Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Merhabalar Arkadaşlar, 2003 fiesta benzinli aracimda obd2 cihazıyla kontrol ettiğimde "Motor yük değeri" %50 lerde seyrediyor. Erinmedim Aynı havada aynı motor ısısında arkadaşlarımın accent 1.3 benzinli ve astra 1.4 atmosferik motorlarda da kontrol ettiğimde onlarda ise %4-%6 çıktı. Bundan yola çıkarak arada çok fark var. Bu farkın sebebi ne olabilir motor ömrü ile alakalı mi bu değer? Aydinlatirsaniz sevinirim. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 (düzenlendi) Bu senin motorun Güç Tork grafiği. Motor yükü, Tork çizgisinin sıfırdan çizgiye olan kesime kadar olan kısmın yüzdelik oranıdır. 2000 devirde %80 motor yükü demek motorun 100 newton ürettiği anlamına gelir. 100 newtonda 2000 dvirde 28 beygir üretiyor demektir. 1 numaralı çizgi beygiri, 2 numaralı çizgi torku gösterir 19 Ocak 2021 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Ali Darbaz yazdı: Bu senin motorun Güç Tork grafiği. Motor yükü, Tork çizgisinin sıfırdan çizgiye olan kesime kadar olan kısmın yüzdelik oranıdır. 2000 devirde %80 motor yükü demek motorun 100 newton ürettiği anlamına gelir. 100 newtonda 2000 dvirde 28 beygir üretiyor demektir. 1 numaralı çizgi beygiri, 2 numaralı çizgi torku gösterir Grafiği şayet doğru yorumladıysam normal şartlarda motor yük değeri %30 normal olması gereken doğru muyum ? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Grafiği şayet doğru yorumladıysam normal şartlarda motor yük değeri %30 normal olması gereken doğru muyum ? Valla kardeş, araba eski, üzerinde bir sürü direnç var. Motor yağın dandik olabilir. Akü bitik olabilir. Kayışlar , bunların bağlı olduğu rulmanlar, yataklar aşınmış olabilir. ELektrik tüketimin yüksek olabilir. Bunlar hep etken. %30 değeri sıcak motorda alıyorsun yeterli bir değer. Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Ali Darbaz yazdı: Valla kardeş, araba eski, üzerinde bir sürü direnç var. Motor yağın dandik olabilir. Akü bitik olabilir. Kayışlar , bunların bağlı olduğu rulmanlar, yataklar aşınmış olabilir. ELektrik tüketimin yüksek olabilir. Bunlar hep etken. %30 değeri sıcak motorda alıyorsun yeterli bir değer. Olması gereken değer %30 ise benzinde %30 u yakalıyorum lgpde %50 lere çıkıyor Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Olması gereken değer %30 ise benzinde %30 u yakalıyorum lgpde %50 lere çıkıyor Motorun beyni Lpgnin hesaplamasını yapamıyordur. Benzinden daha düşük enerji ürettiğinden motorun %20 motor gücü düşmüş olabilir. %20 motor gücü düşmesi nendeniyle , beyin %50 daha yorgun çalıştığını ölçümlemiştir. Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Ali Darbaz yazdı: Motorun beyni Lpgnin hesaplamasını yapamıyordur. Benzinden daha düşük enerji ürettiğinden motorun %20 motor gücü düşmüş olabilir. %20 motor gücü düşmesi nendeniyle , beyin %50 daha yorgun çalıştığını ölçümlemiştir. Yani grafiğe göre bu motorun rölantideki motor yük değeri %30 mudur Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Merhabalar Arkadaşlar, 2003 fiesta benzinli aracimda obd2 cihazıyla kontrol ettiğimde "Motor yük değeri" %50 lerde seyrediyor. Erinmedim Aynı havada aynı motor ısısında arkadaşlarımın accent 1.3 benzinli ve astra 1.4 atmosferik motorlarda da kontrol ettiğimde onlarda ise %4-%6 çıktı. Bundan yola çıkarak arada çok fark var. Bu farkın sebebi ne olabilir motor ömrü ile alakalı mi bu değer? Aydinlatirsaniz sevinirim. Katalitik konvektör iptal bu bir sebep olabilir mi Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Katalitik konvektör iptal bu bir sebep olabilir mi Ben Cruze kullanıcısyım, Fiesta benzinli kullanmadım. Tecrubem olmadığı için yorum yapamıyorum. Yorum bağlantısı
Behlül Baş 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Motor yükü yüzde 5-6 eksik mi sizinkinden yoksa direkt 5-6 mı? Çünkü yüzde 5-6 motor yükü rolantide olamaz. En düşük gördüğüm yüzde 25. Benim aracımınki yüzde 34-35 civarı motor ısınınca Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Behlül Baş yazdı: Motor yükü yüzde 5-6 eksik mi sizinkinden yoksa direkt 5-6 mı? Çünkü yüzde 5-6 motor yükü rolantide olamaz. En düşük gördüğüm yüzde 25. Benim aracımınki yüzde 34-35 civarı motor ısınınca Accent 1.3 motor %3.92 astra 1.4 %5.49 çıktı bizzat ben bağladım cihazı Yorum bağlantısı
Behlül Baş 19 Ocak 2021 Paylaş 19 Ocak 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Accent 1.3 motor %3.92 astra 1.4 %5.49 çıktı bizzat ben bağladım cihazı Çok garip teorik olarak çok mantıksız bence. Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 19 Ocak 2021 Yazar Paylaş 19 Ocak 2021 Behlül Baş yazdı: Çok garip teorik olarak çok mantıksız bence. Bana da tuhaf geldi açıkçası o yüzden konuyu buraya taşıdım. Kendi Aracim da mi problem var yoksa test ettiğim araçlarda mi? Aman aman bir fark yok esasında.. accent 1.3 12v soch motor astra 1.4 16v klasik motor ve kendi aracim 1.4 16v. Model olarak çok yakın teknolojik bariz fark yok.. kafa karıştırıcı bir durum... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Şubat 2021 Paylaş 2 Şubat 2021 Ali Darbaz yazdı: 2000 devirde %80 motor yükü demek motorun 100 newton ürettiği anlamına gelir. 100 newtonda 2000 dvirde 28 beygir üretiyor demektir. değil Ali Darbaz yazdı: Ben Cruze kullanıcısyım, Fiesta benzinli kullanmadım. Tecrubem olmadığı için yorum yapamıyorum. obd den okunan load ferraride de aynı mantıkır audide de, marka model fark etmez Gökhan DOĞAN yazdı: 2003 fiesta benzinli aracimda obd2 cihazıyla kontrol ettiğimde "Motor yük değeri" %50 lerde seyrediyor hangi devirde? Yorum bağlantısı
Gökhan DOĞAN 3 Şubat 2021 Yazar Paylaş 3 Şubat 2021 Çağlar Bayur yazdı: değil obd den okunan load ferraride de aynı mantıkır audide de, marka model fark etmez hangi devirde? Rölantide ve lpg de.. benzinde 30 a kadar düşüyor abi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 3 Şubat 2021 Paylaş 3 Şubat 2021 Gökhan DOĞAN yazdı: Rölantide ve lpg de.. benzinde 30 a kadar düşüyor abi obd den okunan load değeri değişkendir, yani her devirde belli bir rakam değildir, aynı devirde yokuş yukarı farklı aşağı doğru farklı bir yüzde oluşur. rölantide 30 olması fazla, sebebi nokta atışı bulunmaz, maf doğru çalışıyormu grafiğine bakmalı, vakum hortumlarında hava kaçağı var mı? vb. karter havalandırma tıkanıklığı bile bir etkendir. 3 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 22 Ekim 2024 Paylaş 22 Ekim 2024 Motor yükü şudur; mesela 40 ile rampa yukarı sabit gidiyoruz. Öyle bir vites seçtikki, motor yükü %100 yani rampa yukarı çıkarken 40km hızımıza karşı koyan tüm etmenler ile motora giren hava yakıt karışımın oranı tam. Yani yakıtı öyle bir yakıyoruzki, tam karşılığı rampa yukarı 40km hızla çıkmak oluyor. gaza yüklendik. Rampa yukarı hızlanıyoruz. Motor yükü %80 oldu? Eee yükümüz arttı. Neden motor yükü düştü? Çünkü motor yükü demek, lazım olan güç demek değil. Motora çektiğimiz hava yakıt miktarı, rampada hızlanmaktan fazlasıymış demekki. Yani motor gücü arttı ama verim düştü. O yakıtla aslında daha fazla enerji üretebilirdik. kısacası motor yükü ne kadar yüksekse, motor verimi o kadar yüksektir. Uygun motor devri ve vites oranı da buradan gelir. Motor verimi demek az yakmak demek de değil bu arada Yorum bağlantısı
Mertol Kip 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Güzel sallanmış ama öyle değil o işler. O gördüğünüz calculated engine load diye geçer. Motorun içine giren hava miktarını motor devrine bölüp 5556 ile çarpılarak bulunur. en basit hesabı bu. Teorik bir değerdir, zira hava girişini etkileyen bir sürü etken var. Buna hava filitresi, gaz kelebek açısı ya da MAF ın kirli olması falan dahil. Tam formül şunun gibi bir şey. Ama bu formülde anlamlı bir çıktı alabilmeniz için gaz kelebeğinin tamamen açık, hava filitrenizin tertemiz olması vs vs gibi bir sürü şart gerekir. Yük = Hava akışı (kg/saat) (MAF tan okursunuz) x 1000 / 60 / Motor Devri / 3 x 1000 Yüzdeye vurmak için üreticinin aldığı ortalama değer ile oranlanır. Atıyorum siz MAF tan gelen değeri yukarıdaki formüle uyguladınız 65 çıktı, eğer üretici o devirdeki maksimum değeri 100 hesapladıysa veriminiz %65 olur gibi basit bir mantığı var. Bu değere göre enjektörlerin dutycycle ı hesaplanıyor. Yani şöyle söyleyeyim, enjektörün ne kadar açık kalacağı ve ne kadar yakıt püskürteceği buna göre hesaplanıyor. Ondaki etkenler de karışım oranı, enjektörün hacmi silindirin hacmi vs vs diye uzar gider... Özetle şunu demeye çalışıyorum, eğer motor yükü ne kadar fazlaysa fazla tüketiyorsunuzdur. Arpa olmadan at koşmaz. Konunun açılmasına sebep olan %65 lik farkın anlamı, benzinde %30 olan yükten LPG de %50 ye çıkabilmesi için STFT leriniz uzuyor demektir. LPG ECU nuz olması gerekenden fakir ayarlanmış, arabanın benzin ECU su O2 sensöründen gelen veriye binaen püskürtme süresini uzatmış. Normal şartlarda zaten stoichiometric değerini tutturmak için %17 lik fark olması gerekir, aradaki fark yaklaşık %50. Yani o değerleri okuduğunuz motor devrindeki LPG püskürtmeniz az. Rölantideyse kurcalamayın, zira LPG enjektörlerinin açılma süresi uzun olduğu için püskürtmeye avans verip süresini uzatarak dengelemeye çalışmış olma ihtimalleri yüksek. Yani onu benzindekine yakınlaştırmaya ya da eşleştirmeye kalkarsanız muhtemelen rölantide motorunuz sarsıntılı çalışır, stop edebilir. O motorların benzin için üretildiğini unutmayın. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Mertol Kip yazdı: Özetle şunu demeye çalışıyorum, eğer motor yükü ne kadar fazlaysa fazla tüketiyorsunuzdur. Arpa olmadan at koşmaz. Bu, bu şekilde açıklanmaz. Yanlış ifade olur. Motor yükü sürekli yüksek tutulmak istenir. En verimli çalışılan anlarda motor yükü en yüksektedir. O işi yapabilmek için en az yakıtı yakar zaten bir cümlenizde bunu demişsiniz. Altta ne kadar fazla o kadar fazla yakıt demişsiniz. Orası çelişmiş Mertol Kip yazdı: MAF tan gelen değeri yukarıdaki formüle uyguladınız 65 çıktı, eğer üretici o devirdeki maksimum değeri 100 hesapladıysa veriminiz %65 olur gibi basit bir mantığı var. Yorum bağlantısı
Mertol Kip 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Bu, bu şekilde açıklanmaz. Yanlış ifade olur. Motor yükü sürekli yüksek tutulmak istenir. En verimli çalışılan anlarda motor yükü en yüksektedir. O işi yapabilmek için en az yakıtı yakar zaten bir cümlenizde bunu demişsiniz. Altta ne kadar fazla o kadar fazla yakıt demişsiniz. Orası çelişmiş Bence bir daha oku. Yük ve verimlilik başka şeyler. Verimlilik, tüketim ve motor yükü arasında kafan karışmış bence. Nitelikle nicelik farklı şeyler. Motor daha verimli çalışıyor diye yüksek devirde daha az tüketmez. Oransal olarak görece daha az tüketmek ile nicelik olarak daha az tüketmek farklı şeyler. Birinde 10 hp güç için 1 litre benzin tüketirsin diğerinde 20 hp güç için 1.8 litre tüketirsin. 20 hp güçte daha verimlisindir, (hp başına yakıt daha düşüktür) ama 1.8 lt > 1.0 litre. Rakamları salladım dememe gerek yok sanırım. Motor yükünün üstte tutulması istenmesi diye bir şey yok. Tam tersi düşük yükte verimli olan motorun tasarımı herzaman daha "reliable"dır ve kullanıcı içinde daha iyidir.. Tabi F1 motorundan bahsetmiyorsak (gerçi o da elektrik motoruna döndü sinek vızıltısı ile yarış mı olur ya). Hızlı koşan atın pohu seyrek düşer ama çok su içer çok arpa yer. Motorun verimini etkileyen şey içine alabildiği hava miktarı. Kapağın tasarımına göre verimli olduğu devirler değişir. Flow ölçümü yaptırıp hangi devirde daha verimli olduğunu görebilirsin. Ama en kolayı motorun max torkunu aldığın yere bak, en verimli yeri orası ötesi haram. Ve teorik olarak atmo makinede hacimde litre başında 100 nm için iyi denir. (süpap zamanlaması lifti ve değişken falan filan derken oynadı bu ama çok ufak tefek.) Örneğin corolla 1.5 motorda 153 nm tork ürettiği (4800-5000 rpm) devir kapağın en verimli olduğu devirdir ötesi haram. Benzer örneği benim 200 cc scooterdan da verebilirim. Alet 21 hp yi teeee 8500 devirde 20 nm yi ise 6000 devirde veriyor. Eh o devirlerde kullandığın zaman 200 cc makine 6 litre benzin tüketiyor ama. 2.4 Accord (200 hp 235 nm) 6 litre benzinle bilmem kaç tonluk, içinde 4 kişi olan kocaman arabayı 100 km yürütüyor. Hem de 100 le giderek. 12 katı hacim, aynı hız bilmem kaç katı ağırlık aynı mesafe daha düşük devir daha az yakıt. Ki accord 400bin km de ve tork konvertörlü 5 ileri otomatik. Hem bunlardan sana ne be güzel kardeşim , sen şanzımansız elektrik süpürgeli araba seviyon petrolhead olan biziz. 2 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Mertol Kip yazdı: sen şanzımansız Bazen şanzımanlı oluyor 1 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Tamer Topaç yazdı: Bazen şanzımanlı oluyor Merdaneli Arçalik çamaşır makineleri vardı bir de. 1 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Mertol Kip yazdı: Merdaneli Arçalik çamaşır makineleri vardı bir de. Küçükken, merdane kolu ile oynardım. İleri geri, ileri geri. Ara gazını çok çıkarınca Babam kızardı 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 23 Ekim 2024 Paylaş 23 Ekim 2024 Mertol Kip yazdı: Bence bir daha oku. Yük ve verimlilik başka şeyler. Verimlilik, tüketim ve motor yükü arasında kafan karışmış bence. Nitelikle nicelik farklı şeyler. Motor daha verimli çalışıyor diye yüksek devirde daha az tüketmez. Oransal olarak görece daha az tüketmek ile nicelik olarak daha az tüketmek farklı şeyler. Birinde 10 hp güç için 1 litre benzin tüketirsin diğerinde 20 hp güç için 1.8 litre tüketirsin. 20 hp güçte daha verimlisindir, (hp başına yakıt daha düşüktür) ama 1.8 lt > 1.0 litre. Rakamları salladım dememe gerek yok sanırım. Motor yükünün üstte tutulması istenmesi diye bir şey yok. Tam tersi düşük yükte verimli olan motorun tasarımı herzaman daha "reliable"dır ve kullanıcı içinde daha iyidir.. Tabi F1 motorundan bahsetmiyorsak (gerçi o da elektrik motoruna döndü sinek vızıltısı ile yarış mı olur ya). Hızlı koşan atın pohu seyrek düşer ama çok su içer çok arpa yer. Motorun verimini etkileyen şey içine alabildiği hava miktarı. Kapağın tasarımına göre verimli olduğu devirler değişir. Flow ölçümü yaptırıp hangi devirde daha verimli olduğunu görebilirsin. Ama en kolayı motorun max torkunu aldığın yere bak, en verimli yeri orası ötesi haram. Ve teorik olarak atmo makinede hacimde litre başında 100 nm için iyi denir. (süpap zamanlaması lifti ve değişken falan filan derken oynadı bu ama çok ufak tefek.) Örneğin corolla 1.5 motorda 153 nm tork ürettiği (4800-5000 rpm) devir kapağın en verimli olduğu devirdir ötesi haram. Benzer örneği benim 200 cc scooterdan da verebilirim. Alet 21 hp yi teeee 8500 devirde 20 nm yi ise 6000 devirde veriyor. Eh o devirlerde kullandığın zaman 200 cc makine 6 litre benzin tüketiyor ama. 2.4 Accord (200 hp 235 nm) 6 litre benzinle bilmem kaç tonluk, içinde 4 kişi olan kocaman arabayı 100 km yürütüyor. Hem de 100 le giderek. 12 katı hacim, aynı hız bilmem kaç katı ağırlık aynı mesafe daha düşük devir daha az yakıt. Ki accord 400bin km de ve tork konvertörlü 5 ileri otomatik. Hem bunlardan sana ne be güzel kardeşim , sen şanzımansız elektrik süpürgeli araba seviyon petrolhead olan biziz. yanlış. Verimli çalışması istenen motor yüke bindirilir. kendi aracımdan örnek vereyim. Bizzat bu kurgunun üstüne kurulmuştur. Benzinli motor her çalışmasında hedeflenen motor yükü oranı %90 ve üstüdür. Bu durum 20km hızla, 1300 devirde de aynıdır. Elektrik motorları ile motor yükü %90 üstüne çıkarılır. Verimli yeterki verimli çalışsın. Fazla enerjiyi pilde depolarız mantığı. Miktar olarak zaten az yakarken, aynı zaman motor yükü maksimum yapılarak verimli aralıkta tutulması sağlanır. diğer araçlarda da aynıdır. Araç en az yakıtı, düşük devirde yakmaz. Bazen 4.vites 2000 devirde az yakarken aynı hızda 5.vites 1700 devirde fazla yakabilir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts