İçeriğe Yönlendir

Selektörde uzunla birlikte kısa da yanıyor

Yusuf Bayraktar

Recommended Posts

Yusuf Bayraktar

Merhaba arkadaşlar.

Uzatmalı da olsa şu bi-xenon işini halledecem inşallah. Tüm parçalar elimde bi tek montajı kaldı. Şimdi şöyle bi sorunum var. Kısalar yanmazken sellektör kolunu çekince benim arabda hem uzunlar hem kısalar yanıyor. Ben bu kolu gündüzleri çok kullanan biriyim. Şimdi kısalardan gelen eletriği röleye bağlayıp ballastlara uzunlara gelen elektiği de direk uzunlara ve selenode bağlayacağız diyelim. Ben bu kolu çekince hem uzunlara hem seleoide hem de ballastlar eletrik gidecek. Bu kolu 2-3 ker art arda çekip çekip bırakmam ballastlara ve ampüllere zarar verir mi?

Yorum bağlantısı
Yusuf Bayraktar

Benim araç orjinalde halojen ve sellektör kolunu çekince kısa ve uzunlar yanıyor. Ama xenona geçince bu anlık çekip bırkamalar sanırım ballasta zarar verecek. Nasıl bi devre yapmalıyız ki selektör kolu sadece uzunları açıp kapatsın kısalara bi etki yapmasın. Yani ben kısalar kapalıyken kolu çektiğimde sadece uzun halojen yansın.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yusuf Bey şöyle bir durum var;

Bu işlem yapılır komple bu birliktelik iptal edilirse uzunları yakınca kısalarında söner..

Öyle bir şey yapılmalı ki..

Sadece selektörde sadece uzunlar yanmalı, Ancak kısalar yanarken uzunlara geçince kısalar sönmemeli..

Bunu yapmanın en kolay yolu da bence sigorta kutusu.. Tabi küçük sigortaların olduğu aracın içindeki kutu değil, Ana rolelerin olduğu kaputun altındaki sigorta kutusu..

(Valla Focusta sigorta kutuları böyle, Toyota için yerler yanlış olabilir)

Bence bir elektrikçiden destek alın..

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Daha önce göndermiş olduğum bir mesajımı ekliyorum :

evet bugün Mercedes CLK ve Renault Scenic bi-xenon farlarıyla oynadım biraz.

Her ikisinde de Xenon açıkken selektör yaptığında hem bi-xenon devreye giriyor hem de içteki halojen uzunlar yanıyor.

Hatta Scenic'te farlar kapalıyken sellektöre basılı tutarsan xenon+bi-xenon da devreye giriyor.

Bir de, Modus'ta çift xenon özelliği varmış, uzunları yakarsan xenon far da yukarı kalkarak homojen bir ışık veriyormuş.

Porsche Cayenne : Far kapalıyken sellektör yaparsan sadece uzun halojenler yanıyor. Açıkken bi-xenon + uzun yanıyor.

Net bir bilgi bulamadığım ve deneyemediğim bir konu bu, bulursam eklerim, xenon ampulün sıkça aç-kapa yapıldığı zaman ömrünün aşırı azaldığını biliyoruz, üreticiler bunu engellemek için gecikme devresi gibi bunu engelleyen bir devre kullanıyor olabilirler belki. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Gecikme devresi iyi fikir ya.. kısaların girişe bağlamak lazım.. Çok da güzel olur.. :p

Önce uzunu yakarsın, karşıdaki anlamıyorsa 5 saniye sonra bi-xenonlarda yanar.. Karşıdan gelende biraz daha yanacak zannedip, ne yapıyorsa vazgeçer :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Yusuf Bayraktar

Teşekkür derim. Galiab en mantıklısı bi gecikme rölesi. Kısalara elektrik gitse bile 5 sn boyunca yanmasınlar.

Mehmet Bey siz yaptığınız modifiyede sanırım buna çok takılmadınız. Sizde farlar yanmazken selektör yapınca xenonlar direk yanıyor heralde.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
İhsan Karaman

kısaların kablaosuna ters röle koy uzun fardan röleyi çalıştır rölenin sasesini parklardan al böylelikle farları yakınca röle çalışmaz sellektör yapınca kısaların ceryanını keser

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Bey siz yaptığınız modifiyede sanırım buna çok takılmadınız. Sizde farlar yanmazken selektör yapınca xenonlar direk yanıyor heralde.

Hayır Yusuf Bey,

Benim farın orjinalinde; kısalar yanıyorken uzunları yakarsam yada selektör yaparsam, kısalar sönmeden uzunlarda yanar, kısalar yanmıyorken, selektör yaparsam sadece uzunlar yanar.. Benim farda kısa ve uzun reflektörler ve ampuller farklı,

Benim far modifiyesinde kullandığım mercek Hella bi-xenon mercek.. Bu mercekteki bobine uzundan paralel elektrik çektim..

Eski sistem ile değişenler sadece; bi-xenon mercek sayesinde uzunlara geçince kısanın da uzunlaşıyor olması, kısalar yani xenonlar yanmazken selektör yaparsam, halojen uzunla birlikte sadece bobinin çalışması..

Kısaca; Selektör yaptığımda xenonlar yanmıyor, çünkü onlar kısaya bağlı..

Yorum bağlantısı
Yusuf Bayraktar

Benim arabada da xenonları kısalara bağladım. Benim arabada da 2 tane reflektör var kısa ve uzun olmak üzere. Farlar yanmazken selektör kolunu çekince hem kısalara hem de uzunlara elektrik gidiyor. Yani benim kısalara bağlı xenonlar da yanıyor. Farlar yanarken sorun yok da gündüz kolu 2-3 kere çekip bırakınca zarar veriyor farlara.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yusuf Bey,

Uzunları yakınca kısalarında yanmasını sağlayan bir role vardır.. Bu roleyi bulup iptal etmek lazım.. (bence)

Yada ceryancı'nın dediğini yapmak lazım.. (Her ne kadar ben anlmamış olsamda)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Benim arabada da xenonları kısalara bağladım. Benim arabada da 2 tane reflektör var kısa ve uzun olmak üzere. Farlar yanmazken selektör kolunu çekince hem kısalara hem de uzunlara elektrik gidiyor. Yani benim kısalara bağlı xenonlar da yanıyor. Farlar yanarken sorun yok da gündüz kolu 2-3 kere çekip bırakınca zarar veriyor farlara.

ECE standartlarına göre sadece uzunların yanması lazım ama istisnai durumlar olabiliyor. Bunu engellemek kolay olmayabilir, Mehmet'in dediği gibi ana röleyi bularak ordan değişiklikler yapmak mümkün.

Elektrik şeması var mı bir yerlerde ? Şurada birçok model vardı : http://www.autoelectric.ru/auto.html

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Ali Çoban1679652574

Kısa farlarım H7 xenon kit,uzunlar ise normal H1 halojen,geçen gün fark ettim sellektör yapınca hem uzunlar hemde xenonlar yanıyo,sakıncalı bir durum,xenonların kısa sürede yanıp sönmesi.Sorun ne olabilir.ne yapmam lazım.

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu
Kısa farlarım H7 xenon kit,uzunlar ise normal H1 halojen,geçen gün fark ettim sellektör yapınca hem uzunlar hemde xenonlar yanıyo,sakıncalı bir durum,xenonların kısa sürede yanıp sönmesi.Sorun ne olabilir.ne yapmam lazım.

kablolamada bir sorun var gibi görünüyor. bence fazla geciktirmeden kontrol ettirin. fakat gerçekten ilginç bir durum çünkü kısa ve uzun kablolarında bir temas olsa o zaman kısaları yaktığınızdada uzunların sürekli yanıyor olması gerek ki sanıyorum öyle bir durum yok.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Şyi bir elektrikçinin kolayca yapabileceği bir düzenleme bu. Far switchindeki pinlerden yapılabilir.

Yorum bağlantısı
Ali Çoban1679652574
kablolamada bir sorun var gibi görünüyor. bence fazla geciktirmeden kontrol ettirin. fakat gerçekten ilginç bir durum çünkü kısa ve uzun kablolarında bir temas olsa o zaman kısaları yaktığınızdada uzunların sürekli yanıyor olması gerek ki sanıyorum öyle bir durum yok.

yok kısaları yaktığımda uzunlar yanmıyor,sadece sellektör yapınca hem kısalar hemde uzunlar yanıyor.bulunduğum yerde doğru dürüst elektrikçi yok o yüzden şu sıralar fazla sellektör yapmıyorum.

Yorum bağlantısı
Ali Çoban1679652574
bazı araçların orjinal far tesisatı bu şekilde çalışıyor.

xenon taktırmadan önceki durumunu bilmiyorum,hatırlayamıyorum,acaba xenon takılırken bir yanlışlık mı yapıldı diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Avrupa motorlu araçlar aydınlatma yönetmelikleri ECE R48'de :

6.1.7.2. The dipped-beams may remain switched on at the same time as the main beams.

diyor. Yani istenirse uzunlar yanarken kısalar da yanabilir, tercihe bağlı. Xenondan dolayı değiştirilmiş olacağını sanmam.

Yorum bağlantısı
Ali Çoban1679652574
Avrupa motorlu araçlar aydınlatma yönetmelikleri ECE R48'de :

6.1.7.2. The dipped-beams may remain switched on at the same time as the main beams.

diyor. Yani istenirse uzunlar yanarken kısalar da yanabilir, tercihe bağlı. Xenondan dolayı değiştirilmiş olacağını sanmam.

yani aracın orjinali böyle olabilir o zaman.eğer öyleyse ben 2,5 yıldır farkına varamamışım :blush:

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
yani aracın orjinali böyle olabilir o zaman.eğer öyleyse ben 2,5 yıldır farkına varamamışım ;)

Xenonun o kadar farkı olacak artık di mi ama ? :blush:

Yorum bağlantısı
Ali Çoban1679652574
Xenonun o kadar farkı olacak artık di mi ama ? :blush:

doğru söylüyosun kardeş ;)

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Erdem Manisalı

2000 model toyota corollama xenon takacağım. Fakat şöyle bir sorun var aracımda hb4 ve hb3 ampuller kullanılmakta. selektör yaptığım zaman ise ham kısalar yanıyor hemde uzunlar ben bunu ayırarak selektörde sadece uzun huzmelerin yanmasını sağlamak istiyorum. bunu nasıl yapabilirim? kendim yapmak istiyorum bunu. Selektör sırasında xenon ampullerim zarar görecek yoksa....

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

xenon kitinizin rölesinin tetiklemesini kısa far soketinizden değil park lambasından alın. yani parkları açtığınızda kısa farlarınızda yansın. aracın kısa soketini kullanmayın yani. öyle olunca selektörde parklar yanmadığı için xenon yanmaz. sadece siz parkları açınca yani farı yakınca xenonlar yanar. tek dez avantajı sadece parkları tek başına yakamazsınız. ama tek başına parkları yakmak zaten çok gerekli bir durum değil.

Yorum bağlantısı
Erdem Manisalı

ahmet bey o çözüm ebnimde aklıma geldi ama gerek yok yani parkları iptal etmeyi yeri gelince lazım oluyor parklar...

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

bu şekilde daha önceden söyleyen olmuştu. merakımdan soruyorum. sadece parkları yakmak nerede lazım oluyor mesela.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...