İçeriğe Yönlendir

Araç Alım Satımda Vergi Mükellefi

Ümit Türk

Recommended Posts

Ümit Türk

arkadaşlar şahıs olarak araç alım satımda yıllık 3 hak olduğunu hepimiz biliyoruz.  3 ten sonra vergilendirmeye giriyor. 

alım satım için herhangi bir vergi mükellefi esnaf üzerinden gidilebilir mi?  örneğin market işleten bir firma araç alıp satabilir mi? 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Mert Yeldan yazdı:

Nerede yazıyor bu?

-Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler. 2-Bu üç araç sınırı hem kişinin kendi üzerine olan araçlar veya vekaleten satmak için aracı olduğu araçlar için geçerlidir.

Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
Ümit Türk yazdı:

-Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler. 2-Bu üç araç sınırı hem kişinin kendi üzerine olan araçlar veya vekaleten satmak için aracı olduğu araçlar için geçerlidir.

Nerede yazıyor? Kanun, mevzuat?

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Mert Yeldan yazdı:

Nerede yazıyor? Kanun, mevzuat?

okadarını bilmiyorum ama bu her yerde her sitede her haberlerde her forumda var.

en basit bildiğim eniştem al sat yapıyor. hakkını doldurdumu başkaları üzerinden alıp satıyor. 

Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Yıl içerisinde 5 araç alıp satıp herhangi bir durum yaşamayan kişiye şahidim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

mülkiyet hakkına engel olduğu için bu 3 araç mevzusu kalktı daha önce diye biliyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Böyle bir yasa yok arkadaşlar.. 

Maliye bakanlığının tavsiyesi var.

Senede 3 araçtan fazla alıp satanların ifadesini alalım, izah edemiyorlarsa mükellef yapalım denmiş.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
Senede 3 araçtan fazla alıp satanların ifadesini alalım, izah edemiyorlarsa mükellef yapalım denmiş.

Mahkemeler cezayı bozuyor. Kesin sübut delil olmadığı için.
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erkan Işık

2 sene 3 sene geçiyor malıye cagırıyor şu tarıhde ev yapıp mutehıde vermısın veya 3-5 araba alıp satmısın senı vergı daıresıne davet edıyorlar sorguya baslıyorlar tutururlarsa  geriye dönük mukellef yapıp gecıkme zamlı hesaplama yapıyorlar 

Eger guvendıgın arkadasın varsa 1sınıf mukellef arkdasın ustunden alıp aracı noter fıyatı ustunden deftere işleyip sattıgında düşüp arada fark cıkarsa vergısını kdvsını  ödeyıp arkdasın ustunden alıp satabılırsın

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Talha Bilgi

Ben bir kaç yıl 3 araç sınırını aştım hiç böyle bir şey ile karşılaşmadım

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Erkan Işık yazdı:

2 sene 3 sene geçiyor malıye cagırıyor şu tarıhde ev yapıp mutehıde vermısın veya 3-5 araba alıp satmısın senı vergı daıresıne davet edıyorlar sorguya baslıyorlar tutururlarsa  geriye dönük mukellef yapıp gecıkme zamlı hesaplama yapıyorlar 

Eger guvendıgın arkadasın varsa 1sınıf mukellef arkdasın ustunden alıp aracı noter fıyatı ustunden deftere işleyip sattıgında düşüp arada fark cıkarsa vergısını kdvsını  ödeyıp arkdasın ustunden alıp satabılırsın

Aynen böyle yapıyorlar.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ersev Kaya

2. el otomobil satışında yeni dönem!
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek!

https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/2-el-otomobil-satisinda-yeni-donem-5988668/

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Haberde hala asıl sorunun cevapları yok. Yaşanarak öğrenilecek.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

resmi gazete yayınlamış dün.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Yetki belgesi kursu açılır mı?

kurs yeter mi bilemem, mezuniyet diploma falan gibi cümleler var yasada.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Vergi lafı yok 1

Kiralama araçlar 1 yıldan erken sayılamayacak demiş kısa dönem kiralanan araçlar n'olacak 2

Belge denmis unvaninda araç satışı olan şahıs yada kurumsal kişiler için mi olan zorunluluk yoksa bireysel satış yapacak kişi belge alsa sayı sınırlaması olmayqcak mi bu 3

Kişinin mal edinme ve satma hakkına sayı sınırlaması müdahalesi ile alakalı saçma bi düzenleme bu 4

4 de aracım var satmak istiyorum dediğimde gidip galeriye satarsam bu sinirlamaya tabi miyim bu muallak 5

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Demiş ki... 

"İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir. "

Bir yılda üçten fazla araç alıp satanlar için yasa yok diyorduk.. Bence artık var.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mustafa Tüfekçi yazdı:

Vergi lafı yok 1

Kiralama araçlar 1 yıldan erken sayılamayacak demiş kısa dönem kiralanan araçlar n'olacak 2

Belge denmis unvaninda araç satışı olan şahıs yada kurumsal kişiler için mi olan zorunluluk yoksa bireysel satış yapacak kişi belge alsa sayı sınırlaması olmayqcak mi bu 3

Kişinin mal edinme ve satma hakkına sayı sınırlaması müdahalesi ile alakalı saçma bi düzenleme bu 4

4 de aracım var satmak istiyorum dediğimde gidip galeriye satarsam bu sinirlamaya tabi miyim bu muallak 5

Vergi lafı edemez çünkü, ticaret yapanın kar edip etmeyeceği belli olmaz.. Ama ticaret yapıyor sayarım demiş.. Yani vergi mükellefi yaparım demiş. 

Kira maddesini anlamadım.

Belge, bu işi meslek edinenler için gerekli.. Yani tabela asıp maliyeye kaydolmak yetmeyecek, artık hangi kurum verecekse ayrıca yetki belgesi alacaklar. 

Bankadaki paramı çekerken vergi alan devlet, araba satmama da karışıyor işte. 

3 ten fazla satışı kime satarsan sat, ister galeri ister binici.. Fark etmez.. üçten fazla olursa ticaret yapıyor sayarım demiş.. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...