İçeriğe Yönlendir

Fiesta Orjinal Arka Çakmaklık Yapalım :)

Ü.Emre Kartal

Recommended Posts

Ü.Emre Kartal

Merhaba herkese, baya zaman oldu aslına bakarsanız ben yapalı. Forumda ve yurtdışı birçok yerde araştırdım ama ne yazıkki orjinal tesisatı kullanıp yapan bulamadım. Ya ön çakmaklıktan ya sigorta kutusundan ya da doğrudan aküden hat çekilerek yapmışlar hep. MK7 kasada titanium donanımlarda arkada çakmaklık var konsolda, sigorta kutusunda 20 amper ön çakmaklık 20 amperde arka çakmaklık için sigorta mevcut. Diğer donanımlarda ise sigortalar var fakat hat yok :) Ben biraz kurcalayarak hattın geldiği noktayı buldum, montaj için aktivasyon vs gerekmiyor. 2 seçenek var uygulama için, ya orjinal kablosu sipariş edilecek (250-300 lira civarıdır) ya da benim yaptığım gibi 2.5 luk kablo kullanılacak. Anlatıma başlamadan önce elbette tüm sorumluluğun tarafınıza ait olduğunu ve gerçekten elinizden geliyorsa yapmanızı hatırlatmak isterim.

Önce orjinal hattımızın geldiği yeri göstereyim sizlere, sürücü tarafındaki paspasın sağındaki kapağı çıkarıyoruz. (Yolcu tarafındaki polen filtresinin olduğu kapağın sürücü tarafı yani) Bizi resimdeki gibi bir soket karşılıyor. Üzerinde toplam 4 kablo var, 2 tanesi kalın(bunlar çakmaklık için) 2 tanesi ince (bunlar ambiyans aydınlatması için, bardaklık çevresinde titaniumda mevcut)

oCKKId.jpg

Kalın olan kablolardan kablo aparatı ile 2.5 luk kablolarımıza ek alıyoruz. İzole bantla bantlıyoruz, üzerine ben resimdeki kablolardaki gibi yanmaz kumaş bant geçtim. Bütün kabloları sardım orjinalden farkı olmasın diye.  Bu arada 2.5 kablonun dışını çıkardım, içteki kısımlarını tek tek kullandım, hem daha iyi görüntü için hemde daha az yer kapladı.

Nygmq6.jpg

Daha sonra ortadaki bardaklık yerini çıkartıp kenarlardan arka kısıma getiriyoruz. Kabloların uçlarına konnektörleri geçirip montaja hazırlıyoruz. Ben aracıma kol dayama takmıştım onun içinden delip soketi resimdeki yere taktım. Takarken birde anahtar ekledim, kullanmadığımda kapatmak için. Kontak kapanınca 10 dk sonra kapanıyor, anahtar araç çalışırken devredışı bırakmak için. Kol dayamayı ve orjinal kolçağı zemindeki plastik gövdeye sabitledim küçük vida ile. Aksi durumda benimki geçmeli tip olduğu için çıkabilir ve kablolar için problem oluşturabilir.

Eğer aracınızda kol dayama yoksa, tabana yakın yere ya da istediğiniz bir yere de alabilirsiniz.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Hayırlı olsun. Bende çakmaklıkları iptal edip Usb şarj çıkışı yapmayı düşündüm. Elektriği ise bardaklığa koyduğum powerbankdan alacak. Yada solar panelle şarj olan bir powerbankdan alacak . Henüz planlama aşamasında. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Hayırlı olsun. Bende çakmaklıkları iptal edip Usb şarj çıkışı yapmayı düşündüm. Elektriği ise bardaklığa koyduğum powerbankdan alacak. Yada solar panelle şarj olan bir powerbankdan alacak . Henüz planlama aşamasında. 

bardaklıktaki pd den direk usb şarj çıkışı alsan?

Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Çakmaklık tipi USB aparatı takarsak arka tarafta telefon veya tablet tarzı cihazlar şarj edilebilir. Ayrıca bir donanıma gerek kalmaz (powerbanklar bence araç için tehlikeli, yazın sıcaktan patlama riski var).

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Ali Darbaz yazdı:

Ferit Erken yazdı:

Çakmaklık tipi USB aparatı takarsak arka tarafta telefon veya tablet tarzı cihazlar şarj edilebilir. Ayrıca bir donanıma gerek kalmaz (powerbanklar bence araç için tehlikeli, yazın sıcaktan patlama riski var).

Eğer yer uygunsa hem çakmaklık hem usb çıkışı olan cihazlardan dahi takılır. Ben takmadım çünkü hem daha pahalı(çakmaklık ve iyi kaliteli bir usb şaj alsam daha ucuza geliyor) hemde daha kaliteli ürün kullanma şansım oldu. 

Usb çıkışı şeklinde satılanların çoğu kaliteli değil, hızlı şarj gibi özellik kullanılacaksa özellikle dikkat etmek lazım. Araçtaki çakmaklık 1 tane ise kesinlikle öldürmeyin çıkışı. Gün gelir acil bir şey takmak gerekir, sıkıntı yaşarsınız

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Şöyle birşey aldım. Tam bir hayel kırıklığı yaşadım. Xaomi modeli alacağım. 4000 mili amper bile olsa şimdilik işimi görüyor . Sözde 10 binlik olan powerbank. 4000 çıkınca kimseyle paylaşamıyorum. Aklımda cılgın bişiler var ama. @servet abi ile görüşmem lazım :) 

Yorum bağlantısı
Taha Şengül
Ali Darbaz yazdı:

güneş enerjisi ile şarj olanı hiç düşünme bence. şarj olması için bağladığın cihazın şarjını emiyor şarj etmek yerine 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...