Çağlar Bayur 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 1 saat önce, Hayrettin Gücin yazdı: Soğutucu kodensinde oluşan buzlanma. O buzlanma klima zaman zaman içeri sıcaklık ayarında klima motoru durunca erimeye başlar ve suya dönüşür mesela İstanbul'da o damla çok olur Çağlar bey ama biz Manisa'da o damlamayı az görüyoruz tamamen dış ortam nemi ile alakalı. kondenser buzlanıyor, yani ortamdan nemi çekiyor, içinden geçen havadan ve dolayısı ile içeri giren havanın nemi alınmış oluyor. Özellikle nem alma özelliği yok tabii o ayrı . Yorum bağlantısı
Uğur Kamil 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 (düzenlendi) Peki şöyle bir fark var bu neden kaynaklanıyor? Normalde benim araç park halinde anlık 0.6-0.7 lt tüketiyor. Klima açıkken(soğuk) 1.2-1.3 lt sıcak konumda klimayıda aktif edersem 1 lt yakıt tüketiyor. Anlık tüketimde gösterdiği değerler. Yani klimayı sıcak veya soğuk konumda devreye sokmanın ne farkı var? 9 Ocak 2019 tarihinde Uğur Kamil tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Celal Aydın 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Peki şöyle bir fark var bu neden kaynaklanıyor? Normalde benim araç park halinde anlık 0.6-0.7 lt tüketiyor. Klima açıkken(soğuk) 1.2-1.3 lt sıcak konumda klimayıda aktif edersem 1 lt yakıt tüketiyor. Anlık tüketimde gösterdiği değerler. Yani klimayı sıcak veya soğuk konumda devreye sokmanın ne farkı var?Kompresör devreye giriyor bence her türlü. Sadece nemi alınmış bir sıcak hava veriyor içeri, motor suyunun sıcaklığı sayesinde.Soğutma emri vermediğimizden (sıcak konumda) uğraşmadığından yakıt tüketimi az daha düşük oluyor. 1 Yorum bağlantısı
Uğur Kamil 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Bir saat önce, Celal Aydın yazdı: Kompresör devreye giriyor bence her türlü. Sadece nemi alınmış bir sıcak hava veriyor içeri, motor suyunun sıcaklığı sayesinde. Soğutma emri vermediğimizden (sıcak konumda) uğraşmadığından yakıt tüketimi az daha düşük oluyor. Arkadaşta laguna var. Sohbet arasında geçti bu konu dedi sıcak konumda klimayı açınca motorda bir güç kaybı hissetmiyorum diye. Onun üzerinde bende anlık tüketim her konumda ölçüm yaptığı için bakınca fark ettik durumu. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Bir saat önce, Celal Aydın yazdı: Kompresör devreye giriyor bence her türlü. Sadece nemi alınmış bir sıcak hava veriyor içeri, motor suyunun sıcaklığı sayesinde. Soğutma emri vermediğimizden (sıcak konumda) uğraşmadığından yakıt tüketimi az daha düşük oluyor. Yanlış 1 Yorum bağlantısı
Celal Aydın 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Arkadaşta laguna var. Sohbet arasında geçti bu konu dedi sıcak konumda klimayı açınca motorda bir güç kaybı hissetmiyorum diye. Onun üzerinde bende anlık tüketim her konumda ölçüm yaptığı için bakınca fark ettik durumu. Dizel Fiesta aracımda açtığımda her zamanki gibi “çat” sesi geliyor ve devir yükseliyor. Manuel klima sistemi ile elektronik klima sistemi arasında fark var. Biri akıllı çalışıyor biri kara düzen.Elektronik klimada ön cam buğu çözme tuşuna basınca otomatik soğuk üflemeye geçer, kapatınca hafızasındaki ısıtmaya geri döner. Bendeki kara düzen, tek fanlı olduğu için fan da devreye giriyor.Yani kompresör her türlü devrede, soğutucu akışkan çevrimi tamamlıyor.Motorun sıcak suyunun havasını içeri vermeye devam ediyor, soğuk hava vermiyor o kadar. Çok az kullandığım için tam emin değilim fakat, belkide karışık hava üflüyor olabilir. Deneyeceğim ilk fırsatta.Emin olduğum şey ise, kompresörün çalıştığı ve içeriye nemsiz, kuru hava verdiği. YanlışSaygıdeğer hocam, Termodinamikte Soğutma çevrimlerini gördük fakat pratikte işler karışık hale geldi [emoji23]Kara Düzen Klima hakkında aydınlanmak istiyorum. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Soğutma emri diye birşey yok... heater core ile klima evaporatörü birbiri ile arka arkaya...önce nem alınıyor soğutuluyor bu esnada çiğ etkisi ile havadaki buhar sıvıya dönüşüyor su kurumuş oluyor ve soğuyor daha sonra kalorifer peteğinden geçip ısınıyor,,,ama tabi hala kuru... karmaşık operasyon hyal etmeyin. Klima kompresörü çalışıyor ve soğutuyor neticede. Ayrı modlar yok. Evet elektronik termostat var sadece.. doğrudur.. makine mühendisi olduğunuzu görmedim bunları zaten bilmeniz lazım. Yakıt tüketimi daha az ise eğer kompresörün devreye girme süresi değişkendir termostat nedeniyle...yoksa farketmez. inverter kompresörler çok az araçta var. Hibritlerde felan.. Elektrikli. 1 Yorum bağlantısı
Celal Aydın 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Soğutma emri diye birşey yok... heater core ile klima evaporatörü birbiri ile arka arkaya...önce nem alınıyor soğutuluyor bu esnada çiğ etkisi ile havadaki buhar sıvıya dönüşüyor su kurumuş oluyor ve soğuyor daha sonra kalorifer peteğinden geçip ısınıyor,,,ama tabi hala kuru... karmaşık operasyon hyal etmeyin. Klima kompresörü çalışıyor ve soğutuyor neticede. Ayrı modlar yok. Evet elektronik termostat var sadece.. doğrudur.. makine mühendisi olduğunuzu görmedim bunları zaten bilmeniz lazım. Yakıt tüketimi daha az ise eğer kompresörün devreye girme süresi değişkendir termostat nedeniyle...yoksa farketmez. inverter kompresörler çok az araçta var. Hibritlerde felan.. Elektrikli.Şimdi oturdu zihnimde. Teşekkür ederim hocam. Yeni mezun sayılırım, çok fazla enerji konusunda tecrübem yok, o yüzden biraz da. Sonuçta kuru hava verdiği aşikar içeriye, kompresörün devreye girdiği de aşikar motorun çalışmasından. Devreye girip çıkıyor kısa aralıklarla, değişken dediğiniz gibi. Bunları elde etmek için de bir çevrim olması şart zaten.Sadece sistemin nerede, nasıl konumlandırıldığını bilmiyordum, işin açığı bunca zamandır merak da etmedim, bugün bu konu sayesinde doğdu merakım. Hep sonuca baktığımızdan olsa gerek.Zaten hiç sevmezdim termodinamiği, bugün burda eksikliğini hissettim ilk kez. [emoji1]Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Ocak 2019 Paylaş 9 Ocak 2019 Hocalar birkaç takla atacak iki küfür edecek bi muziplik yapacak bi kuzacak gülecek gözünüze bakacak ancak öyle öğrenci anlıyor. Düz anlatınca sevdiremeyince zor. Hocanızı sevmemişinizdir termodinamik güzel konu. 1 Yorum bağlantısı
Celal Aydın 10 Ocak 2019 Paylaş 10 Ocak 2019 Hocalar birkaç takla atacak iki küfür edecek bi muziplik yapacak bi kuzacak gülecek gözünüze bakacak ancak öyle öğrenci anlıyor. Düz anlatınca sevdiremeyince zor. Hocanızı sevmemişinizdir termodinamik güzel konu.İşin ucunda sınav ve not kaygısı olmasa, gerçekten mühendislik bilim dalları çok zevkli ve ufuk açıcı. Nokta atışı tespit yaptınız hocam [emoji4]Slayttan anlatıp geçerdi, gerçek hayattan örneklerle betimlemezdi, pekiştiremezdik.Hep aynı düzeyde, dümdüz giden bir dersti. Her yıl aynı şey, bişeyler öğreniyoruz, milyon tane formül ezberliyoruz, ne ne işe yarar, sıfır. Isı transferi hocamız ise tam tersi, bol örnek, bol açıklamalı bilgi, sınavda kaynak kullanması serbest, mutlu ve o bilimi öğrenen öğrenciler.Pekiştirmek kendilerine kalmış, buna rağmen sınavdan kalıyorsa, çalışmamış öğrenci, kalmaya mahkum. [emoji1]Akademisyen olmakta kolay değil, hiçbir zaman çalışmamaya bahane arayan öğrenciyi memnun edemezsiniz, bu da bi gerçek. Bahane çok çünkü böyle öğrenciye [emoji1]Saygılarımla kıymetli hocam [emoji3526]Sizler iyi ki varsınız. Yorum bağlantısı
Recommended Posts