İçeriğe Yönlendir

Power supply ile en az 150 watt

Barış Günay

Recommended Posts

Barış Günay

bilgisayar kasalarında bulunan power supply aletler 220 yi 12 ye düşürüyor bildiğim kadarıyla. ve de 250-300-350 W arası bi çıkışları var.

acaba power sup'ı kasadan bağımsız kendi başına prize bağlasak 12V 300W çıkış alabilirmiyiz?

veya evde bulunabilecek trafo görevi yapabiliecek bi cihaz varmı ? tv lerde de buna benzer bi cihaz var galiba?

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

çıkış kablolarından yeşil olanı hemen yanındaki siyah kabloya bir swiç ile bağla.swiç on off görevi görecektir.güç kablo konnektörlerinden kırmızı olanı 5 volttur.5 volt çıkışa 12 volt 21 watt ampül bağlayarak 12 voltu stabil hale getireceksin.12 volt çıkışa 12 volt 7 amperlik bir akü bağlayarak kısa süreli 35-40 ampere kadar çıkış akımı alabilirsin.sürekli olarakta power supply çıkış akımının tamamını kullanabilirsin.350 watt aşağı yukarı 10 amper vermesi lazım. akü ile power supply arasında bir sigorta mutlaka olsun.20 amper yeterlidir.akü ile paralel kullanımda power supply kısa devre koruma çalışmaz.

TV lerdeki swiç mode beslemeler daha farklıdır.bahsettiğin gibi çalışmalara uygun değiller.(tv swiç mode çıkış voltajları:135 volt 100mA,12 volt 500mA 5 volt 500mA gibi)

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Göksel Bahadır
çıkış kablolarından yeşil olanı hemen yanındaki siyah kabloya bir swiç ile bağla.swiç on off görevi görecektir.güç kablo konnektörlerinden kırmızı olanı 5 volttur.5 volt çıkışa 12 volt 21 watt ampül bağlayarak 12 voltu stabil hale getireceksin.12 volt çıkışa 12 volt 7 amperlik bir akü bağlayarak kısa süreli 35-40 ampere kadar çıkış akımı alabilirsin.sürekli olarakta power supply çıkış akımının tamamını kullanabilirsin.350 watt aşağı yukarı 10 amper vermesi lazım. akü ile power supply arasında bir sigorta mutlaka olsun.20 amper yeterlidir.akü ile paralel kullanımda power supply kısa devre koruma çalışmaz.

TV lerdeki swiç mode beslemeler daha farklıdır.bahsettiğin gibi çalışmalara uygun değiller.(tv swiç mode çıkış voltajları:135 volt 100mA,12 volt 500mA 5 volt 500mA gibi)

Bu anlattıklarının devre şeması varmı? :shok: Bakarak daha iyi anlaşılır. :) Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

buradaki fotoğraflarda 12 volt 55 wattlık 5 adet ampül paralel olarak yakılıyor. ölçü aletindeki 19.5 amper,11.5V ise çıkış voltajıdır.Bilgi edinebilmeniz için yaptığım bu devredeki power supply çok eski model olmasına ( 12 voltta 9 amperi zorla veriyor ) rağmen far sistemleri üzerine çalışmalar için yeterlidir.siz aynı devreyi 350 wattlık güç kaynağı ile yapın dahada verimli bir hal alır.Yapacağınız böyle bir sistemde sürekli yüksek akım alamassınız.nihayetinde güç kaynağınızın vereceği akım bellidir.Bu nedenle böyle bir sistemde güç kaynağının %80inden fazla akım çekmeyin.güç kaynağı hem aküyü şarjlı tutacak hemde sizin kullanmanıza yetecek gerilimi üretecek.ancak kısa süreli kullanım için ideal bir devredir.xenon ateşleyicileri gibi ilk kalkınmada yüksek akım çekipte daha sonra akımı düşen sistemlerde kullanılabilir.

Yorum bağlantısı
Barış Günay

@ser41 çok güzel anlatmıssın o kdar foto falan cekmişsin teşekkürler.

ama bende akü yok ):

ayrıca power sup(üzerinde 300W yazan) dan 12 V çıkış aldım sarı siyah uclardan (yeşil siyah köprü sonrası) C5w ampulu süper yakıyor

fakat 55 W lik bir ampul baglayınca power kendini kapatıyor (galiba aşırı yuklemeden) ne yapsam da olsa acaba

yoksa elimdeki power sup 300 değil 50 Wbile vermiyormu?

(powersup sağlam,çalışan kasadan söküldü)

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

kalitesiz olmasından kaynaklanıyor malesef. peak değeri çok düşük olduğu için ampulleri yakamayabilir. yani 200 watt rahatça verebiliyordur ama ilk yanma anını karşılayamaz kalitesiz psu lar.

Yorum bağlantısı
Barış Günay
kalitesiz olmasından kaynaklanıyor malesef. peak değeri çok düşük olduğu için ampulleri yakamayabilir. yani 200 watt rahatça verebiliyordur ama ilk yanma anını karşılayamaz kalitesiz psu lar.

bunun için yapabileceğim bişi varmı acep?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Aslında 300W çok ciddi bir rakam. PC'leri bilmiyorum da, serverla 100W bile harcamıyor, PC'ler daha az yakar herhalde. Bana o W değerleri inandırıcı gelmiyor. Bütçe ayırabiliyosan ucuz ve düşük güçte bir akü alabilirsin.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)
@ser41 çok güzel anlatmıssın o kdar foto falan cekmişsin teşekkürler.

ama bende akü yok ):

ayrıca power sup(üzerinde 300W yazan) dan 12 V çıkış aldım sarı siyah uclardan (yeşil siyah köprü sonrası) C5w ampulu süper yakıyor

fakat 55 W lik bir ampul baglayınca power kendini kapatıyor (galiba aşırı yuklemeden) ne yapsam da olsa acaba

yoksa elimdeki power sup 300 değil 50 Wbile vermiyormu?

(powersup sağlam,çalışan kasadan söküldü)

ölçü aletin var ise 12 volt 55 watt bir ampülü ölç bakalım.kısa devre görürsün.power supply lerin en önemli özelliği kısa devre koruma olmasıdır.o nedenle ampülü yakamadın.ayrıca power supply lerin üzerindeki watt çıkan tüm voltaj bölümlerinin toplamıdır.akü bağladığında kısa devre gibi görünen ampülü akü yanacak supply ise çalışmaya devam edecektir.

ikinci alternatif ise akü olmayanalar için; 12 volt çıkışa en az 100.000 mF 16 volt kondansatör paralel bağlayın.anma akımını kondansatör karşılar.buda diğer bir çözüm yoludur.Bizde alternatif çok : :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
e bi de akü şarj cihazı lazım

Power supply ile şarj edersin. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu
(düzenlendi)

evet kondansatör çözüm olabilir.

güç kaynakları eğer kaliteliyse gerçekten üzerinde yazar değeri vermelidir ki veriyor zaten.

şu an kullandığım core2duo 3.6ghz işlemci 100wat seviyelerinde tüketimi var. ekran kartıda yaklaşık 100watt tüketiyor. bunlara anakart ramler harddiskler cdromlar eklenince çok rahat 300 watt seviyelerini geçiyor. oyun gibi uygulamalardaki anlık güç gereksinimlerini karşılayabilmek içinde bu pc için PSU nun en aşa 450 500 watt olması gerekiyor.

Şu an ben 450watt coolermaster PSU kullanıyorum. PC yi dağıttığım bir gün merak edip denemiştim 7 - 8 adet halojen ampulu rahatlıkla yakabilmişti.

tarihinde BuTcHeR tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Barış Günay
(düzenlendi)

ya bendeki psu bu kadar mı kalitesiz ya ,ayıptır. 1 tane halojen ampülü bile yakamıyor,

arasıra kendimden şüphe ediyorum acaba yanlış bağlantı mı yapıyorum diye ama olamaz heralde;

yeşil siyah arası bi anahtar koydum, sarı ucu ampulun bi ucuna siyah ucu da diğer uçlardan birine değdiriyorum ,psu kapatıyor kendini.

tarihinde gsray4ever tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)
ya bendeki psu bu kadar mı kalitesiz ya ,ağlamak istiyorum. 1 tane halojen ampülü bile yakamıyor,

arasıra kendimden şüphe ediyorum acaba yanlış bağlantı mı yapıyorum diye ama olamaz heralde;

yeşil siyah arası bi anahtar koydum, sarı ucu ampulun bi ucuna siyah ucu da diğer uçlardan birine değdiriyorum ,psu kapatıyor kendini.

5 volta lamba bağladınmı?şayet bağlı değilse ampülü bağlayıp çalıştırki 12 volt stabil olsun.Bi daha olmadı dersen adresini verde bendeki deneme için kullandığımı sana göndereyimde kurtulalım :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Barış Günay

o kdar dert olduysam bi daha konu açmam ya (: (: (:

C5w+ C5w bağlayınca bile makine kapatıyor kendini,bağlı da olsa, sonradan da bağlasam farketmiyor,ikinci lambada makine kendini kapatıyor

+++

bugün farkettim 5V çıkışından C5W 2 tane ampülü zayıf da olsa yakıyor.

Yorum bağlantısı
Misafir

o kdar dert olduysam bi daha konu açmam ya (: (: (:

C5w+ C5w bağlayınca bile makine kapatıyor kendini,bağlı da olsa, sonradan da bağlasam farketmiyor,ikinci lambada makine kendini kapatıyor

+++

bugün farkettim 5V çıkışından C5W 2 tane ampülü zayıf da olsa yakıyor.

5 volt çıkışta 12/21 ampülü bağlamadaki kasıt 5 volttan akım çekmektir. senin kullandığın güç kaynağı 5 volttan akım çekilmeden 12 voltu açmayan tip.o nedenle kapanıyor.sen bi dediğimi yap.12/21 ampül bağla.bak o zaman çalışcak.Hadi bak kargo hazır :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Barış Günay
(düzenlendi)

voltmetre ile kontrol ettim 5 ve 12 volt çıkışları her zman var, C5W bağlayınca her iki çıkış da C5W yi yakıyor.

@ser41 geleyim senin tavsiyene;

5V çıkışına 21Wlik turuncu sinyal lambası bağladım,yandı => OK

12V çıkışına yine deneme amaçlı 21W turuncu sinyal lambası bağladım => FAIL

12V çıkışına C5W bağladım =>FAIL

gidip neyse parası basıcam ,adam gibi bi power sup alıcam, olacağı o galiba.

ek olarak tek başına 12V çıkışına h4 55W ampul bağlayınca flamanı sadece kızartıyor (heh dedim yanacak)ve makina kapanıyor.

tarihinde gsray4ever tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir

senin cihaz kaldır at marka şimdi belli oldu ama yanılmıyorsam çalışan kasadan söktüm demiştin.demekki miyadi dolmuş. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Barış Günay

hı hı çalışan kasadan çıktı.P4 işlemcili,orta halli bi makinaydı.

inş ben bozmamışımdır power sup'ı

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
(düzenlendi)

Adamlar 450 liraya sıfır bilgisayar satıyor...

Kasa 15 dolara bile bulunabilirken ben 60 dolara almıştım galiba...

Fark buralarda işte...

Barış yorma kendini...

O aleti evde basit adaptör olarak kullanabilirsin...

Ampul testleri veya benzer uygulamalar için çıkma akü kullan bence...

tarihinde Mehmet Ozyurek tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu
(düzenlendi)

evet en güzeli 12volt 7 amperlik akülerden al bitane. bide şarj adaptörü al. uzun süre kullanırsın. hemde fişe takma derdi çok önemli butür işler yaparken. akü olunca heryerde rahatça deneyebiliyorsun. fiş taktın kablo uzattın derdi olmuyor.

hemde 7 amperlik bir akü 21wattlık ampulü tam 4 saat yakabilir.

tarihinde BuTcHeR tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Güç kaynağı veya motorsiklet aküsü de diyebiliriz bunlara..

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

eline sağlık. ;)

diodu neden kullandın gerek yokki.voltajı düşürmüşsün.zaten normalde 11.90 veya 12olan voltajın 1.5 volt düşük gelecek.çıkış voltajını ampulü baglayınca ölçtünmü?ters akım için kullandıysan yine gerek yoktu.zaten faydasıda olmaz.üzerinde mevcuttu.amacını bilmiyorum anlamadım ama.wattlı bişey taktıgında ısınır bunlar.madem kullandın 5408 falan kullansaydın.

ayrıca buna boşuna para vermişsin barış arkadaşın sorununu yaşarsın.sana tavsiyem 28 dolar civarında fsp powerlar var ondan al.en ideali o olur.

bununlarla far ampulü testini zor yaparsın tam ışık gücünüde alamazsın.

exon balastı ile çalışır zaten sorun olmaz.normal h7 h4 ampul denemelisin.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...