İçeriğe Yönlendir

Meredith Etkisiyle Kabin Soğutmak.

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz
(düzenlendi)

Merhaba arkadaşlar. 

80 90 km hızlarla klima kullanmadan araç kabin sicaklığını düşürmenin bir yöntemi olan Meredit etkisini anlatmak istedim. Bu yöntem aynı zamanda arka bir cam açıldığında oluşan helikopter sesi sorununuda ortadan kaldırmakta .

Gm61p6.png

Aracın ön camlardan birini 1 parmak kadar açıyorsunuz. Ben genelde Yolcu tarafındakini açıp, ses kirliliğini azaltıyor. Kendi tarafımda camı 1 parmak açarsam, kulağımın dibine dek geliyor, bundan rahatsız oluyorum. Yolcu ön camı 1 parmak indirip, arka camlardan çaprazında kalan camı aynı miktarda indiriyorum. Arabanın içerisinde saate 80 km hızla giren hava , çaprazlamasına kabin içine akış yaratarak açık olan camdan dışarı çıkıyor. 1930 yılarda uçaklarda motor öğlelerini soğutmak için bulunan bu yöntem 2000'li yılların başından beri hypermiler'lar tarafından sıklıkla tercih edilen bir teknik. Havalar tam ısınmamışken, 20-25 derece hava sıcaklılarında oldukça etkili oluyor. Ben 4 yıldır bu yöntemle serinliyorum :) (20 - 25 derecelerde asfalt otoyollarda ) 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 8
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Camın açık hali ile seyir, camın tamamen kapalı halde klima ile seyir. Cepten çıkan aynı olacaktır. Ayrıca 20, 25 derece dış ortam ısısı olan yerde camlar uv filtreli ise zaten araç serin olur, ihtiyaç halinde zaten kalorifer fanı aspiratör görevini yerine getirir. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Yüze vurmuyor hava. İçeride akış sağlanıyor yumuşak şekilde 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

1- Kesinlikle çarpar adamı. İndiğimizde 2 büklüm boyunla ineriz arabadan. Siz bunca zamandır yaşamadıysanı seçilmiş insan olmalısınız :)

2- Klimalı kullanımın cam açımına göre daha ekonomik olabileceği kanıtlandı.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
4 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Camın açık hali ile seyir, camın tamamen kapalı halde klima ile seyir. Cepten çıkan aynı olacaktır. Ayrıca 20, 25 derece dış ortam ısısı olan yerde camlar uv filtreli ise zaten araç serin olur, ihtiyaç halinde zaten kalorifer fanı aspiratör görevini yerine getirir. 

Bu başarımı ölçülmüş bir yöntem abi. 

3 dakika önce, Alpay Sumer yazdı:

Yüz felci yapmaz mi bu yontemler?

Ben yüzüme çarpan bir hava hissetmiyorum. sadece kabin içi sıcaklık 3-4 derece düşüyor. yetiyor. 

Şimdi, Sani Gerşon yazdı:

1- Kesinlikle çarpar adamı. İndiğimizde 2 büklüm boyunla ineriz arabadan. Siz bunca zamandır yaşamadıysanı seçilmiş insan olmalısınız :)

Abi öncelikle eşim klmayı hiç sevmiyor, düşük hızda kullandığımdan araç içi camdan gelen hava kabine dağıldığından basınç hissetmiyorsunuz. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Şimdi, Ali Darbaz yazdı:

Bu başarımı ölçülmüş bir yöntem abi. 

Hangi karoser yapısında ölçülmüş peki 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
3 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

2- Çok yüksek hızda ancak  mümkündür, klima tüketimi arttırır. 

Yorum bağlantısı
Koray Demir

Kusura bakmayın ama hayatımda gördüğüm en saçma video oldu ?. Özellikle dikkatimi çekti akan trafikte bir elde telefon video çekiyorsunuz hipermiling hasebine kazaya sebebiyet verebilirsiniz son derece tehlikeli ve kurallara aykırı. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Şimdi, Evren Erakçora yazdı:

2- Çok yüksek hızda ancak  mümkündür, klima tüketimi arttırır. 

1200km yolda ortalama tüketim. 5.1 litre yerine 5.2 oluyor bazen. Feda olsun :)

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
3 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Senin beygirin çok abi :) Klima açıkken vitesin değişttirme hissi bile hoşuma gitmiyor. Debriyaja basınca çok hızlı devir düşüyor. Ara gazı vermem gerekiyor :) 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
6 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Torksuz küçük arabada epey fark ediyor,  sabit hızla 120 ile belki çok fark etmez ama rampa , viraj vs de fark artıyor. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
3 dakika önce, Ali Darbaz yazdı:

Senin beygirin çok abi :) Klima açıkken vitesin değişttirme hissi bile hoşuma gitmiyor. Debriyaja basınca çok hızlı devir düşüyor. Ara gazı vermem gerekiyor :) 

Tork kesinlikle etkili evet. Vites komutu gelince kompresör devreden çıkabilir aslında. 

1 dakika önce, Evren Erakçora yazdı:

Torksuz küçük arabada epey fark ediyor,  sabit hızla 120 ile belki çok fark etmez ama rampa , viraj vs de fark artıyor. 

Proton, klima işinde adamlar yıllar önce aşmış. Eco modu açılınca explation vana basıncı düşürüyor. Kompresör daha az yük altında çalışıyor. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
1 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Tork kesinlikle etkili evet. Vites komutu gelince kompresör devreden çıkabilir aslında. 

Proton, klima işinde adamlar yıllar önce aşmış. Eco modu açılınca explation vana basıncı düşürüyor. Kompresör daha az yük altında çalışıyor. 

Benim arabaya dijital klima lazım abi, Ayarlayacağım bir dereceye , kompresör sıcaklık düşünce otomatik kapanacak. Başka çözümü yok. Hadi otobanı boş ver abi, şehir içi zülm ediyor bana klima. Düşük hızda kendi camım full inik benim.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Yaşın genç. 45 sonrası araba yürümesin ama camı açmayaydım diyeceksin 

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Şimdi, Servet Aydın yazdı:

Yaşın genç. 45 sonrası araba yürümesin ama camı açmayaydım diyeceksin 

Dün doğum günümdü, Artık 36 yaşımdayım :( 

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
45 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Klimalı kullanımın cam açımına göre daha ekonomik olabileceği kanıtlandı.

BUSTED ?

Bu arabalarda tork da yüksektir şimdi. Cam açık gitmek 30 tur yaklaşık 15 mil daha fazla yol yaptırdı.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

74 te Land bu işi çoktan çözmüştü, ön cam altında klape + tavanda çift bölmeli serinletici efekt ile.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
1 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı:

74 te Land bu işi çoktan çözmüştü, ön cam altında klape + tavanda çift bölmeli serinletici efekt ile.

Suyun çıkacağı yerler önemli tabi 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan
(düzenlendi)

Kısa mesafede bence cam açmak daha tercih edilebilir bir yöntem. Mesela 10 km yol gideceksem klima açmakla uğraşmam. Zaten içerisi soğuyana kadar geliriz.

Ama 500 km yolu da cam açık gidemem. 

tarihinde Harun Kocaçalışkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

vent.jpg

2 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Suyun çıkacağı yerler önemli tabi 

Çok bi girdiği yer yok ama kol çıkışının ordan arı girebilir.

7 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı:

Tavan harikasını görmek nasip olmadı daha. Bakalım birinde görürüz belki. Çok övüyorlar.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
14 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Tavan harikasını görmek nasip olmadı daha. Bakalım birinde görürüz belki. Çok övüyorlar.

Eööö yok o tavan bu tavan değil ondan yok sahra tipi o , bunda bronzlaşma efektli tavan var. custom made :)

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
18 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Burada özetle diyor ki 80 km/h altında cam açmak daha tasarruflu olabilir. Daha hızlıysanız klima daha az yakar.

Ben cam rüzgarlığını merak ediyorum. Özellikle 80 km/h üzerinde işe yarıyor mu diye. Çünkü klimayı iyi ayarlayamıyorsam beni hemen çarpıyor..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
3 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı:

Eööö yok o tavan bu tavan değil ondan yok sahra tipi o , bunda bronzlaşma efektli tavan var. custom made :)

İçimden bi ses emmi alabilir diyor. Adam bahçeye sardı. Kışın da gitmek gerek.

Suzuki felan hikaye imiş. Bunu sürekli orasını burasını sökesin oynayasın geliyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...