İçeriğe Yönlendir

Online Oyunlarda Küfür Etmenin Cezası ?

Ebrar Tüfek

Recommended Posts

Ebrar Tüfek

Akşamları iftardan sonra sahura kadar vakit geçmiyor arada bilgisayarı açıp oyun oynuyorum. Malum oyunlarda chat sistemi bulunuyor oyun esnasında yazışabiliyorsunuz.

Küfürler havalarda uçuşuyor zaten küçücük çocuklar bilgisayar klavyesini eline alınca kabadayı moduna geçiyor. Sıksık küfüre hakarete maruz kalıyordum kullanıcıları engelleyip işime devam ediyordum ama bir kaç saat önce başıma gelen bir olay bana artık yeter dedirtti.

Vefat etmiş anneannem dahil sülalemde sövülmedik yer bırakmayan bir namussuz hakkında ne yapabilirim ? Telefon numarası vs hiçbirşey yok elimde. Sadece oyun ekranında çektiğim ekran videosu ile savcılığa gidip küfür ve hakaretten dolayı suç duyurusunda bulunabilirmiyim ? Kişisel bilgiler vs yok kişinin online oyundaki kullanıcı adı var sadece.

Bu konu hakkında bir kaç kişi ile konuştum bununla uğraşılırmı boşver işin gücün yokmu uğraşmana değmez çocuk işte vs dedi. Birine ana avrat küfür etmek bu kadar kolay olmamalı. Çocuk bile olsa bende zamanında çocuktum ki zaten 20 yaşındayım kimseye saygıda kusur etmem ahlaksızca konuşmam. Adım gibi eminim ki yüzüme o kelimeleri söyleyemez. Sanal alemde adam oluyorlar.

Forumda avukatlarımız vardı diye biliyorum. Yardımcı olurlarsa çok sevinirim

Oyun ismi: league of legends

Yorum bağlantısı
Selim Kaya

GM banlamıyor mu? KO ‘da hiç karşılaşmıyorum küfürle. LOL ‘de olması şaşırtıcı. 

Ban yese daha çok zoruna gider bence. 

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
5 dakika önce, Recep Selim Kaya yazdı:

GM banlamıyor mu? KO ‘da hiç karşılaşmıyorum küfürle. LOL ‘de olması şaşırtıcı. 

Ban yese daha çok zoruna gider bence. 

Hayır bannlanma şöyle oluyor maç sonu diğer oyuncular küfür eden kişiyi report ederse oda istisna yani çok nadir bann olur oda 5 maç chat kapalı cezasıdır 5 maç sonra tekrar milletin anasını avradını birbirine katabilirsin. Gm olayı lolde yok 10 kişilik özel maç odaları var açık dünya şeklinde bir oyun değil.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Ebrar ben de bu oynu sık oynarım. Dediğin gibi küfreden çok. Malesef bunlarla baş edemezsin. En güzeli uzak durmak ve hiç cevap vermemek. Belli bir zaman sonra zaten böyle tipler de susuyor karşılık bulamayınca. Dediğin gibi bir de engellersen mis.. Kötü söz sahibinindir. Oynu zevk için oynuyorsun, başka şeylere odaklan.

Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Teknik detayı olur işin sadece. Dersin ki şu nickli oyuncu bana şu platformda küfretti. Bu nick sahibi kim diye ilgili platform ile yazışmalar vs. Muhtemeldir ki yurtdışı merkezli. Cevap gelir mi bilmem. Ancak farkındalık oluşturup toplu bir hareket ile ses duyurulursa, erişim engeli gibi doğrudan etki edecek müdahale ile problemi çözme konusunda karşı tarafı hareketlendirebilirsiniz. 

KO ‘yu 8 yıl önce koxperler yüzünden bıraktım. Bir çok kişi bıraktı. Şimdi hemen hemen bitmiş o işler. Ama eski serverlar yarı kapasiteye inmiş ve premiumsuz çok rahat girilebiliyor. Keyfine takılıyorum yani. Hal böyle olunca kazançları da etkilenmiştir. Oyuncuyu, oyun içi satın almalara teşvik/mecbur edecek bazı yöntemler geliştirmişler. Eski tadı yok tabi. LOL ‘de aynı duruma düşer kendi sorununu çözmezse. Gün gelir paşa paşa tek tıkla küfür/kötü söz raporlama sunarlar oyuncuya. Biraz fayda sağlayınca bunu da ücrete bağlarlar. 

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Lol'ün Türkiye ayağı teknik ekibi Nida Kulede çalışıyor. Belki onlarla iletişime geçilebilir.

Yorum bağlantısı

Online oyun deyince içime bir anda karalar oturdu.
Daha geçen malum oyun yüzünden küçücük bir kardeşimiz intihar etti onu anımsadım.

Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Hiç bir şeye ulaşamazsınız.Kullanıcı sahte isimlede kayıt yaptırmış olabilir.Büyük ihtimalle savcılıkta kağıt kalabalığından başka işe yaramaz başvurunuz.Adamlar kredi kartımdan harcama yaptılar onda bile savcılık hiç bir veriye ulaşamadı.Size edilen küfürün peşine düşüp kimse mesai harcamaz malesef .

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Küfür edildiğinde neden alınırız? Eden niye utanmak zorunda değil ki? Neden?

Bırak anırsınlar. 

Cumhurbaşkanını felan karıştırp ses kaydı yaparsanız belki

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Niye muhatap oluyorsunuz? Ben online oyunlarda hic kimse ile konusmuyorum.

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Ben bitefight oynuyuyorum.Halende devam ediyorum.Server lideriyim.Doğal olarak söven sayan çok oluyor.Sırf lider olduğunuz için bile iş olsun diye söven tiplerde var.Direk admine şikayet ediyorum.

Travian oynarken birisi kız arkadaşıma hakaretler etmişti.Çıktıları aldı direk avukatın yolunu tuttu.Çok uğraştım boşver değmez buna.Bu şahısın karekteri bu.Herkes karekterini oynar.Düşme bunun seviyeside dedim ama dinlemedi.O mahkeme cerbi evine gidecek ve ele güne rezil edeceğim dedi.Yaptıda.

Ekran alıntısı ile şikayet edilebilir.Eğer oyun sunucusu türkiyede ise işiniz daha kolay ve kısa sürede sonuçlanır şayet evinden bağlantı yapıyorsa.Çıktıları alıp avukatınıza veya savcılığa gidip suç duyurusunda bulunun.Kullanıcı hangi ismi kullansada önemli değil.Varılacak nokta ipsidir.Hangi pc den bu mesajları yazdığı bile tespit edilebilir.Yalnız ortak internet bağlantısı olan sosyal biryerden size bunları yazmış ve o yerdede kamera sistemi yok ise sonuç almak zor.Aynı zamanda oynadığınız oyun sistemi türk mahkemelerine gerekli bilgileri vermelidir.Yoksa yine sonuç alınamaz.

Yorum bağlantısı
Bekir Memur
(düzenlendi)

Yeni nesil çocuk yetiştirme yardımcıları bilgisayar ve telefon.

Çocuk rahat durmuyor diye eline telefonu ve bilgisayarı veriyolar yaşı daha 6 7 en iyi ihtimal 10 o çocukta izlediği videolarda oyladığı oyunlarda sağa sola rahatlıkla küfrediyor bunun böyle kalacağını sanıyor çocuk sonuçta.

Burada kabahatliler anne ve babalarıdır.

Teknik olarak oyun yönetimi kendisine ulaşan yasal mercilere bilgileri vermek zorunda zaten ulaşılınca bilgileri kolayca veriyolar, lol gibi oyunların türkiyede yönetim kolları zaten mevcut yurt dışından cevap bekleme gibi bir olay sözkonusu değil onlar hallediyor. İşini yapabilen bir avukatla her türlü bulunur öyle ben küfredeyim gizleneyim diye bir şansları yok.

tarihinde Bekir Memur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim peki bu yasal süreç ne kadar sürer 

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Şansa kalmış biraz. İp numarasından kişi bulunabilirse çok uzun sürmez. Ama şu sıra işler malesef çok uzun sürüyor genel olarak. Sonuç çıkar mı çıkmaz mı bilemeyiz ama denemekte fayda var

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
9 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Küfür edildiğinde neden alınırız? Eden niye utanmak zorunda değil ki? Neden?

Bırak anırsınlar. 

Cumhurbaşkanını felan karıştırp ses kaydı yaparsanız belki

Kendime yediremiyorum mehmet hocam

Yorum bağlantısı
Onur Bulut

Ebrar oyun içinde baktın çocuk küfür yazacak direk iletişimi engelle oyununa devam et. Aldığın ekran görüntüsünü mail olarak ilet Riot sistemine küfürden ban yer zaten. Başka yapılabilecek hiçbir şey yok

Yorum bağlantısı
Fatih Aldemir

Savcılığa vereceğin dilekçenin sayı numarasını vs o oyuncuya atsan bence bi daha kimseye küfür etmeye cesaret edemez :)  

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
39 dakika önce, Fatih Aldemir yazdı:

Savcılığa vereceğin dilekçenin sayı numarasını vs o oyuncuya atsan bence bi daha kimseye küfür etmeye cesaret edemez :)  

Malesef bidaha yakalayamıyorsunuz :) bugün bana eden yarın başkasına diğer gün başkasına edecek herkes duyarlı olsa bu şekilde, kimse küfür etmeye cesaret edemez diye düşünüyorum :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
10 saat önce, Fatih Aldemir yazdı:

Savcılığa verdiğin dilekçede senin adın adresin var, yani iş ciddiye bindiğinde taraflar birbirini tanıyor. Bu durumda adam 3 gün sonra aşiretindeki 80 kişiyle ziyarete gelirse ne yapmayı düşünürsünüz? Savcıya telefon etseniz gelir mi?

Ülke malesef geri kalmış her yönden. Özellikle insani ve kültür yönünden.

adalet konusuna değinmeyeceğim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Herkese şikayet dilekçesi okutulmaz ama karşı tarafın avukatı varsa o gidip şikayet dilekçesini görüp adres vs alabilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
2 saat önce, Cem Işık yazdı:

Herkese şikayet dilekçesi okutulmaz ama karşı tarafın avukatı varsa o gidip şikayet dilekçesini görüp adres vs alabilir. 

İnternetten biraz araştırdım 1 ile 3 yıl arası hapis cezası alabilir diyorlar ama genelde para cezasına çevriliyormuş. Ben dava açtığımda ilgili şahısın hapis yatma riski varmı ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hapishanelerde yer yok.
Yenileri yapılıyor. O zaman belki :)
O da tehdit falan varsa.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...