İçeriğe Yönlendir

Ford Focus 2 (2005-2011) xenon dönüşümü ve mercekli farlar

Eyup Akçimen

Recommended Posts

Oktay Toker

Vidalar ile daha sağlam olsun diyerek ugraştım ama sanırım kendi kendime işi zor hale getiriyorum.Bu yazdıklarınızı defalarca okudum aslında fakat işte iş saglam olsun deyince zor yolu seçtim kendimi teknik olarak daha iyi eğitmem lazım.Dükkanda alt katta yer hazırlıyorum,geniş mekan var kimse rahatsız etmez,sağlam bir tezah yapıp testler başlayacağım.Resimlerle paylaşırım.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Ben sıcak silikonla falan uğraşmıyorum,reflektörü sağlamca tutturup kesilme çizgisini işaretliyorum,ampul yuvasını uygun ölçüde dremelle kesiyorum,merceğe M6 vidaları sabitleyerek kesilme çizgisine göre vida yerlerini reflektöre işaretleyip deliyorum,tekrar kesilme çizgisine göre merceği ayarlayıp vidaları sıkıyorum,uzun gelen kısımları kesip somunları epoxi ile yapıştırıyorum,mercek kapağını ayarlayıp rtv ile takıyorum,en sondada mercek ile reflektör arasına rtv sıkıp kurumasını bekliyor ve genel temizlikten sonra montajı tamamlıyorum ;)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Mahmut montaj aşamalarımız hemen hemen aynıymış ben sanırım biraz daha ekmek yemem lazım hatalarımı azaltmam lazım.Bu merceğin perdesindeki çizgi düz olmadıgı içinmidir nedir artık bilmiyorum fakat işte farın son hali ve sanırım son derece tatmin edici oldu.

Yine halojen ampulle beraber uzun.Halojeni çıkardım fakat resim çekmemişim.Gündüz far ayarı yapılacak akşam yine test var ve büyük olasılıkla artık camı silikonlayacağım.

Halojenler iptal.Yarın bir okul var oraya gidip geniş duvarda resim alacağız.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut
(düzenlendi)

Oktay abi dediğin gibi merceğin kesilme çizgisi düz olmadığından seni yanıltmış olabilir,neden uygulamalarında hella kullanmıyorsun abi ?

tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

Oktay abi dediğin gibi merceğin kesilme çizgisi düz olmadığından seni yanıltmış olabilir,neden uygulamalarında hella kullanmıyorsun abi ?

Aslında Hella'nın da perdesi düz değil birkaç mercek dışında çoğu merceğin perdesi düz değil bi-xenon ve oem olarak, Bosch da ise öyle aman aman bir eğim yok eğim zaten daha ziyade köşelerde Hella da o şekilde.

Resimlerdeki üste eski Hella bi-xenon altda ise Bosch bi-xenon var bence Bosch'un da kesilme çizgilieri güzel bir mercek.

Hella

DSC_0601h.jpg

Bosch

DSC_0807h.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

L çizgisi çok kısa,aslında yapısı çok mantıklı geldi bana fakat düzlük kısa olunca iki far yana geldiğinde cidden çok iyi işçilik isteyen bir ayar olması gerektiği aşikar.Diğer tipler çok yormuyordur bence.

Merceği arkadaşım kendisi aldı.Benim seçimim değil aslında iyide oldu.Uğraştıkca dahada iyi oluyor.Tas boşta iken düz fakat araç eğimimidir artık neyse var bir hatam oda oldukca az kaldı bugün son ayar ile tam düzlüğe parkedip kapatacagım sanırım.Merceğin perde resminide eklerim.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Aslında Hella'nın da perdesi düz değil birkaç mercek dışında çoğu merceğin perdesi düz değil bi-xenon ve oem olarak, Bosch da ise öyle aman aman bir eğim yok eğim zaten daha ziyade köşelerde Hella da o şekilde.

Evet haklısın ama,kesilme çizgisinden ziyade montajda hella daha kolay ;)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bu resim bozuk Oktay... Sağ mercek ciddi hatalı..

Solda da var...

son.jpg

Şu ışıkta odağın sağına bak.. hatayı göreceksin...

son2.jpg

Buda farklı bir telefon ile çekilen video.

http://www.youtube.com/watch?v=M6O2SbUQfEE

Mercek çok hızlıymış.. bayıldım hızına :wub:

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Düzeltmelerden sonra bu hataları en aza indirdim sanırım şimdi dahada iyi oldu.Arabayı yaklaşık 15 metre falan geride parketmiş sonradan farkettim

Mercek perdesi L kısmdan sonra bir taraf yukarı egim alıyor bir taraf ise aşagı egim alıyor.Sag taraf pencere başlangıcından itibaren yukarı egim başlıyor bu perde ile alakalı buraya kadar düz.Sol taraf ise yine tersi şekilde .

Bu mercek markası ne? üzerinde model falan yazmıyor sayılar var fakat taradım bilği çıkmıyor. :unknw:

image.jpg

image.jpg

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

Abi düzenlemelerden sonra gayet güzel olmuş , senin kullandığın merceğin markası Bosch.

Genelde Bosch'ların selektör hızının yavaş olduğu söyleniyor Hella'lara göre, Mehmet abi ise selektör hızına bayılmış dalga geçmediyse tabii

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Şimdi kavradım durumu. :good1:.Uğraşmayınca istediğin kadar oku incele bazı bilğiler beyinde tam oturmuyormuş. :unknw::fiuw:

Elimde aynı model araçtan çıkan düz L çizgili mercekte var.İkisindede aynı tipte selenoid var gibi.Bakarım birazdan.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Buda halojen ampul ile uzunlar.

Selenoid aynı tipe benziyor ama farklılar.

image.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Valla benimkinden hızlı gibi geldi bana.. Benimkiler de bosch ama anlamadım...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Oktay, bu resmi, farları tek tek yakarak çektin mi ?

son1-1.jpg

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

Valla benimkinden hızlı gibi geldi bana.. Benimkiler de bosch ama anlamadım...

Öteden beri yer yer tartışma konusu olan selenoidlerde aslında pekde bir farlılık yok neredeyse bütün oem bi-xenon merceklerin selenoidlerini Kendrion-Tri-Tech adlı bu işde dünya devi bir Amerikan firması yapıyor,.

Hella olsun, Bosch olsun ZKW olsun manyetizmalı bi-xenon seloid varsa %90 Kendrion bu yüzden aralarında fark olması pek muhtemel deil, elbetde çok çok ufak farklar olabilir tasarımdan kaynaklanan.

Benim şahsi fikrim yazılan selektör yavaşlığı ki elbetde mili saniyeler civarı, bu yavaşlık hissi selektör kolunun hassasiyet ve yapısından kaynaklanıyor olabilir, halogen birkaç araçda gözlemlediğim bir durum ard ard selektör atma yetisi sınırlıymış ya da biraz beklemek gerebiliyormuş hissi uyandırmışdı bazı araçlar bende, dikkat bağsetdiğim araçlarda selektörde uzun halojenler yanıyordu.

8452461483765280.jpg Hella Selenoidleri Kendrion

8452461486182784.jpg Bosch Selenodileri Kendrion

8452461624608528.jpg Zkw selenoidleri Kendrion

Resimler Kendrion Firması Bi-Xenon Selenodiler Sayfasında alıntıdır, sayfa linki;

http://www.kendrion.com/pcs_branchen_automotive_headlights.jsf?lang=en

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

Öteden beri yer yer tartışma konusu olan selenoidlerde aslında pekde bir farlılık yok neredeyse bütün oem bi-xenon merceklerin selenoidlerini Kendrion-Tri-Tech adlı bu işde dünya devi bir Amerikan firması yapıyor,.

Hella olsun, Bosch olsun ZKW olsun manyetizmalı bi-xenon seloid varsa %90 Kendrion bu yüzden aralarında fark olması pek muhtemel deil, elbetde çok çok ufak farklar olabilir tasarımdan kaynaklanan.

Benim şahsi fikrim yazılan selektör yavaşlığı ki elbetde mili saniyeler civarı, bu yavaşlık hissi selektör kolunun hassasiyet ve yapısından kaynaklanıyor olabilir, halogen birkaç araçda gözlemlediğim bir durum ard ard selektör atma yetisi sınırlıymış ya da biraz beklemek gerebiliyormuş hissi uyandırmışdı bazı araçlar bende, dikkat bağsetdiğim araçlarda selektörde uzun halojenler yanıyordu...

Selenoidleri aynı firma yapmış olsa bile, projektör tasarımları çok farklı. Hatta selenoidlerin yapısı da farklı.(Fotoğrafta görüldüğü gibi Bosch selenoidinde bir devre mevcutken, Hella'da böyle bir durum yok.)

Örneğin Hella'da çok küçük hafif bir perde hareket ederken, Bosch'da kocaman kapak aşağı iniyor. Üstelik hareket doğrultusundan dolayı, kapak hızlı olsa bile, ampulün önünden kısa sürede çekilemediği için yavaş kalıyor. :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Evet aradaki roleler falanda milisaniyeler seviyesinde gecikme yapıyor olabilir..

Duvarı bulsam, bende video çekeceğim :)

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
(düzenlendi)
Selenoidleri aynı firma yapmış olsa bile, projektör tasarımları çok farklı. Hatta selenoidlerin yapısı da farklı.(Fotoğrafta görüldüğü gibi Bosch selenoidinde bir devre mevcutken, Hella'da böyle bir durum yok.) Örneğin Hella'da çok küçük hafif bir perde hareket ederken, Bosch'da kocaman kapak aşağı iniyor. Üstelik hareket doğrultusundan dolayı, kapak hızlı olsa bile, ampulün önünden kısa sürede çekilemediği için yavaş kalıyor. :)

Olsa bile değil hepsini aynı firma yapıyor bu su götürmez, üzerindeki devrelerin selektör hızı ile alakası yok, Bosch selenoidlerin eskilerininde bobin uçlarında enerji verin onlarda yeni Boschlar gibi bi-polar olarak çalışır.

Şu kısma katılırım Bosch perdesi daha büyük ve öne eğilme harekti yapıyor, bu durum mili saniyeler civarı bir fark oluşturuyor ama yavaş kalıyor demek, ampülün önünden kısa sürede çekilmiyor demek biraz selektör fetishizmine girer, Bosch bi-xenon mercekleri gayet hızlı ve selekötör hızı standartlarına uygun.

Burda amaç ne onu sorgulamak gerekli, amaç selektör lazım olduğunda düzgün ve uygun selektör yapmak mı? Yoksa selektörü bir eğlence aracı, zevk aracı olarak görmek mi? Şu çok net amaç ilki ise Bosch bunu çok iyi yapıyor, amaç ikincisi ise ya da her ikisi isede yine Bosch bunu çok iyi yapıyor.

Ama amaç işi biraz daha ileri boyuta taşımaksa, selektör hızını yarıştırmak ise evet o zaman Hella ile Bosch arasında fark var doğru, örneğin benim selektör hızı konusunda bir fetisihim yok, selektörü zevk aracı olarak görmüyorum, benim için ikiside aynı ölçüde değerli ve güzel mercekler. Elbetde başka tercihlere saygım var. Ama bana aşağıdaki videodaki bosch bi-xenon'un hızı yeter de artar.

http://youtu.be/wzZOxX0TBVM

tarihinde Musa Can Koca tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Olsa bile değil hepsini aynı firma yapıyor bu su götürmez, üzerindeki devrelerin selektör hızı ile alakası yok, Bosch selenoidlerin eskilerininde bobin uçlarında enerji verin onlarda yeni Boschlar gibi bi-polar olarak çalışır.

Şu kısma katılırım Bosch perdesi daha büyük ve öne eğilme harekti yapıyor, bu durum mili saniyeler civarı bir fark oluşturuyor ama yavaş kalıyor demek, ampülün önünden kısa sürede çekilmiyor demek biraz selektör fetishizmine girer, Bosch bi-xenon mercekleri gayet hızlı ve selekötör hızı standartlarına uygun.

Burda amaç ne onu sorgulamak gerekli, amaç selektör lazım olduğunda düzgün ve uygun selektör yapmak mı? Yoksa selektörü bir eğlence aracı, zevk aracı olarak görmek mi? Şu çok net amaç ilki ise Bosch bunu çok iyi yapıyor, amaç ikincisi ise ya da her ikisi isede yine Bosch bunu çok iyi yapıyor.

Ama amaç işi biraz daha ileri boyuta taşımaksa, selektör hızını yarıştırmak ise evet o zaman Hella ile Bosch arasında fark var doğru, örneğin benim selektör hızı konusunda bir fetisihim yok, selektörü zevk aracı olarak görmüyorum, benim için ikiside aynı ölçüde değerli ve güzel mercekler. Elbetde başka tercihlere saygım var. Ama bana aşağıdaki videodaki bosch bi-xenon'un hızı yeter de artar.

+1 :thank_you2:

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

...

http://youtu.be/wzZOxX0TBVM

Bu videodaki Bosch'un hızı bana da tatminkar geldi. Bizim yavaş olarak gördüklerimiz, düşük voltajla çalıştırılanlar mı acaba?

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Focus'un önceki kullandıgım küçük L çizgili merceklerini söktüm ve Linea'ya taktım.Bilahire paylaşacağım angel halka yapıyorum şimdi.Yine Bosch mercek kullandık büyük L çizgili olanından Araç üzerinde eğim işaretlerinide alarak tezgahımda ayarlayarak bu defa oldukca düzgün ayarladıgımı düşünüyorum.Mercek şapkası falan takılı değil far çıplak halde resimleri çektim tavandaki ışık dagılımı bundan dolayı.Pazar günü Emmi Servet ustam nasip olursa canlısını görecekler.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...