Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Arkadaşlar bir konuda fikir lazım. Bizim mk3 mondeo ghia'larda 8 yönlü elektrikli koltuk var ama hafıza yok. Şimdi hanım da benim arabayı sürüyor bazen artık Allah ne verdiyse hepsinin ayarını bozuyor. Yeri geliyor yıkamacılar da ayarı bozuyor. Ben optimum ayarı tutturana kadar kırk takla atıyorum. Buna diyorum hafıza yapsak nasıl yaparız. Motorlar servo motor değil yani pozisyon bilgilerini alamıyoruz. Normal motor. Elektrik verince dönüyor, ters verince geri dönüyor. Aklımdaki fikir sabit 2 nokta tespit edip bu sabit 2 nokta arasındaki mesafeyi yüksek çözünürlüklü bir kızılötesi mesafe sensörüyle ölçerek mesafeye göre pozisyon ayarı yapmak. 1 Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 (düzenlendi) Yapılır hatta biri yapmıştı bulursam paylaşayım burada. 5 Eylül 2019 tarihinde Hasan Karabekiroglu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 hafızalı bir koltuk alıp yerine takardım en basit çöüzümü, kızılötesine sinek falan kaçarsa neolacak 2 3 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 encoder koyulur konum bilgisi hallolur. gerisi biraz mcu, yazılım vb. Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Yazar Paylaş 5 Eylül 2019 (düzenlendi) Muhittin Kaplan yazdı: encoder koyulur konum bilgisi hallolur. gerisi biraz mcu, yazılım vb. O aklıma geldi ama ilk pozisyonu bilmiyoruz.Bir de encoder da ileri-geri ayrımı varmı. Yani motor soldan sağa mı dönüyor, yoksa sağdan sola mı dönüyor gibi bir bilgiyi elde edebilir miyiz. 5 Eylül 2019 tarihinde Harun Kocaçalışkan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 İleri geri ayrımı var. (işlemci ile tespit edilir.) ilk başta bir ofset ayarlanır. (en önde ve en yatık vaziyet örneğin) sonra ileri geri yapılarak istenilen pozisyon ayarlanır ve hafızaya alınır. (eeprom belleğe). sonra ayar bozulduğunda ofsete gelene kadar mcu motorları döndürür. Yorum bağlantısı
Gökhan Albayrak 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Muhittin Kaplan yazdı: İleri geri ayrımı var. (işlemci ile tespit edilir.) ilk başta bir ofset ayarlanır. (en önde ve en yatık vaziyet örneğin) sonra ileri geri yapılarak istenilen pozisyon ayarlanır ve hafızaya alınır. (eeprom belleğe). sonra ayar bozulduğunda ofsete gelene kadar mcu motorları döndürür. Ya da satıp hafızalısı alınır. Ne meret işmiş. 2 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 birde sahadaki problemler olacak. enkoderin yerleştirilmesi, kablolama, esd vs. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Harun Kocaçalışkan yazdı: O aklıma geldi ama ilk pozisyonu bilmiyoruz.Bir de encoder da ileri-geri ayrımı varmı. Yani motor soldan sağa mı dönüyor, yoksa sağdan sola mı dönüyor gibi bir bilgiyi elde edebilir miyiz. Sıkıntı olmaz önceki ayardan aklında tutar. En başta da ileri geri oynatarak kendini kalibre eder. Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Yazar Paylaş 5 Eylül 2019 Muhittin Kaplan yazdı: birde sahadaki problemler olacak. enkoderin yerleştirilmesi, kablolama, esd vs. Ben de hassas bir lazerli mesafe sensörü alayım dedim. Uygun mesafeye koltuk gidene kadar mesela geriden 30 cm, aşağıdan yukarıya 15 cm gibi. Ayar yapayım dedim. Böyle bir şey mantıklı mı :S Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Yön bilgisini mikroişlemciye motor voltajından bir 7805 ile ya da zener direnç kombinasyonu ile voltaj alarak çözebilirsiniz. 5V gelirse sağa, gelmezse sola. hatta bir tane de diğer input bacağına - kutuptan bağlarsanız A1 portuna 5V gelirse sağa, A2 portuna 5V gelirse sola. Bunu arduino mega ile yapabilirsiniz. Harun Kocaçalışkan yazdı: Ben de hassas bir lazerli mesafe sensörü alayım dedim. Uygun mesafeye koltuk gidene kadar mesela geriden 30 cm, aşağıdan yukarıya 15 cm gibi. Ayar yapayım dedim. Böyle bir şey mantıklı mı :S Değil. ölçümler basit yapılsa bile yeterli olur. encoder takacak dönen burgu bişey yok mu? Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Yazar Paylaş 5 Eylül 2019 Mehmet Göktürk yazdı: Yön bilgisini mikroişlemciye motor voltajından bir 7805 ile ya da zener direnç kombinasyonu ile voltaj alarak çözebilirsiniz. 5V gelirse sağa, gelmezse sola. hatta bir tane de diğer input bacağına - kutuptan bağlarsanız A1 portuna 5V gelirse sağa, A2 portuna 5V gelirse sola. Bunu arduino mega ile yapabilirsiniz. Değil. ölçümler basit yapılsa bile yeterli olur. encoder takacak dönen burgu bişey yok mu? Açıkçası yok gibi denebilir var da denebilir. Ancak benim amacın hafızada 2 tane bilgi tutmak. Sürücü 1 ve Sürücü 2. gibi. Sürücü 1'e basınca tüm ayarlar 1. pozisyona gitmeli. 2 ye basınca tüm ayarlar 2. pozisyona gitmeli. O anki ayar nerede olursa olsun. Motor böyle bişey. Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Yazar Paylaş 5 Eylül 2019 Muhittin Kaplan yazdı: o kolun uzunluğu nedir ? Ölçmedim ama değişiyor. İleri geri de farklı, yukarı aşağı da farklı sanırım. Uç kısmı sabit. Mil dönünce motorla beraber koltuk ileri geri hareket yapıyor. Arka görünümü de böyle Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Motor çıkışına optokuplör encoder konur pulse sayar. Tek yapacağın dönen şafta bi plastik tırnak yapıştırmak optoküplörü kesen. Belki manyetik de olabilir. 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 dişli kutusunun hemen çıkışına yakın, mil e bağlı bir mıknatıs. bunun yakın etrafına bir hallEffect sensör ile enkoder yapılır. tur böylelikle sayılır. 1 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 iki mıknatıs lazım, bu sinyalin peryodunu belirler ve ileri mi geri mi olduğunu anlayabiliriz. 1 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 5 Eylül 2019 Yazar Paylaş 5 Eylül 2019 Muhittin Kaplan yazdı: dişli kutusunun hemen çıkışına yakın, mil e bağlı bir mıknatıs. bunun yakın etrafına bir hallEffect sensör ile enkoder yapılır. tur böylelikle sayılır. Peki hiç enkoder falan uğraşmasam. Zaten 2 hafıza kullanacağım. her motor için 2 sensör kullansam ve 2 tane hafıza bölgesi belirlesem nasıl olur. Sabit olacaklar elle ayarlı manuel yani. 1 e git deyince 1 e gitse, 2 ye git deyince 2 ye gitse. Bu sistem için de röle işimi görüyor. Sensöre gelince röle kontağı kesecek ve motor duracak. Tabi bu sistem daha basit ancak hafızaya alma işi biraz sıkıntı. Çok amatör bir iş olur Dur bak bunu çizince yeni bişey daha aklıma şey etti. Bu metal boyunca sensörleri dizsem. Belli aralıklarla. Hafızaya alma işlemi olarak da en son bulunduğumuz pozisyonu alsam. Mesela 5 numaralı sensörden geçtiysek en son 5 i hafızaya atalım. Hafızaya git deyince de 5 i bulana kadar gideriz. 7 ye falan geldiysek geri gideriz. 3 e geldiysek hemen ileri gideriz. Bir tür arama gibi. Tabi burada da hassasiyet problemi var. Aslında en güzeli enkoder sistemi ama fazla uğraştırıcı bir şey olsun istemedim. Neyse bu işe bi ufaktan el atıp araştırmalarıma başlıyım. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 level1 olarak yapın. sonra level2 ye geçersiniz open loop sevmem ben Harun Kocaçalışkan yazdı: Bu metal boyunca sensörleri dizsem. Belli aralıklarla. Hafızaya alma işlemi olarak da en son bulunduğumuz pozisyonu alsam. Mesela 5 numaralı sensörden geçtiysek en son 5 i hafızaya atalım. Hafızaya git deyince de 5 i bulana kadar gideriz. 7 ye falan geldiysek geri gideriz. 3 e geldiysek hemen ileri gideriz. Bir tür arama gibi. Alakası yok. Bizim dediğimizi yap. Döner yere bi tane mıknatıs koy. Dönüşü say. bi turda bi kez mıknatıs okusa yeter. Muhittin Kaplan yazdı: iki mıknatıs lazım, bu sinyalin peryodunu belirler ve ileri mi geri mi olduğunu anlayabiliriz. yönü elektrikten almıyacaksan bu daha da iyi çözüm. 1 Yorum bağlantısı
Alpay Sumer 5 Eylül 2019 Paylaş 5 Eylül 2019 Cilgin fikirler havada ucusuyor. İnsallah faaliyete donusur de soyle keyifle okurken bu da cozuldu deriz. 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 6 Eylül 2019 Paylaş 6 Eylül 2019 belki daha basit olacak bir yöntem olabilir. @Mehmet Göktürk ün dediği gibi motora giden uçları, seviyesini düzelterek (12den 5v yada 3.3v) iki ayrı MCU pin ine girilir. bir limit anahtar koltuğun en alt yara en üst yeri tespit edecek şekilde konumlandırılır ve bunun çıkışıda MCU ya girilir. MCU da iki sayıcı ayarlanır. ayarlamada ilk önce ofset e gelinir, (sayıcılar sıfırlanır) ileri geri yapılarak (her motor ileri zamani ve her motor geri zamani kaydedilir) koltuk ayarlanır. Konum Kaydedildiğinde ileri motor zamanıyla geri motor zamanı birbirinden çıkartılır ve sabit belleğe kaydedilir. Koltuk ayarı bozulduğunda, hafızadaki motor zamani çağrılmadan ofset e gidilir (limit anahtar) ve daha önce kaydedilen zaman kadar motor çalıştırılır. 1 Yorum bağlantısı
Tahir Ak 6 Eylül 2019 Paylaş 6 Eylül 2019 Yalnız konu maşallah cern deneyine gidecek Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi Yorum bağlantısı
Alpay Sumer 8 Eylül 2019 Paylaş 8 Eylül 2019 Tahir Ak yazdı: Yalnız konu maşallah cern deneyine gidecek Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi tahir bey tapa imzasini kapatirmisiniz. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 8 Eylül 2019 Paylaş 8 Eylül 2019 https://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-otomotiv-ekipmanlari-aksesuar-tuning-bmw-e92-m3-koltuk-seti-713523741/detay 1 Yorum bağlantısı
A. Yıldırım Yıldız 8 Eylül 2019 Paylaş 8 Eylül 2019 Buda benden olsun. (Benim degil dnek geldi sadece [emoji4])https://letgo.onelink.me/O2PG/3234f51e Yorum bağlantısı
Recommended Posts