Ferit Yılmaz 19 Eylül 2007 Paylaş 19 Eylül 2007 merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum. doğan marka arabam var. stop lambalarını halka şeklinde ledli yapmak istiyorum. aparatı hazır 1 aparatta 8 led kullanmayı düşünüyorum,lambaları seri ve paralel bağlayarak denedim sonuç alamadım, bana bu ledleri yakacak devre şeması gerekiyor yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler şimdiden Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Eylül 2007 Paylaş 19 Eylül 2007 Merhaba, aslında şemaya gerek yok.. Siz hatayı ledleri bağlarken yapmışsınızdır.. Ledler aslında bir ampul değil diyottur.. Dolayısı ile yönlüdür.. Yani; Led'in + ve - uçları vardır, ampul gibi ters düz bağlayamazsınız.. Seri bağlama demek, ledlerin + ve - uçlarını tespit ettikten sonra + ile başlayıp - ile bitirmek demektir.. Şöyleki;+Led-+Led-+Led-+Led--direnç- Bu bir seri bağlamadır.. 12 volt ile sağlıklı çalışabilmesi için 3,2 voltluk ledlerden 4 tane seri bağlayıp 60 ohm. direncide seri bağlamanız gerekir.Yukarda anlattığım serinin aynından bir tane daha yapıp, iki seriyi birbirine bağlarken en baştaki +'lar ile en sondaki -'leri birbirine bağlarsanız, yanmaması mümkün değildir..Not-1: Direncin +,- gibi bir yönü yoktur. Rasgele bağlayabilirsiniz.. Not-2: Araç aküsü normalde 12 volttur, ancak araç çalışır iken bu voltaj 14 voltu geçmektedir. Bu sebeple voltajı 14 olarak hesapladım. Kolay gelsin.. Yorum bağlantısı
Ferit Yılmaz 20 Eylül 2007 Yazar Paylaş 20 Eylül 2007 evet arkadaşım anot katot olarak dizdik ama bizim hatamız direnç olayıymış ilginden dolayı teşekkür ederiz. bu sefer doğru çalıştırabiliriz sanırım Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Eylül 2007 Paylaş 20 Eylül 2007 Dirençsiz daha iyi yanar.. Direnç sadece koruyacak ledleri.. Yorum bağlantısı
Ferit Yılmaz 20 Eylül 2007 Yazar Paylaş 20 Eylül 2007 aklımdayken sorayım. bu iş için özel led kullanmamız gerekirmi yoksa 10 kuruşluk ledlerde iş görürmü Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Eylül 2007 Paylaş 20 Eylül 2007 10 kuruşluk ledler aslında 5 para etmez.. Dolayısı ile işini görmez, Alacağın ledler ; 3 voltluk en az 120-130 derece açılı lamba tipi ledler olsun.. Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 11 Temmuz 2009 Paylaş 11 Temmuz 2009 (düzenlendi) Geri vites ledlerini de taktım ama fotograf çekmedim..Geri vites ledleri oldukça kuvvetli.Sistemde parklar yanıkken kırmızıların hepsi birden yanıyor.Frene basınca bu sefer aynı ledler yani toplamda 32 si birden bi de bunun sol taraftaki stopunu hesap edersek 64 led aynı anda daha canlı daha kuvvetli yanacak şekilde özel bi elektronik devre tasarladım.Eski camları kırıp atıp yerlerine şeffaf cam taktım.Su alma ve ısınma olayı kesinlikle yok.Lambaların arkasında devrelerin kurulu oldugu pertinaksın arkasına tank yapımında ve kumaş yapımında kullanılan polyester kaplama yaptım.Polyester kaplamadaki amaç hem devreyi korumak korumaktan ziyade elektronik devrenin görünmemesini sağlamaktır.Isıtıp Tornavidayla dahi zorlansa bile polyesterin açılması mümkün degil.Bu arada stopları hobi amaçlı yapıp sonrasında ufak tefek düzeltmeler yaptıktan sonra sattım.Yalnız çok temiz bi işçilik gerçekten çok detaylı çalışma yaptım.Epey bi maskeleme bandı kullandım.Özellikle pertinaksı yapıştırırken kullandıgım 502 yapıştırıcı iyi yapıştırdı ama yapışırken beyaz bir gaz çıkarıyor o gaz da pertinaksın sagını soluna leke yapıyor.En son o lekenin de üstesinden gelerek leke bırakmadan yapıştırmayı başardım.Bu arada konyada nikelajlı reflektör yaptırmak için 1 hafta sanayide dolaştım.Yapabilecek bi yer yok.Bakır boru alıp içine nikelaj attırcaktım ama adamlar götürdügüm borunun içine degil sadece dışına nikelaj atabiliyorlar.O nedenle reflektör yüzey elde etme çalışmalarımı şimdilik rafa kaldırıp alüminyum borular kesip kullandım.Ve şu baskı devre olayını bir türlü beceremedim.O nedenle delikli pertinaks kullandım.Devamı gelecek. 24 Temmuz 2009 tarihinde mandalina_ tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 11 Temmuz 2009 Paylaş 11 Temmuz 2009 Devamını bekliyoruz... Güzel olmuş. elinize sağlık Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580 14 Temmuz 2009 Paylaş 14 Temmuz 2009 (düzenlendi) süper yaa ne denilebilirki..ama ben olsaydım simetriyi bozmazdım sinyalide uydudrurdum... 14 Temmuz 2009 tarihinde taurus72 tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 14 Temmuz 2009 Paylaş 14 Temmuz 2009 Abi sinyal tarafında çok problem yaşadım.Sinyal tarafı diger bölgelerden daha dar.Simetriyi bozdum sonradan.Kafalara borular geçince zemin daha da daralıyor.O nedenle led sayısı azalıyor.Aydınlatma problemi oluyor.Stopun sahibi sinyal bölgesinde kafalarda boru olmamasını ve ledi artırmamı istedi.Led sayısını artırdık.Ayrıca çizimde ufak bi hata yaptım onu da düzelttim.Benım yaptıgım tasarım tam olarak honda stopu olmamış sonradan farkettim.Daha sonra bilgisayarda yenıden çizip düzelttim.Teşekkürler yorumlar için Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 17 Temmuz 2009 Paylaş 17 Temmuz 2009 Çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Devamını bekliyoruz. Yorum bağlantısı
Ahmet Armağan 23 Temmuz 2009 Paylaş 23 Temmuz 2009 dostum araca montalı halının resımlerını beklıyorum.emegıne saglık Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 (düzenlendi) Yine yepyeni bi çalışma ile karşınızdayım.Yaptıgım sistem öncekilerden farklı olarak bilgisayar ortamında tamamen honda cıvıcın ledli stoplarına benzetmeye çalıştımGeri vites ve sinyallerde ledli.Ancak sinyalleri fotogaf çekerken yakalayamadıgımız için çıkmadı.Bütün camlar şeffaftır.Araç sahibinin istegi üzerine sinyal tarafını dikdörtgen şeklınde yapıp led sayısını artırdım.Geceleyin çok dikkat çekici bi görüntüsü var.Su alma olayı kesinlikle yoktur.Sistemde parkları açınca biraz kısık frende daha kuvvetli yanmaktadır.Sistemi kurarken araçta büyük sorunlarla karşılaştım.Yardım edebilirmisiniz?Birincisi aracın sağ fren lambasının kablosunu multimetre ile ölçtüm.Fren kablosu 9v veriyo.Parklar 12 volt.Bu durumda frene basınca kısık parklarda kuvvetli yandı.Bu sefer park ve fren elektrigini soldan aldık.Sol tarafta park ve fren her ikisde 12 volt veriyor.Ancak bu sefer de sol sinyali yaktıgımızda aracın sol sinyali yanıkken sol park ve sol geri vites sönüyor.Sinyal lambası sönünce yanıyor.Sebebi nedir çözümü nedir bunun?Sanırım sinyallerin - ile tetiklenmesınden oluyor ama yarın yine bakcaz ve aracın elektriksel donanımında problem oldugu kanaatindeyim 7 Ağustos 2009 tarihinde mandalina_ tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Birincisi aracın sağ fren lambasının kablosunu multimetre ile ölçtüm.Fren kablosu 9v veriyo.Parklar 12 volt.Bu durumda frene basınca kısık parklarda kuvvetli yandı.Bu sefer park ve fren elektrigini soldan aldık.Sol tarafta park ve fren her ikisde 12 volt veriyor.Ancak bu sefer de sol sinyali yaktıgımızda aracın sol sinyali yanıkken sol park ve sol geri vites sönüyor.Sinyal lambası sönünce yanıyor.Sebebi nedir çözümü nedir bunun?Sanırım sinyallerin - ile tetiklenmesınden oluyor ama yarın yine bakcaz ve aracın elektriksel donanımında problem oldugu kanaatindeyimBu araçların birçoğunda kronik tesisat hastalığı var zaten.Ancak anlayamadığım frende 9 parkta 12 vol var demişsin.Araçtan gelen gerilimmi bu??Eğer araçtan gelen gerilim ise tesisatta ciddi bir sorun var demektir.Sol tarafa gelince park ve geri vites ledlerinin eksisi sinyal ledinin artısına bağlanmış.Çünkü sinyal kolu çalışmadığı zaman ampülün artı ucu eksi ile kısa devre ediliyor.Zannederim bu işide dörtlü flaş düğmesi yapıyor. Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Servet abi.Vallahi bi öglen bi de ikindi üzeri belkı yanılmışımdır diye yeniden ölçtüm.Şaşırdım kaldım.Aracın sağ fren lambasındaki gerilim 9 volt abi.Böyle bi elektriksel sorun nasıl olur anlayamadım.Şkincisi aracın dörtlü sinyalleri falan çalışmıyordu.Yani bayagı bi sorun var.Peki biz bu durumda park ve geri vites ledlerinin - sisini başka yerden alsak olurmu abi?Mesela sağ tarafın - sisinde sorun yok.Orayı denicez.Yada araç sahibi aracın elektrıksel donanımını yenıden yaptırcak. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Çok güzel olmuş.. Konya bi şahin görsün. Bence arka tarafa komple yeni tesisat çek.. Bu gidişle bu araba yakında yanar ve suçu ledlere bulurlar.. Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Çok güzel çalışma olmuş ellerine sağlık. Ama sanırım ekstralara harcadığımız parayı biraz aracın bakımına harcasak ekstralardan daha fazla verim alıcaz.. Yorum bağlantısı
Misafir 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Çok güzel olmuş.. Konya bi şahin görsün. Bence arka tarafa komple yeni tesisat çek.. Bu gidişle bu araba yakında yanar ve suçu ledlere bulurlar.. Sedat Bey kardeşim Mehmet Özyürek abimizin dediklerine kulak ver.Kendisi kasko şirketi işletiyor.Valla yanarsın.. Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 7 Ağustos 2009 Paylaş 7 Ağustos 2009 Sahibine söyledim abi.Araç yarın elektriksel bakıma gircek.Sonra mehmet abimizin dedigi gibi araç yanıp ihale üstümde falan kalır:) Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Ağustos 2009 Paylaş 10 Ağustos 2009 Sedat Bey kardeşim Mehmet Özyürek abimizin dediklerine kulak ver.Kendisi kasko şirketi işletiyor.Valla yanarsın.. Yanıyor abi.. Tecrübeyle sabit Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 25 Ağustos 2009 Paylaş 25 Ağustos 2009 ledler ve projektörleri süpermişş hondanınkınımı söküp cıkarttınız yoksa piyasadan satınmı aldınız? Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 25 Ağustos 2009 Paylaş 25 Ağustos 2009 Yok arkadaşım orjinal şahin stopu bu.Şçindeki pertinaksa bilgisayar ortamında ledlerin yollarını belirleyip koydum ledleri.Bu tam olarak honda görünümlü olmadı.Diger çalışmam daha güzel oldu.Onu da sitede iyi incelersen bulursun Yorum bağlantısı
Sercan Keklik 25 Ağustos 2009 Paylaş 25 Ağustos 2009 Yok arkadaşım orjinal şahin stopu bu.Şçindeki pertinaksa bilgisayar ortamında ledlerin yollarını belirleyip koydum ledleri.Bu tam olarak honda görünümlü olmadı.Diger çalışmam daha güzel oldu.Onu da sitede iyi incelersen bulursunhayır ondan bahsetmedim yanlış anladınız sanırım ledlerin etrafındaki yuvarlak çember projektörlerden bahsetmiştim. Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 26 Ağustos 2009 Paylaş 26 Ağustos 2009 Onlar alüminyum boru.Şçleri biraz parlak ve böylece uzaktan ledlerin tane tane görünmesini saglamak için yaptım Yorum bağlantısı
Recommended Posts