İçeriğe Yönlendir

Tost Makinesi

Fevzi Göktaş

Recommended Posts

İbrahim Arslan

Meslek hayatım sanayi elektriği ile gecti, kendi evim dışında fazla ev aleti tamir etmedim.

Tost makinelerinde  triyak görmedim.

Hiç çay kahve makinası tamir etmedim, onlarda triyak var yok bilemiyorum.

Uzaktan kumanda varsa ya triac ya da röle vardır.

Triak ile amac küçük bir akım ile büyük akımı kontrol etmek ek kontrol devresiyle cıkıs voltajını istenen seviyede ayarlayabilmektir.

Bizim eski nesil ustalar bunlara "gerilim kıyıcı" derlerdi.

Tek faz  universal motor hız kontrolunde yada evlerde kullandıgımız dimmerlerdeki yöntem budur.

Triyakla frekans kontrolu yapılamaz.Frekans kontrolu ayrı bir elektronik iş grubu.

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan
23 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

taaa  1991 de son sınıfta çevre dersinde elektromanyetik çevre kirliliği projesinde triyaklı dimmer yapıp toroidli ve toroidsiz koruma için örnek devre hazırlamıştım. benden sonra hoca epeyce göstermiş diğerlerine sonra öğrencilerden duymuştum.

Günümüzde tüm cam şişe baskı makinelerinde triyaklı dimmer ve çıkışında trafolu sistemler boya ısıtma devrelerinde rezistans beslemek için kullanılmaktadır.

Tabii bahsettiğim dimmer çok profesyonel bir ürün.

Kısa devre koruması 4-20 mA ,0-10 V kontrolu, RS data baglantısı mevcut.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Frekans kontrolü yapılır demedim, 50 hz ile sürülmez, şebeke de parazit oluşmasın diye 200 hz veya daha yüksek frekans ile anahtarlanır dedim

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
26 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Frekans kontrolü yapılır demedim, 50 hz ile sürülmez, şebeke de parazit oluşmasın diye 200 hz veya daha yüksek frekans ile anahtarlanır dedim

Bunu demek istedin. doğrudur..

Chopped%20SineWave%2075b.png

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
14 saat önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Bu durumda. Termostatlar farklı olduğu için mi yanmış bu ?

Bizim tost makinesi de çalışmıyor ve aynı marka. :)

Öyle görünüyor abi, rezistanslar :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Rezistans evet.
O kadar çok termostat konuşunca forumda. Termostat yazmışım. [emoji87]

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
On 06.02.2018 at 14:43, İbrahim Arslan yazdı:

1- Tost makinasında daha dogrusu ev tipi rezistanslı sistemlerde triyak kullanılmaz.Triyak devir ayarı ışık şiddeti ayarı yapmak istenen devrelerde kullanılır.Sanayide rezistanslarda da kullanılmaktadır.

2-Rezistanslı sistemlerde,motorlarda 100-240 V range olayı gecerli değildir.100-240 V kendi içinde ac-dc switch mode power supply olan elektronik cihazlarda kullanılır.

3- Tost makinasında 110V  ve  220V rezistans kullanılan modeller gördüm.

110 ise iki rezistans seri bağlıdır.220 ise paralel baglıdır.

Eger seri baglı 110 v kullanılıyorsa mutlaka iki rezistansın gücleri aynı olmalıdır.Yoksa akım sabit kalır ama birinde uygulanan voltaj yuksek olur ve kısa surede bozulur gider.

Seri baglanmasının avantajı tek termostatla daha güvenli kontroldur.Biri bozulunca ikisi de ısınmayacaktır.(Nihat beyin son mesajında yazdıgı güvenlik durumu)

Ac voltajda  ters baglanma diye bir durum yoktur.

İbrahim bey gerekeni söylemiş.

Tost makinelerinde bazılarında 110V seri bağlanmış iki rezistans varken bazılarında 220V paralel bağlı rezistanslar oluyor.

Muhtemelen sizin makinenizde paralel bağlı 220V iki tane rezistans var. Satıcının ise verdiği 110V. Şekil aynı olsa da gerilim değerleri kontrol edilmeli. Satıcının hatasından kaynaklanıyor olay. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...