İçeriğe Yönlendir

4x4 Araçlarda Ön/Arka Ebat Farklılığı (Eşdeğer Çap) Problem Olur mu?

Furkan Avcı

Recommended Posts

Furkan Avcı

Mercedes forumunda bir konu hakkında lastik ebatlarımı paylaşınca gündeme geldi burada da bilgili bir çok üyemiz olduğundan (en başta 4x4 lara fısıldayan adan @Servet Aydın mesela :D ) sorayım istedim.

Benim araç 4x4 aracın orjinal fabrika çıkışında 4 lastik ön/arka farklılığı yok.

Kışlıklarda ben de hepsini aynı ebat kullanıyorum, yazlıklarda ise önlerde 8.5Jx19 arkalarda ise 9.5Jx19 orjinal jantlar var.

Lastik ölçülerim ise 

önler : 245/45/19

arkalar : 275/40/19

Bu ön/arka lastikler arasındaki çap farkı %0.071 sanırım 10 binde 7 yapıyor (hesaplayamadım bir an 1000 de 7 mi ?)

Şimdi bu durum: ön-arka diferansiyel, aktarma organları, şanzıman vs açısından problem/aşınma/zorlanma vs oluşturacak bir durum mudur?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

subaru gibi awd araçlarda sorun yapar. suzuki jimny land rover series gibi araçlarda yapar. diğer 2H 4H olan araçlarda yapmaz. Ama ESP kafayı yemiyor mu?

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
Mehmet Göktürk yazdı:

subaru gibi awd araçlarda sorun yapar. suzuki jimny land rover series gibi araçlarda yapar. diğer 2H 4H olan araçlarda yapmaz. Ama ESP kafayı yemiyor mu?

9.600 km kullandım hiç sıkıntı olmadı hocam, 10000 de 7 lik fark lastik hava basıçlarından da oluşmaz mı aynı bile olsa ebatlar?
benim araç ne oluyor hocam şimdi 2H 4H mi?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Furkan Avcı yazdı:

9.600 km kullandım hiç sıkıntı olmadı hocam, 10000 de 7 lik fark lastik hava basıçlarından da oluşmaz mı aynı bile olsa ebatlar?
benim araç ne oluyor hocam şimdi 2H 4H mi?

bilmem ki AWD değil. Haldex gibi bir sistem 40-60 balatalı sistem. sürekli hafif bi taraf kayıyor gibi balata geride kalacaktır bence ama fark az olduğu için aşınma hissedilmez. 

Bu konuyu Servet iyi biliyor. ben hiç gözümle görmedim haldex.

Yorum bağlantısı
Tahir Ak
yüzde 3 lük çap farkını tolere ediyor
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Furkan Avcı yazdı:

Mercedes forumunda bir konu hakkında lastik ebatlarımı paylaşınca gündeme geldi burada da bilgili bir çok üyemiz olduğundan (en başta 4x4 lara fısıldayan adan @Servet Aydın mesela :D ) sorayım istedim.

Benim araç 4x4 aracın orjinal fabrika çıkışında 4 lastik ön/arka farklılığı yok.

Kışlıklarda ben de hepsini aynı ebat kullanıyorum, yazlıklarda ise önlerde 8.5Jx19 arkalarda ise 9.5Jx19 orjinal jantlar var.

Lastik ölçülerim ise 

önler : 245/45/19

arkalar : 275/40/19

Bu ön/arka lastikler arasındaki çap farkı %0.071 sanırım 10 binde 7 yapıyor (hesaplayamadım bir an 1000 de 7 mi ?)

Şimdi bu durum: ön-arka diferansiyel, aktarma organları, şanzıman vs açısından problem/aşınma/zorlanma vs oluşturacak bir durum mudur?

bu kadar az farktan birşey olmaz. ama rahatsılık veriyorsa sat kurtul bence :D :DD

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Dogan Arsiray yazdı:

bu kadar az farktan birşey olmaz. ama rahatsılık veriyorsa sat kurtul bence :D :DD

2009 model laredo paket wk larınız değerinde nakit alınır

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Çap farkı oem ise aktarma organları hesabı ona göre yapılır. Şayet fark yokken farklı çap takılır ise bir yerleri kırmak kaçınılmaz olur

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Mantıken senkronize çalışan bir yapıda farklı çaplar sorun olacaktır. 

155 Q4 araştırıyorum bu aralar, muayenede filan bir aksı roller'a koymadan diğerini tambura çıkartırlarsa vizkozu bozarsınız diyorlar. Neticede o farkı friction ile tolere ediyor aktarma organı, sürekli olursa balataları bitecektir. Ya da mekanizma her nasılsa aşınacaktır.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bu kadar bir farkta hiç bir şey olmaz, kaldı ki benim hesaplama için kullandığım siteye göre fark yok. 

https://tiresize.com/tyre-size-calculator/

Ayrıca diyelim ki iki lastik arasında diş yüksekliği fark var, biri 7 mm, diğeri 6 mm. Bu durumda bile fark % 0,3 çıkıyor. Sizin fark bundan çok az, hatta fark yok. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Her iki lastik tipindede çap 703 mm olduğundan sıkıntı yok. Sadece arka lastik geniş, ön lastikler dar seçilmiş. Her iki lastikte 100 km hız yaparken, aynı süratte dönüyor. 

ACtC-3eSHEctlPzBzaNFa-EcO3V4hm6-b_PLZ1kf

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Ali Darbaz yazdı:

Her iki lastik tipindede çap 703 mm olduğundan sıkıntı yok. Sadece arka lastik geniş, ön lastikler dar seçilmiş. Her iki lastikte 100 km hız yaparken, aynı süratte dönüyor. 

ACtC-3eSHEctlPzBzaNFa-EcO3V4hm6-b_PLZ1kf

Merakımdan soruyorum bu resim ceza  verdirirmi mesela ?

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Abi alman yapmış . Ebatlar fabrika ebati ise  ve veya eş değeri bişi olmaz. Zaten absürt bı ebat olsa ABS direk devre dışı kalıyor 

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

+ ofset et degeri ile her jant  ebat her lastikle aynı durmuyor. Ön janta arka lastiği taksan far eder. Ki ben c de mecbur kaldım 4 teker aynı oldu idi arkalar ofseti farkı iken. Isınınca arkası oynardi fazladan

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Gerekli cevaplar verilmiş, fabrikasyon ön arka farklı ebat ise ya toleransı vardır yada aktarma organları uygun yapıdadır. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
Servet Aydın yazdı:

Çap farkı oem ise aktarma organları hesabı ona göre yapılır. Şayet fark yokken farklı çap takılır ise bir yerleri kırmak kaçınılmaz olur

Abi fabrikasyon 4 lastik aynı. Ama benim taktığım lastikler aynı eşdeğer çapa sahip yani aynı oranda dönüyorlar, sadece arka lastikler yere daha fazla temas ediyor. 

Mustafa Tüfekçi yazdı:

Abi alman yapmış . Ebatlar fabrika ebati ise  ve veya eş değeri bişi olmaz. Zaten absürt bı ebat olsa ABS direk devre dışı kalıyor 

Hiç sıkıntı olmadı şimdiye kadar. 

Ozkan çoban yazdı:

Hız göstergesinde sapmalar olmuyor mu

Hayır olmadı. 

Sami Demirpaz yazdı:

Gerekli cevaplar verilmiş, fabrikasyon ön arka farklı ebat ise ya toleransı vardır yada aktarma organları uygun yapıdadır. 

Orjinalde yok ama benim taktıklarımda eş değer çapta. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

Bak mesela konu blablabla aracıma farklı ebat lastik taksam ne olur filan olsaydı, iki yorum alırdı,  "amaan istersen 4 farklı ebat tak ne olacak pfffff" filan olurdu cevaplar. ama konu S olunca... "ABiM! elinizi öpeyim. nereye ne takılacak ben takayım, buyrun beyefendi, siz bir latte alın, oğlum koş Furkan abine bir latte kap gel latteocağından, köşeden, bol köpüklü, köpüğü ortadan ayrık kalp şekilli olsun, siz bu arada keyfinize bakın saunamız alt katta.." şeklinde oluyor... Diğer arabanın sahibi  ise 6 saattir ısıtılan çayı, beyaz naylon bardakta, kendisi alacaktı oysaki atölyede. :D :D

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Furkan Avcı

Kafama çok takıldı bu konu, pis kıllandım @Dogan Arsiray gelip öldüm fiyatına alırım dese vereceğim ( pışıkkkkk :D )

Şaka bir yana yabancı forumlarda da çok yerde okudum, fikir ayrılığı var, All-Whell-Drive (AWD) imiş mercedes, kimi diyor çap birebir eş ise sorun olmaz ama yinede AWD de gereksiz bir şey olur, kimi de diyor ki arkalar yere fazla basacak mukavvemet önden farklı olacak,bu da zamanla bozar.

Ordan biri diyor yeni serilerde 4MAtic ama bu şekil fabrika çıkışı var, cevaben 7g-tronic şanzımanda sorun oluyormuşta, 7g-tronic-plus olanlarda problem yokmuş vs.

Evet bu benim hatam, C320 de ki gibi düşündüm ama 4Matic falan hiç aklıma gelmemişti.

• Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
Mehmet Göktürk yazdı:

sıkıntı yok devam et.

Edeyim demi hocam, şimdi jant lastik bir sürü iş... 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Furkan Avcı yazdı:

Edeyim demi hocam, şimdi jant lastik bir sürü iş... 

ben baktım şanzıman şemasına bir slip balata sistemi var kaymayı gördükçe sıkıştırıyor. sende fark çıkmadığı için sıkıştırma olmuyor. test amaçlı taksici lastiği takıp bakalım lamba yakıyor mı deneyebilirsin bilim adına. Yani subaru gibi permanent AWD değil. gerçi subaruda da o kalktı galiba emin değilim. Yani bi balata var sende.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...