İçeriğe Yönlendir

Sıla Yolu 2022


Erdem Doğan

Recommended Posts

Erdem Doğan
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Çocuk koltukta oturmuyorsa sıkıntı. Yolculuk ufak bir krizde ciddi soruna dönüşür. Gece uyurken iki gün sürmek de zor. 
 

ben olsam İtalya’dan gemi ile izmir’e gelirim. 

Gemi seçeneğini de düşündüm ama toplam süre çok uzayacak bu sefer. Ayrıca yol ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Yollarda çocuğa yemek bulmak yapmak yedirmek daha zor. Bu şekilde otelde daha kolay ve iyi yemek yiyebilecek.

Ahmet Gül yazdı:

Bildiğim kadarıyla direkt ferribot yok Türkiye'ye. En yakını Ancona-Igoumenitsa arası. Dürüstçe bir şey söyleyim oto koltuğunda durmuyorsa ya çocuğu çıldırtacaksınız, ya arada annesi kucağına alıp sakinleştirecek, kurallara aykırı olsa da göz yumacaksınız ya da çocuğa bir kaşık Atarax verip 24 saati garantileyeceksiniz. Son dediğim şakaydı 😁

Evet en iyi ve kolay seçenek ara ara kucağına alıp sakinleştirmesi. Sık sık mola vermek gerekebilir :)

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Çağlar Bayur yazdı:

ne zor işmiş yahu, eskiden gelsenkirchen den erzincana inen dayılarda, bi tuğla bi de boyun havlusu olurdu,

tam bağaj full sulu ile geçen var club ta, ben yazmam kendisi dilerse anlatır

İş ciddiye binene kadar bana da kolay geliyordu. Hatta Avrupa içi çok yol yaptım. Ama sıla yolu başka birşeye benzemiyor 😂

3-4 kere TR-Yunan yaptım. Sadece 1 kere TR'ye dönerken bizim gümrükte göz ucuyla bagaja baktılar. Her arabaya bakamazlar zaten. Bulgar fena ama. 1 karton sigara için 300 euro ceza kesiyorlar. Limit ise 1 paketmiş. Dutyfree de en az kartonla alınıyor ama 😂

Mehmet Ozyurek yazdı:

Ne karmaşık işmiş ya 

O kadar adam şimdiye kadar nasıl geldi, başına neler geldi acaba.  

Eski arabalarla yıllarca gidip gelmişler. Ne sigorta, ne internet ne de navi varmış. Şimdi o gidenlere yolu sorduğum zaman, şuan daha zor ve riskli diyorlar. Daha kimse arabayla git demedi, herkes uçakla git diyor 😂

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Çağlar Bayur yazdı:

ne gidion diyen olmadı mı?

Uzaktan kıskanmakla olmaz, git yerinde gör diyorlar :p

Evren Erakçora yazdı:

Uçak daha mantıklı gibi geldi.

Rakam x2 ama uçakla gitmek isteyince. 1500 euro çıkıyor şuan. Ayrıca arabayı getirirsem yaptırmak istediklerim var. Aracın masrafları da burada x3 oluyor.

  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Erdem Doğan yazdı:

 

Macar gümrüğü neden kalabalık oluyor? Okullar tatil olmadığı zaman da kalabalık mı? Giriş mi yoğun oluyor çıkış mı?

Birde ADAC Plus iş görmüyor mu? En az Premium mu almak lazım?

Linkler için teşekkürler. İşimize yarayacak 🤙

 

Macaristan en çok tercih edilen yollardan. Çünkü Slovenya'dan gidince ekstra Slovenya ve tünellerin parası çıkıyor. Bir de Macaristan çok sıkı denetim yapıyor çünkü AB'nin sınır karakolu. Tüm ADAC'lar işinizi görür ancak Premium'da Weltweide hizmet alırsınız. Plus olduğunda yanılmıyorsam sadece Avrupa'da çekici vs hizmeti var. Boğaz köprüsünü geçtiğiniz anda ADAC sizi kapsam dışına alabilir. Emin değilim ama okuyun, şartlarınıza uygun olanı seçin. Bu arada 0-18 yaş çocuklar ücretsiz, onları eklemeyi unutmayın. Ben eşimi eklemedim siz eklerseniz 50 euro da eşiniz için istiyorlar. 189 yapıyor. 

  • Pannen- und Unfallhilfe in Deutschland und Europa
  • Fahrzeugrücktransport in Deutschland und Europa
  • Fahrtkosten-Übernahme in Deutschland und Europa
  • Söylediğim gibiymiş, plus olduğunda Almanya ve Avrupa'da çekici, kaza, ulaşım yardımı alabilirsiniz. 
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Selim Bilgin yazdı:

@Ahmet Gül hocam maşallah iki senede tüm olayı çözmüşsün. :D 

Estağfurullah Selim ne haddimize 😊 Merak edince bir şeyler öğreniyor insan. Celal Hoca kadar bi şeyimizi yiyecek kıvama gelemedik ama olsun 😁

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Bedri Baki
Erdem Doğan yazdı:

Bagaj büyük, hayvanı komple alalım kuruturuz? 😂

Almanya'da okullar 20 Temmuz'da kapanıyor. Okullar kapandıktan sonra yollar kalabalıklaşıyor sanırım. Diğer ülkelerde okulların kapanma tarihi nedir bilmiyorum. Temmuz başında gidiş kalabalık olur mu ki?

Benim ablamlar Belçika'dan geliyor. Orada okullar 30 Haziranda tatile girip 1 Eylülde başlıyorlar. 2-3 temmuz gibi onlar da yola çıkar. Kapıkule çok kalabalık olursa  Pazarkule mi ne varmış eniştem oradan giriş yapıyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emin Önal

Her sene Wien'den gelen bir müşterim var. Onunla da konuşurken yolu tek şikayet ettiği Bulgar gümrükleri oluyor.

Bu sefer inat ettim kanka diyor rüşvet vermemek için, 4 saat sürdü ama, bütün vito yu indirmişler aşağı, yine de vermeden geçtim dedi :)

Hayırlı yolculuk Erdem. İlk olunca, çocuk küçük olunca endişelerini anlıyorum ama Alman gibi davranma olum sen bir Türk'sün, biz kervanı yolda düzeriz :D

  • Beğen 1
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

ETS2'deki gibi kolay olsa keşke.. Koca TIR'ı elimi kolumu sallayarak geçiriyorum gümrükten :D 

Hayırlı yolculuklar olsun şimdiden.. :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Benim de Almanya' dan gelen akrabalarım en çok Bulgar gümrüklerinden şikayet ediyor. Çok rüşvet istiyorlarmış.

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.

Sırbistan ve Bulgaristan'da (inşallah olmaz) başınız sıkışırsa bana ulaşın elimden gelen yardımı yaparım.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

Zaten arabayla yurtdışına gitme gibi bi planım yoktu ve hiç olmadı ama yazılanları okuyunca gözüm korktu. Ne kadar çok teferruat varmış. ben muhtemelen daha fazla parayı gözden çıkarıp uçakla gelirdim. Özellikle çocuk uzun yolda çok büyük sorun, ızdırap olabilir. Vanda görev yaparken memlekete hep gece gelirdim, hem de 3 küçük çocukla. Ben 1 gecede yolculuğu bitiriyordum. Ama sizin yol uzun. Allah kolaylık versin.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Fatih Mehmet Uslu yazdı:

Zaten arabayla yurtdışına gitme gibi bi planım yoktu ve hiç olmadı ama yazılanları okuyunca gözüm korktu. Ne kadar çok teferruat varmış. ben muhtemelen daha fazla parayı gözden çıkarıp uçakla gelirdim. Özellikle çocuk uzun yolda çok büyük sorun, ızdırap olabilir. Vanda görev yaparken memlekete hep gece gelirdim, hem de 3 küçük çocukla. Ben 1 gecede yolculuğu bitiriyordum. Ama sizin yol uzun. Allah kolaylık versin.

İnanın öyle değil. Bana bedava uçak bileti verseler ben yine arabayla gelirim. Çok zevkli. Hayatınızda görmediğiniz endemik türleri görmek, farklı kültürleri tanımak, ilginç mimarilere şahit olmak her şeye değer. Abartmamızın sebebi çocuk olması. Çocukla yarım saat nasıl daha az bekleriz derken kırk takla atıyoruz 😊 Yoksa umurumda olmaz, geze geze gelirim varsın iki gün geç olsun.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Erdem Doğan

Bunca ar-ge'ye rağmen Sıla Yolu iptal oldu :) İzin süresi planladığımızdan kısa olunca yolda vakit kaybetmek istemedik. Tarihleri değiştirince biraz daha uyguna uçak bileti aldık. Arasam bulamayacağım bilgilere ulaştım bu konu ile. Seneye işimize yarayacak mutlaka. Tekrar herkese teşekkürler..

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
  • 6 ay sonra...
Erdem Doğan

Selam herkese. Kısa zaman önce rotayı tecrübe etme şansım oldu. Buraya tecrübeleri yazmak istedim.

Rota Almanya-Avusturya-Macaristan-Sırbistan ve Bulgaristandı. Toplam 2200km. Yolculuk saat 14:00 gibi başladı ve 22 saat sonra Edirne'ye giriş yaptık. Macaristan çıkışa kadar zaten gümrük kapısı yok. Hız sabitleme ile 120 km hızla neredeyse durmadan gidiyorsunuz. 13 saat sürede 1300 km kadar yol yaparak Sırbistan a girdikten sonra direksiyonu diğer şöföre teslim ettim. Direksiyonu verdikten yaklaşık 2 saat sonra Belgrad civarında polis durdurdu. Önce nereye gittiğimizi sordu (burası kilit nokta). Israrla 80lik yolda 100 ile gittiğimizi ve radar cezası yediğimizi söyledi. Biz ise navigasyon ve tabelelar ne gösteriyorsa o hızla gittiğimizi, ihlal yapmadığımızı belirttik. Kanıt sorduğumuzda ise 3 adet fotoğrafın karakolda olduğunu, görmek için oraya gitmemiz gerektiğini öğrendik. İtiraz ettiğimiz zaman Türkçe "mahkeme" cevabı alıyorduk. Memur arkadaş sonra ilkel bir radar cihazı çıkararak ekrandaki 115 yazısını gösterdi. Hani 100 ile gitmiştik dediğim zaman ise aslında 115 cevabını aldım :) Orada biraz durumu anladım. Sonra biraz Almanca biraz İngilizce problemi nasıl çözebiliriz, ne yapmamız gerekiyor, vakit kaybetmek istemiyoruz dedikten sonra, burada radar cezalarının pahalı olduğunu, çözmenin biraz zor olduğunu söyledi. Bizim araçtaki tecrübeli diğer şöför, 10-20 neyse verelim gidelim bizi oyalama dedikten sonra memur yolu tarif etmeye başladı :) Neyse radar cihazına 20 lira sıkışmış kısaca. Sırbistan da diğer şöför kullanırken 3 saat kadar dinlenme sonrası tekrar kontrolü ele alıp yakıt molası hariç durmadan Edirne'ye giriş yaptık. Genel olarak gümrükler boştu. Beklemeden devam ettik. Edirne de yemek, yakıt ve biraz alışveriş molası sonrası havanın da kararmasıyla beraber benim pil bitti :) Edirne-İstanbul arası bende kayıt yok. Araç ortalama 6-6.5lt yaktı. Tahmin ederseniz bagaj full dolu :) 

Dönüş ise işkence kıvamında.

Değişiklik olsun Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturva ve Almanya yapalım diye planlarken son dk vazgeçip geldiğimiz rota ile dönelim dedik. Çünkü Romanya rotası yolu toplam 200 km/4 saat kadar uzatıyordu.

Saat 12:00 gibi hareket ettik. 2 saat sonra sınırdaydık. Edirne çıkış Bulgaristan giriş yaklaşık 1 saatimizi aldı. Biraz yoğunluk vardı. Bulgaristan çıkış Sırbistan giriş yine yavaştı ve 1 saat kadar zaman kaybettik. Asıl bomba ise Sırbistan çıkış idi. Yaklaşık 4-5 km kadar kuyruk vardı. Saat gece 02:00 civarı olmasına rağmen. Neyse yavaş yavaş ilerler diye düşünürken gümrükten geçmemiz tam 10 saat sürdü.. Bir problem var diye düşünüp açıklama beklerken aslında hiç bir problem olmadığını sadece işlemin biraz yavaş yapıldığını gördük.. Sırbistan da internetimiz olmadığı için gümrük kameralarına bakma şansımız yoktu. Tatil dönemi de olmadığından bu kadar yoğunluk olacağını tahmin edemedik açıkcası.. Sırbistan sonrası Macar giriş gümrüğünü geçtik ve artık yolda bir engel yoktu. Sadece Avusturya girişte gümrük olmamasına rağmen trafiği yavaşlatıp ticari araçlara kontol yapılıyordu. Burada da 1 saate yakın zaman kaybettik. Dönüş rotası yaklaşık 40 saat sürdü kısaca :) 

Kişisel yorumum, güzergahta anlatılanlar kadar tehlike görmedim. Tek şöför olsam yolun orta noktasında bilindik otellerde 12 saat kadar konaklama/dinlenme sonrası devam edebilirdim. Vinyetleri online aldım. Kimse de durdurup sormadı. Ancak bazı ülkelerde kamera ile tespit ediliyor tabelası gördüm. Yola çıkmadan önce ADAC üyeliği yaptırmıştım. Araç arızasında, kaza durumunda vs epey yardımcı oluyor. Mutlaka yapılmalı. Çok şükür biz herhangi bir aksilik/arıza yaşamadık. Sadece Bulgaristan da yüksek rakımdan uzun süreli iniş sonrası arıza ışığı yandı. Ancak araçta bir problem yoktu. OBD üzerinden baktığımda EGR VALF arızası vermişti. Sildikten sonra gitti ve bir daha gelmedi. Türkiye de özel serviste kontrol ettirdiğimde arıza görülmedi. Sanırım basınç farkından anlık bir hata oldu.

Özet geçersek, tekrar aynı rotadan yolculuk yapmam çok çok zor. Gereksiz bir noktada 10 saat vakit kaybettik. Bir daha kolay kolay Sırbistan üzeri gitmem. Sırbistan Avrupa Birliğine girer de gümrükler kalkarsa olabilir :) Ya da başka kapılardan girebilirim, olmazsa Romanya üzeri gidebilirim. Varsa sorusu olan buyursun.

 

 

  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Bu yollardan kaçak geçiş yok mu :crazy: bişey denicem de 😅

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

20 avro ayak bastı parası bir şey değilmiş kazasız belasız varmışsın

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)

Bekleme falan çok sürmüş ama eskisi gibi sorunlar yaşamamışsınız. 20 euroya iyi kurtarmışsınız. Ama en önemlisi kazasız belasız gidip gelmek. 

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...