 

Bozulursa bozulsun, %90'ı masrafsız halloluyor zaten. Doğuş düşünsün.. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Dün mecburen otomatik bir yaris kullandım.

Hiç sarmadı.

Arabaya hükmedemiyorsun.Vites değişmleri acaip.

Manuel iyidir, eski kafayız ne de olsa.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
10 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Allah herkesin gönlüne göre versin.. Allah gördüğümden geri koymasın, bundan sonra ben manuel araba almam.. 

Konuya dönersek.. 

Hocam blogum var. Orda kullandığım otomobiller ve yaptığım geziler hakkında yazılar mevcut. Hypermiling yaptığım için tüm sürüş detaylarını yazdım... 

http://uberjager.blogspot.com.tr

Yorum bağlantısı
Önder Özcan
7 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Konuya dönersek.. 

Ben de powershift için aynı şeyi söyledim alırken. Bozulursa bozulsun. 2-3 bin arası tamir oluyordu. Satmadan önce C5 in baskı balata volan değişmiştim, 1600 liraydı. Onunki 1600 ise, bununki de 2 bin oluversin? Servis bakımlı olanlarda garantiye giren araç da var.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Bir saat önce, İbrahim Arslan yazdı:

Dün mecburen otomatik bir yaris kullandım.

Hiç sarmadı.

Arabaya hükmedemiyorsun.Vites değişmleri acaip.

Manuel iyidir, eski kafayız ne de olsa.

Kullandığınız Yaris “yarı otomatik” ise gayet normal. Otomatik ile manuel arasında bir şey. Tat vermiyor. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Toyotadaki fiattaki vb baskı balatalı yarı otomatikler ne çift kavramalar ile nede tam otomatikler ile kıyaslanamaz.. 

Bence otomotiv dünyasının yüz karası onlar.. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...