İçeriğe Yönlendir

Mazda 3 H7 halojen far merceği ile xenon

Baha Yıldırım

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Bosch D2S bi-xenon mercek almışsın. Duyun kapağı yok mu ?

Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Kapağı yoktu, eksik malzeme mi almışım :( d1s olduğunu söylemişti, değiştirebilirim eğer uygun değilse

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut
(düzenlendi)

Bosch AL/D3S-D4S bi-xenon mercek D1S ile kullanılır...

Bu merceklerde ampul tutucu yok Valeo H7 ler gibi çelik klipsli , Mazda daki mercekler H7 Koito ve boyutları Hella ile hemen hemen aynı...

Bu resimler size yardımcı olacaktır Koito ve Hella mercekler...

projector_compare1.jpg

projector_compare2.jpg

tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Çok teşekkür ederim Mahmut Bey, yani şimdi bunu Hella ile değiştirmem gerekir mi. Birde arka kapağının olmaması normal mi, yani eksik parçası yok mu? Hella aradım ancak bulamadım. Bunun büyüklüğü sorun teşkil eder mi?

http://m.gittigidiyor.com/urun/106756655 bu linkte koito d2s var bunu alsam daha iyi mi olur?

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Rica ederim :blush: Merceği Hella ile değiştirebilirseniz daha iyi olur çünkü Bosch merceğin lens kısmı öne doğru Hella dan uzundur montajda sıkıntı çıkarabilir mevcut mercek çerçevesine çarpabilir.Link teki mercek bi-xenon değil ve sizin farınıza sığmaz ...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bu merceklerde ampul tutucu yok Valeo H7 ler gibi çelik klipsli , Mazda daki mercekler H7 Koito ve boyutları Hella ile hemen hemen aynı...

Ampul nasıl tutturuluyor, çevrilerek mi ?

Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

I

projector_compare1.jpg

projector_compare2.jpg

Mahmut Bey sizin fotolarını eklediğiniz lenslerle değiştirdim. Dediğiniz gibi hellaların mercek kısmı bosch tan en az 15mm kısa. Ancak arka kısmı bir miktar daha uzun.
Yorum bağlantısı
Serkan Atalay
(düzenlendi)

Merceklerin etrafındaki parçaları söktüm ve temizledim. Motorun uzunlar için hareket ettirdiği sacın üstünde serbest olan bir sac daha var ama ne işe yaradığını anlamadım. Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Cumartesi günü Ankarayı aradım bir led angel bulamadım. Yarın internetten alacağım ancak merceğin içine koyacağım rgb ledlerle beraber mi çalışsa yoksa ayrı mı olsa bilemedim. Fikirlerinize başvurmak istedim. Angel halklarını da parklardan ayrı çalıştırmayı düşünüyorum. Parklara da ayrı sarı led ampul düşünüyorum. Muayenede sıkıntı olur mu? Bi xenon yaparken uzunların kablosunu motorun girişine başlayacağım anladığım kadarıyla. Ancak kısalar kapalıyken de selektör yapabilmek için kısalara da mı bağlamak gerekli acaba?

post-7281-0-78182200-1395611831_thumb.jp

tarihinde Serkan Atalay tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

1-Mercek içine uygulanan devil eye led leri çok uzun ömürlü olmayacak ampul yandığında lens çevresinde yaklaşık olarak 300-350C ısı ortaya çıkıyor bu da led lere dirençlere zarar verecek...

2-ECE normları gereği ön park lamba rengi halojen yada beyaz renktir bunun haricindeki renkler muayeneden geçmeyebilir hafif kusur da alabilir...

3-Uzun far kablosundan bobin uçlarına paralel hat çekilecek , farlar kapalı konumda standart şekilde uzun far selektör yapacak farlar yanıyorken uzun+bi-xenon selektör yapacak ...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Atalay
(düzenlendi)

1-Mercek içine uygulanan devil eye led leri çok uzun ömürlü olmayacak ampul yandığında lens çevresinde yaklaşık olarak 300-350C ısı ortaya çıkıyor bu da led lere dirençlere zarar verecek...

2-ECE normları gereği ön park lamba rengi halojen yada beyaz renktir bunun haricindeki renkler muayeneden geçmeyebilir hafif kusur da alabilir...

3-Uzun far kablosundan bobin uçlarına paralel hat çekilecek , farlar kapalı konumda standart şekilde uzun far selektör yapacak farlar yanıyorken uzun+bi-xenon selektör yapacak ...

1- Peki yüksek sıcaklığa dayanabilecek bir led türü yok mudur? şerit led olmasından geçtim 5 mm 4 bacaklı ( rgb ) ledler var onlar dayanamaz mı acaba?

2- Amerikan park dedikleri park çeşitleri Türkiye'de yasal değil o halde doğru mudur? Bmw marka bazı araçlarda var sarı park lambaları ( 5 serisi gibi ), bunların farkı nedir acaba?

3- Bi-xenonlar açıkken yani kısalar açıkken uzunları iptal edebilecek bir hazır devre yok mudur? Bazı devreler var parklar açıkken sinyallere de akım gidiyor ancak sinyaller açıkken devre dışı kalıyor. Bunları kullanamaz mıyız?

Angel için neon kablo kullanmayı düşünüyorum ya da rgb led, kafam çok karışık, araştırdıkça da karışıyor.

Açıkçası benim bu bi-xenon işine girmemin en büyük sebebi devil eyeslerdi, yani devil eyes yapamayacaksam yazık olacak :(

tarihinde Serkan Atalay tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkan Kahya

Merhaba.

Projektör içine led uygulaması yapılabilir ama ömrü açısından pek verimli olacağı söylenemez. Ledler fazla ısıdan dolayı çok çabuk bozulur. Mahmut' un da dediği gibi ömürleri fazla gitmeyebilir.

5 serisinde kullanılan yan tarafta normalde halkalar park lambası görüyor ve beyaz/sarı renkde.

5 bacaklı role kullanarak kısalar kapalıyken halojen kısımdan, kısalar açıkken sadece projektörden uzun geçişi elde edebilirsin. Yada paralel bağlayıp kısalar açıkken ikisinide kullanabilirsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Ben olabildiğince xenonun fotonlarını kesmeyecek şekilde, olabildiğince merceğin dışına doğru koymayı deneyeceğim, gerekirse şerit led yerine de 5 mm rgb led ya da şeritten çember yapmak yerine 3lü modülünü kullanmayı deneyeceğim. Mercek içi olursa da şeffaf ısıya dayanıklı bir malzemeyle kaplayabilirim :D Kafayı taktım bu işe, bakar mısınız ne kadar güzel duruyor:

Bu da yapılış videosu:

Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Bu şekilde olabildiğince uzağa uygularsan belki olabilir. :rolleyes:

hah işte tam da benim düşündüğüm yer, zaten genelde oraya koyuyorlar ancak yine olası bir yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda würthün veya diğer endüstriyel firmaların şefaf ısıya dayanıklı bir ürünü vardır diye düşünüyorum. Angelleri de boyunca deliği olan pleksi glasın içine yerleştirilmiş neon kabloyla yapmak istiyorum ama becerebilir miyim bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Şu an aracımda takılı, markasını hatırlamadığım Çin Malı balastlar var. Bunları idareten kullanabilir miyim? Yoksa OEM balast mı almam gerekir. Birde ev ortamında ampülleri denemek için 12V adaptöre balastları nasıl bağlayabilirim?

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584

Şu an aracımda takılı, markasını hatırlamadığım Çin Malı balastlar var. Bunları idareten kullanabilir miyim? Yoksa OEM balast mı almam gerekir. Birde ev ortamında ampülleri denemek için 12V adaptöre balastları nasıl bağlayabilirim?

aracını seviyorsan çin malından uzak durmalısın..ev ortamında balastları çalıştıracaksan masaüstü pclerin psusundan yararlanabilirsin...sarı uç 12v + siyah - dir.Kolay gelsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Teşekkür ederim, o halde bir çift te balast alacağız çaresi yok :) Angel yapmak için rgb 5 mm led aldım, bunu da demon eyes için kullanacağım şerit rgb ledlerle aynı sürücüye bağlamak istiyorum ki kumanda ile ikisini de kullanabileyim. Yani angelleri parka vs.ye bağlamak yerine uzaktan kumandayla kullanmak istiyorum. Ancak 5 mm olan ledlerin özellikleri : Forward Voltage (RGB): (2.0, 3.2, 3.2)V Parlaklık (RGB): (800, 4000, 900)mcd LED: 5mm şeklinde, şerit rgb ledler ise 12V. Sürücüden angellere giderken arada nasıl birşey olmalı ki voltajı tutturayım, birde bu 5 mm ledlerin parlaklıkları yeterli midir?

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Ankara'dan arkadaşımızın 2012 Mazda 3 aracının oldukça kirlenmiş merceklerini eski tip D2s Hella bi-xenon modifiyesini yaptık.Boşa çıkan orjinal H7 merceğide uzunlara monte edildi.Bmw angel halkalar takıldı.Sinyal bölümü power led yapıldı turuncu camın altına amber power ledler yerleştirip etkili bir sinyal elde edildi.Çok ricacı bir şekilde yapmamı istedi fakat ben sadece aldığı rgb şerit ledi her 2 merceğin etrafına yapıştırıp kablosunu çıkartırım gerisini kendin yaparsın diyerek Rabbimin izni ile güzel bir sonuç ile işlem bitirildi.

Far tasının sökülmüş hali.

Mercekler o kadar kirlenmişki camı defaatle temizlemem ragmen yapışan tozları temizlemesi çok zor oldu.Merceğinde siper kenarına yapışmış misafiri vardı.

Merceklerin montajlı hali.

Uzunlara takılan mercek için şapka tasarımı beni çok fena ugraştırdı.Mercek çapı küçük olduğu için uyan parça sadece Afl bosch bi-xenon merceğin orjinal şapkası ve 2010 mercedes mercek şapkası parçasını birleştirerek tabi buda epey uğraştırdı kes biç yapıya uydur 2 gün uğraştım dersem yalan olmaz.Fakat güzel olduğunu düşünüyorum.Orjinal mercek şapkası Hella merceğin uzun olması nedeniyle ki yeni tip Hella merceğide uzun geldi.Mercek camının şapkadan çıkan kısmı içe dogru basık olduğu için mercek çapına göre genişletildi zımparalandı ve meşhur aliminyum parçayıda ekleyince görünümü güzelleştirebildim.Uzun merceğin orjinal siyah bölümüne uysun diyerek bu parçayıda siyah yaptım.

Orjinal bmw tam yuvarlak fakat ince tip halkayı mecburen silikon ile tutturdum.Uzun hüzme kısmıda kalın küçük yuvarlak halkkayı keserek ve yapıştırarak yerleştirdim.Önceki çalışmalarda kullandığım ledleri kullandım fakat silikon bu halkada ışık kaybına yol açtı.Tabi bunun farkına her bitip araca takılınca farkedildi.Sonra kısa hüzmedeki bu halkaların ledleri ertesi güne kalmadan iflas etti.Şoke oldum dersem yalan olmaz.Nedenini o vakit anlayamadım.Sonra 12 volt 5 watt power led getirttim ve farlar tekrar açıldı.Monte edildi ve sonuç harkulade bir görüntü idi.Ertesi güne kalmadan bu kısalardaki ledler tekrar iflas etti.Şu an kısık sararmış halde yanıyorlar.Moralim fena bozuldu ama sonradan sağ fardaki xenon ampul aparatı ampul değişimi olacağı için boşta idi.balastın kablosuda takılı idi ve aklıma bu arızaya sebep verecek tek sebep olarak yazdım.Başkada açıklama getiremedim.Balast aparatı far açılınca şaseye arka yaptı ve ledler iflas etti.Önceki led iflasındada ampul sorunu nedeniyle boş olmasıda beni bu seçenekte karar kıldırdı.Çünki ledler 14.30 voltta 11.30 voltaj ve akımına uygun dirençler ile monteli idi.Arkadaşımıza dedim son defa ledleri değiştirirm karar senin.

Resimlerde sinyal kısmındaki power ledler görünüyor.

Farın kapalı hali.

Halkaların ve sinyal kısmının yanan hali.

Araç üzerindeki görünüm.

Arkadaşımız artık rgb ledin kumandasını alınca bilahire video çekecek ve ekler sanırım.2 mercektede rgb ledler görünecek.Sinyalde videoda çıkar artık.

Resim linkleri yenilendi.

0371.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Yazmayı unuttum bu araçta park ve sinyal eksi uçlarından voltaj kontrollü.Ledleri takınca araç çalışırken 10 volt civarında voltajlara düşüyor.Mecburen şaseyide aküden direkt aldım.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Güzel. Uzun merceğin lensinin kenarı kroma boyanamaz mıydı ? Daha büyük bir kapakla birlikte ?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Ustam kroma boyamayı hiç düşünmedim.Zira merceğin çapı küçük olduğu için şapka uydurmam gerçeten zor oldu.Bu şekildede güzel durdugunu düşünerek yaptım.Kısa hüzme tarafınıda buna uydurmaya çalıştım.Ayrıca bu siyah kısım aşırı parlak ve kaygan bir yapıda.Zımparalamak şart olurdu ve camıda sökmem gerekecekti.Belki bunlar bahane ama niyet etseydim kesinlikle üşenmeden yapardım. :good1:

Büyük bir kapak düşündüm epeyde deneme yaptım ama içime sinen şekle sokamadım vazgeçtim.

Yorum bağlantısı
Serkan Atalay

Oktay Bey'in eline sağlık, gerçekten uzun ve meşakkatli bir iş oldu, bize de tecrübe oldu. Şu an farların yolu göstermesinde veya uzunlara takılan angellerde hiçbir sorun yok. Kısalara takılan angellerde sorun var, Oktay Bey düzeltmek istedi ancak ben bir daha farları açtırmak istemedim. Verdiği emekler için teşekkür ederim. En kısa sürede projenin tam bitmiş halini burada paylaşacağım :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Gökhan Tongay

Normaldir erimesi elinizi merceğin önüne koyduğunuzda bile eliniz yanmaya başlıyor.Merceğin etrafına önüne yanına ısıya dayanıksız ürün kesinlikle koymayın çoğu zaman bozulur.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...