Mehmet Ozyurek 11 Eylül 2021 Yazar Paylaş 11 Eylül 2021 Yurdaer Elay yazdı: Koskoca TRT bile bu şekilde telaffuz ediyorsa Onlara sinir oluyorum zaten 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 11 Eylül 2021 Paylaş 11 Eylül 2021 Huseyin e Çorum da Üsük derler [emoji16] Yorum bağlantısı
Servet Aydın 11 Eylül 2021 Paylaş 11 Eylül 2021 Yada forklift'i portrif diye okuyan deyip, malum şahsıda konuya katmış olayım. Bu ara elleşmiyom, malum ömürle ilgili çok temennisi var yazanlara, neme lazım yaş kemale erdi de, tutar falan.Sataşmasan olmaz di mi 1 Yorum bağlantısı
Eren Gökmen 11 Eylül 2021 Paylaş 11 Eylül 2021 (düzenlendi) Eskiden TRT de haber okuyan spiker nasil konusuyorsa gercek telaffuz o dur diyebiliriz. Simdi kalmadi tabi... ama kurallar bellidir. "değil" kelimesi yazildigi gibi okunur, bu nettir ama konusma dilinde bir cok kisi deil veya diil diye soyler. Şivelere ve ağızlara gelirsek durum daha da baska olur tabi. Asil karmasa bence eskiden kullandiğimiz şapkali harfler "â". Kar yazilan kelimeyi okurken cumledeki anlamina gore kar veya kâr diye okuyoruz simdi ama her turlu "kar" diye yaziliyor TeDeKa ne diyorsa o dur ama buradaki Ka yi bence biz yillarca yanlis kullanmisiz. Sonuc olarak "K" harfi Ke diye okunur. Burada belki terör örgütünun kisaltmasindan dolayi bu sekilde yerlesmis olabilir Gerci birde Ha/Haş var 11 Eylül 2021 tarihinde Eren Gökmen tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf 11 Eylül 2021 Paylaş 11 Eylül 2021 Mehmet Ozyurek yazdı: Bazı kelimeleri duyuyorum ve şaşırıyorum. Kaynak arıyorum, bulamıyorum. örnek bir kaç kelime paylaşacağım. 1 - değil kelimesi. Konuşurken diil olarak söyleniyor. 2- gelecek kelimesi. Konuşurken gelicek olarak söyleniyor 3- koşayım kelimesi. Konuşurken koşıyım şeklinde söyleniyor. Özellikle bu kelimeler Türkçenin hangi kuralına göre bu şekilde telafuz ediliyor? Lisede ki önceliğim dersler olmadığı için tam emin değilim ama birincisi tembellikten ikincisi ünlü daralmasından üçüncüsü de ünlü daralması ile karışık parçalı bulutlu tembellikten sanırım 1 Yorum bağlantısı
M. Asım Kahraman 11 Eylül 2021 Paylaş 11 Eylül 2021 Diksiyon eğitimlerinde ilk verilen bilgi "Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir" olur. O yüzden sunucular, şiir ve metin okuyucuları kelimelerde geçen "ğ" harfini telaffuz etmez, ünlülerde de daraltma yapar. Kağıt=Kât Gelmeyecek=gelmiycek Vs... 3 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 13 Eylül 2021 Paylaş 13 Eylül 2021 Türkçe ye okunduğu gibi yazılır kuralı mı eklense. Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 13 Eylül 2021 Paylaş 13 Eylül 2021 Metin Akbal yazdı: Türkçe ye okunduğu gibi yazılır kuralı mı eklense. Sosyal medya hariç de, yoksa dilin vay haline! 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 13 Eylül 2021 Paylaş 13 Eylül 2021 Mehmet Ozyurek yazdı: Bazı kelimeleri duyuyorum ve şaşırıyorum. Kaynak arıyorum, bulamıyorum. örnek bir kaç kelime paylaşacağım. 1 - değil kelimesi. Konuşurken diil olarak söyleniyor. 2- gelecek kelimesi. Konuşurken gelicek olarak söyleniyor 3- koşayım kelimesi. Konuşurken koşıyım şeklinde söyleniyor. Özellikle bu kelimeler Türkçenin hangi kuralına göre bu şekilde telafuz ediliyor? yazılı olmayan ses kurallarına göre tabi 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts