İçeriğe Yönlendir

Gerçekten Avrupa Çok mu Güzel?

Muhammed Orak

Recommended Posts

Nihat Palolu
Evren Erakçora yazdı:

Peki bu konuda  şunu da sorayım başka bir ülkenin vatandaşı nasıl olunur? Örnek babamın dedesi Romanya'da doğmuş.  E-devlet kütük kayıtlarında görünüyor.  Biz Romanya vatandaşı olabilir miyiz?  Bu konuda bilgisi olanlar? 

Ülkelerin farklı uygulamaları olabilir. İsviçre doğumlu olduğu halde vatandaşı olamayan tanıdığım var.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
(düzenlendi)
Evren Erakçora yazdı:

Peki bu konuda  şunu da sorayım başka bir ülkenin vatandaşı nasıl olunur? Örnek babamın dedesi Romanya'da doğmuş.  E-devlet kütük kayıtlarında görünüyor.  Biz Romanya vatandaşı olabilir miyiz?  Bu konuda bilgisi olanlar? 

Oluyor ama belli sartlar var. Son zamanlarda talep ve vatandaslik alan cok. Bulgaristan da ayni sekilde dede den anne den bir sekilde alinabiliyor. Bu isi yapan firmalar var, en iyi ve hizli sonuc icin destek almak iyi olur. 

Çağlar Bayur yazdı:

Lager den iyi mi

Krombacher varken macera aramaya gerek yok. Licher de fena degil. Senin köye yakin hem, taze olur :)

tarihinde Erdem Doğan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Evren Erakçora yazdı:

Bu iş için en fazla 1 alt soyun yaşıyor olması lazım. Yani büyükbabanız hayatta ise olabilir.

Oradan kayıtlar çıkarıldıktan sonra dava açılıyor ve ortalama 5 senede vatandaşlık alınabiliyor. Ancak sürekli oraya git gel olması gerek.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Maaş iyi oldukca her ülke güzel. Bu ülkede 8000 tl ve üzeri maaş alsan , çırağan sarayında 1 hafta konaklayamazsın ama, evin araban okulcu çoçuğun rahat geçinir gidersin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
(düzenlendi)
Muhammed Orak yazdı:

Bu konu, üzerine saatlerce çay kahve eşliğinde sohbet edilip konuşulması gereken bir konu. Sağdan soldan akrabasından filan duyanla değil Avrupa'da bizzat yaşamış veya birçok farklı ülkeye gitmiş gelmiş ortamlarını görecek kadar bulunmuş biri veya birileriyle konuşulmalı. 

Şimdi birçok farklı ülkeye gitmiş biri olarak size dilim döndüğünce anlatacağım gözlemlerimi. Belçika, Almanya, Fransa ve Hollanda'da yaşayan akrabalarım var. Yine İngiltere'de, Hollanda'da, Çekya'da ve İsviçre'de çalışan oraya yerleşmiş arkadaşlarım var. Yurtdışı seyahatlerimde bu ülkelerden birine gitmiş ve bu akrabaların arkadaşlarımın yaşadığı şehirde veya şehre yakın bir yerdeysem bırakmazlar onlarda kalırım genelde. 4 günlük işim varsa 1 hafta giderim en az 10 günlük işim varsa 15 gün giderim ki gezmeyi de çok sevdiğim için gittiğim yerlerde gezerim mutlaka. 

Giriş kısmını yaptığıma göre gelişme kısmına geçeyim :) 

Avrupa diyip genelleme yapmak yanlış öncelikle bunu belirteyim. Avrupa keskin çizgilerle 2'ye ayrılır. Her ne kadar Doğu bloku Batı bloku konusu 90ların başında kapanmış olsa da hala zihniyetler ve etkiler devam ediyor. 

Doğu Avrupa farklı bir dünya Batı Avrupa farklı bir dünyadır. 

Doğu Avrupa ülkelerinde Rusya, Ukrayna, Belarus, Polonya ve Romanya'da bulundum. Özellikle Rusya ve Ukraynaya yoğun ihracatım var uzun süreler bulundum buralarda. Bakın doğu avrupa ülkelerinde Batı avrupa ülkelerine göre bariz farklılıklar var. Demokrasi sadece görüntü buralarda, yolsuzluk, rüşvet, torpil, adam kayırma vb. gayet sıradanlaşmış ve kanıksanmış şeyler. Rusya'da doların yeşilini gösterdikten sonra ülkeye sokup satamayacağın şey yok mesela. Cebini doldurmak için memur oluyorlar bu ülkelerde :)  Bu diğer ülkeler için de geçerli. Halkın sosyal yaşantısı hakkında bilgi vermek gerekirse halk genel olarak nötr. İyi de değiller kötü de değiller. Zengin fakir makası buralarda çok açık. Bu yönleriyle bize benziyorlar. Gelirlerine göre giderleri de fena değil. 2-3 yıl önce bizim ülkenin durumu da aynıydı aşağı yukarı ama şu an bizden iyi yaşıyorlar bunu biliyorum. Senin marketten 1000 tl verip aldığın ürünleri Rusya'da 500-600 rubleye alırsın şu an.

Bir şeye sahip olmak Türkiye'deki kadar zor değil. Bu tüm avrupa için geçerli aslında. Vergi ile ezmiyorlar vatandaşı. Bakın hep söylerim yine söylüyorum. Şu ülkenin vatandaşları Avrupayı görse isyan ederler. Öyle çok vergi var ki bizim ülkede. Geçen önce şaşırdılar sonra dalga geçtiler bizle arabayı hatırlamıyorum tam ama porşeydi herhalde 150.000 dolar olan porşe türkiyede nasıl 600.000 dolar diye abd de filan baya şaşırdılar sonra alay ettiler. 

Şimdi Batı avrupa ülkeleri yani bence gerçek avrupalılara dönersek, bunlarda gerçekten oturmuş bir sosyal düzen ve demokrasi var arkadaşlar. Yolsuzluk, rüşvet, torpil gibi şeylere rastlamanız çok zor hatta imkansız gibi. Yahu tarifeli uçağa binen bir bakan bilmeden yanlışlıkla bileti devletin kartından aldı diye ortalık ayağa kalktı hemen 2 gün sonra özür diledi ve istifa etti. Devlet büyüğü bilmem ne yok buralarda. Halk diyor ki akıllı olacaksın seni sadece kanunları uygulaman için koyuyorum oraya süren bitince değiştireceğim. 

Bir Alman bir hollandalı çok şaşırıyor bizim ülkedeki bazı şeylere.. 

Batı avrupa ülkelerinin yaşam standardı doğu avrupa ülkelerine göre elbette daha yüksek. Zaten ukraynaya gidip bakıyorsun sonra hollandaya bir git bak arada dağlar kadar fark var insan hemen anlıyor. Bu insanların giyim kuşamı değil tabi yoksa ingiliz catherine ile ukraynalı katerina aynı giyiniyor aşağı yukarı biri sarışın diğeri siyah saçlı farkları bu tabi başka farklar da var o ayrı bir yazının konusu :D ülkenin temizliği sokakların düzeni eski binaların katedrallerin düzeni yaşam tarzları çok fazla fikir veriyor. Konuşmaları davranışları yaklaşımları çok farklı. 

Geçim konusuna gelirsek. Çok övene de inanmayın çok kötüleyene de. Almanya'da yaptığın işin karşılığını alırsın. Sosyal güvencelerin devlet tarafından sıkı sıkıya takip edilip arkanda olduğunu bilirsin. İşveren sana kötü davranamaz. Sen de işten kaytaramazsın. İşini yaparsın karşılığını alırsın. Net. Bizim orada yaşayan Türkler çöp toplayıcı bile olsa Almanya'da Türkiye'de krallar gibi yaşar. Ama Almanya'da da bizim buradaki temizlik işçisinden daha rahat yaşar. 

Yine market örneği vereyim. Sen burada herhangi bir markete gir 1000 tl lik alışveriş yap. Aldığın her şeyi bir alman 250-300 euro gibi bir paraya alır ülkesinde.

Şimdi ben 1000 tl verdim alman 250 euro veriyor ama kurla çarpınca alman 2500 tl vermiş oluyor diye düşünenler var bizim ülkede... (Evet maalesef var.) Adamın aldığı 2000 euro maaşın da bu mantığa göre 20000 tl ye geldiğini düşünmüyorlar ama :) Avrupa'da su pahalı diyorlar. 3 euro pahalı mı? Burada 2 lira olan su orada 3 euro olsun senin ülkende su kaynağı adamlarda yok ithal olduğu halde o fiyat sen 50 kuruşa içmen gerekirken neden 2 liraya içiyorsun onu düşün. Ayrıca sen burada 90 liraya 1 kilo et alırken adam 25 Euroya alıyor. Buna neden bakmıyorsun? :)

Neyse konuya dönecek olursam. Özgür yaşıyor insanlar. Devlete karşı korku yok pek fazla. Kuralına göre yaşıyorlar. Oraya giden göçmeni bile o ülkeye o ülkenin kurallarına uymak zorunda olduğunu biliyor. Yoksa oradan kovacaklarının bilincinde. Bir hollandalı diyor ki göçmenler burada bizim kurallarımıza göre yaşayıp toplumsal düzeni bozmamalı eğer yapmıyorsa anında sınırdışı edilir. Bizim ülkedeki durumu düşünün bu konuda, göçmenlerin kendi vatandaşından daha rahat yaşadığı bir ülkeyiz biz. Onlar ülkeyi kendi kurallarına uydurmaya çalışıyor. 

Baltık ülkelerine hiç girmiyorum finlandiya ve isveçe gittim nüfuslar az ülkeler cennet gibi dedim ki vay be adamlar yaşıyor bu hayatı biz izlemeye gelmişiz. :) tek sıkıntı çok soğuk işte oralar. 

Bir de şunu gördüm orada, eğitim aşırı önemli. Üniversite okumaktan bahsetmiyorum. İnsani eğitim toplumsal eğitim kastettiğim şey. Adamlar cidden saygılı birbirine toplum olarak farkındalık yüksek. Bir de kendini yetiştirmiş insan sayısı fazla. Kendini yetiştirmiş insana da çok saygı duyup seviyorlar. Profesyonel şekilde yüksek paralarla iş teklifi ediyorlar farklı ülkeden gelmiş yetişmiş birini gördüklerinde. İmkanı sağlıyorlar çalışması için. Aşıyı bulanlar Türk diyoruz biontech'i ama neden Almanya'da yaşıyorlar orada çalışıyorlar diye sorgulamıyoruz..

Dünyanın küresel bir küçük yapı olduğunun farkına varıyor insan orada milliyetçilik filan pek yok. Düzgün çalışkan bir insan ol yeterli. 

Şimdi aman ne övdün ne övdün diyenler çıkabilir, benim gözlemlerim bu şekilde. 

Kötü yönü yok mu fakiri yok mu elbette var. 

Oralarda da fakir insan var sokakta yaşayan da var denk geldim de ama çok nadir gördüm. Genelde de göçmendi bu tipler. Bizim ülkedeki gibi her köşe başında da yok öyle.

Ama bak mesela sokak ortasında karısını bıçaklayana denk gelmedim, ters baktı diye pompalıyla vurulanı duymadım veya inşaatta kız çocuğuna toplu tecavüz edeni de görmedim duymadım, cemaat yurtlarında erkek çocuklarına tecavüz edildiğini de duymadım Avrupanın hiçbir yerinde.. 

Emin olun biz ülke olarak çok kötü durumdayız. Ahlaki ve sosyal çöküş içindeyiz. 50 milyon çalışan varsa bizim ülkede 30 milyonu asgari ücretle çalışıyor. Ölmüyor ama yaşamıyor da bu insanlar. Gülen, eğlenen, mutlu olması gerekirken gelecekten tamamen umudunu kesmiş 15-20 yaşlarında gençlerimizin yüzlerine bakın ne durumda olduğumuzu anlarsınız. 

Avrupanın tozpembe bir rüya olmadığını çok iyi biliyorlar ama burada ölü gibi yaşamaktansa elin fransızı için çalışır insan gibi yaşarım diyorlar. 

Sayfalarca daha yazabilirim gözlemlerimi yorumlarımı ama gerek yok. 

Kısacası avrupa çok güzel değil. Fakat emeğinizin hakkını alıp insanca yaşanabilecek bir yer. Hele hele zeki çalışkan insanlar için. Ülkeden kaçışlar hızlanarak devam ediyor. Burada bir köşeyi kapmış 20 milyar maaş alan torpilli tiplere göre her şey güllük gülistanlık. Şahsen benim için de hava hoş. Çok şükür durum iyi keyfim yerinde ama bu kötüye gittiğimiz gerçeğini görmeme engel değil. Zaten 2 yıl daha buradayım 2 yıl sonraki gelişmelere göre şahsen ben de gidip gitmemeye karar vereceğim. 

---

Şimdi konuyu açan arkadaş sana dönersek,

Evet refah düzeyi gerçekten yüksek.

Evet insanca yaşıyor oralarda insanlar.

Hayır her şey tozpembe değil. Gördüğün ama inanmayı reddettiğin sana 'mantıksız' gelen o videolardaki fiyatlar GERÇEK. 

Sabah kalkıp işe gidip geliyorlar. Mesai saatleri patronlarının keyfine kalmış bir şey değil 5te mesai bitiyorsa makineyi kapatıp çekip gidiyorlar iş bitse de bitmese de. 

Evlerinde gayet insanca istediklerini yiyip içiyorlar. Her gün et yiyebiliyorlar mesela. İstedikleri kadar yiyip içiyorlar. 

Kadınlar gece 12de de olsa 2de de olsa yürüyerek evine dönebiliyor öldürülme tecavüze uğrama sorunu yok. 

Sana şunu ekleyeyim son olarak, o beğenmediğin sana mantıksız gelen avrupaya gitsen kesinlikle dönmezsin. Çünkü senin gibi yorumlayıp 'mantıksız' gelen çok kişi gördüm bir fırsat yakalayıp gittiler, dönmediler. 

Sonra yurtdışından Türkiyeye ziyarete gelip ülkenizin kıymetini bilin bizim kurulu düzenimiz var ondan dönemiyoruz dediler..

Neyse..

tarihinde Muhammet Ali Deli tarafından düzenlendi
  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Umut Taşlı yazdı:

bizim insanımız, hayatta kalmayı yaşamak sanıyor.

Bu durumu değiştirmek istediğinde de kominist, vatan haini, çapulcu ve illegal bütün kelimeler üstüne yapışıyor. 

• Beğen 9
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

Bu durumu değiştirmek istediğinde de kominist, vatan haini, kalkışmacı, çapulcu ve illegal bütün kelimeler üstüne yapışıyor. 

Kimi insanlar var bir yerlerde, hakkını alabilmek için mücadele ediyor, bedel ödüyor, kimileri de hakkettiğini sonuna kadar alıp insanca yaşıyor... Öyle işte :) 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
Yurdaer Elay yazdı:

Kimi insanlar var bir yerlerde, hakkını alabilmek için mücadele ediyor, bedel ödüyor, kimileri de hakkettiğini sonuna kadar alıp insanca yaşıyor... Öyle işte :) 

Bu durumu değiştirmek istediğinde de kominist, vatan haini, kalkışmacı, çapulcu ve illegal bütün kelimeler üstüne yapışıyor. 

Katılmakla beraber ekliyorum. Avrupada insanlar fransız devriminden sonra sanayi devrimlerinden sonra haklarını kendileri söke söke aldı çok mücadele ettiler krallara kraliçelere kralcılara karşı. Bizde iyi birileri geldi, padişahlığını bile ilan edebilecekken yapmadı bizim insanımızın birilerinin 'kulu' olmaktan çıkıp, onurlu şerefli insanca yaşaması için hakları hukuku kendisi verdi yine yaranamadı.. İngiltere'de kadınların insan yerine konulmak için hala mücadele ettiği yıllarda bizde kadınlar oy kullanmaya başlamıştı..  Maalesef toplumsal bilinç hiç oturmadı bu ülkede, nankörlük hiç bitmedi.. Gelinen nokta ortada. Neredeeen nereye...

Evet Avrupa bizi kıskanıyor-du . O dönem çok geride kaldı.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Muhammet Ali Deli yazdı:

Sana şunu ekleyeyim son olarak, o beğenmediğin sana mantıksız gelen avrupaya gitsen kesinlikle dönmezsin.

Benim çok fırsatım oldu. Oturup ciddi ciddi düşününce türkiyede kalmaya karar verdim. Hanım isveçli olacak, çocuk kiliseyemi gidecek ? Kültür farkıda var. Adapte olunmazmı ? elbette olunur. Arkadaşlarım anlatırdı gün doğmadan işe gidiyoruz, şartlar burdan göründüğü gibi değil derlerdi. Şartlar heryerde zordur. Cennet gibi biryer zaten yoktur. Sen şartlara ayak uydurup kendi cennetini oluşturmalısın. Gidermiyim ? Gitmem. Fıstık gibi bir sarışınla kaç yıl evli kalabilirdim ? bir müddet sonra o fıstık gibi sarışın bana şeytan gibi görünürdü :D Ha türkle evlen ne işin var elin gavurunda :) o zamanda gitmek için bir amacım olmazdı :D 

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Valla Avrupa bizden iyi mi kötü mü durumunu bir kenara koyarak şunu soruyorum: Türk insanı medeni mi değil mi?

Almanyada yolda giderken yola çöp atmayan bir Türk buraya gelince su şişesini camdan atıyorsa sorunu yoneticide aramak ne kadar doğru?

Zira edep, ahlak, terbiye ve medenilik ilk once aileden baslar. 

Aileden bu terbiyeyi almayan kişilerin oluşturduğu bir toplum anca bu kadar olur.

1 hafta Sırbistanda kaldım. Paralari bizim paramızdan 24 kat daha degersiz. 1 tl = 24 dinar ediyordu o zaman. Ama sokakları olsun, insanlari olsun trafigi olsun çok guzel.

Sadece 1 kez korna sesi duydum o da icinde oldugumuz taksi şoförü ondeki sinyal vermeden donen kisiye dat dat diye kısa dokunuşlu bi kornaydi o kadar....

Olayi ulke bazinda degil de insan bazinda dusunmek gerekiyor medeni olmak icin. Dolayisiyla insana saygili bir toplum yetisseydi basimizdakiler de insanu düşünen politikalar izlerdi.

Zira biz neysek yoneticiler de icimizden çıkıyor, zimbabwe'den gelmiyorlar.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
M. Asım Kahraman

Avrupa'da yaşam sürme konusu genelde daha iyi maddi şartlara sahip olmak, konforlu ve disiplinli bir hayat standardına ulaşmak yönünden değerlendiriliyor ve malesef gençler de bu cepheden bakarak ülkemden bir an önce nasıl kaçarım da Avrupa'ya kapak atarım hevesine kapılıyor. Oysa sahip olunan vatan toprağının, üzerinde yaşatılan kültürün, milli-manevi değerlerin terkedilmeyek kadar kıymetli olduğu göz ardı ediliyor.

Burada yapılan kıyaslar, tespitler tabiki doğrudur. Ülkemizin yaşam standartları belki çoğu Avrupa ülkesinin gerisindedir ama bunlarla açıklanamayak bir şeyler de yok mu her şeye rağmen bu ülkede yaşamaya devam etmek için?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Ali Darbaz yazdı:

Maaş iyi oldukca her ülke güzel. Bu ülkede 8000 tl ve üzeri maaş alsan , çırağan sarayında 1 hafta konaklayamazsın ama, evin araban okulcu çoçuğun rahat geçinir gidersin.

Abi nasıl ya? Çocuklu bir ailenin orta sınıf geçimi 10.000 den aşağı mümkün değil

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Valla kendini meddeniyetin beşiği sanan bir ülkede insanlar sinyal kulanmadıkları için ağır eleştiriliyor. Karikaturleri örümcek ağı bağlamış siyal kolu şeklinde oluyor. 

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Ali Darbaz yazdı:

İşte o paraya hayatta kalabilirsin evet ama yaşayamazsın.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

İşte o paraya hayatta kalabilirsin evet ama yaşayamazsın.

Çevremde daha altında maaş alıp gül gibi geçinen , her sene tatilini 1-2 kez yapan,  evinde eksiği olmayan aileler var :) 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

Çevremde daha altında maaş alıp gül gibi geçinen , her sene tatilini 1-2 kez yapan,  evinde eksiği olmayan aileler var :) 

Elektrik faturası 35tl gelen aile mi o :) 

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Elektrik faturası 35tl gelen aile mi o :) 

Çoğul eki kullandım :D

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Ali Darbaz yazdı:

Tatil var tatil var ... gerçi mutluluk beklentiyle alakalı yani tadını bilmediği bir meyveyi insanın canı çekmez onun gibi bir şey.

O aileye tebrikler 👏👏👏

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
(düzenlendi)

Tatil var tatil var ... gerçi mutluluk beklentiyle alakalı yani tadını bilmediği bir meyveyi insanın canı çekmez onun gibi bir şey.

O aileye tebrikler 👏👏👏

Yani kendi açımdan örnekleyeyim yurt dışına gitmeden önce farklı medeniyetler kültürler görmek hakkında fikrim yoktu ama şimdi her fırsatta başka bir ülkeye gitmek dünyayı gezmek istiyorum ama bir yere kadar mümkün oluyor çünkü euro 10 dolar 8.5 lira. Her geçen gün daha da zorlaşıyor mesela önceden rusyaya gitmek bile daha mümkündü. gittiğimde petersburgu görmeden dönmüştüm başka sefere gezerim dedim aslında avrupai yapısını çok merak ediyordum artık o da pahalı keşke o zaman oradayken gitseymişim daha kolaymış. Roma'yı bir daha görsem, Prag'da beni bıraksalar ya da ne bileyim Avrupa'ya gitmek karadeniz turu kadar kolay olsa kim istemez. Yavru vatan kıbrısa bile gitseniz hava alanından mağusaya gitmek 500 liraydı o da taaa ne zaman.

tarihinde Çiğdem Kaya Bilgiç tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

tek geliri maaş olarak sanırsan evet, lakin gerçekler başka oluyor yalşamda

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

O aileye tebrikler 👏👏👏

Almanyada yaşyan akrabalarım bile İtalya, Paris, Petersbug görmedi... :D

Siz yene iyi gezmişsiniz. 

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Ali Darbaz yazdı:

Almanyada yaşyan akrabalarım bile İtalya, Paris, Petersbug görmedi... :D

Siz yene iyi gezmişsiniz. 

Almanyadan trenle parise geçebilirler 3-5-8 saatlerini alır orada yaşayan birisi için çok zor olmasa gerek 😄 söyleyin gezsinler bizim için de 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Almanyadan trenle parise geçebilirler 3-5-8 saatlerini alır orada yaşayan birisi için çok zor olmasa gerek 😄 söyleyin gezsinler bizim için de 

Bizimkiler şehir gezmekten pek haz almıyor.  Dedem almanyaya dönmek bile istemiyor. 4 dayım 2 teyzem almanyada. Hiç birinin avrupa şehirlerini gezdiği bir eurotrip yaptığını duymadım. Her sene sivasa yada antalya bölgesine giderler. 

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

Benim çocukluğum Hamburg'da geçti.. Başka şehirlerde oturan eş, dost, akraba ziyareti hariç öyle pek gezme olmazdı. İnsanların genel amacı para biriktirip memlekette yatırım yapmak, mülk almak, vakti gelince dönüp bir iş kurmak vs idi. Elbette her giden bu şekilde değildir. Biz ailecek ortalama 10 yıl kaldık sadece 1 defa Hamburg'tan Danimarka'ya küçük bir gemi ile seyahat ettiğimizi hatırlıyorum. Tabi seyahatin amacının gemide gümrüksüz alışveriş olduğunu sonradan öğrendim :D  Onun haricinde gördüğümüz ülkeler malum.. İzin zamanı arabayla geçtiğimiz memleket yolu güzergahındaki ülkeler.

Yıllar sonra Hamburg'a tekrar gittiğimde orada hala ikamet eden tanıdıkları ziyaret ettim. Küçükken nasıl hatırlıyorsam hala aynı şeyler yine vardı. Üstelik bu ailelerin çocukları artık ikinci üçüncü kuşak oldular ve pek değişime açık değiller. Bırakın başka ülkeleri gezmeyi, bulunduğu şehirden ya da eyaletten dışarı çıkmayan insanlar var hala.. Bir tanesi sen tek başına buraya kadar nasıl geldin diye sormuştu hatta :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Ali Darbaz yazdı:

Bizimkiler şehir gezmekten pek haz almıyor.  Dedem almanyaya dönmek bile istemiyor. 4 dayım 2 teyzem almanyada. Hiç birinin avrupa şehirlerini gezdiği bir eurotrip yaptığını duymadım. Her sene sivasa yada antalya bölgesine giderler. 

Ne güzel onlar da kendi mutlu oldukları şeyi yapıyorlarsa zenginler demek ki 👍

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...