İçeriğe Yönlendir

Focus 2.5 Fren ve Şanzıman Sıvıları

Emre Akbas

Recommended Posts

Emre Akbas

Merhaba;

2010 model 2.5 kasa focus hb sahibiyim yaklaşık 3 yıldır araç bende düzenli olarak aksatmadan yağ ve filtre değişimlerini herzaman yaparım son zamanlarda youtube tamir kanallarında fren ve şanzıman sıvılarının değişiminin önemi konusunda çok bilgi duydum 10 küsür yıla yaklaşan araçlarda nemden dolayı fren sıvısının neredeyse suya dönüştüğü ölçümler sonucunda görünüyor şanzıman yağınınsa tamamen siyahlaştığı çok açık.

Şimdi bende aracımın daha önce fren ve şanzıman yağının hiç değiştiğini düşünmeyen biri olarak araç 11 yaşına girmiş durumda klavuzda kullanım ömrü 10 yıl olarak belirtiliyor bu araçların biliyorusunuz. Bende aracı 2-3 sene daha kullanmayı düşünüyorum.Bu bilgiler doğrultusunda sormak istediğimi birkaç soru var aklımda?

1.Aracımın ne şanzımanında nede frenlerinde sorun yaşamamaktayım sıvıları değiştirmek mantıklımı yeni yağı doldurunca şanzıman ötme ihtimali olduğunu duydum değiştirmeye değermi yada eksildiyse takviye yapmakmı daha mantıklıdır?

2.Şanzıman yağı miktarı 2.1 olarak biliyorum ancak fren hidrolik sıvısının miktarını internette göremedim bakımlarda sıvıları güvenilir yerlerden kendim aldığım için miktarı bilmiyorum kaç litre fren hidrolik yağı almam gerekiyor.

3.Fren hidroliğinin doğru değişimi için vakum makinası gerekiyormuş makinası olmayan bir ustaya götürmekte sorun teşkil edermi?(Hava kalma durumu v.s durumlar için)

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
(düzenlendi)

Öncelikle aracınız hayırlı olsun.

1. Bence değişmeli sıvılar, fren 2 sende bir değişim diyor zaten Ford.

2. Şanzıman 2 litre (Yağlayıcı kapasitesi 1,9 litre (MAX a kadar doldurun)) , fren 1 litre yeterli oluyor.

3. Ustalar birine freni pompalatıp, birine sürekli hidrolik koydurup, kendi de alttan eski yağı alarak değişim yapabiliyor, iki kere bu şekilde değişti benim sıkıntı olmadı.

tarihinde Ahmet İhsan Akşen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Fren yağı mutlaka değişmeli, şanzıman yağı değişimine gerek yok bence.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Fren hidroliğini ölçebiliyorlar hocam. Cihaz söylüyor değişim gerektiğini. Ama 3 yıldır sizdeyse değiştirin gitsin :) 

1- Çalışan bir dişli sistemine taze yağ koyunca ötmesi çok anlamlı değil. Orada hata şu, öten şanzumana ötmeyi engelleyici katkılar koyuyorlardır yağ ile birlikte. Ötme duruyordur. Siz değiştirince şanzuman yağını, bu katkıyı koymuyorsunuz, ötme açığa çıkıyor şeklindedir muhtemelen. 

2- Bunu bende bilmiyorum. Genelde dolana (maksimum çizgisinin azıcık altına kadar) doldurup havasını alıp eksiğini tamamlıyorlar.

3- Vakum olması iyi olur. Hortumlar dahil boşaltılacak çünkü. 

Yorum bağlantısı
Behlül Baş
Murat Sahın yazdı:

Fren hidroliğini ölçebiliyorlar hocam. Cihaz söylüyor değişim gerektiğini. Ama 3 yıldır sizdeyse değiştirin gitsin :) 

1- Çalışan bir dişli sistemine taze yağ koyunca ötmesi çok anlamlı değil. Orada hata şu, öten şanzumana ötmeyi engelleyici katkılar koyuyorlardır yağ ile birlikte. Ötme duruyordur. Siz değiştirince şanzuman yağını, bu katkıyı koymuyorsunuz, ötme açığa çıkıyor şeklindedir muhtemelen. 

2- Bunu bende bilmiyorum. Genelde dolana (maksimum çizgisinin azıcık altına kadar) doldurup havasını alıp eksiğini tamamlıyorlar.

3- Vakum olması iyi olur. Hortumlar dahil boşaltılacak çünkü. 

Nasıl bir katkı hocam? Yeni şanzıman yağına geçerken biz kendimiz de onu ekleyebilir miyiz? Hoş ben de dahil genel anlamda forumca bu tür yağ katkılarına pek sıcak bakmıyoruz ama sorasım geldi

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Behlül Baş yazdı:

Nasıl bir katkı hocam? Yeni şanzıman yağına geçerken biz kendimiz de onu ekleyebilir miyiz? Hoş ben de dahil genel anlamda forumca bu tür yağ katkılarına pek sıcak bakmıyoruz ama sorasım geldi

Eklenir ama eklenmemesi tavsiyedir. Bu tarz katkılar genelde var olan sorunları gizlemek için kullanılır. Yani sorun vardır, var olmaya devam eder hatta artar, ama gizlidir :) 

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Behlül Baş yazdı:

yağ katkılarına

Facebook'ta gördüğüm reklam üzerine aracım için benzin ve yağ katkısı alıp ekledim.

Ortalama 350 km giden araç katkıdan sonraki ilk depo ile 450 km yol yaptı. 

Sonraki dolumdan bu yana 408 km olmuş, şuan lamba yanıyor.

Yani eklediğim katkı maddeleri biyerlere fayda sağladı ama totalde ne zararı oldu onu bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Ersev Kaya yazdı:

Facebook'ta gördüğüm reklam üzerine aracım için benzin ve yağ katkısı alıp ekledim.

Sonraki dolumdan bu yana 408 km olmuş, şuan lamba yanıyor.

Yani eklediğim katkı maddeleri biyerlere fayda sağladı ama totalde ne zararı oldu onu bilmiyorum.

Uzun vadeli zararlarını bilmediğimiz için katkılara tedbirli yaklaşıyorum ben. Aracım dizel olduğu için, bu katkıların sebebiyet vereceği bir enjektör arızası bana kazandırdığı yakıt tasarrufundan fazlasını tek seferde götürecektir :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ersev Kaya yazdı:

vesile ile: tekil denemeler emsal olmaz, aynı yol/sürüş şartlarında menzili 350 yi 450 yapabilen bir katkının fabrikasına 1 milyon avro verirdim sorgusuz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Evren Erakçora yazdı:

Fren yağı mutlaka değişmeli, şanzıman yağı değişimine gerek yok bence.

Mutlaka gerekli. 10 yaşındaki KA'mın şanzıman yağı değiştiğinde sanki yeni şanzıman gibi vitesler yumuşamıştı.

Tüm sıvıları değişmeli aracın. Soğutma sıvısı da yani.

Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

1-Şanzuman yağı DEĞİŞMELİ / Fren Hidroliği KESİNLİKLE DEĞİŞMELİ.

2-Ford Servisine giderek ne konulduğu , ne kadar konulduğu ve kaç tl olduğunu sorun. İndirim isteyin.

3-Makine ile değiştirmenizi öneririm. Daha önce Focus 2,5 aracımı iki defa yetkili serviste değiştirmek istediğimde makinelerinin arızalı olduğunu ve pompalama ile ABS ünitesinde hava yapabileceğini söyleyip eski usul  değişmemişlerdi.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Kenan Demir
(düzenlendi)

Merhaba.Ford focus 2003 için fren yağı değiştirmeyi düşünüyorum.Kac lt alıyor acaba.1.6 motor.

tarihinde Kenan Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...