Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Forumda konu başlığı olarak biraz araştırdım ama böyle bir konu bulamadım. Bu konu altında dizel araba mı daha ekonomiktir lpgli araba mı daha ekonomiktir bunu tartışalım. Sadece yakıt masrafı değil, alış fiyatı olarak dizelin daha pahalı olması ve bakım masrafını da göz önünde bulunduralım. Elinizde lüks normal aile aracınız var, kendinize bir tane şehir içinde işe gidip gelmek için ucuz fiyata at eşşek gibi binme aracı alacaksınız, küçük az yakan birşey istiyorsunuz. Dizelmi alırsınız, lpgli mi alırsınız ? Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Ekran görüntüleri bayaa eski olmalı, örnek olarak attım. Lpg nin performans düşüklüğü şehir içinde tek başına işe gidip gelen biri için çok büyük bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Zaten yolculuğun büyük çoğunluğu iş çıkışı trafiğine denk geleceği için performans gereksinimi olmaz ? Sadece şehir içinde ayak işlerinde kullanılacak bir araba olduğunu düşünelim. 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ek sistemler kim ne kadar sorunsuz vs derse desin her zaman sorun ihtimalidir. Benzinli araç alıp lpg yi siz dahi taktırsanız sıkıntı çıkarabilir. Tasarruf edeyim derken daha fazla masraf açar. Ayrıca benzinli olarak alacağınız araç ya biraz fazla yakacak ya da güç bakımından düşük olacak.Ne kadar mesafe ve ne şartlarda kullanılacağı da ayrı önemli tabi ancak bence B sınıfı gibi araçlarda dizel almak daha mantıklı. İkincielde dizel ile benzinli arasında aman aman rakamsal farklar yok, iyi bir lpg takayım derseniz zaten daha da kapanıyor. LPG li alayım desen nasıl yapılmış, ne olmuş, motor durumu ne şekilde anlamak güç. Hiçbir test tam olarak göstermiyor durumu, o an çalışır 100 km sonrasını bilemezsin. Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Ü.Emre Kartal yazdı: Ek sistemler kim ne kadar sorunsuz vs derse desin her zaman sorun ihtimalidir. Benzinli araç alıp lpg yi siz dahi taktırsanız sıkıntı çıkarabilir. Tasarruf edeyim derken daha fazla masraf açar. Ayrıca benzinli olarak alacağınız araç ya biraz fazla yakacak ya da güç bakımından düşük olacak.Ne kadar mesafe ve ne şartlarda kullanılacağı da ayrı önemli tabi ancak bence B sınıfı gibi araçlarda dizel almak daha mantıklı. İkincielde dizel ile benzinli arasında aman aman rakamsal farklar yok, iyi bir lpg takayım derseniz zaten daha da kapanıyor. LPG li alayım desen nasıl yapılmış, ne olmuş, motor durumu ne şekilde anlamak güç. Hiçbir test tam olarak göstermiyor durumu, o an çalışır 100 km sonrasını bilemezsin. Peki dizelin 100 km sonra turbodan ses gelmeye başlamayacağı, enjektörlerde bir sorun olmayacağı garanti mi, dpf yada bilimum diğer sorunlar ? Maliyet olarak dizelin rektefiye gören parçaları benzinliye göre daha fazla, ek olarak turbo ve enjektörler var. "100 km sonrasını bilemezsin" cümlesi her araç için geçerli. Lpgli 1.4 albealar accentler takside 700 800 bin km kullanılıyor. Gerçekten 100 km sonrası belli olmasa, insanlar o arabaları kullanırmı, sonuçta ekmek parası kazanıyor ? Sefa Çelik yazdı: 2016 ve üzeri makyajli Clio 1.5 DCI Sadece ayda 1 kere, yaklaşık 40 litre civarı, 260 liraya depoyu fullüyoruz, şehir içi 30-40 gün iadere ediyor. Tipi de güzel. Geçici niyetiyle almıştık ama o kadar ekonomik ki, satmayı düşünmemeye başladım. 1.5 dci yakıt konusunda nimet, benim eski fluence da öyleydi aşırı az yakardı. Sonra edc şanzıman bozulunca soğudum sattım aracı, 2012 privelage ekranlı sunrooflu bej döşeme çok güzeldi. Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Focus 1 im varken lpg de şehir içi 50 kuruşa yakın yakıyordum. 1.5 dizel fiesta aldım 30 kuruş yakıyorum. Normalde kuruşla yakıt hesaplamam ama km başına bile aradaki fark belli. Kaldı ki bulunduğum ilçede haftada 6 gün okula gidiyorum günlük git gel toplamda 12 km. Mesafeler kısa ve sabah iş trafiği çok yoğun. Ayriyeten lpg sorun çıkardımı ustaya vereceğimiz el emeği bile küçük bi iş de olsa az olmuyor. Haftalık 50 liralık lpg ucu ucuna yeterdi ayda il merkezine de gidip gelsem en az 300 350 lira yakıt alırdım. Fiesta ile ayda 1 depo (260 tl)dolduruyorum. 2 kere il merkezine (100km gidiş) gidiyorum. Tam yetiyor . Ebrar Tüfek yazdı: Peki dizelin 100 km sonra turbodan ses gelmeye başlamayacağı, enjektörlerde bir sorun olmayacağı garanti mi, dpf yada bilimum diğer sorunlar ? Lpg nin 100k km gelmeden subapları bitirmeyeceği? Enjektörlerinin lpg regülatörürnün eskiyip masraf çıkarmayacağı? Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Çağatay Kılınç yazdı: Focus 1 im varken lpg de şehir içi 50 kuruşa yakın yakıyordum. 1.5 dizel fiesta aldım 30 kuruş yakıyorum. Normalde kuruşla yakıt hesaplamam ama km başına bile aradaki fark belli. Kaldı ki bulunduğum ilçede haftada 6 gün okula gidiyorum günlük git gel toplamda 12 km. Mesafeler kısa ve sabah iş trafiği çok yoğun. Ayriyeten lpg sorun çıkardımı ustaya vereceğimiz el emeği bile küçük bi iş de olsa az olmuyor. Haftalık 50 liralık lpg ucu ucuna yeterdi ayda il merkezine de gidip gelsem en az 300 350 lira yakıt alırdım. Fiesta ile ayda 1 depo (260 tl)dolduruyorum. 2 kere il merkezine (100km gidiş) gidiyorum. Tam yetiyor . Focus 1 dediğiniz aracın üretim başlangıç yılı 1999. Fiesta 1.5 dizelin 2013. O yaşta bir arabanın hem motor verimliliği hem kilometreden dolayı motorun eskimesi tabiki yakıtta yükselmeye sebebiyet verecektir. 13 yıl üretim farkı olan 2 arabanın karşılaştırması pek düzgün sonuç vermeyebilir. Çünkü yeni nesil araçlar ekonomi odaklı yapılıyor, performans araçları hariç. Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Peki dizelin 100 km sonra turbodan ses gelmeye başlamayacağı, enjektörlerde bir sorun olmayacağı garanti mi, dpf yada bilimum diğer sorunlar ? Maliyet olarak dizelin rektefiye gören parçaları benzinliye göre daha fazla, ek olarak turbo ve enjektörler var. "100 km sonrasını bilemezsin" cümlesi her araç için geçerli. Lpgli 1.4 albealar accentler takside 700 800 bin km kullanılıyor. Gerçekten 100 km sonrası belli olmasa, insanlar o arabaları kullanırmı, sonuçta ekmek parası kazanıyor ? Dizel motorlar ticari alanda da olmaları bakımından her zaman daha uzun ömürlüdür. Benzinli motor 500000 gidiyorsa dizel 1000000 rahat gider. DPF, turbo gibi unsurlar bakımı düzgün yapılan ve yakıt, yağ gibi sarflarının kaliteli olduğu durumlarda kolay kolay üzmez. Benzinli araçta da enjektör sorunu olabilir, nispeten düşük fiyatlı da olsa bu da ayrı konu olarak görülmeli. Kullanımla aşınan şey ayrı, beklenenden kısa sürede bozulan şey ayrı. Trafikte hala kullanılan şahinler var, bu bir kıstas değil, saydığınız araçların en büyük avantajı parçaları ucuz (çabuk bozulsa da oradan kurtarıyor) Eğer ben bu aracı ticari olarak kullanacağım, kullanım süresi boyunca çıkacak masraflar sıkıntı değil derseniz dediğinize katılıyorum. Ama yok, ben bu aracı kullanırken bozulmasın, daha düşük riskli olsun derseniz bahsettiğim gibi fabrikasyon şekilde kullanılması şart. Takside kullanılan araçların çoğu dikkat ettiyseniz yürüyen aksam dışında eskidir, birçok şeyi çalışmaz. Işıklarda durur, rölantisi ayarsızdır, vuruntu yapıyordur vs ama umurunda değildir. Sizde aynı şey olsa öyle davranabilecek misiniz? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Lpg ne zaman uzun yola cıksam araba dönüşte sapıttı. Bundan sonra uzun yolda benzin ile devam edeceğiz. Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Forumda konu başlığı olarak biraz araştırdım ama böyle bir konu bulamadım. Bu konu altında dizel araba mı daha ekonomiktir lpgli araba mı daha ekonomiktir bunu tartışalım. Sadece yakıt masrafı değil, alış fiyatı olarak dizelin daha pahalı olması ve bakım masrafını da göz önünde bulunduralım. Elinizde lüks normal aile aracınız var, kendinize bir tane şehir içinde işe gidip gelmek için ucuz fiyata at eşşek gibi binme aracı alacaksınız, küçük az yakan birşey istiyorsunuz. Dizelmi alırsınız, lpgli mi alırsınız ? Sizin önceliklerinize bakınca lpgli araç daha mantıklı gibi, nispeten yürütme maliyeti daha düşük olabilir. Ama bu tarz arabalara binenler genelde bakım vs pek umursamıyorlar. Bu nedenle bakım maliyeti düşük olabilir. En ufak teklemede soluğu sanayide alırsanız lpgli arabanın da masrafı artar. Arıza çıkarmaya daha yatkınlar ne de olsa. Çevremde lpgli aracı olanların tüketimleri ile benim 1.6 multijetin tüketimleri çok yakın. Ama daha az yakan dizeller de var. Sanki sizin gönlünüz de lpg den yana ama tasdik edilsin istiyor gibisiniz. Yanlış mı düşündüm. Yorum bağlantısı
Tufan Caliskan 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Karbüratörlü motorda; LPG, enejeksiyonluda; benzin. 2 Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Ü.Emre Kartal yazdı: Dizel motorlar ticari alanda da olmaları bakımından her zaman daha uzun ömürlüdür. Benzinli motor 500000 gidiyorsa dizel 1000000 rahat gider. DPF, turbo gibi unsurlar bakımı düzgün yapılan ve yakıt, yağ gibi sarflarının kaliteli olduğu durumlarda kolay kolay üzmez. Benzinli araçta da enjektör sorunu olabilir, nispeten düşük fiyatlı da olsa bu da ayrı konu olarak görülmeli. Kullanımla aşınan şey ayrı, beklenenden kısa sürede bozulan şey ayrı. Trafikte hala kullanılan şahinler var, bu bir kıstas değil, saydığınız araçların en büyük avantajı parçaları ucuz (çabuk bozulsa da oradan kurtarıyor) Eğer ben bu aracı ticari olarak kullanacağım, kullanım süresi boyunca çıkacak masraflar sıkıntı değil derseniz dediğinize katılıyorum. Ama yok, ben bu aracı kullanırken bozulmasın, daha düşük riskli olsun derseniz bahsettiğim gibi fabrikasyon şekilde kullanılması şart. Takside kullanılan araçların çoğu dikkat ettiyseniz yürüyen aksam dışında eskidir, birçok şeyi çalışmaz. Işıklarda durur, rölantisi ayarsızdır, vuruntu yapıyordur vs ama umurunda değildir. Sizde aynı şey olsa öyle davranabilecek misiniz? Kesinlikle öyle davranmam, arabayı her saniye dinlerim en ufak bir ses duyarsam yolu sanayide alırım. Trafikte kullanılan şahinleri örnek göstermedim, zaten örnek gösterilecek halleri kalmamış allaha emanet gidiyorlar. Benzinlinin 500 bin gideceği yerde dizelin milyon gideceği konusunda çok kararsızım. Tabiki gider milyon, hatta her araba milyon km gider. Ama benzinli arabanın milyon km gitmesine göre daha masraflı gider buna eminim. Benzinli araba, masraf çıkartmadan dizelden daha çok kilometre yapar diye düşünüyorum. Japon benzinli motorlar toyota honda mazda gibi, çok yüksek kilometrelere rektefiyesiz çıkıyorlar. Tabiki kullanıcı en büyük etken. Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Focus 1 dediğiniz aracın üretim başlangıç yılı 1999. Fiesta 1.5 dizelin 2013. O yaşta bir arabanın hem motor verimliliği hem kilometreden dolayı motorun eskimesi tabiki yakıtta yükselmeye sebebiyet verecektir. 13 yıl üretim farkı olan 2 arabanın karşılaştırması pek düzgün sonuç vermeyebilir. Çünkü yeni nesil araçlar ekonomi odaklı yapılıyor, performans araçları hariç. Elbette yıl farkı var. Ancak karşılaştırma mecbur bu şekilde benim ilk aracımdı bütçem o zaman ona yetti. 2015 model 1.4 tsi golf ün şehir içi fabrika verisi 6.7 lt iken gerçek tüketim 7.5 altında çok zor. Burdan kıyas yapsak bile fark var fazlaca. Burda araç segmentleri de etken durumda. Şehir içi 7 lt ye yakın yakan bir golf bana göre lpg le de olsa 8 den aşağı yakmaz. Masraf benzinde de lpg de de turbo dizelde de illa ki biyerden sonra olur. Bunlar uzun vadede olan şeyler. 2 sene bindiğim araç hiç masrafsız satılabilir.Ancak 7 8 senede de başıma büyük masraflar çıkarabilir. 1 Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Fatih Mehmet Uslu yazdı: Sizin önceliklerinize bakınca lpgli araç daha mantıklı gibi, nispeten yürütme maliyeti daha düşük olabilir. Ama bu tarz arabalara binenler genelde bakım vs pek umursamıyorlar. Bu nedenle bakım maliyeti düşük olabilir. En ufak teklemede soluğu sanayide alırsanız lpgli arabanın da masrafı artar. Arıza çıkarmaya daha yatkınlar ne de olsa. Çevremde lpgli aracı olanların tüketimleri ile benim 1.6 multijetin tüketimleri çok yakın. Ama daha az yakan dizeller de var. Sanki sizin gönlünüz de lpg den yana ama tasdik edilsin istiyor gibisiniz. Yanlış mı düşündüm. Aynen öyle. Lpg nin litre fiyatı ve dizelin sorun çıkaran parçasının daha fazla olması sebebiyle gönlüm lpgden yana. Ama ben doğru olanı öğrenmeye çalışıyorum. Bahsettiğim araç ile alakalı "ucuz fiyata" cümlesi kullanmıştım. Ucuza alacağım dizel bir araba ne kadar sağlıklı olur şüpheliyim. Ama ucuz fiyatlı bir toyota yaris 1.3 vvti yada 1.6 atmosferik mazda 323 yada efsane kasa diye tabir edilen toyota corolla aracını alıp masrafsız sorunsuz şekilde binebileceğimi biliyorum. Halam 5 yıldan fazladır toyota avensis 1.6 atmosferik kullanır. 100 bin km kullandı rutin km bakımı hariç bir defa sanayiye uğramadı. Çağatay Kılınç yazdı: Elbette yıl farkı var. Ancak karşılaştırma mecbur bu şekilde benim ilk aracımdı bütçem o zaman ona yetti. 2015 model 1.4 tsi golf ün şehir içi fabrika verisi 6.7 lt iken gerçek tüketim 7.5 altında çok zor. Burdan kıyas yapsak bile fark var fazlaca. Burda araç segmentleri de etken durumda. Şehir içi 7 lt ye yakın yakan bir golf bana göre lpg le de olsa 8 den aşağı yakmaz. Masraf benzinde de lpg de de turbo dizelde de illa ki biyerden sonra olur. Bunlar uzun vadede olan şeyler. 2 sene bindiğim araç hiç masrafsız satılabilir.Ancak 7 8 senede de başıma büyük masraflar çıkarabilir. Tabiki, şartlar doğrultusunda yorum yaptığınızı anladım zaten. 1 Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Çağatay Kılınç yazdı: Lpg nin 100k km gelmeden subapları bitirmeyeceği? Enjektörlerinin lpg regülatörürnün eskiyip masraf çıkarmayacağı? Subap maliyeti, dizel enjektör turbo vs parçalarından çok daha ucuz ? 500 lira tutar tutmaz komple subap takımı. Lpg regulatörü karburatörde 150 lira sıralıda 200 220 lira. Hafi enjektörü de ekleyelim atikerin komple enjektör takımı, filtre, kelepçe, enjektör nozulları, dolum kapağı komple set 174 lira ? Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Kesinlikle öyle davranmam, arabayı her saniye dinlerim en ufak bir ses duyarsam yolu sanayide alırım. Trafikte kullanılan şahinleri örnek göstermedim, zaten örnek gösterilecek halleri kalmamış allaha emanet gidiyorlar. Benzinlinin 500 bin gideceği yerde dizelin milyon gideceği konusunda çok kararsızım. Tabiki gider milyon, hatta her araba milyon km gider. Ama benzinli arabanın milyon km gitmesine göre daha masraflı gider buna eminim. Benzinli araba, masraf çıkartmadan dizelden daha çok kilometre yapar diye düşünüyorum. Japon benzinli motorlar toyota honda mazda gibi, çok yüksek kilometrelere rektefiyesiz çıkıyorlar. Tabiki kullanıcı en büyük etken. Dizel araç eğer düzgün kullanılırsa 1000000 km yi doğru düzgün masraf açmadan görür, sadece ufak tefek şeyler görürsünüz en köü durumda. Onlarda turbo ve enjektör revizyonu ve dpf temizliği olur. Ki turbo ve enjektör revizyonu dediğimde öyle atla deve değil, ikisini 2000 liraya rahatlıkla yaptırırsınız, triger değişimi gibi düşünün. Benzinli araçta 500000 kmde atıyorum motor yaptırırken dizelde evde arabayı camdan izlerken çay içersiniz. Aynı koşullarda olduğu durumda tabi.... Kullanım ve bakım konusu çok önemli, benzinli araç daha duyarsızken kişisel hatalara dizel daha duyarlıdır. Sonradan eklenen bir şeyde aynı durum söz konusu değil tabi, LPG ile motorun gerçekten yapabileceği ömrü görmesi imkansız. LPG ile gezdiğinizde standart bakımın yanında onun da bakımı olacak, 100-150 TL tutar muhtemelen ayarıydı filtresiydi derken. Bakım fiyatları arasında ciddi farklar yokken LPG yüzünden belki dizelden pahalıya gelecek bakım. Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Subap maliyeti, dizel enjektör turbo vs parçalarından çok daha ucuz ? 500 lira tutar tutmaz komple subap takımı. Lpg regulatörü karburatörde 150 lira sıralıda 200 220 lira. Hafi enjektörü de ekleyelim atikerin komple enjektör takımı, filtre, kelepçe, enjektör nozulları, dolum kapağı komple set 174 lira ? Subap maliyeti en az 1800-2000 TL. Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Subap maliyeti en az 1800-2000 TL.Megane sport tourer subap takımı parça olarak baktım ben, tabi işçiliği de var. Benzinli motora olan yakınlığım giderek azalıyor Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 10 Kasım 2019 Yazar Paylaş 10 Kasım 2019 Ali Darbaz yazdı: Lpg ne zaman uzun yola cıksam araba dönüşte sapıttı. Bundan sonra uzun yolda benzin ile devam edeceğiz. Sürekli geziyorsunuz uzun yolda benzin maliyeti çok yüksek olmazmı ? 1.2 tdi polo yakışır size. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Sürekli geziyorsunuz uzun yolda benzin maliyeti çok yüksek olmazmı ? 1.2 tdi polo yakışır size. Yok yahu, benim Volkswagene hiç girmeyi düşünmüyorum. Gereksiz pahalı modeller. Uzun yol adı sütünde uzun yol . Arabaların en düşük yakıt tüketiği kondisyonu oluyor. Benzinde yakacağım yakıt belli 4,5 litre . Fazlasıyla iyi bir değer. Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Megane sport tourer subap takımı parça olarak baktım ben, tabi işçiliği de var. Benzinli motora olan yakınlığım giderek azalıyor İşçilikten ziyade orjinal parçalar pahalı, üst kapak açıldığı için contaları yenilenecek, silindirde ve üst kapakta bir şey varsa taşlanacak sonra montaj işçiliği gelir Özetle, ne kadar kullanmayı düşündüğünüz ve bütçe ile ilgili bunlar tamamen. Atıyorum 50000 liraya düşük km ve temiz dizel bulmak zorken düşük km ve temiz benzinli bulma ihtimaliniz daha yüksektir. Kesinlikle bu daha mantıklı dersiniz ama seçenekler onu vermez her zaman Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 araba kullanırrken ekonomi olsun tabi de biraz da zevk versin diyenlerdenim Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 10 Kasım 2019 Paylaş 10 Kasım 2019 Ebrar Tüfek yazdı: Subap maliyeti, dizel enjektör turbo vs parçalarından çok daha ucuz ? 500 lira tutar tutmaz komple subap takımı. Lpg regulatörü karburatörde 150 lira sıralıda 200 220 lira. Hafi enjektörü de ekleyelim atikerin komple enjektör takımı, filtre, kelepçe, enjektör nozulları, dolum kapağı komple set 174 lira ? Subap sadece subapla kalırsa haklisiniz tabiki ama 2 sene önce 1750 üst kapak revizyon vs gitmişti. Yorum bağlantısı
Recommended Posts