Sercan Keklik 26 Ağustos 2007 Paylaş 26 Ağustos 2007 Merhabalar..2006 model Alfa Romeo 156 ya sahibim. Öncelikle standart olan plaka ve iç aydınlatmadan bahsetmek isterim..Plaka ampulum 5w5 tipini kullanmaktadır.Bu tür (Isınma,Arıza ve benzeri) problemlerle karşılaşmayacagım en güçlü led ampulunu aramaktayım. Tavsiyeleriniz neler olur? Özellikle Mehmet Özyürek beyin yaptıgı plaka aydınlatması bi hayli hoşuma gitti. Renk olarak çok güzel fakat güç olarak özellikle orta kısımları fazla parlak geldi bana.Şç aydınlatmaya geçicek olursak arabanın içinde 2 adet gecikmeli yanıp sönen tavan lambası mevcuttur.Resimde ön - arka tavan lambaları gözüküyor.. Bu parçalar ise C5W ampülünü kullanmaktalar.Geriye kalan 2 Adet güneşlik, 1 adette Torpido ampulleri kalıyor iç aydınlatmada..Bu ampuller ise Diger iç aydınlatmadada kullanılan C5W tipini kullanmaktadır.Bu ampuller için yine Mehmet Özyürek beyin yaptıgı super flex led projesi aklıma geldi.. Gerek beyazlıgı gerek ise aydınlatması iç kullanım için mantıklı geldi.. Fakat araçta şöyle bi durum var; Arabada daha önceden bulunmayan kapı aydınlatma lambalarını ben daha sonra Bir önceki a3 kasasında kullanılan kapı aydınlatmalarını alarak araca uyguladım.. Her kapıda 2 adet [Kırmızı (yanda), Beyaz (Altta)] bunların kullandıgı ampul ise C5W idi. Standart C5W ampul aldım ve iç tavan lambasının tesisatını bularak aynı sistemle kapılarıda gecikmeli olarak yanıp-sönmesini sagladım.. A3 den çıkma kapı lambalarıMontaj bitmiş hali..Fakat kapının herhangi birini açtıgımda eger Aracın sis farları açık ise.. Kapının lambaları yanmıyor. Elektrik tesisatını tekrar kontrol ettim ve güvendigim bi elektrikçiye gösterdim fakat problem yok.. Sanırım Aracın Beyninde kullanılan bir Akım kısıtlama sistemi yüzünden yanmıyor.Bu Yüzden daha az güç ile daha fazla aydınlatma saglarım hemde bu can sıkıcı olaydan kurtulmuş olurum diye düşünmekteyim.Bu yüzden aracın iç kısmında yaklaşık olarak.. 8 Adet kapı aydınlatma ampulu + 6 adet diger iç aydıntma lambalarında kullanılıcak C5W ampule ihtiyacım var.. Bu durumda bana önerebileceginiz LED ampul varmı? Yoksa bu durumda Mehmet bey gibi Super Flux ledlerle kendim yapmam daha mantıklı ve daha iyi bir çözümmü olur?Elektrik Teknisyeniyim Mehmet beyin yaptıgı işlemde kolay, çok mantıklı ve güzel bir yöntem fakat dedigim gibi yapmışken en iyisini yapmak istiyorum. Görüşlerinize ihtiyacım var.Herkese bol ışıklı günler.. Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 26 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 26 Ağustos 2007 şöyle birşey buldumhttp://www.otopol.com/product_info.php?cPa...573&language=trböyle bir şeymi almak mantıklı, yapmakmı? sonuç olarak en güzel görüntü en fazla ışık arıyorum Yorum bağlantısı
Soner Kayahan 26 Ağustos 2007 Paylaş 26 Ağustos 2007 bu kapı içi aydınlatmaları nerden temin edebiliriz?elektiriği kapi içinde biyerden mi aldınız yoksa kapıdan gövdeye ekstra kablo mu geçirdiniz bağlantı için? Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 26 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 26 Ağustos 2007 bu kapı içi aydınlatmaları nerden temin edebiliriz?elektiriği kapi içinde biyerden mi aldınız yoksa kapıdan gövdeye ekstra kablo mu geçirdiniz bağlantı için?Ben Audi çıkmacısından temin ettim fakat istanbulda ne kadar audi çıkmacısı varsa gezdim diyebilirim. Fakat hiç birinin elinde 8 tane yoktu hep 1-2 tane mevcuttu. Ben hepsi temiz ve aynı adamdan alırsam pazarlıkla güzel fiyata alabilecegimi düşünerek 80 ytl vermiştim. Sıfırıda 300 ytl ye yakın bi maliyetteydi. Diger araçalrdada benzer yapıda aydınlatma modülleri var bakıp hoşuna gidenini almanı tavsiye ederim.Şimdi bu iş benim arabada biraz tuaf oldu neden dersen.. Aracın orj. müzik sistemini degiştirip kendi istegime göre bi muzik tesisatı yaptım bunu yaparken ses kabloları geçti tabiki swichlerden tek tek kapı içinden tekrar elektrik geçirmek istedim becerdim fakat kapı ile şase arasında kalan izalasyon mazemesi kapanmıyordu daha sonra geçirdigim elektrik kablolarını söküp, arabanın orj. olan mevcut speaker kablolarını kullandım, 4 kapıdada orj. muzik tesisatı kablosu oldugundan dolayı hiç bi problem olmadan olayı çözdüm. Bu kabolar ise aracın teyp kısmının orda tek bi sokette birleşiyordu o soketede 4 kapıya enerji vererek lambaların yanmasını sagladım. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ağustos 2007 Paylaş 26 Ağustos 2007 Sercan Bey Merhaba,Benim plakaya uyguladığım sistemin aynısını hiç çekinmeden uygula derim.. Çünkü gerçek halinin o resimlerle alakası yok.. Ama bir türlü orjinal halini resime aktaramadım.. Biraz aydınlık olan yerler parlak, biraz karanlık olan yerler iyice karanlık görünüyor fotoğrafta.. Kapı lambalarındaki sorun senin de tahmin ettiğin gibi bence aşırı akım..Bence o lambaların içine de led yap ve minimum 80 bulabilirsen 120 derece açılı parlak ledlerden kullan..Ben bir kaç çeşit led ampul denedim.. Hiç birinden memnun kalmadım, bu sebeple oturup kendim yaptım.. Işık ya yetersiz oluyordu ya da bölgesel oluyordu.. Ben ledlere açı vererek montajını yaptım.. Arabanın içindeki her köşede aynı şiddetle ışığı almayı başardım.. Kapı aydınlatmalarını çok beğendim.. Ben uzun süredir araştırıyorum bir kaç çeşit lamba da aldım ama hiç birisi içime sinmediği için kapılara girmedim henüz.. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 26 Ağustos 2007 Paylaş 26 Ağustos 2007 Burdaki gibi hazır modülleri uygulamak daha kolay ve pratik olabilir. C5W ampul yaklaşık 50 lümen ışık veriyor, bu modül ise toplamda 6 lümen verebiliyor. Mehmet senin kullandığın LED'lerin bir tanesi kaç lümen ışık verebiliyordu ? Örneğin, benim ön parklar yerine taktığım 3 LED gayet parlak görünmesine rağmen lümen olarak eski park ampulüm W5W'den daha az. (Parlaklıkla ışık gücü birbirinden farklı şeyler ...) Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 26 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 26 Ağustos 2007 Sercan Bey Merhaba,Benim plakaya uyguladığım sistemin aynısını hiç çekinmeden uygula derim.. Çünkü gerçek halinin o resimlerle alakası yok.. Ama bir türlü orjinal halini resime aktaramadım.. Biraz aydınlık olan yerler parlak, biraz karanlık olan yerler iyice karanlık görünüyor fotoğrafta.. Kapı lambalarındaki sorun senin de tahmin ettiğin gibi bence aşırı akım..Bence o lambaların içine de led yap ve minimum 80 bulabilirsen 120 derece açılı parlak ledlerden kullan..Ben bir kaç çeşit led ampul denedim.. Hiç birinden memnun kalmadım, bu sebeple oturup kendim yaptım.. Işık ya yetersiz oluyordu ya da bölgesel oluyordu.. Ben ledlere açı vererek montajını yaptım.. Arabanın içindeki her köşede aynı şiddetle ışığı almayı başardım.. Kapı aydınlatmalarını çok beğendim.. Ben uzun süredir araştırıyorum bir kaç çeşit lamba da aldım ama hiç birisi içime sinmediği için kapılara girmedim henüz..Gece Fotograf biraz problemli çekilir malesef.. Hobim fotografcılık oldugu için çok iyi bilirim gece problemlerini:)Şimdi öncelikle kapıları halletmeyi düşünüyorum çünkü aşırı akımdan bi aracı kurtarmak en mantıklısı gibi.. 80 derece ile 120 derece arasındaki farkı anlıyabilecegimiz bi resim baktım fakat sadece grafik olarak gördüm.. basit bi paintte çizilmiş resim ile 80-120 derece arasındaki farktan bahsedilmiş.. Birde bu high power ledler ile super flux ledler arasında performans bakımından fark ne derecede acaba?Bende sizin düşünceniz gibi ledleri lehimlerken özellikle sol ve sagdakileri hafif egim verek kullanılan mekana göre düzeltme saglamayı düşündüm O zaman şu vakit itibari ile yapıcagımız işlem belli sizin seçtiginiz yöntem fakat dedigim gibi led açısı ve led modeli konusunda yukarıda bahsettigim çelişkilerim mevcut.Kapı aydınlatmaları için Voltron (Selçuk Bey`e) Detaylı resimleri yollarım modifiyeler kısmına koyar sanırım anlatımıyla. Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 26 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 26 Ağustos 2007 Burdaki gibi hazır modülleri uygulamak daha kolay ve pratik olabilir. C5W ampul yaklaşık 50 lümen ışık veriyor, bu modül ise toplamda 6 lümen verebiliyor. Mehmet senin kullandığın LED'lerin bir tanesi kaç lümen ışık verebiliyordu ? Örneğin, benim ön parklar yerine taktığım 3 LED gayet parlak görünmesine rağmen lümen olarak eski park ampulüm W5W'den daha az. (Parlaklıkla ışık gücü birbirinden farklı şeyler ...)evet ben bunu hiç düşünmemiştim Mehmet Beyden cevap gelsin bakalım Bu arada Selçuk Bey beni düşündüren w5w sanırım onlar için uygun aydınlatma saglamam biraz zor olacak Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Burdaki gibi hazır modülleri uygulamak daha kolay ve pratik olabilir. C5W ampul yaklaşık 50 lümen ışık veriyor, bu modül ise toplamda 6 lümen verebiliyor. Mehmet senin kullandığın LED'lerin bir tanesi kaç lümen ışık verebiliyordu ?Selçuk hoşgeldin.. Benim araç içi led uygulamamdaki amaç, aracın ve döşemenin rengine uygun beyaz ışık alabilmekti.Kullandığım ledlerin lümelleri ile ilgili bir kaynak bulmadım..MCD diye bir değerden bahsediliyor ama ne anlama geldiğini bilmiyorum..Şunu söyleyebilirim;Şki tane 5W ampulün ışığını 19 led ile ancak alabildiğimi belki de alamadığımı ama yeterli olduğunu söyleyebilirim..Bunda kullanılan direncin ve ömrün de etkisi var.. Ben 3 voltluk ledlere 2.8, 2.9 V gibi elektrik verdiğimi hatırlıyorum.. Led başına 3.2 V elektrik verseydim daha fazla ışık alırdım ama bir müddet sonra birer ikişer kaybederdim ledleri diye düşünüyorum.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Şimdi öncelikle kapıları halletmeyi düşünüyorum çünkü aşırı akımdan bi aracı kurtarmak en mantıklısı gibi.. 80 derece ile 120 derece arasındaki farkı anlıyabilecegimiz bi resim baktım fakat sadece grafik olarak gördüm.. basit bi paintte çizilmiş resim ile 80-120 derece arasındaki farktan bahsedilmiş.. Birde bu high power ledler ile super flux ledler arasında performans bakımından fark ne derecede acaba?anlatımıyla.Dar açılı ledler el feneri gibi uzak aydınlatmalarda kullanılmakta ve daha parlak olmakta.. Ancak kısa alan aydınlatmalarında bölgesel ışık verdiği için çirkin bir görüntü oluşturmakta.. Açı ne kadar geniş olursa bulunduğu yeri o kadar iyi dolduracağından tane tane görünme olayı azalacakdır.. High power ledler adından da anlaşıldığı gibi daha güçlü, ancak amperi yüksek olduğu için özellikle 80 mA ve üstünde ısınma problemi yaşanabileceğini duymuştum..Bence senin uygulamanda high power'a gerek yok..Hazır modülden de alma.. Lamba başına 4 ledi seri bağla ve direnç kullanma.. 6 led sığarsa 3'erli gruplar haline 6 led ve uygun direnç kullan, lambanın içini ne kadar doldurabilirsen o kadar güzel ışık alırsın..Şurada da led çeşitleri ve ledler hakkında bilgi var..Lümen değerleri hakkında bilgi bulursanız paylaşın arkadaşlar.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Bu arada Selçuk Bey beni düşündüren w5w sanırım onlar için uygun aydınlatma saglamam biraz zor olacakBenim bagajda da w5w kullanılmış.. Ben c5w'dir diye kafadan yapmıştım led takımını ama sökünce şok oldum..Ben ampulü söküp, yerine göre plaket kesip, led döşeyeceğim.. Yorum bağlantısı
Cem Temizsoylu 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 http://led.linear1.org/lumen.wizMillicandela lumen çevirici programı. Flat top superflux ledler 120 derece, aydınlatması da kabaca 1000 veya ledler daha parlak olansa 2000 girilip hesaplanabilir. Yaklaşık parlak olandan 8, diğerinden 16 tane led gerekiyor C5W ampülün aydınlatma şiddetine ulaşabilmek için. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 http://led.linear1.org/lumen.wizMillicandela lumen çevirici programı. Flat top superflux ledler 120 derece, aydınlatması da kabaca 1000 veya ledler daha parlak olansa 2000 girilip hesaplanabilir. Yaklaşık parlak olandan 8, diğerinden 16 tane led gerekiyor C5W ampülün aydınlatma şiddetine ulaşabilmek için.Teşekkürler Cem..Anladığım kadarı ile açı genişledikçe lümen artıyor.. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Teşekkürler Cem..Anladığım kadarı ile açı genişledikçe lümen artıyor..Evet, candela belli bir yön için, lümen tüm yönler için ışık gücünü gösteriyor. Daha geniş açı daha fazla aydınlatma alanı demektir ki bu da lux ile ifade ediliyor.Hazır modülden de alma.. Lamba başına 4 ledi seri bağla ve direnç kullanma.. 6 led sığarsa 3'erli gruplar haline 6 led ve uygun direnç kullan, lambanın içini ne kadar doldurabilirsen o kadar güzel ışık alırsın..Hazırı varken ne uğraştırıyon, vatandaşa zorluk çıkarmasana , sercy sen benim dediğimi yap abicim hazırcı ol her zaman Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Hazırı varken ne uğraştırıyon, vatandaşa zorluk çıkarmasana , sercy sen benim dediğimi yap abicim hazırcı ol her zaman Kapı lambalarının boyunu bilmiyoruz.. 3 led ortada küçücük kalabilir, kanımca.. Ben olsam bunu içini ledle doldururdum. Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 27 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 27 Ağustos 2007 kafam karıştı şimdi napcaz karar verinde bu hafta içi halledelim Mercekli Orj. Xenon farlarımıda sipariş ettim bugun itibari ilee Daha onun seviye mekanizması var asıl onda napcaz ne edicz bilmiyorum :) Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Bunun boyu 45 mm imiş.. Senin kap lambalarının boyu ne kadar.. ? Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 27 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 27 Ağustos 2007 bildigimiz c5w abi boyutu ne bilmiyorum söküp bakmak lazım Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Bu ancak sığar.. o zaman.. Ama bence benimkilerden yap Tesisatı da bozmaz ampul gibi takar geçersin. Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 27 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 27 Ağustos 2007 Bu ancak sığar.. o zaman.. Ama bence benimkilerden yap Tesisatı da bozmaz ampul gibi takar geçersin.senimi kırıcam abi şimdi ledler konusunda hiç bi bilgim yok işin gerçegi kaç derecelik led kaç lümenlik led alıcaz bu arada bu kapıdaki ampullerden 1 tanesini söktügümde Akım problemi kalmıyor... Standart ampül kaç W bakmayı unuttum yalnız Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 (düzenlendi) 5 Wattır.. Ama sen hepsini de sök.. O gecikme devresinin o kadar akıma dayanabileceğini sanmıyorum.. Benim kullandığım ledler : SuperFlux (3.2 V, 20 mA, 2800 mCd)Şuradan tüm led çeşitlerini, şuradan da superflux'ları görebilirsin.. Yeni öğrendiğimiz bilgilere göre, Mcd değeri büyük ve açısı geniş olursa lümen fazla oluyor.. Ona göre bak işte.. 27 Ağustos 2007 tarihinde Mehmet Ozyurek tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 27 Ağustos 2007 Paylaş 27 Ağustos 2007 Aynı ampulün 3W olanından taktığın zaman sorun çözülüyor yani. Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 28 Ağustos 2007 Yazar Paylaş 28 Ağustos 2007 sanırım evet ama benim istegimbeyaz renkte ışık, daha çok lümen Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 6 Aralık 2007 Yazar Paylaş 6 Aralık 2007 bu konuyu unutmusum pardon..kapıları söktüm fakat w5 ampul tipi kullandıgını görünce aldıgım ledler boşa gitti kapılar için ne tür bişey yapabiliriz? Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 22 Mart 2008 Yazar Paylaş 22 Mart 2008 bu iş gene problem olarak gündeme geldi Araba durduk yere akü şarjını bitiriyor..Teyp kontaga baglı, anfi tesisat vs.. herşey kontakta Yaklaşık 2 hafta calısmadıgında problem oluyor.. Alarmı devre dışı bıraktım gene aynı dert..Aklıma gelen tek konu.. bu Kapı aydınlatmaları oldu.. Tanesinde 10W lık ampul var yani 80W Harcama sırf kapılarda var Tavan Lambaları hariç. yukarda C5W olarak bilgilendirmişim fakat o yanlış olmuş, Dipsiz ampul kullanıyor Kapı aydınlatmalarım, Bu konuda, 10W kadar aydınlatan tercihen Beyaz renkte düşük Wattlı ampul önerileriniz Ne olur? Yorum bağlantısı
Recommended Posts