İçeriğe Yönlendir

Aydınlatma ve aydınlatma temel değerleri


Guest Bal_975

Recommended Posts

Guest Bal_975

benım beyaz ampullere merakım vardı arabamın tesısatı 100 luge cevrılıp 100 ampul oldugundan ustunde (aldıgımda bole ıdı) hell marka beyaz ısık veren ampul aldım aydınlatması cok ıyıde degıl kotude degıl yalnız sunuda soylemek ıstıyorum bır cok kısı sırf beyaz renklı ısık versın dıye bır dunya para verıyor ben beyaz olmasını degıl aydınlatmanın ıyı olmasını ıstıyorum su an aracımda osram cool blue var memnunumda yalnız benım merak ettıgım bazı seyler var su temel bılgıler

exenon 3000 lumen gıbı aydınlatma saglıyormus yanı en onemlı ozellıgı buymus bılgıdım kadarıyla sımdı bu lumen degerı ne oluyor? nasıl olculuyor nerden anlaslıyor? baska aydınlatmada lumen gıbı degerler varmı? bırısı eger ampul 100 wattlık ıse 100 lumen gucundedır demıstı watt degerı ampulun harcadıgı elektırık degerı degılmı? yanı voltxamper=watt?

bıde testlerde voltran nıklı abı olcumler yapmıs bunlar hangı cıhazla yapılıyor?

en onemlısı benım ıcın ıyı gorus ha sımdı dıceksınızkı exenon alın alacak durumum yok aslında su aydınlatma degerlerını bılseydım watt lumen vs orjınalden daha ıyı aydınlatacak ampuller alabılırdım ama bılgım yok sızden rıcam su ınsan gozunun algılayabıldıgı ısıklar ve degerlerı hakkında bılgı vermenız mesela exeonun hangı degerleı yuksekte ıyı aydınlatma saglıyor?

Yorum bağlantısı
Guest Bal_975

ha bırde unutmadan su merceklı farlar yanı ampulun onunde mercek oluyor boylece daha fazla aydınlatma oluyor bu olayın mantıgı nedır mercek olunca lumen vs degerler artıyormu? nasıl oluyor?

her fara yuvarlak farlı yanı mercek takılabılırmı?

Yorum bağlantısı
Ahmet Göker Derya1679652568

Öncelikle Watt bir güç birimidir,yani ampulün aracınızın aküsünden birim zamanda çektiği enerjidir. 1Watt=1joule/saniye. Lümen değeri ise ampulden ne kadar ışık çıktığının bir ölçütüdür. Bir halojen ampulden ne kadar ışık çıkacağı(lümen) bu ampulün verimine bağlıdır. 55W'lık bir ampulden 1000lümen de çıkabilir,1700lümen de çıkabilir. Tabi bu ampulleri farın içine taktığınız zaman da işler değişiyor. Bir de farın verimi önem kazanıyor.Eğer aydınlatmaya önem veriyorsanız öncelikle cool blue gibi boyalı tip ampullerle yeterli bir aydınlatmaya sahip olamazsınız. Bu ampullerin dışındaki boya ışığı keser ve ayrıca yağışlı havalarda sorun yaşarsınız. Daha iyi aydınlatacak bir ampul istiyorsanız ampullerin teknik özelliklerini bilmenize ne gerenk var ki? Net.te yığınla ampul testi var ayrıca tabiiki forumumuz var :) . Forumu incelersen hangi ampulü alman gerektiğine daha kolay karar verebilirsin...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bende basit bir luxmetre var, ölçümleri bununla yapıyorum.

LX100luxmetro.jpg

Bir farın toplam performansının ölçülmesinin bir çok kriteri var, profesyonel ölçüm cihazları ile yapılıyor. Bu fotometrik ölçüm cihazları far üreten firmalarda ya da üniversite gibi araştırma kurumlarında falan bulunuyor.

Avrupa standartlarına uygun olmayan uzakdoğu vb. ampullerde 12V/55W zorunluluğu uygulanmıyor, iyi ışık verdiği söylenen bir çok uzakdoğu markası aslında daha fazla akım çekerek hile yapıyor. Standarttan ve iyi markalardan şaşmamak gerek. Daha önemli bir faktör de ampulun geometrisinin sağlıklı oluşu. Tabii bu konuda da bilinen Avrupa'lı iyi markalar daha hassaslar.

En iyi algılanan gün ışığı değerini (~4150K) orjinal xenon farlar yakalayabiliyorlar. Halojen teknolojisi ile bu mümkün değil, mc pherson'un da dediği gibi boyalı ampullerle iyi bir sonuç elde edilemiyor ve kendini kandırmaktan daha öteye gidilemiyor.

Yorum bağlantısı
Guest Bal_975

ben akademik bilgiyi severim yanı yıgınla bılgıye fln ne gerek var dıyorsunuz ya ben ogrenmek ıstıyorum o yuzden yani....

en ıyı algılanan 4150 k dedınız pekı bana en uygun ampul hangısı? gercek aydınlatyı veren beyaz olsun ıstemıyorum sızce hangısı daha ıyı sıtedekı testler sankı hepsının aynısı gibi geldı sız hangı marka hangı modelını onerırsınız ıyı gorus ıcın?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Aydınlatma olarak en iyiler :

Philips Power2Night

Philips Vision Plus

Osram SilverStar

Üçü de renk, aydınlatma olarak yaklaşık aynıdır.

4150K sadece xenon için geçerlidir, halojen ampulde 4150K verip te iyi aydınlatan ampul yoktur.

Yorum bağlantısı
Guest Bal_975

hımm sagolasın Voltron hocam en kısa zamanda bu ampullerı arastıracagım bakalım fıyatları nasılmıs? pekı bu ampullerın lumen degerlerı neşlerdır?

Yorum bağlantısı
Guest Bal_975

bıde sormayı unuttum nedır bu mercek olayının aslı mercek takınca lumen mı artıyor? her fara takılırmı?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
pekı bu ampullerın lumen degerlerı nelerdır?

Yaklaşık 1500 lm. civarındadır sanıyorum. Lümen değerine fazla takılmamak lazım olay farın optik dizaynında sonuçlanıyor. Far iyi değilse hangi ampulü takarsan tak sonuç çok iyi olmaz.

bu mercek olayının aslı mercek takınca lumen mı artıyor? her fara takılırmı?

Mercek ışığı daha homojen yansıtmaya yarıyor, lümeni artırmaz tam tersine azaltır. Fara sonradan mercek takamazsın, mercekli projektörü (lens+reflektör) komple takman lazım. Sitedeki modifiyelerde olduğu gibi.

Yorum bağlantısı
Guest Bal_975

lumen konusu anlasıldı tmm..ben sitedekı modifiye ıslerıne bakım nasılmıs

yalnız bulamadım modıfıye bolumunu? :)

Yorum bağlantısı
Guest ArTiZz

www.geceucusu.com anasayfada modifiyeler kısmında.

bnm bildiğim 55w normal bir ampul 1250-1400lm civarlarında,

xenon kitler ise 3000-3500lm arasında ışık veriyorlar.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...