İçeriğe Yönlendir

Tamirhanelerde Ustaların Çıraklara İş Yaptırması Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Emre Akbas

Recommended Posts

Emre Akbas
(düzenlendi)

Son yıllarda özellikle dikkat ediyorum gittiğim gördüğüm çoğu tamircilerde ustalar iş yapmıyor ustaya geliyosun durumu anlatıyosun sonra oda geliyor çırağa anlatıyor. Böyle böyle yapacaksın diye :)

Kardeşim ben sana geldim sen çırağa iş yaptırıyosun desen bir dert demesen bir dert zaten belli yaş üzeri araçlarımız var biyere gereğinden fazla asılınca başka bir yeri bozuluyor biraz narin davranmak gerekiyor  çırak elbet iş öğrenmeli ama sen tüm işi çocuk denecek yaştaki çıraklara atarsan o müşteride bidaha gelmez. 

Hani şeymi diyelim abi senmi yapacaksın çırakmı ona göre anlatayım :)

tarihinde Emre Akbas tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Çırak iş yapmadan iş öğrenemez ama ustanın mutlaka kontrol etmesi lazım. Usta kontrol etmiyorsa problem vardır, tekrar gitmemek gerekir. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ali Gök yazdı:

yeni usta nasıl yetişecek o zaman :) 

beraber yapacaklar tamiri?

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Gök yazdı:

yeni usta nasıl yetişecek o zaman :) 

Okuyacak staj yapacak. İzleyecek. Çıraklık mekanizması doğru bir mekanizma değil. bu düzenle yetişmiş ustalar ortada işte.

Zaten hep çırak yapacaksa tamiri usta niye yetişiyor? Bi de o da var.

Lise eğitimi herkese eşit olmalıdır. Meslek lisesi bir doğru bir karar değil bundan vazgeçiliyor.

Kısa meslek öğrenecek olanlar 2 senelik MYO larda eğitim alır. 

Lise eğitiminde insanlar vatandaş ve birey olmak için eğitim alırlar almalılar. Ülkelerin cahil işçiye değil nitelikli vatandaşa ihtiyacı var. Onu yaparsan zaten kısa sürede öğrenir.

• Beğen 10
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Mehmet Göktürk yazdı:

Okuyacak staj yapacak. İzleyecek. Çıraklık mekanizması doğru bir mekanizma değil. bu düzenle yetişmiş ustalar ortada işte.

okusun staj da yapsın ayrıca daha iyi olur tabiki. ama işi kendi yaparak tam pekiştirebilir 

Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Bir ustanın yanına girsem fevkalade çıraklık yaparım. 

Usta işle uğraşıyor, takip ediyorum işi, çırak avarece izliyor. Ustaya bir sonraki hamlede lazım olacak aleti ben uzanıp veriyorum. İçim elvermiyor. Çırak hala izliyor. Çocuk gencecik içinde şevk yok. Yazık! Nasıl iş öğrenecek bu genç? Keza berber/kuaför çırakları, yoldan geçeni izliyor:blink:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Gök yazdı:

okusun staj da yapsın ayrıca daha iyi olur tabiki. ama işi kendi yaparak tam pekiştirebilir 

okuduktan sonra denetimli başlarsa hata oluşmaz. araç kırmaz. (büyük ölçüde).

Aydın Sert yazdı:

Bir ustanın yanına girsem fevkalade çıraklık yaparım. 

Usta işle uğraşıyor, takip ediyorum işi, çırak avarece izliyor. Ustaya bir sonraki hamlede lazım olacak aleti ben uzanıp veriyorum. İçim elvermiyor. Çırak hala izliyor. Çocuk gencecik içinde şevk yok. Yazık! Nasıl iş öğrenecek bu genç? Keza berber/kuaför çırakları, yoldan geçeni izliyor:blink:

çıraklık olmamalı. bitti. çözümü bu. çocuk çalıştırmak bu.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben başlarından ayrılmam.. Sorun görürsem müdahale ederim.. Gıcık olurlar.. Yada sorun görürsem ve çırakla papaz olmak istemiyorsam sessizce ustaya giderim ve bak şunu yanlış yapıyor derim.. 

Usta haberi yokmuş gibi gelir ve uyarır.. 

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Çıraklar iş yapmalı öğrenmeli ki o da zamanı gelince Usta olsun ama Ustası da çırağın nasıl yaptığını kontrol etmeli tabiki...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Ben yıllardır aracımı götürdüğüm; ford servisinden ayrılma, çekirdekten yetişme ustamı tam da bu nedenle değiştirdim, artık ona götürmüyorum. Sebebi ise her götürdüğümde yanında çalıştırdığı başka bir çırak veya kalfa olması. Ben kendi tamir etsin diye götürüyorum. O ise daha kendisinin beğenmediği ve sürekli değiştirdiği çırak veya kalfaya benim aracı tamir ettiriyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Her zaman tek çalışan ustaya giderim ki şuanda  2017'den bu yana aynı ustaya giderim. Ana markası Ford.

Pejo citroen renault volvo hyundai ve fiat araçlarada kısmen bakıyor. Onarabileceği arızalara ve bakımlara bakar genelde. 

Ford fiesta varken çıraklı ustalardan her zaman uzak durmuşumdur. Bir kez çırak patlayan hortumu değişmişti. Tedirgin olmuştum açıkcası. Dar vakitte geldiğim için ve acil olduğu için mecbur katlanmıştım. Çok şükür bir sıkıntı çıkmamıştı çok geçmeden satmıştım aracı. 

Bu arada kendi ustama niye yalnız çalışıyorsun çırak neden yok dediğimde gelen durmuyor yada öğrenmek istemiyor kaçıyor demişti. O gündür bugündür tek çalışırım der. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli

Genel itibariyle tamircilik zaten yok. Bence bu isim değişmeli parça değişimci filan olabilir. Babam 99'a kadar Adana'da kendi dükkanını işletti ben ilkokula başladığımda kapatmıştı dükkanı. Kaymakamından milli eğitim müdürlerine özel şirket şeflerinden incirlikteki amerikalıların araçlarına kadar sağlam da müşteri kitlesi vardı. Serviste yapılamayan bir mercedesin bile motorunu yapmışlığı vardır. Dizelden pek anlamazdı şimdi sor benzinli oto tamircisiydim der hala :)  Adanalılar bilir şimdiki Optimum'un olduğu yerdeydi dükkanı. Hep der babam şimdikiler tamirci değil sök takçı diye. Biz parçayı söker açar sorunu bulur tamir eder temizler takardık şimdikiler direk abi şu parça sorunlu alıp değişim yapıcaz diyor işin içinden çıkıyor diyor. Yetiştirdiği ustalar hala işine devam ediyor. 90larda 8 yıllık eğitim zorunlu olunca çırak bulamamaya başladı bir de yaşı ilerledi daha rahat olacağım bir iş yapayım dedi kapattı. Ben de bu düşüncelerine sonuna kadar katılıyorum. Şimdiki tamircilere desen ki ya usta parçayı tamir kurtarmaz mı değişim şart mı diye üşeniyor ya da bilmiyor yüzünü buruşturuyor adamlar. 

Bu çırak çalıştırma mevzuu da işin kolaylığından nasılsa sök tak olayı 1 kere en cahiline 5 kere gösteriyor öğretiyorlar sonra işin başında bile durmuyorlar. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlara filan kendi ustamı öneriyorum o da sök tak yapıyor kolay parçaları kalfaya yaptırıyor ama sürekli başında işin kontrol etmeden taktırmıyor, abi parça bol eskisi gibi değil hem yeni takmış oluyoruz diye aslında bir yerde haklı da olan gerekçeleri var ama tamircilik bambaşka bir şey bence. 

Aynı şey kaportacılar için filan da geçerli, aracın kapıyı bagaj kapağını filan vurdun içe büküldü diyelim çıkma yan sanayi ya da orjinal al ben takarım diyor. Elde alet edevat olduktan sonra internetten video izleyip çoğu insan takar zaten :D iyi usta eskisi gibi yaparım diyor yapıyor. Çok az kaldı nesli tükenmek üzere eski sağlam ustaların. Çok zor bulması da. Tabi sök takçılara göre istedikleri ücrette ona göre yüksek ama aracını gözün kapalı emanet et. 

Allah ihtiyaç hasıl etmesin ama olur da Adana'dan işinin ehli iyi tamir veya kaporta ustası ihtiyacı olan arkadaşlar olursa önerebileceğim birkaç usta vardır.

Mehmet Ozyurek yazdı:

Ben başlarından ayrılmam.. Sorun görürsem müdahale ederim.. Gıcık olurlar.. Yada sorun görürsem ve çırakla papaz olmak istemiyorsam sessizce ustaya giderim ve bak şunu yanlış yapıyor derim.. 

Babam da senin gibi abi servise verdiydim arabayı babam da müsait alabilir misin gidip dedim sen git orayı karıştır tartışmıştı oradaki ustalarla filan ne biçim ustasınız diye abi gel sen yap demişler ben dizelden anlasam zaten size gönderir miyim demiş :D  Acayip gıcık alıyorlar karışan müşteriden

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Mert Gulkokan yazdı:
Ali Gök yazdı:

Senin dün bakım yaptırdığın meşhur usta da durum neydi ?

Çırak motoru temizledi bezle ,  yağı boşaltırken yağ haznesini getirdi . lastik söktü taktı lastik havalarına sinyal lambalarına vs baktı

motor alt plastikleri taktı  polen filtresini flan değişti kalan işleri usta yaptı

Yorum bağlantısı
Coşkun Basan

Ben de bu durumdan şikayetçi yim ustamin bilgi ve tecrübesine güveniyorum çırak ne yapıyor ne ediyor işin başında durup takip etmeyince rahatsız oluyorum. Ustama durumu anlatınca aldığım cevap: Ben gelen müşteri ve diğer işlerle ilgenince ( telefon ödeme v.s. ) yaptığım işte bir civatayi sıkmayı unutsam sorun olur diyor ki haklı bende kendimce haklıyım

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Muhammet Ali Deli yazdı:

Genel itibariyle tamircilik zaten yok. Bence bu isim değişmeli parça değişimci filan olabilir. Babam 99'a kadar Adana'da kendi dükkanını işletti ben ilkokula başladığımda kapatmıştı dükkanı. Kaymakamından milli eğitim müdürlerine özel şirket şeflerinden incirlikteki amerikalıların araçlarına kadar sağlam da müşteri kitlesi vardı. Serviste yapılamayan bir mercedesin bile motorunu yapmışlığı vardır. Dizelden pek anlamazdı şimdi sor benzinli oto tamircisiydim der hala :)  Adanalılar bilir şimdiki Optimum'un olduğu yerdeydi dükkanı. Hep der babam şimdikiler tamirci değil sök takçı diye. Biz parçayı söker açar sorunu bulur tamir eder temizler takardık şimdikiler direk abi şu parça sorunlu alıp değişim yapıcaz diyor işin içinden çıkıyor diyor. Yetiştirdiği ustalar hala işine devam ediyor. 90larda 8 yıllık eğitim zorunlu olunca çırak bulamamaya başladı bir de yaşı ilerledi daha rahat olacağım bir iş yapayım dedi kapattı. Ben de bu düşüncelerine sonuna kadar katılıyorum. Şimdiki tamircilere desen ki ya usta parçayı tamir kurtarmaz mı değişim şart mı diye üşeniyor ya da bilmiyor yüzünü buruşturuyor adamlar. 

Bu çırak çalıştırma mevzuu da işin kolaylığından nasılsa sök tak olayı 1 kere en cahiline 5 kere gösteriyor öğretiyorlar sonra işin başında bile durmuyorlar. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlara filan kendi ustamı öneriyorum o da sök tak yapıyor kolay parçaları kalfaya yaptırıyor ama sürekli başında işin kontrol etmeden taktırmıyor, abi parça bol eskisi gibi değil hem yeni takmış oluyoruz diye aslında bir yerde haklı da olan gerekçeleri var ama tamircilik bambaşka bir şey bence. 

Aynı şey kaportacılar için filan da geçerli, aracın kapıyı bagaj kapağını filan vurdun içe büküldü diyelim çıkma yan sanayi ya da orjinal al ben takarım diyor. Elde alet edevat olduktan sonra internetten video izleyip çoğu insan takar zaten :D iyi usta eskisi gibi yaparım diyor yapıyor. Çok az kaldı nesli tükenmek üzere eski sağlam ustaların. Çok zor bulması da. Tabi sök takçılara göre istedikleri ücrette ona göre yüksek ama aracını gözün kapalı emanet et. 

Allah ihtiyaç hasıl etmesin ama olur da Adana'dan işinin ehli iyi tamir veya kaporta ustası ihtiyacı olan arkadaşlar olursa önerebileceğim birkaç usta vardır.

Babam da senin gibi abi servise verdiydim arabayı babam da müsait alabilir misin gidip dedim sen git orayı karıştır tartışmıştı oradaki ustalarla filan ne biçim ustasınız diye abi gel sen yap demişler ben dizelden anlasam zaten size gönderir miyim demiş :D  Acayip gıcık alıyorlar karışan müşteriden

Dizelci benzinden benzinli araçtan anlayanda dizelden anlamıyor. Ama her ikisini yapanda var.

Çok mu fark var acep? 

Ali Gök yazdı:

kalan işleri usta yaptı

kalan iş ödemeydi sanırım :D 

Yorum bağlantısı
Ali Gök
Ümit Türk yazdı:

Dizelci benzinden benzinli araçtan anlayanda dizelden anlamıyor. Ama her ikisini yapanda var.

Çok mu fark var acep? 

kalan iş ödemeydi sanırım :D 

klimayı yazılımdan düzeltmeyi çırak zor yapardı tahminimce :) 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Lise eğitimi herkese eşit olmalıdır. Meslek lisesi bir doğru bir karar değil bundan vazgeçiliyor.

Kısa meslek öğrenecek olanlar 2 senelik MYO larda eğitim alır. 

Lise eğitiminde insanlar vatandaş ve birey olmak için eğitim alırlar almalılar. Ülkelerin cahil işçiye değil nitelikli vatandaşa ihtiyacı var. Onu yaparsan zaten kısa sürede öğrenir.

hocam ben meslek lisesi torna tesviye sonrası MYO makine mezunuyum (O zamanlar sınav ile giriliyordu şimdiki gibi meslek lisesi mezunu olunca direk MYO gidilmiyordu). bizim zamanımızda okulda eğitim vardı, ben ve benim gibi 90 lı yıllarda meslek lisesinden mezun olan tüm öğrenciler teknik resim çizme, okuma ve anlama, torna, freze, kaynak, matkap bu işle ilgili aklınıza ne geliyorsa iyi bir usta olmasa da imalat atölyesinde kendine çırak olarak iş bulacak kadar bir eğitim ile mezun olduk. MYO da ise maalesef hiç teknik resim görmemiş atölyeye hiç girmemiş düz lise mezunu arkadaşlar vardı. bir miktar eğitim aldılar ve bir şekilde mezun olup benim ile aynı diplomaya sahip oldular şimdi görüştüklerimin hiç biri kendi mesleğini yapmıyor. şu dönemde çalıştığım fabrikaya meslek lisesi stajyer gençler geliyor maalesef durum içler acısı. resim okuyabilen yok, tezgah kullanımı desek hayatlarında tezgah karşısına geçmemişler. ve bu gençler yarın sınavsız MYO okuyacak ve mezun olacak. 

içinde bulunduğumuz pandemi nedeni ile bu yıl hiç okula gitmeden uzaktan eğitimle MYO mezunları atölye görmemiş kumpas mikrometre eline almamış, çıkan demir talaşı ile elini kesmemiş yeni mezun gençler geliyor. 

maalesef ben sizin ile aynı düşüncede değilim usta- çırak ilişkisi olmadan olmuyor. okullarda verilen mesleki eğitimlerimiz şu anda yeterli değil. ayrıca her çocuğun okuma ve anlama kapasitesi de bir değil. Çırak eğitim merkezleri bir şekilde bu açığı kapatmaya çalışıyor 1 gün okul 4 gün sanayi stajı ile bu daha mantıklı geliyor bana ve sizin söylediğiniz MYO sonrası yani 20 yaşına kadar çalışmamış iş ahlakı almamış kişilerin bunu öğrenmesi çok zor oluyor. 

size bir noktada katılabilirim "Ülkelerin cahil işçiye değil nitelikli vatandaşa ihtiyacı var" kesinlikle haklısınız.

ancak kendini nitelikli vatandaş olarak görende maalesef masa başı iş istiyor. yağlanmaktan kirlenmekten korkuyor elim yağlanır anahtar tutmayan kişileri gördüm.  cehaletin okul okumakla gideceğini düşünmüyorum insanın biraz kendini geliştirmesi için üniversite mezunu olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum bunun insanın içinden gelecek. 

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Ustanın çırağa şu işi yap demesinden rahatsız oluyırum, patronculuk oynuyormuş gibi geliyor bana.

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Mekanik parçayı vidalamak ustalık değil ki zaten?

Usta çözüm algoritmasını oluştursun yeter, sök takı çırak yapar kontrol ile.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Ben artık çırağı bırakın kalfaya bile iş yaptıran yerlere gitmeme kararı aldım. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

çıraklık olmamalı. bitti. çözümü bu. çocuk çalıştırmak bu.

Mesela kaportacılığı, kaportaya çekiç vurmayı myo'da mı öğrenecekler hocam? Ustura ile sakal kesmeyi? Şahsen tercih etmezdim. 

Kaldırılması yerine denetim altına alınması taraftarıyım. 

Meslek liseleri her zaman (çoğunlukla) amaçsızdı. Bizzat öğretmenlik yaptım, gördüm. Meslek falan öğretildiği yok. Ellerinde teçhizat yok olanlar da demode. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Murat Sahın yazdı:

Meslek falan öğretildiği yok.

Buna katılmıyorum. Her meslek için geçerli değil. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsmail Sefer
Mehmet Ozyurek yazdı:

Aynı ben. Arabayı ustaya bırakıp gitmem. Başında beklerim ne yaptığına nasıl yaptığına bakarım. Hatta bazen yardım ederim beraber yaparız 😀

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Mehmet Kazancıoğlu yazdı:

şimdiki gibi meslek lisesi mezunu olunca direk MYO gidilmiyordu

Bu iptal oldu birkaç sene önce, sınavla gidiliyor eskisi gibi.

Çırak da yapıp öğrenecek ama başıboş bırakılmamalı. Benim araçta yay var, ustanın eski liftine çıkınca ayakları aracın altına girmedi (normalde yeni lifte çıkıyordum hep). Çırak çamurluktan aracı kaldırdı ayakları sokmak için, çizgisi kaydı tabi kapı ile... Şimdi hep ustam alıyor lifte çıraklara vermiyor :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...