İçeriğe Yönlendir

BMW 3 E46 (1998-2006) Xenon far

Burak Baykara

Recommended Posts

Selim Uslu

xenonlar Orjinal, şimdi tekrar hataları sildim ve arka stoplardaki kabloyu çıkardım. şimdi göz kırpma yok  fakat bir süre yandıktan sonra önce bir tanesi sonra diğeri sönüyor ve sinyaller yanıyor

Yorum bağlantısı
Selim Uslu

Problem çözüldü abilerim. Ampullerden kaynaklanıyormuş sorun ampuller değiştirildi şimdilik düzeldi gözüküyor. bir sıkıntı yok yalnız araba bir süre bekleyip tekrar açtığımız zaman farlar yine kırpma yaptı aç kapa yapıp arabayı çalıştırınca düzeldi, Usta aküden kaynaklanabileceğini söyledi, akü şarja takılsa bile verimli çalışmazmış ömrünü bitirmiş.

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
9 saat önce, Selim Uslu yazdı:

Problem çözüldü abilerim. Ampullerden kaynaklanıyormuş sorun ampuller değiştirildi şimdilik düzeldi gözüküyor. bir sıkıntı yok yalnız araba bir süre bekleyip tekrar açtığımız zaman farlar yine kırpma yaptı aç kapa yapıp arabayı çalıştırınca düzeldi, Usta aküden kaynaklanabileceğini söyledi, akü şarja takılsa bile verimli çalışmazmış ömrünü bitirmiş.

Sorununuz ampüller filan değil o zaman , işin içine sinyalin yanması filan girince ...siz bence bir aracınızın kontrol sisteminden yani beyin ayarlarından aydınlatma sistemi seçimini xenon olarak seçerek kaydedin sorununuz düzelecektir tahminimce 

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Muhtemelen eski ampuller kırpmalar yüzünden bozulmuş da olabilir. Sorun tam anlamıyla çözülmüş olsaydı xenonlar tekrar kırpma yapmazdı diye düşünüyorum ben de. Ağrıya geldiğim ilk yıl benim de akü bitmişti. Hatta bir kaç kez doldurma da yaptırmıştım ama hem ömrü bittiği için şarj da tutmuyor hem de xenonlarda sizdeki gibi kırpma gibi sorun hiç yaşamadım. Ama bütün bunlar sizin akü yüzünden bu sorunu yaşamayacağınız anlamına da gelmemeli. Aküyü de değiştirip sorunu aramaya öyle devam edin bana kalırsa.

Sinyaller, farlardan komple elektrik kesilince güvenlik amaçlı yanar. Ben farları söktüğüm zaman garibim yanacak bir şey kalmayınca kendiliğinden sinyalleri yakmıştı 1 dakika boyunca :)

Selim Bey'in aracındaki sorun da xenonlara elektrik gelince ya kablodan ya da beyinden ya da ne ise bilmiyorum :) kaynaklı sıkıntı yüzünden fara gelen elektrik kesiliyor ve sinyaller devreye giriyor.

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
17 dakika önce, Aydın Akın yazdı:

Selim Bey'in aracındaki sorun da xenonlara elektrik gelince ya kablodan ya da beyinden ya da ne ise bilmiyorum :) kaynaklı sıkıntı yüzünden fara gelen elektrik kesiliyor ve sinyaller devreye giriyor.

Araç kaporta tamiri süresince uzun süre aküsüz kalınca  araç beyni sıfırlanıp aydınlatma sistemi halojen olarak fabrika ayarına dönmüş olabilir , bu durumda araç beyni halojen far sistemi yerine xenon far sistemini algılayınca önce garip hareketler yapıyor , farın biri çalışıyor diğeri çalışmıyor , ikisi birden titreyerek çalışıyor sonra koruma amaçlı akımı kesiyor , sinyaller yanıyor filan...tecrübe ile sabit daha önce aynı aracın 2006 modelinde bizzat görmüştüm ,yukarıda yazdığım gibi (akü arızalıdır onu ayrı tutuyorum)ama aracınızın kontrol sisteminden yani beyin ayarlarından aydınlatma sistemi seçimini xenon olarak seçerek kaydederseniz sorununuz düzelecektir tahminimce 

Yorum bağlantısı
Aydın Akın
Şimdi, Sırrı Polat yazdı:

aküsüz kalınca  araç beyni sıfırlanıp aydınlatma sistemi halojen olarak fabrika ayarına dönmüş olabilir

Araç fabrika çıkışı xenon olduğu için beynin kendince halojene göre ayar yapması biraz tuhaf geliyor bana. Yani üretici xenon koyduğu bir araca yazılımsal olarak beynin halojene otomatik olarak ayarlanma ihtimali vermemesi gerekiyor. İnsan 40 yıl düşünse, uğraşsa bu sıkıntıyı çözemez. Son çare SERVİS'e gitmek gerekir ki bu da servis politikası olarak düşünülürse mantıklı olmaya başlıyor.

O zaman Selim Bey'in yapacağı işlem;

Her şeyden önce aracı bilgisayara bağlayıp özellikle far ayarına bakmak. Halojen ise Xenon'a değiştirip xenonları öyle kontrol etmek.

Sonrasını bilmiyorum :)

Yorum bağlantısı
Selim Uslu

Abilerim bugün akuyude değiştirdim vartanin 100 ah akusunu taktirdim. Simdilik bir problem gorunmuyor. Pcye bağladığim zaman araç hataları tararken bir uyarı çıktı "xenon lights yes no " seklinde no tuşuna basılıydi uyari ben onu yes olarak isaretleyip o şekilde devam ettim. Gostergelerdede farla alakali bir hata yok. Su anlık duzeldi gibi görünüyor. Yardımlariniz için hepinize teşekkür ederim

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
Şimdi, Selim Uslu yazdı:

"xenon lights yes no " seklinde no tuşuna basılıydi

:good1:

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

düzen girmesi sevindirici olmuş.Hayırlı günlerde kullanınız.

Lakin ikazım olacak.100amper akü için şarj dinamosunu kontrol ediniz üzerinde 120amper yazıyorsa iyi bu deger 90 amper gibi ise ileriye dönük sıkıntı verme  olasılığı mevcut.

Yorum bağlantısı
Aydın Akın
(düzenlendi)

Yaklaşık olarak 3 metreden kısa ve uzun görüntüleri...

20170511_205200.jpg

20170511_205215.jpg

8 metre tahmin ediyorum; kısa ve uzunlar...

20170511_205019.jpg

20170511_205035.jpg

Çok uzakta bir duvarda ki Kısalar. 

20170511_205256.jpg

25 metre olduğunu tahmin ediyorum...

20170511_204753.jpg

20170511_204805.jpg

tarihinde Aydın Akın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

Herkese merhaba 

2001 model 3 serisi aracımın farlarından hiç memnun değilim. Geçen hafta farları söküp çanağı ve merceği temizledim. Ampul arkasındaki kapaklar olmadığından içerisi tozlanmıştı. Toparlayıp taktıktan sonra far ayarı yapmaya çalıştım ama sol tarafın merceğinde ne kırılma çizgisi ne de netlik var. Işık toparlanacağıma dağılıyor ve önümü sadece sağ taraftaki far aydınlatıyor.kafamda buna çare ararken birde bu akşam sol farım göz kırpmaya başladı. Büyük ihtimal ile açıp merceği ve ampülü değiştireceğim, hazır açmışken ampülleri yeni çıkan ledler ile değiştirmeyi düşündüm. Acaba bu mümkün müdür ?

bursada yardımcı olabilecek var mı yada yönlendirilecek usta ?

IMG_1713.JPG

IMG_1714.JPG

IMG_1731.JPG

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
Şimdi, Serhat selim alp yazdı:

Herkese merhaba 

2001 model 3 serisi aracımın farlarından hiç memnun değilim. Geçen hafta farları söküp çanağı ve merceği temizledim. Ampul arkasındaki kapaklar olmadığından içerisi tozlanmıştı. Toparlayıp taktıktan sonra far ayarı yapmaya çalıştım ama sol tarafın merceğinde ne kırılma çizgisi ne de netlik var. Işık toparlanacağıma dağılıyor ve önümü sadece sağ taraftaki far aydınlatıyor.kafamda buna çare ararken birde bu akşam sol farım göz kırpmaya başladı. Büyük ihtimal ile açıp merceği ve ampülü değiştireceğim, hazır açmışken ampülleri yeni çıkan ledler ile değiştirmeyi düşündüm. Acaba bu mümkün müdür ?

bursada yardımcı olabilecek var mı yada yönlendirilecek usta ?

IMG_1713.JPG

IMG_1714.JPG

IMG_1731.JPG

Kronik BMW mercek kararması hatta yanması mevzusu , forumda bununla ilgili başlık var , mercek değişecek çare Yok , ilanlar kısmını inceleyin

Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

Merceği değiştirmem yeterli olur mu sizce ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yorum bağlantısı
Aydın Akın
(düzenlendi)

Aslinda son resimde benimkine gore kat kat iyi gorunuyor aydinlatmasi. Tabi simdiye kadar kararmamis olmasi pek mumkun degil.

Ampullerde sorun yoktur muhtemelen. Eger reflektorde kararma var ise guzel bir bi xenon mercek ile hallolur.

tarihinde Aydın Akın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

Sorunda bu zaten , son resimde ışığı toplamıyor dediğim sol farın önünü kapatıp çektim.yani bu sağlam sağ farımın ışığı. Sol ampülüm arasıra sönüp tekrar yanıyor. Her halükarda ampülü değiştireceğim yani. Merceği temizlemem yeterli olur diye düşünmüştüm , demekki o da değişecek

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Sol tarafin ampulunu yuvasina tam yerlestirmemis olabilir misiniz? Reflektorler kararmis olsa bile aydinlatma cizgisinde sorun olmamasi lazim.

Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

Hepsini kontrol ettim ama yarın tekrar kontrol edeceğim

Fotoda işaretlediğim yerde sarı plastikten bir ayar çubuğu vardı, bu fotoda tok gerçi.merceğin altındaki perdeyi indirip kaldırıyor ve buda dış taraftaki ışığın düz yada z şekilde kırılmasını sağlıyor gibi geldi. Sorunlu tarafta bu çubuk kırıktı.acaba etkisi var mıdır ? Bi xenon da bunun motorlu olması gerekmiyor mu ?

22dd88d6edaa6512f1f906617b734c96.png

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Mercek perdesi motorlu degil mi? Farlar benzese de bire bir ayni degil sanirim benimki ile. Bendeki de perdeli idi. Fakat motoru vardi. Disaridan hrrhangi bir cubukla mudehale edilmiyordu. Perdenin inip kalkmasi uzun kisa yapmaya yariyor sadece. Belki reflektorler iyice kararmissa uzun yaptigin zaman dagilan isigi goremiyor da olabilirsin. Ama kisada iken z cizgisini soluk da olsa net bir sekilde gormen gerekir.

İlk aklima gelen ampulun tam oturmama ihtimali. Cunku netlik dogrudan ampulun yeri ile alakali bir durum.

Ha, cubuk dedigin, eger ampulle ya da odaklama ile alakali ise ondan da emin degilim. Buna yorum yapmak icin de cubugun tam olarak islevini bilmek gerekir.

Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

95d39e62db06c6054140a652672a8e52.png

Bende mercekler bundan.bahsettiğim kırık sarı ayar çubuğu , Burdaki perdelere küçük bir hareket yaptırıyor ve bu da dış alanda bir kırılma yaratıyor

06a0eafb829367fc887fc07a268787c0.png

Sizin söylediğiniz bu şekilde motorlu sanırım.
Benim selektörde sadece uzun ampül yanıyor , kısalarda mercekte bir değişikli olmuyor

2bfd3efed2c1f0710e27688ba0b76f07.png

Çanağım bu derece olmasa da kararma vardı, önce bunu değiştirmekle başlayacağım

Aklımda hala kısalara led ampül takmak var, bu konu da bir fikir alabilir miyim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Sarı çubuğun ne olduğunu henüz çözememiş olsak da;

Sizin için öncelikle gerekli olan güzel bir bi xenon takımı. Onları farın içine uydurup monte ettikten sonra sıkıntınız kalmayacaktır. Bi xenon perde kablolarını da uzunlara paralel bağlayıp perde olayını da çözmüş olursunuz. E46'da farlar kapalı iken bildiğim kadarı ile sellektör yapıldığı zaman bi xenon perdesi hareket etmiyor. Far kapalı iken perde hareketi için de uzunlardan röle yardımı ile bir hat alacaksınız balasta. Bununla ilgili de forumda konu burada mevcut. http://www.geceucusu.com/topic/5850-r%C3%B6le-nedir-nas%C4%B1l-ba%C4%9Flan%C4%B1r-r%C3%B6leyle-neler-yap%C4%B1l%C4%B1r/?page=1

Led olayına hakim olmadığım için yorum yapmak istemiyorum. Mutlaka yol gösteren yazılar gelecektir bununla ilgili.

Bahsettiğim motor aynen o şekilde. Sizdekinde de var olduğunu düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim. En güzeli açıp bakmak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

foruma bir göz attım ve  led hakkında birçok karşılaştırma ve öneri varmış mercek ve çanağı yenileyip bi xenon a devam teşekkürler :good1:

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Mercek ve canagi yani reflektoru birlikte satılıyor zaten. Alıp takmak kalıyor size. Sol fardaki sıkıntıya çözüm bulabildiniz mi?

Yorum bağlantısı
Serhat Selim Alp

evet çanak üzerindeki yansıtıcı parlak tabaka neredeyse tamamen dökülmüş halde . sırrı abiyle görüştüm , değiştirip çözeceğiz yakın zamanda.sonraki halini foto çekip atarım 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...