Ahmet Çalışkan 7 Temmuz 2020 Paylaş 7 Temmuz 2020 (düzenlendi) Merhaba, Prefabrik ev yaptırmak gibi bir niyetim var. Fakat pek de bir bilgim yok. Prefabrik ev yaptırırken kullanılan malzemelerde nelere dikkat etmeliyim? Olmazsa olmaz dediğiniz şeyler var mı? Prefabrik evi tavsiye ediyor musunuz? Bir de 110-120 bin liralara 4+1, 5+1 villalar veriyolar. Bu fiyatlar normal mi yoksa ucuz etin yahnisi mi? Forumda yaptıran varsa tecrübelerinden faydalanmak isterim 7 Temmuz 2020 tarihinde Ahmet Caliskan tarafından düzenlendi Düzeltme Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 7 Temmuz 2020 Yazar Paylaş 7 Temmuz 2020 Mert Gulkokan yazdı: Bu adamı takip köyden arazi alıp ev yapıp yol yaptırma konusunda çok detaylı bilgiler paylaşıyor ben bazı videolarını ekledim buraya Uzun zamandır takip ediyorum ama cevaplarımı bulamadım. Yaptıklarıyla yapacaklarım farklı biraz. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 7 Temmuz 2020 Paylaş 7 Temmuz 2020 hobi bahçesi filansa hepsi olur. ama ev olacaksa bu iyi mimari lazım. Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 7 Temmuz 2020 Paylaş 7 Temmuz 2020 Öncelikle yasal yönden evi yaptıracağım yerin fizibilitesini yapman lazım. Tarım arazisi, müstakil tapusu olmayan yerlerde zaman zaman sıkıntı çıkabiliyor. Yapı kayıt belgesi sürecinin de zamanı doldu. Prefabrik evde en önemli şey işçilik ve kullanılan malzeme. Yalıtımda strafor ile cam yünü bile fiyattı epey değiştiriyor. Bizim kooperatifte prefabrik yaptıran da oldu, biriketle yaptıran da. Biriketle yaptıranlar prefabrik yaptıranlara göre daha memnunlar . Her ikisi de neredeyse aynı fiyata mal oluyor ancak prefabrik çok daha kısa zamanda oturmaya hazır hale geliyor. Ben bahçeme konteyner koydum ancak misafir geldiğinde alan küçük olduğundan konaklama sıkıntı oluyor. Şimdi olsa hiç konteyner almadan evi kendim yapardım . Ahşabı işlemek çok kolay. Ahşaptan iskeletini, iç duvarları alçıpan, arası strafor , dışını ise ahşap yapardım. Daha uygun fiyata daha büyük kullanım alanım ve daha dayanıklı bir yapım olurdu. Örnek olarak da çöyle birşey yapardım. https://agaceviustasi.com/modeller/33-m²-21-ahsap-ev Yorum bağlantısı
Mustafa Ayıkoğlu 7 Temmuz 2020 Paylaş 7 Temmuz 2020 Karmod prefabrik teknolojilerini inceleyebilirsiniz. 1 Yorum bağlantısı
Ali Ozan Yurtsever 8 Temmuz 2020 Paylaş 8 Temmuz 2020 (düzenlendi) benim de 1 haftadır araştırdığım konu. muğlaya taşınma durumum var 3-4 ay sonra, ev fiyatları çok uçuk muğla merkezde ve arsa almaya niyet ettim. normal villa imarlı arsaya bende prefabrik konut yaptırılabilir mi diye araştırıyorum ki bu süre zarfında bir de prefabrikten farklı olarak çelik ev varmış. yalıtımı daha iyi bakımı daha az ve daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu söyleniyor. hangisi daha iyidir. bilgisi olan yazarsa çok sevinirim ben de. benim yaptırmak istediğim baya müstakil dubleks ev. çelik mi prefabrik mi bilemedim. 8 Temmuz 2020 tarihinde Ali Ozan Yurtsever tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 8 Temmuz 2020 Paylaş 8 Temmuz 2020 Hafif çelik konstrüksiyon da bakılabilir. Yalıtımı falan daha iyi olur. Betonarme eve göre daha ucuzdur ama statik hesaba göre yapılmayan betonarme ev ile yakın maliyetlidir. Şunu da unutmamak lazım, prefabrik ya da çelik konstrüksiyon evde yıllık bakım ihtiyacı oluyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Temmuz 2020 Paylaş 8 Temmuz 2020 Tek katlı yaptırabiliyorsanız oldukça ekonomik iki katlı olunca betonarmeye yakın maliyeti vardır. Metrekare tek katlıda taban geniş olabilirse çok ucuza gelir ve güzel de olur. İki katlı süreçler için tavsiye etmiyorum. Kabasını metrekare olarak anlaşın yaptırın sıva dahil. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 8 Temmuz 2020 Paylaş 8 Temmuz 2020 Erhan Doruk yazdı: Örnek olarak da çöyle birşey yapardım. Şunun içinde emekliliğimi sürdürebilirim https://agaceviustasi.com/modeller/70-m²-cift-katli-31-ahsap-ev Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Temmuz 2020 Paylaş 8 Temmuz 2020 Sani Gerşon yazdı: Şunun içinde emekliliğimi sürdürebilirim https://agaceviustasi.com/modeller/70-m²-cift-katli-31-ahsap-ev Bunlar iyi gibi gelse de ülke şartlarında sorun oluyor neden? 1- İmar durumu ya %10 oluyor ama emsal değerini yatayda kullanamıyorsun. Bu nedenle 500 metrekare bir arsa buldun içine 50 metrekare taban oturumu yapmak zorundasın. Ama 100 metrekare kat alanı ya da bazen 150 (duruma göre ) yapabilirsin diyor. Seni bir telaş alıyor ulan artizlik yapsam metrekare gidiyor diye. 2- Bu tür çizimleri ustalara formenlere gösterince "ooo geldi keriz" diye elletini ovuşturuyorlar. Arabanı felan değişip reno kangoo ile gitmen şart onlara. 3- malzeme konusuna usta konusunda sürekli sorun çıkıyor. Bu tür evleri yapmayı bilmiyorlar. Başında çok iyi durup idare etmen lazım. 4- O kadar pahalıya denk geliyor ki "lan yaptırayım iki katlı geçeyim adam da bildiği gibi yapsın sorun çıkmasın" diyorsun. SOnuç olarak su deposu gibi bir villa daha yapılmış oluyor. Çatı teras Not: Bu üçgen evi ters yapabilirsen olur. 2 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 8 Temmuz 2020 Yazar Paylaş 8 Temmuz 2020 Erhan Doruk yazdı: Tarım arazisi, müstakil tapusu olmayan yerlerde zaman zaman sıkıntı çıkabiliyor Ben konut imarlı bir arsada yaptırmayı düşünüyorum fakat sizin dediğinizden (zaman zaman sıkıntı çıksa da) imarlı olmayan arsalara da yapılabildiğini anladım doğru mu? Eğer öyleyse işime gelir. İmarsız arsalar daha uygun fiyatlı çünkü. Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 9 Temmuz 2020 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2020 Alpay Sumer yazdı: Ayak ne alemde Ahmet? Alçıyı çıkardık geçen hafta. Şimdilik iyi. Sağolun sorduğunuz için. Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 Ahmet Caliskan yazdı: Ben konut imarlı bir arsada yaptırmayı düşünüyorum fakat sizin dediğinizden (zaman zaman sıkıntı çıksa da) imarlı olmayan arsalara da yapılabildiğini anladım doğru mu? Eğer öyleyse işime gelir. İmarsız arsalar daha uygun fiyatlı çünkü. İmar barışından ben dahil birçok kişi faydalandı. imarsız yerlere basit tarımsal yapılar yapılabiliyor ama onun yasal mevzuatını tam bilmiyorum. Uygulama belediyeden belediyeye değişiyor. Bazıları ceza kesip binayı yıkmıyor, bazısı ise yıkıyor. İmar barışı tam bir fırsattı aslında ancak sonradan çıkan tarım arazisi ve hobi bahçeleri hakkındaki yasalar , imar barışı yasasının çok net olmaması nedeniyle sonradan kurallara uymayan yapıların ya yıkılmasına yada mühürlenmesine sebep oldu. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 İmarsız alanlara yapılan yapılarda şikayet olmazsa kimse bakmıyor. Yapım devam ederken kontrol olursa yıkabiliyorlar ama üzeri kapandıktan sonra yıkım olmuyor genelde. Ancak imar barışı sonrasında uydu görüntülerinden bakılarak sonradan yapılanlara ceza gelecek diye de bir söylenti var. 1 Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 Arsa almadan önce ilgili belediye uğramanız gerekli. Arsanın mahalle ada ve parsel bilgileri ile belediyeden ruhsat alıp alamayacağınızı sorgulamalısınız. Eğer ruhsat verilen bölgede ise toplam kaç metrekare kaç katlı inşaat yapabileceğinizi öğrenin. Verilen bilgiler amacınıza uygun ise o arsayı satın alabilirsiniz. Sonra ruhsat alma kısmı geliyor. Muhtemelen ilçede proje firmaları mevcuttur. Onlar ile görüşüp, ücrette anlaştığınız firmaya vekalet vereceksiniz. Vekalet verdikten sonra sizin adınıza tüm başvuruları yapıyorlar. Ruhsat alındıktan sonra evi siz yapacaksanız geçici müteahhitlik belgesi ( bunda mevzuat değişmiş olabilir) almanız gerekiyor. Toplam inşaat alanı 200 m² geçmezse yapı denetim şartı yok. Eğer toplam inşaat alanı 200 m² geçerse yapı denetim firması ( genelde proje firmalarının yapı denetim firmaları da oluyor) ile sözleşme imzalamanız gerekiyor. Burada süreç ana hatları ile anlattım. İşin içine girince daha fazla prosedür olduğunu göreceksiniz. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 Parsel sorgulamak için https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/#ara/idari/125875/113/2/1592775326142 İmar durumu için (Kayseri örnek ) https://cbs.kayseri.bel.tr/imarplanlari.aspx Burada E=0,80 demek, arsa alanının % 80'i kadar kapalı alan yapılabilir. Gabari= yapılan yapının en fazla yüksekliği A 5/3 2 = Ayrık nizam, yola 5 m, komşuya 3 m mesafe ile en fazla 2 kat 0,35/0,70 =kapalı alanın taban alanı TAKS= arsa alanı x0,35 toplam kapalı alan KAKS= arsa alanıx0,7 Detaylar burada var. Ama en güzeli belediyeye gidip sormaktır. 1 Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 Mahmut Yıldız yazdı: İmarsız alanlara yapılan yapılarda şikayet olmazsa kimse bakmıyor. Yapım devam ederken kontrol olursa yıkabiliyorlar ama üzeri kapandıktan sonra yıkım olmuyor genelde. Ancak imar barışı sonrasında uydu görüntülerinden bakılarak sonradan yapılanlara ceza gelecek diye de bir söylenti var. Doğru. Ama bu işler bizim memlekete yakışır biçimde çok karıştı. Belediyelere kalsa acımadan yıkacaklar ama bu imar affı çok muğlak ve neyin ne olduğunu kimse bilmiyor. Başvuran herkese yapı kayıt belgesi verildi.Normalde imar affı kapsamına giren kaçak yapılar, 31 ocak 2017 tarihinden önce yapılan yerleri kapsıyor. Ama binayı yapma tarihi ne olursa olsun yapı kayıt belgesini alan belediyeye koşup elektrik su bağlanmasını talep ediyor. belediyeler söz konusu tarihten önce kaçak binanın var olup olmadığını saptayabilmek için o tarih öncesine ait uydu görüntülerine ulaşmak istiyor ama Türkiye'de o görüntüler yok. Belediyeler yurt dışından bu görüntüleri satın almaya uğraşıyor ama istenen paralar akıl almaz. çevre ve şehircilik bakanlığı da bu parayı vermiyor. Kısacası şimdiden sonra çok zor ama imarsız araziye zamanında ev yapıp yapı kayıt belgesi alanlar için artık bir sorun kalmamış gibi görünüyor. 1 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 9 Temmuz 2020 Paylaş 9 Temmuz 2020 Mahmut Yıldız yazdı: İmarsız alanlara yapılan yapılarda şikayet olmazsa kimse bakmıyor. Yapım devam ederken kontrol olursa yıkabiliyorlar ama üzeri kapandıktan sonra yıkım olmuyor genelde. Ancak imar barışı sonrasında uydu görüntülerinden bakılarak sonradan yapılanlara ceza gelecek diye de bir söylenti var. Bizim komşu kooperatif tarım arazisi statüsündeymiş. Yapı kayıt belgesi alan ve kapı numarası takan yapıların hepsini mühürlediler. Şikayet edildiğini sanmıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 10 Temmuz 2020 Paylaş 10 Temmuz 2020 Sühan Bozdağ yazdı: Doğru. Ama bu işler bizim memlekete yakışır biçimde çok karıştı. Belediyelere kalsa acımadan yıkacaklar ama bu imar affı çok muğlak ve neyin ne olduğunu kimse bilmiyor. Başvuran herkese yapı kayıt belgesi verildi.Normalde imar affı kapsamına giren kaçak yapılar, 31 ocak 2017 tarihinden önce yapılan yerleri kapsıyor. Ama binayı yapma tarihi ne olursa olsun yapı kayıt belgesini alan belediyeye koşup elektrik su bağlanmasını talep ediyor. belediyeler söz konusu tarihten önce kaçak binanın var olup olmadığını saptayabilmek için o tarih öncesine ait uydu görüntülerine ulaşmak istiyor ama Türkiye'de o görüntüler yok. Belediyeler yurt dışından bu görüntüleri satın almaya uğraşıyor ama istenen paralar akıl almaz. çevre ve şehircilik bakanlığı da bu parayı vermiyor. Kısacası şimdiden sonra çok zor ama imarsız araziye zamanında ev yapıp yapı kayıt belgesi alanlar için artık bir sorun kalmamış gibi görünüyor. 31 Ocak 2017 sonrası yapılar aslında para kapısı. Adam evi bu tarihten sonra yapmış, bu durum tespit edildiğinde ceza yazacaklar. Ceza da evi yıkmaktan daha az masraflı olacağı için ev sahipleri ödeyecek. Erhan Doruk yazdı: Bizim komşu kooperatif tarım arazisi statüsündeymiş. Yapı kayıt belgesi alan ve kapı numarası takan yapıların hepsini mühürlediler. Şikayet edildiğini sanmıyorum. Çevrede bu tür inşaat yapanlar var, gelip yasak, yık demişler. Birini de mühürlemişler. Tabi şikayet var diye geldik diyorlarmış. Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 10 Temmuz 2020 Paylaş 10 Temmuz 2020 Zaten yasa diyor ki, 2017 den önce yapıyı yapma şartı yok, temel betonu atılan yerler de kapsam içinde oluyor. E şimdi o betonun 2017 öncesi yapıldığını nasıl anlayacaklar? Aslında bunun ben bilerek açık bırakıldığını düşünüyorum. Hatta beton atmayıp, beton atılmış yerin fotosu ile belgeye almaya başvuran ve alan o kadar çok kişi oldu ki. Ancak şimdi sür bitti. Devlet yapılan yüzbinlerce başvuruyu tekrar inceleyip uygunluğunu denetlemek için yeterli iş gücü var mı? Bence yok. Göz önünde olanlara ve şikayet olanlara bakılacak, diğerleri kalacak. Yorum bağlantısı
Ali Ozan Yurtsever 10 Temmuz 2020 Paylaş 10 Temmuz 2020 Benim merak ettiğim konu şu: Şimdi ben villa imarlı bir arsa aldım, imar durumuna uygun olacak şekilde dubleks müstakil ÇELİK bir ev yaptırdım diyelim. her şey kitabına uygun. bu evin normal ev gibi tapusu falan oluyor değil mi? bir de diyelim 5 sene sonra ben bu evi satmak zorunda kaldım. çelik evin satışı ile beton ev satışı arasında kredi çıkması v.s yönünden farklar oluyor mu. çelik eve kredi çekilir mi ya da tapusunda satışa engel bir durum olur mu? 2 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 10 Temmuz 2020 Paylaş 10 Temmuz 2020 Ali Ozan Yurtsever yazdı: Benim merak ettiğim konu şu: Şimdi ben villa imarlı bir arsa aldım, imar durumuna uygun olacak şekilde dubleks müstakil ÇELİK bir ev yaptırdım diyelim. her şey kitabına uygun. bu evin normal ev gibi tapusu falan oluyor değil mi? bir de diyelim 5 sene sonra ben bu evi satmak zorunda kaldım. çelik evin satışı ile beton ev satışı arasında kredi çıkması v.s yönünden farklar oluyor mu. çelik eve kredi çekilir mi ya da tapusunda satışa engel bir durum olur mu? Kuralına uygun yaparsan herşeyi olur. İskan almak için belediyeden işlemlere başlatmak lazım. Epey bir işlemi ve masrafı oluyor, Su bağlatmak için bile bazı belediyeler astronomik ücretler istiyor. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts