İçeriğe Yönlendir

Ford Focus 1 (1998-2005) Tavan Lambası Led Uygulaması

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Ledler bunlar..

led4nk6.th.jpg

Tavan lambasının sarı sarı yanması beni çok rahatsız ediyordu, önce bu lambaları yüksek vatlısı ile değiştirmeyi düşündüm ama istediğim sonucu alamadım, Piyasadaki farlar gibi maviye boyasam rengi beyazlarmı ki diye düşündüm ama gücünü kaybedeceğinden vazgeçtim..

Neyse lafı uzatmayalım, ledler geldi..

Önce 3 seri bağlı led ile dün bi deneme yaptım ama ışık çok yetersiz ve açı dardı, dolayısı ile sonuç hüsran oldu bir an için..

Ama pes etmedim tabi ki;

Hemen aşağıdaki gibi bir düzenek hazırladım..

led1fd6.jpg

Bu uygulama 4'lü iki seriden oluşan ve her seri için 60 ohm direnç ile destekli bir grup..

Az önce taktım yerine..

led2fn8.jpg

Çok güzel ve bembeyaz oldu..

Eski hali şöyleydi..

led3hf2.th.jpg

Bunun takıp gelirken, arkadaki lambayı da söktüm.. Heralde en az 8 tane de ona takacağım.. Arka lambada biraz daha rahat çalışcağım.. Çünkü içi bomboş..

--------------------------------------------------------------------------------------------

Çalıştım.. Aşağıda..

Arkadaşlar ben bu işi sevdim kusura bakmayın..

Elimde bolca led vardı zaten..

Şöyle bişey yaptım..

led5tj3.th.jpg led4gl9.th.jpg

Dikkat ettiyseniz bu 11'li.. Yanlış anlamayın 11 led.. 4+3+4 şeklinde 3 seriden oluşan bir plaket hazırladım.. Şki kenarlardaki 4'lü seriler paralel, ortadaki 3'lü seri ayrı..

Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi küçük bir anahtar taktım.. Bu anahtar bir basışta kenardaki 4'lüleri yani 8 ledi yakıyor, diğer basışta ortadaki 3 ledi yakıyor..

led7bq8.th.jpg

Bunu niye yaptım.. :

Geçen gün, daha doğrusu gece Kayseri'den gelirken, çocuklar uyanıktı ve Hanımın, ışığın çocukların gözünü rahatsız ettiğini söylediği aklıma geldi.. Ancak az önce montajı yapıpta test ederken gördüm ki 3 ledde fazla geldi.. Galiba ortada tek led kalacak..

led6zi9.jpg

led8en4.th.jpg

led9pc1.jpg

Daha Sonra bu plaketleri değiştirdim ve ledleri saha sık olarak taktım.. Bu sayede yandıkları zaman tek tek değil bir bütünmüş gibi görünüyorlar..

Resimlerini bir ara eklerim.. Fotoğraf çekmeyi unutmuşum..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yok abi.. güçlenmedi ama istediğim gibi oldu.. Zayıfda değil, gözde almıyor.. Yeterli ve kararında bir ışığı var şu an..

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mehmet Ozyurek

Mail adresinizi ekledim Zeki Bey.. Size geniş geniş anlatayım bu konuları ;)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yapmak isteyenler için farklı bir çalışma Bir arkadaşım yapmıştım..

Görüntü çok estetik değil ama bunun sebebi daha faz led sığdırabilmekti..

tavan_ornek_1.JPG

tavan_ornek_2.JPG

Yorum bağlantısı
Mehmet Duran
Yapmak isteyenler için farklı bir çalışma Bir arkadaşım yapmıştım..

Görüntü çok estetik değil ama bunun sebebi daha faz led sığdırabilmekti..

tavan_ornek_1.JPG

tavan_ornek_2.JPG

resimdeki yuvarlak ledlerin kare ledlerden ışık miktarı olarak farkı var mı?

adı sanı ne olarak geçiyor acaba?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
resimdeki yuvarlak ledlerin kare ledlerden ışık miktarı olarak farkı var mı?

adı sanı ne olarak geçiyor acaba?

Bu son kullandığım ledler lamba tipi diye geçer, lümen değeri aşağı yukarı piyasada sıkça satılan superflux'lar ile aynıdır.. Piyasada satılan diyorum çünkü super flux'un mcd si yüksek ledlerini pek bulamıyoruz..

Mcd'si düşük fluxlar ise nispeten mavi-beyaz yanmaktadır.. Bu kullandığım ledin ışık renki 5500K'dir..

Böyle bir uygulama yapmayı düşünüyorsanız çekinmeden bu ledleri kullanabilirsiniz.. hacmide küşük olduğundan daha fazla kullanma imkanınız olacağından ışık sorunu yaşamazsınız..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Selçuk benim kullandığım ledler super fluxu aratmadı.. Hatta kendiminkini super flux'la yapmıştım.. söktüm ve bu ledden yaptım.. Super flux'la yaptığım seyrek durduğu için ledler tane tane görünüyordu.. Bu ledleri bitişik olarak dizdim led sayısını artırdım.. Işığıda rengi de güzel oldu.. Bendeki flux'lar 6000K gibi yanıyordu bu ledler tam beyaz yandı..

Yorum bağlantısı
Uras Tos

ledleri hep eren-solar'dan mı alıyorsunuz? sitelerine giriyorum bakıyorum ürünler güzel, fiyatlar güzel, çeşit de var ama mail ile sipariş konusuna hiç eğilmemişler. iplemiyorlar yazdığım mailleri. hayal kırıklığına uğrattılar o açıdan biraz.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
ledleri hep eren-solar'dan mı alıyorsunuz? sitelerine giriyorum bakıyorum ürünler güzel, fiyatlar güzel, çeşit de var ama mail ile sipariş konusuna hiç eğilmemişler. iplemiyorlar yazdığım mailleri. hayal kırıklığına uğrattılar o açıdan biraz.

Benim LED uygulamam pek fazla olmadı ama Şlker Elektronikle telefonda görüşüp havale yapıp sipariş vermiştim, kargoyla hemen geldi. Şzmir'de elektronikçilerin olduğu yerler varsa daha kolay temin edersin gibime geliyor.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
selam arkadaşlar ilk kez bu konuya msj yazıyorum bundan sonra bu forma daha çok girmeye çalışacam.

bende bunun gibi birşey yapmak istiyorum. aracımızım markası doblo.

bu ledlerin markası nedir_?elektronikçiye ne diyim.

direnç kullanamamıza gerek var mı_? varsa kaç ohm direnç kullanalım.

aydınlatmada artış olur mu._?

ledlerin tane fiyatı ne kadardır_?

uygulamada dikkat edeceğim birşey varsa söylerseniz hemen yapmak istiyorum. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Kendin yapmayı düşünüyosan önce başkalarından kopya çekmek için sitedeki modifiyeleri ve forumda ilgili başlıkları bol bol okuman gerekiyor :) Devamı geldikçe tecrübeli üyelerimiz zaten yardımcı olacaklardır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Merhaba, ben bu firmalardan hiç led almadım..

Genelde Kayseri'den elektronikçilerden alıyorum..

Bir defada http://www.heraled.com/ 'dan aldım.. Çok memnun kaldım..

bu ledlerin markası nedir_?elektronikçiye ne diyim.

direnç kullanamamıza gerek var mı_? varsa kaç ohm direnç kullanalım.

aydınlatmada artış olur mu._?

ledlerin tane fiyatı ne kadardır_?

uygulamada dikkat edeceğim birşey varsa söylerseniz hemen yapmak istiyorum. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Şlk uygulamadaki ledler 5mm superflux son uygulamadi ledler 5 mm lamba tipi geniş açılı ledler..

Dirençsiz olmaz.. Ama bu konu geniş.. Kısaca 3 seri led için 220 ohm. Tek led için 1K .. 4 led için 50-60 ohm iyi olur..

Aydınlatma kullandığın lede göre değişir.. Ama ortalama 10 led bir 5W ampule eşittir diyebiliriz..

Led sayısını artırırsan veya high power led kullanırsanır istediğiniz kadar artırabilirsiniz ışığı..

Superflux 50-60 kuruş falandır.. high power 1 liranın üstündedir.. Ben lamba tipi ledleri 30 kuruşa almıştım..

Dikkat edilecek nokta ledi yakmamak; genelde seri bağlama tavsiye ederim.. serileri birleştirir paralel yaparsınız.. Dirençsiz devre kurmayın.. Yaptığın her işi iyi izole edin.. gerekirse sigorta kullanın..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben en son uygulamada 11 değil 12 led kullandım.. Led'in biri arkada.. :)

3 tane 4'lü seriden yapın bunu her seriye de 50 ohm direnç takın..

Tabi bitane de 5w ampul lazım size kenarlarını sökebilmek için :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
(düzenlendi)

http://www.heraled.com/

Bunları ara.. Özellikle Gökmen'i iste.. Ne yapacağını söyle o sana o işe uygun ledleri gönderir..

Almışken çok al lazım olur :)

Edit : Gökmen Alanya şubedeymiş görüştüm talepleri karşılayacağını söyledi.. .. İstanbul'da olanlar İstanbul'u arasın, Ersin sen Alanyayı 242, 5139032'yi ara.. Benim selamımı söyle..

tarihinde Mehmet Ozyurek tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selim Kara

Sayın Mehmet Özyürek. yaptığınız çalışmalarla bana ve size daha önce teşekkür eden Ziya arkadaşıma verdiğiniz bilgi ve gaz için teşekkür ederiz. :) ikimizde ledlerle neler yapabileceğimizi düşüne düşüne tüm eksiklerimizi giderdik. aracım 96 model corolla gli. artık güçlü bagaj, torpido ve tavan ledlerim var. 24 tane superflux tavanda, 8 bagajda, 4 de torpidoda var. ayrıca arka cam otomatik düğmelerinde de aydınlatma yoktu, onları da iki adet minik ve loş mavi nokta ile çözdüm. 2 adet yeni nesil 3mm led ile.

Bilgiler için tekrar teşekkür ederim arkadaşım ve kendi adıma. biz ledleri 45 ykr'dan aldık 120 derece ve 3,2 V mcd değerlerini falan bilmiyorum ama gayet başarılı oldu. biz istanbuldayız, karaköy de elektronik parçaların kalbi bilirsiniz belki bulmakta hiç bir sıkıntı yaşamadık. projelerinizin devamını bekleriz :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sayın Mehmet Özyürek. yaptığınız çalışmalarla bana ve size daha önce teşekkür eden Ziya arkadaşıma verdiğiniz bilgi ve gaz için teşekkür ederiz. :) ikimizde ledlerle neler yapabileceğimizi düşüne düşüne tüm eksiklerimizi giderdik. aracım 96 model corolla gli. artık güçlü bagaj, torpido ve tavan ledlerim var. 24 tane superflux tavanda, 8 bagajda, 4 de torpidoda var. ayrıca arka cam otomatik düğmelerinde de aydınlatma yoktu, onları da iki adet minik ve loş mavi nokta ile çözdüm. 2 adet yeni nesil 3mm led ile.

Görelim şu çalışmaları.. :)

Her araçla led yapılabilecek bir yerler mutlaka vardır.. :)

Açınca yeri aydınlatsın diyer kapı altları, koltuğun altına falan bişey düşünce kolay bulabilmek için tavana bağlı ayak bölgesi aydınlatması, SubmarineLight, Şç kapı kolları.. gibi.. :)

Yorum bağlantısı
Selim Kara
(düzenlendi)

Tamam o zaman bir kaç tane sonuç fotosu ekleyeyim. Yanlız fotoğraf makinem yok. cep telefonumla çektim arkadaşlar fotoları. biraz kötü ama idare ediverin artık :) Bu tavan aydınlatması... Araba çalışmadığı zaman gelen elektrik 11,8v çalıştığında ise 14,0V o yüzden çalışmadığı zaman daha sönük yanıyor. bu fotolar da çalışmadığı zaman çekildi. :) normalde felaket bir aydınlığı var. malum 24 tane :)

fotoraf462yv1.jpg

fotoraf463mr2.jpg

fotoraf468iu6.jpg

fotoraf470ym7.jpg

Bagaja ilk başta 8 tane led koymuştum yine flux led idi, ama dar açılı almışım. sonra düzenledim tekrar 120 derecelik ile değiştirdim. sonuç aşağıda; ilk fotoğraf dar açılı 8 led, ikincisi ise geniş açılı. dikkat edin ne kadar fark var...

fotoraf437ny5.jpg

fotoraf497vy3.jpg

Sonra torpidolara sanırırm çoğu araçta aydınlatma koyulmuyor. arkadaşımın yeni aldığı grande punto'sunda da yok. neyse buraya da 4 adet flux led düzenledim ve bir butonla kapak kapatılınca sönmesini sağladım. yardımları için Ziya Bingöl arkadaşıma çok teşekkür ederim bu konuda. orta paneli parçalamama yardımcı oldu. elektriği küllüğün ampülünden aldım.

fotoraf498uc2.jpg

Bir de arka cam otomatik düğmeleri var. ön kapılarda elinizi kapıya dayayınca elinizin altına geliyor ve şöför paneli sadece aydınlatmalı. arka taraflarda ise kapıda cam açma kolu yerine bir adet otomatik düğmesi var ve bu güne kadar binenlerin hiç biri bulamamıştı. buna da aydınlatma yapayım dedim, 3 tane delik açtım, 2 tane yanyana mavi üstüne de kapama yönü manasında kırmızı koymuştum, sonra baktım çok çingene işi oldu renkler, kırmızıyı söktüm. şimdi çok hoş oldu. iki adet loş mavi sadece kendini aydınlatan ve kesinlikle göz rahatsız etmeyen iki mavi nokta. tabi şöför panelinden camları kitleyince ışıklar sönüyor.

fotoraf495rv0.jpg

fotoraf499gi0.jpg

En son da aracımın resmi arkadaşlar.

fotoraf297tt5.jpg

tarihinde selim tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ziya Bingöl
Efsane AE101 :)

Güzel olmuş..

Mehmet abi Efsaneleri bilmen hoşuma gitti. Bu arada Selim Eline sağlık tekrardan teşekküre gerek yok zaten senin yapabileceğin şeylerdi :)

Yorum bağlantısı
Selim Kara
(düzenlendi)
Mehmet abi Efsaneleri bilmen hoşuma gitti. Bu arada Selim Eline sağlık tekrardan teşekküre gerek yok zaten senin yapabileceğin şeylerdi :)

:i-ih: günlerden bi kaç gün öncesi seninle telefonda konuşurken kulağımda çınlayan ses " bir elin nesi var iki elin sesi var " :) olsun ben yine de teşekkür ediyorum. verilen gaz yeter. :)

bu arada Mehmet bey'in efsane demesi benim de hoşuma gitti. çoğu insan efsane denilince gülmeye başlıyor nesi efsane diye. kullanmayan bilmez sanırım. tek cümle sorunsuzluk ae101 için :)

tarihinde selim tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...