İçeriğe Yönlendir

VW Passat 5.5 (2001-2005) mercekli farına xenon

Serkan Sefiroğlu

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Olur böyle şeyler. Balastı mı değiştireceksin ?

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

evet balast değiştirdim. Yeni bir tane taktım. Bir kaç ufak güncelleme ile farı toplayıp taktım bugün. Far ayarını da forumda anlatılan gibi yaptım. Şu an sıkıntı yok. İnşallah da olmaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Oktay Toker
On 16.04.2016 at 17:50, Mustafa Arıkan yazdı:

Yanan far artık tamamen yanmaz oldu :) 

Tekrar aynı sıkıntı çıkacağını bildiğimden sorunu bulmak için tekrar kontrol ettim. Balast soketini oynatınca far gidip geliyordu. Sorunu buldum deyip sökmeye başladım. Ancak en son çıkarırken hiç yanmaz oldu. Soketi oynatsam da yanmadı. Neyse dedim heralde soket iyice boşladı. Söküp eve getirdim. Ne yaptıysam tekrar yakamadım. Soketler, kablolar ve ampuller sağlam. Diğer balast ile sorunsuz yanıyor. Bu balast yakmıyor. Dedim belki lehim çatlağı olabilir. Balastı açtım ama içi tertemiz ve görünürde bişe yok. Malesef balast ömrünü tamamladı sanırım. Ama nasıl oldu anlamadım. İlginç bir problem.image.thumb.jpeg.f25f040d3d28e0cd68114c3

Eline sağlık.İyi günlerde kullan.

Bu balastlarda kronik sağ alttaki entegreye ulaşan bakır yol üzerinde 2 tane sigorta mevcut bunlar sorun yapabiliyor.Yoksa yurt dışıda dahil hiç bir yorumda yandığını,su aldığını okumadım.Sırf bu sigorta dirençlerden dolayı ben bu balasttan sogumuştum ama bunun haricinde oldukça kaliteli ürün.

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
3 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Eline sağlık.İyi günlerde kullan.

Bu balastlarda kronik sağ alttaki entegreye ulaşan bakır yol üzerinde 2 tane sigorta mevcut bunlar sorun yapabiliyor.Yoksa yurt dışıda dahil hiç bir yorumda yandığını,su aldığını okumadım.Sırf bu sigorta dirençlerden dolayı ben bu balasttan sogumuştum ama bunun haricinde oldukça kaliteli ürün.

Valla oktay abi iyi izole edilmez ise soket aralığından değil su , hamam böceği bile girer :lol:

IMG_5759.thumb.PNG.1bdd6935f20df2e4d08d4IMG_5758.thumb.PNG.a08a7ae56eca75ce3305c

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Oktay hocam, zahmet vereceğim ama bahsettiğiniz sigortalar hangisi? Fotoda işaretlemeniz mümkünmü?

Sırrı hocam ben orayı öyle bir izole ettim ki değil su veya sıvı girmesi, suyun 100mt altında çalışır :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Sırrı hocam problemim sıvı teması değil. Bundan adım kadar eminim. Hem balastın konumu hemde yaptığım izole ile de mümkün değil. O yüzden Oktay beyin dediği şekilde olaya odaklanmayı düşünüyorum. Boşa kürek çekmek istemiyorum.

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat

3 dakika önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Sırrı hocam problemim sıvı teması değil. Bundan adım kadar eminim. Hem balastın konumu hemde yaptığım izole ile de mümkün değil. O yüzden Oktay beyin dediği şekilde olaya odaklanmayı düşünüyorum. Boşa kürek çekmek istemiyorum.

Ben sizin probleminiz ile ilgili yazmadım , sanırım siz zaten balast değiştirerek probleminizi çözdünüz , ben genel olarak sıvı temasının imkansız olmadığını hele bu balastın soketinin aralığı dikkate alınırsa diğer birçok balasta nazaran sıvı teması nedeniyle arızalanmasının daha olası olduğunu anlatmak istedim.

yoksa size daha önce de yazmıştım bu balastlarda ampül soket kablosunun dışındaki metal örgü herhangi bir sebeple + uçla kısa devre yaptığında balastın bir şekilde kendisini devre dışı bırakıyor , bu işlemi de muhtemelen de oktay ustanın belirttiği sigortalar yapıyordur.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Oktay hocam bahsettiğin entegrenin altındaki dirençler 10 veya 12M ohm olması gerekirken şu an kısa devreler. Sanırım onları değiştirince problem düzelecek. Çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
6 saat önce, Sırrı Polat yazdı:

Valla oktay abi iyi izole edilmez ise soket aralığından değil su , hamam böceği bile girer :lol:

IMG_5759.thumb.PNG.1bdd6935f20df2e4d08d4IMG_5758.thumb.PNG.a08a7ae56eca75ce3305c

İzole kelimesine her şekilde katılıyorum.

Orijinal farlarda kullanımdaki yerleşimi ve bir kaç kez de aynı orijinal yere montajı yapma fırsatıda buldum ve mantığı yerleşimi gereği o resimdeki gibi bir oksitlenme su alma olayı bence kesinlikle farın yarısı suda kalmadığı sürece mümkün değil diye düşünüyorum.Olması için ciddi şekilde nemli ortamda olması gerekiyor ki öylede olsa o resimdeki gibi olmasın bekleyemiyorum.O balast ya açık havada kalmış yada yerine vidalanmadan kullanılmış diyesim çok kuvvetli ihtimal.Olmaz diye net konuşmakta yanlış.

Aslında direnç değiller sigortadır.Bu balastta beni sogutan gereksiz bir işlem olduğunu düşünerek,mantıkta koruma amaçlı olsada yanlış bir parça ve bence fabrikasyon bir kusur.Ne eski nesillerde nede yeni nesillerde açtığım inceleme fırsatı bulduklarımda bu sigora yok.Onun yerine akım yada yüksek voltaj koruma diodu var.Bence daha iyi bir mantığa göre diod yerinde oluyor.

Bunlar sağlam ise oradaki kondansatörleri ölçersen ve çok düşük yani en fazla 30ohm civarında ve altında deger okursan o entegre bozulmuş demektir.

Bu balastı takarken soketteki karta oturan o pinleri mutlaka cımbız ile kısarak takınız.Bollaştı ise ark yaparak buna sebebiyette verebilir.

Bahsettiğin o alt sağdaki siyah 3 lü olanlar ise ve o dirençlerin görevi başka ve normal degerdeler oynama.

Küçük daire içindeki ni ise yedek bilği olarak verdim.Atması pek ihtimal değil fakat ampule çıkış voltajı koruma sigortası.bu kısımdada o mosfet arıza yapabilir.

3df2.jpg

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Bir saat önce, Mahmut Akbulut yazdı:

Balast izolasyon işini en iyi yapan Japonlar , adamlar bu konuda çok iyiler ...

Denso balast açtın mı?

Koito daki gibi içi yalıtım silikonu ile kaplı mı?

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut
21 dakika önce, Oktay Toker yazdı:

Denso balast açtın mı?

Koito daki gibi içi yalıtım silikonu ile kaplı mı?

Denso ve koito açtım abi , İchikoh ve Matsushita da izoleli balastlar arasında ...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Hella,Bosch,  metal pres yerine o şeffaf silikonun adını şu an hatırlamıyorum onu sıvı şeklinde dahi sıkıpta kullansalar çok daha yerinde olacak.Meret yüzeye çok fena yapışıyor.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Oktay hocam elimde sağlam balastta olduğu için kıyaslama şansım oluyor değerleri. 

Yeşil ile işaretlediğim sigortalar sağlam yani kısa devre gösteriyor. Kondansatörler de sağlam problem yok. Sarı ile işaretlediğim sizin ampul çıkış sigortası dediğiniz eleman her iki balastta 75K ve 85K değer ölçüyorum. Sigorta değil mi acaba o eleman?

Asıl sorun ise aşağıda kırmızı işaretlediğim dirençler. Sağlam olan balastta 12M ohm ölçüyorum her ikisini de. Bozuk olanda ise biri kısa devre, diğeri ise 0.2M ohm değerde. Diğer elemanlardan çoğunu ölçüp karşılaştırdım. Sağlam olan ile bozuk olan arasında kayda değer fark olan eleman yok. Sadece bahsettiğim o iki direnç hariç.

Şu durumda yorumun ne olur?

image.jpeg

Düzeltme yapayım. 

Fotoda mavi oklar ile gösterdiğim pinler arası sağlam olan balastta yüksek omaj gösterirken, bozuk balastta kısa devre olmuş durumda. Yani o entegre bozuk. Sanırım bulmak imkansız mı? Bulunabilir mi?

image.jpeg

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Kırmızı daire içine aldıkların direnç değil kondansatör.Entegredeki o kondansatör uçlarına denk gelen bacak degerlerini ölçmüş oluyorsun.

Sarı ile işaretli olanı ben sigorta olarak hatırlıyorum,yanlış bilğiye girdi ise kusuruma bakma.

Sağlamda da aynı değer var ise kondansatör olma ihtimali yüksek.

Zaten cevabını vermişsin.Mavi ile işaretli dediğin bacaklar kısa devre ise benimde mesajımda o sigortalar saglam ise entegre bozuktur demiş olduğum gibi sorunun tespitini yapmışsın.O entegreden bulma şansın oldukça düşük.Sırrı'nın paylaştığı resimdeki gibi bir balast bulup egerki entegresinin bacakları oksitten çürümemiş ise ancak bu şekilde tamiri olabilir.Yada google amcada aratırsan belki satışı vardır fakat taneli satış varmıdır şansa.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mustafa Arıkan

Tekrardan merhaba;

Kafama takılan yeni problem var. Farlarımda titreme var. Eskiden bu kadar değildi diye hatırlıyorum. Far yapısı malum. Nasıl bir çözüm bulabilirim acaba? 

Ali Osman hocam sağolsun kırık olan ayaklardan bir tanesini bulup yolladı. Onu da takacağım. Ama sağlam olan farda da baya titreme var.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

2 ihtimal var.

İç tas yani merceği taktığın tas dış kasaya mafsallar haricinde kenarlardan,xenon ampul kısmından vesaire bir şekilde temas var.sen test ederken sorun görmemeiş olabilirsin.Lakin Far ayarı sonrasında bir yeri değmeye başlamış olabilir.Tecrübe ile sabittir. 

Akü volatjından kaynaklı bir sıkıntıda olabilir.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Oktay abi cevabın için teşekkürler;

Voltaj ile alakalı değil gibi. Çünkü araç rölantiye yakın titreşimin arttığı durumlarda far da titremeye başlıyor.

Geçenler far ayarı ile oynamıştım. Dediğin gibi arka ampul kısmı dar. Kasaya değmiş olabilir. Kontrol edeyim.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Fatih Mehmet Kılıç

@Misafir

Servet hocam aradan yıllar geçmiş ama arkadaşınızdaki çıkma far duruyor mudur hala? Amcamın aracı için konuyu inceliyordum ama hem elimizin yatkın olmaması hem de pek kendimize güvenememiz sebebiyle cesaret edemedik.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
On 13.08.2017 at 17:21, Fatih Mehmet Kılıç yazdı:

@Misafir

Servet hocam aradan yıllar geçmiş ama arkadaşınızdaki çıkma far duruyor mudur hala? Amcamın aracı için konuyu inceliyordum ama hem elimizin yatkın olmaması hem de pek kendimize güvenememiz sebebiyle cesaret edemedik.

Fatih duruyor.

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Kılıç
On 26 Ağustos 2017 at 22:43, Misafir yazdı:

Fatih duruyor.

Şuanki fiyatı nedir abi ☺️

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...