İçeriğe Yönlendir

Torpido aydınlatması

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Eski kasa focusların makyajsız olanlarında torpidoda aydınlatma yok malesef. Daha doğrusu yoktu. 4 Adet 3.2 voltluk superflux led, bir adet 70 ohm'luk direç, uygun plaket, bir adet anahtar ve yarım metre kablo kullanarak, torpidoya aydınlatma yaptım.

Şlk iş olarak led takımını hazırladım.

torpido_1.JPG

torpido_2.JPG

Kullandığım switch bu

torpido_3.JPG

Anahtarı buraya taktım. Elektriği çakmaktan aldım; Park yanmazken veya araç çalışmazkende yanmasını istedim. Kapak kapatılınca devreyi kesiyor ve lamba sönüyor

torpido_4.JPG

Şşte sonuç; Her ne kadar mavi görünse de malumunuz gece çekim yapmayı beceremiyorum.

Bir de telefonla çekince böyle görünüyor. Ama aslında beyaz.

torpido_5.JPG

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Tebrikler çok güzel olmuş. Kullandığın plaket daha öncekilerden farklı gibi geldi bana ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bu plaket hazır delikli plaket bu çok pratik oluyor.. Şhtiyacın olduğu kadar kesiyorsun.. Diğerinin işçiliği çok zordu..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Harikasın valla sana imreniyorum keşke benim elim de bu tür işlere yatkın olsa ... :dance3:

Bence bi dene.. Olmayacak işler değil bunlar.. Şşte tarif de var.. Takılırsan da her türlü yardımcı oluruz..

Yapıp ta çalıştırınca acayip mutlu olur, stres atarsınız..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Gönüller bir olsun.. Mesafeler fazla önemli değil kanımca.. :dance3:

Yorum bağlantısı
Murat Dellal
Bence bi dene.. Olmayacak işler değil bunlar.. Şşte tarif de var.. Takılırsan da her türlü yardımcı oluruz..

Yapıp ta çalıştırınca acayip mutlu olur, stres atarsınız..

Sağol iyi söylüyorsun ama bu tür bişe girmeyi hiç gözüm kesmiyor açıkçası ... :)

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Köksal Yılmaz

elinize sağlık her zamanki gibi çok güzel bir işçilik ortaya koymuşsunuz. aynı problem benim aracımda da mevcut ve resimli tarifiniz bana yol gösterdi ancak aklıma ufak bişey takıldı. ledleri torpidonun üst kısmına nasıl sabitlediniz?? ben yaparsam muhtemelen direnci içinde olan 3lü grup ledlerden alırım gibi geliyor. lehim işini en aza indirmeyi planlıyorum (elim pek alışkın değil de). kablo, swich ve grup led işimi görür sanırım. son olarak bağlantıyı hangi sıra ile yaptınız yani çakmaktan swiche ordan ledlere mi geçtiniz?? güzel paylaşımlarınız için de ayrıca teşekkürler :good1:

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Ersin Balkan
elinize sağlık her zamanki gibi çok güzel bir işçilik ortaya koymuşsunuz. aynı problem benim aracımda da mevcut ve resimli tarifiniz bana yol gösterdi ancak aklıma ufak bişey takıldı. ledleri torpidonun üst kısmına nasıl sabitlediniz?? ben yaparsam muhtemelen direnci içinde olan 3lü grup ledlerden alırım gibi geliyor. lehim işini en aza indirmeyi planlıyorum (elim pek alışkın değil de). kablo, swich ve grup led işimi görür sanırım. son olarak bağlantıyı hangi sıra ile yaptınız yani çakmaktan swiche ordan ledlere mi geçtiniz?? güzel paylaşımlarınız için de ayrıca teşekkürler :)

Abi bizim araçlarda çakmaktan elektrik almak büyük dert ben teybin +12v kablosundan aldım elektriği.Şase olarakta torpidonun hemen üstündeki demire doladım şase kablosunu kolay bir bağlantı oldu.Switch olarak ters buton bulman gerekecek...

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Yalçın Yılmaz

Herkese Merhabalar,

Ben ankara'dan Yalçın Yılmaz, yeni üye oldum sayılır. Mehmet Özyürek Bey sayesinde buldum sayfayı ve çok faydalı bilgiler var gerçekten. Benim aracım 2000 model Focus sedan, led aydınlatma konusuna merak saldım ve bagaj ile tavan aydınlatmasını lede çevirdim. Şimdi de torpido için arabamda olmayan aydınlatmayı yapmak istiyorum. Çakmaktan torpidoya zor da olsa orta konsolu sökmeden kabloyu çektim, buton da hazır. Sizelere sormak istediğim konu özellikle Focus I sahibi arkadaşlardan yapmış olan varsa, torpido için ledleri nereye yerleştirdiğiniz konusunda bilgi verir misiniz? Ben baktım ama uygun bir yer bulamadım. 4 adet seri bağlı mantar led ve 100 ohm dirençlerden oluşan 3 tane devre kurdum ve bu üçünü torpido içine paralel bağlayarak sabitlemek istiyorum. Bilgi verirseniz memnun olurum. Ayrıca arabamın arka tarafında tavan aydınlatması malesef yok, lambayı alarak kendi aracıma monte edebilir miyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

yalçın bey emminin çalışmasıda örnek olur.benim çalışmamda var bakabilirsiniz verdigim linkte ileti 49.

focuslarda torpido nasıl bilmiyorum ama fikir verebilir.

http://www.geceucusu.com/index.php?showtopic=3688&st=40

100ohm direnci seri ledleremi taktın yoksa her led içinmi?

seri led ise yetersiz 180ohm olursa daha iyi olur.tane led ise en az 390ohm olmalı.

arka taraf tavanda yeri hazır degilse tavan döşemesine bastırın yeri belli olur.yoksa kenar köşelere güzel küçük bişiler yapılabilir.bence rahat yaparsınız.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

Oktay Bey teşekkür ederim mesajınız için. Seri bağlı 4 led bağladım ve 100 ohm direnci ekledim, 4 led ve bir direnç seri oldu yani. Uygulamaya yeni başladığım için dirençleri değiştirmem zor olur mu bilmiyorum ama deneyeceğim dediğiniz gibi.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey teşekkür ederim mesajınız için. Seri bağlı 4 led bağladım ve 100 ohm direnci ekledim, 4 led ve bir direnç seri oldu yani. Uygulamaya yeni başladığım için dirençleri değiştirmem zor olur mu bilmiyorum ama deneyeceğim dediğiniz gibi.

4 led seriden verim alamazsın.3 seri led yap 180ohm yarım watt direnç tak bidaha elini sürmezsin.ugraşabiliyorsan elin yatkınsa her lede 390ohm yarım watt direnç tak ve monte ettigin yerde unut derim.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

O halde mevcut devreleri değiştirmek yerine dediğiniz şekilde yeniden yapmak daha kolay olacak sanki. Zaten kablo çekilmiş olduğundan sadece devreleri değiştirerek hallederim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
O halde mevcut devreleri değiştirmek yerine dediğiniz şekilde yeniden yapmak daha kolay olacak sanki. Zaten kablo çekilmiş olduğundan sadece devreleri değiştirerek hallederim.

kolay gelsin resim destekli bitmiş halini bekliyoruz.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

Bugün torpido aydınlatmasını bitirmeye çalışacağım, eğer çalışırsa fotoğrafını da ekleyeceğim yorumlarınız için. Tek tereddütüm çakmaktan torpidoya kablo çekerken orta konsolu sökmeden zor da olsa demir bir çubuk yardımıyla çektim, kablonun izolasyonu iyi fakat inşallah kablonun geçtiği yerlerden kaynaklanan bir sorun olmaz, kablonun erimesinden korkuyorum başka bir nedenden dolayı.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

20 ledde taksan kablo eritmez merak etme yeterki kablon en az 0,50 olsun.kısa devre yoksa kabloda bişi olmaz.baglantı yerindeki izalasyonda iyiyse korklacak bir durum yok.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

Aydınlatma devresinin kabloya zarar vermeyeceğini tahmin ediyorum. Demek istediğim kabloyu çektiğim yer de bayağı kalabalık :) kablonun geldiği yolda ısınan başka bir parça olur da benim kabloya değer diye korkuyorum, sonuçta orta konsolu açmadan boş bulduğum yerden geçirdim kabloyu.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Aydınlatma devresinin kabloya zarar vermeyeceğini tahmin ediyorum. Demek istediğim kabloyu çektiğim yer de bayağı kalabalık :) kablonun geldiği yolda ısınan başka bir parça olur da benim kabloya değer diye korkuyorum, sonuçta orta konsolu açmadan boş bulduğum yerden geçirdim kabloyu.

o bölümde ısınan bişi olursa zaten sadece çektigin kablo hasar görmez.kaldıki öyle ısınacak bir şey olacagını sanmıyorum.ilk başta bu tür hisler yaşanır.izalasyonun iyiyse ve senden kaynaklı hata yoksa yapacak başka bir işlem telaş edecek durum göremiyorum.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

Teşekkürler Oktay Bey, bu işe yeni başladım ve zamanla öğreneceğim :) elde ettiğim sonuçları buradan sizlerle paylaşacağım

Yorum bağlantısı
Ali Gün
Bu plaket hazır delikli plaket bu çok pratik oluyor.. Şhtiyacın olduğu kadar kesiyorsun.. Diğerinin işçiliği çok zordu..

Bu plaketler dediğniz gibi kullanışlı fakat yeşil renkte kalitesiz olanları var onların yuvarlak lehim ayakları hemen kalkıyor

ve ledlerin desen dizilişinde bazen kısıtlama yapıyor örneğin yuvarlak bi halka cıkarmak oldukca zor.

Pas ve kırnozyona karsı plastık kaplayıcı kullan

pr_01_1528_min.jpg

bu resmi 7,5 lira

Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz

Geçen gün bahsettiğim torpido aydınlatmasını dün uyguladım ve başarılı oldum sanırım. Verdiğiniz bilgiler için Mehmet ve Oktay Beylere teşekkürler. Şimdiki planım kapılar açıldığı zaman tavan lambası gibi yanan ve ön yolcuların ayaklarının bulunduğu bölgeleri aydınlatan bir uygulama yapmak. Konu ile ilgili bir uygulama yaptınız mı?Bilgi verir misiniz?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Geçen gün bahsettiğim torpido aydınlatmasını dün uyguladım ve başarılı oldum sanırım. Verdiğiniz bilgiler için Mehmet ve Oktay Beylere teşekkürler. Şimdiki planım kapılar açıldığı zaman tavan lambası gibi yanan ve ön yolcuların ayaklarının bulunduğu bölgeleri aydınlatan bir uygulama yapmak. Konu ile ilgili bir uygulama yaptınız mı?Bilgi verir misiniz?

resimm görmeden inanmayız biz.

burda ileti 49 benim çalışmallarım var bakabilirsin.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yılmaz
resimm görmeden inanmayız biz.

burda ileti 49 benim çalışmallarım var bakabilirsin.

Bugün bagaj, tavan ve torpido ışıklarımın resimlerini çekip buraya koyacağım, devreleri hazırlarken çekmeyi unuttum, son halleri, nasıl aydınlattıkları konusunda yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...